Hailuoto ja Marjaniemen majakka

Hailuoto

Espoosta arvioiden Oulu ja Marjaniemen majakka Hailuodossa olivat vielä melkein yksi ja sama asia. Vasta illalla Kokkolasta Ouluun ajellessamme ja seuraavan päivän majakkaretkeä suunnitellessamme tuli paneutuneeksi muutamaan asiaan vaikuttavaan seikkaan:

 • Oulun keskustasta on n. 25 km Riuttuun, eli Hailuodon lautan lähtösatamaan
 • Huikusta, lauttasatamasta Hailuodossa on n. 30 km Marjaniemeen
 • Lauttoja kulkee ½ – 1 tunnin välein ja lauttamatka kestää n. 20 minuuttia

Seuraavana aamuna  tähtäsimme klo 12 lähtevään lauttaan ja lauttarannassa meille selvisi, että nämä lautat ovat ainakin heinäkuussa ruuhkaisia!
Emme mahtuneet klo 12 lauttaan ja klo 12:30 lautankin kanssa oli vähän hilkulla, mutta onneksi etuajo-oikeutettuja ei tullut vielä muutamaa minuuttia ennen lautan lähtöä kovin montaa ja mahduimme mukaan.
Ja olihan Riutun rannassakin sentään jokunen vanha kalastusalus kuvattavaksi …

Hailuodon lautta Hailuodon lauttajonossa Hailuodon lauttaranta Riuttu

Huikusta ajoimme suoraan Marjaniemeen, etenkin kun sää oli hiukan pilvinen ja ajattelimme, että näin ehdimme ainakin majakan näkemään ennen sadetta.

Marjaniemen kalastajasatamassa, hiukan pilvisessä säässä, rannan vanhat kalastaja-alukset ja luotsien kirkkaanpunaiset alukset loivat merellistä tunnelmaa, mutta melko pian kiirehdimme kiertämään majakan ympäristöä etsien erilaisia kuvakulmia siihen.

Hailuoto MarjaniemiHailuoto Marjaniemi

Marjaniemen majakan perustiedot

Majakka valmistui 1871. Kuten mm. Sälgrundin majakka sen on suunnitellut  Axel Hampus Dahlström. Majakan valo sytytettiin ensimmäisen kerran 3. syyskuuta 1871.  Majakkatorni on muurattu tiilestä ja tornin ulkopinta on rapattu valkoiseksi. Majakka sähköistettin vuonna 1962, jolloin majakkamestarin ja majakanvartijoiden työt majakalla päättyivät. Marjaniemessä on toinen Perämeren luotsiaseman tukiasema ja sen myötä 5 luotsikutterinhoitajaa.

Hailuoto ja Marjaniemen majakka Hailuoto Marjaniemi Hailuoto Marjaniemi

Utön majakan linssistön kesäkuussa nähtyämme emme ole muihin majakoihin viitsineet kiivetä ”puoleen väliin”, joten tyydyimme Marjaniemenkin osalta tutustumaan siihen vain ulkopuolelta.

Luotsihotelli ja Ravintola Aava

Luotsihotelli HailuotoHailuoto Luotsihotelli

Marjaniemen itse asiassa yllättävän monestakin ravintolasta päädyimme lounaalle Luotsihotelliin. Lounas sattui hiukan jännittävään aikaan, sillä olin ennen matkaamme sopinut puhelinliittymäni vaihtamisesta Elisalta Moille ja SIM-kortin vaihdon aika osui tuohon Marjaniemessä viettämäämme iltapäivään, joten jälkiruoan jälkeen istuimme vielä hetken ravintolassa katsellen maisemia ja näpräten SIM-korttia pois ja paikalleen.
Hyvin tuntui Moi-liittymäkin Hailuodolla toimivan :-)

Hotellin yhteydessä oli myös pieni luontonäyttely, josta opimme mm. jäkälän merkityksestä Hailuodolle ja faktoja luotolaisesta eli tikkurista. Siis Hailuodon perinneneuleesta.

Jäkälä Hailuoto Tikkuri Hailuoto Tikkuri Hailuoto

Onneksi tuli käytyä museossa, sillä muuten vieraillessamme läheisessä pienessä kahvilassa ja sen yhteydessä olevassa myymälässä olisimme sujuvasti ohittaneet siellä tarjolla olevat harmaat neuleet niihin sen kummemmin paneutumatta. Villapuserot jäivät kuitenkin tälläkin kertaa ostamatta, sillä parin virheen jälkeen olemme oppineet, etteivät paksuilla, oikeilla villapaidoilla oikein ole sijaa elämänpiirissämme. Tyrnimarmelaadille ja Hailuoto-suklaalle sen sijaan uskoin löytyvän käyttöä!

Paluumatkalla pysähdyimme hetkeksi Hailuodon kirkolle – oli se sen verran omanlaisensa, että ansaitsi pysähdyksensä ja harkitsimme kahvitaukoa Sinisen pyörän kievarissa, mutta pyörsimme ovelta, sillä idyllinen pihapiiri ei jatkunut sisällä: kahvileipien sijaan vitriinissä näytti enimmäkseen olevan tarjolla olutta ja siideriä, joten jatkoimme Huikkuun ja ajattelimme, että siinähän sitä paluulauttaa odotellessa ehtii vaikka pitämään tauon, mutta tällä kertaa mahduimmekin heti ensimmäiseen lauttaan!

Hailuoto kirkko

Yöretkiä Hailuotoon

Meidän päiväretkemme Hailuotoon oli pitkälti vain retki Marjaniemen majakalle, mutta jos haluat lukea monipuolisemmin Hailuodosta, niin tässä muutama ehdotus:

Niin Tämä matka -blogin Anna ja Teppo kuin Mutkia matkassa -blogin Emma olivat saarella yötä. Mekin olisimme hyvin voineet olla, sillä olimme Oulussa kaksi yötä, joten vähän paremmalla suunnittelulla olisimme voineet Kokkolasta ajaa illaksi Hailuotoon, olla siellä yötä ja jatkaa seuraavana päivänä Ouluun ja viettää siellä vain yhden yön, mutta näin nyt tällä kertaa.

Pitäisikö tänne, Suomen kolmanneksi suurimmalle saarelle, vielä palata? Jonain aurinkoisena päivänä voisi kerätä hiekkaa varpaisiinsa saaren hiekkadyyneilläkin. Tällä kertaa muutamat sadepisarat ajoivat meidät takaisin autolle hetimmiten majakan jälkeen.

Hailuodon muistoja

 

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

8 Comments

 1. says: Stacy

  Sitten vielä tämä: http://www.rantapallo.fi/ankka/2016/08/09/oulujokilaakso-ja-rannikko/

  Minusta Suomessa on harva paikka, joka osuu edes lähelle Hankoa, mutta Hailuoto sattuu olemaan sellainen. Hanko kuitenkin voittaa, sillä Hailuodon sisämaa on aika tylsä. On kuitenkin Hailuodossakin tapahtunut, sillä se oli Isovihan verilöylyn näyttämö. Hailuodon kirkko on komeillut Suomen rumimpien kirkkojen listalla, mutta kyllä Kalevan ja Alavan kirkot ovat sellaisia, jotka voisi toimia vaikka tykistön maalitauluna.

  Oli miten oli, Hailuodossa Perämeri antaa jotenkin mereisemmän fiiliksen kuin Hangon Suomenlahti ja Saaristomeri. Tykkään hiekkarannoista, johtuisikohan Kaliforniassa vietetyistä vuosista.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Ja kiitos linkistä – itse asiassa nyt kun mainitset, niin olinhan minä tämänkin jossain vaiheessa jo nähnyt, mutta hakukone ei tainnut sitä sitten tuota juttua kirjoittaessani löytää. Mutta tässähän tuo linkki nyt on!
   Mielenkiintoista, että tuota kirkkoa on väitetty Suomen rumimmaksi – ei se nyt minusta ihan siihen sarjaan kuuluisi – tosin emme sisätiloja tällä retkellä päässeet arvioimaan :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Eihän sitä tiedä, jos vaikka jatkettaisiin kotimaan matkoja taas ensi kesänä ja saaristo/rannikkoihmisinä saattaisimme silloinkin pysyä meren tuntumassa, joten miksei, vaikka tänne uudelleen!

 2. Hailuodossa on tullut käytyä viimeksi aivan pienenä, ja muistikuvat ovat aivan olemattomat. Pitäisikin tehdä reissu tuonne Oulun korkeuksille ja käydä vierailemassa saaressa ajan kanssa.
  Tuo lauttaliikenne kesäisin on kyllä tosi tylsää, kun ei koskaan tiedä mahtuuko lauttaa vai ei. Tulee extra-jännitysmomentteja matkaan mukaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Hailuodon lautta kulkee tosiaan melko harvoin verrattuna vaikka Turun saariston lauttoihin, joista meillä on aikaisempaa kokemusta. Ei tuo jonotus nyt kovin paha sittenkään ollut, ja osui kohdalle vaan menomatkalla, mutta kyllä siitä hiukan stressiä helposti tulee sitten paluumatkaankin.

 3. says: Holo Holopainen

  Miten tonne Hailuotoon pääsee esim Oulusta ?

  jos ei ole omaa autoa käytössä ?

  Onko saarella polkupyöriä vuorattavana ?

 4. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi! Muutaman kerran päivässä, sentään, Oulusta menee bussi Hailuotoon. Polkupyöriä emme lähteneet etsimään, mutta Oulun kaupungin matkailuneuvonta osaisi varmaan neuvoa asiassa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.