Rovaniemeltä Merenkurkkuun: tunnelmia tuoreeltaan

Rovaniemeltä Merenkurkkuun

Roadtrippimme Rovaniemeltä takaisin Espooseen on edennyt puoleenväliin tai vähän jo ylikin. Varsinaisia kohdejuttuja blogiin en matkan varrelta taida ehtiä kirjoittamaan, mutta tässä kuitenkin blogimmekin lukijoille vähän katsausta kuluneeseen viikkoon päivittäin Facebookissa julkaisemiemme kuvakertomusten muodossa.
Huomaathan, että voit klikata Facebook-linkit auki (linkkinä Facebook-jutun päiväys) ja katsoa kuvat ja lukea kommentit, vaikket itse muuten Facebookia käyttäisikään.

Yö kelluvassa iglussa Ranualla

Aamu iglussa
Aamu iglussa

Ensimmäinen majakka: Tauvo

Tauvon majakka oli etukäteen arvioiden ainoa ”varma” majakkamme, sillä se sijaitsee mantereella. Ja onnistuihan se, tosin viimeinen kilometri majakalle piti kävellä.

Lähtevät ja saapuvat lennot Limingalla Rovaniemeltä Merenkurkkuun
Lähtevät ja saapuvat lennot Liminganlahdella

Raahe ja Kalajoki

Raahe on kiva pikkukaupunki, jossa riittää mukavasti pienimuotoista nähtävää ja koettavaa, mm. maailman vanhin sukelluspuku ja Suomen pisin seinä. Langin kauppahuonetta meille oli suositeltu paristakin suunnasta ja kieltämättä se oli kakkutauon arvoinen! Kalajoella tuskin maltoimme asettua taloksi ennen kuin lähdimme tepastelemaan hiekkasärkille.

Näkymä hotelli Lokkilinnan huoneestamme
Näkymä hotelli Lokkilinnan huoneestamme

Maakalla ja Ulkokalla

Keskelle melko tyyntä hellejaksoa juuri retkipäivänämme Kalajoen ohitti ukkosrintama. Hetken vaikutti siltä, että retkemme Ulkokallan majakalle olisi ollut uhattuna, mutta lopulta kävi paremmin kuin hyvin: pääsimme jopa rantautumaan Ulkokallaan paikallisen kalastajan ystävällisesti tarjottua meille kyytiä Maakallasta.

Ulkokallan majakka Rovaniemeltä Merenkurkkuun
Ulkokallan majakka

Harrbådan, Stubben ja Baltic Yachts

Kalajoelta matkamme jatkui Kokkolaa ja Pietarsaarta sivuten Uusikaarlepyyhyn. Pietarsaaressa kävimme tutustumassa Baltic Yachtsin toimintaan ja Uusikaarlepyyn lähes tyynessä illassa teimme veneretken Stubbenin majakalle.

Yritysvierailulla Baltic Yachtsissa
Yritysvierailulla Baltic Yachtsissa

Vaasan kautta Björköhön

Sakari Topelius syntyi Uusikaarlepyyssä, joten oli paikallaan poiketa hänen syntymäkodissaan – kävimmehän me tässä taannoin Aleksis Kiven sekä syntymä- että kuolinmökissä Tuusulassa. Vaasassa teimme kahden päivän ruokaostokset, sillä Björköbyssä majoitumme merenrantamökissä ihan omillamme: täällä jos aamupala ei miellytä, niin emme voi siitä syyttää ketään muuta kuin itseämme. Kävimme myös tutustumassa Villa Strömsöhön – pitihän sitä nähdä Strömsö-villapaitoja, suksista tehty aita ja pieni söpö itse tehty pyöräteline, muun muassa.

Strömsö-villapaita Strömsössä Rovaniemeltä Merenkurkkuun
Strömsö-villapaita Villa Strömsössä
Join the Conversation

20 Comments

 1. says: Laura Linnea

  Heh, otsikko houkutti heti avaamaan näin Rovaniemellä ja Vaasassa asuneena, vaikkei Merenkurkku Vaasaa olekaan. Mutta erityisesti kiinnitin huomiota siihen, että olette toteuttaneet yhden isoista Suomen matkustushaaveistani – käyneet Maakallassa ja Ulkokallassa. Olen tuosta käynnistä haaveillut useamman vuoden, mutta toteutus vaikutti hankalalta. Oliko noilla saarilla käynti vaivan arvoista? Näin ei-majakkabongarin näkökulmaa ajatellen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Maakallaan pääsee helposti kesäkaudella käsittääkseni päivittäin järjestettävillä vakioretkillä. Ulkokalla on vähän haasteellisempi, eli noin ei-majakkabongarille saattaisi riittää Maakalla :-)

 2. Teillä on kyllä ihan mahtavat säät roadtripillänne olleet toistaiseksi! Tykästyttiin iglumajoitukseen vietettyämme sellaisessa Kaldoaivissa muutaman yön kevättalvella. Noita kelluvia igluja on nyt viimeaikoina jonkin verran näkynyt, sellainen voisi olla hieno kokea myös.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Näitä kelluvia Aurora Huteja on paljon ympäri Suomen. Tälläkin reissulla näimme niitä paitsi Ranualla myös Kalajoella ja viimeisimpänä Ikaalisissa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Stubbenia ei juuri nyt hyödynnetä kaupallisesti, eli sinne päästääkseen täytyy löytää joku veneellinen, mutta jos se onnistuu, niin matka vastarannalta varsinkaan ei ole kovin pitkä ja paitsi majakka, koko majakkasaari on kyllä kiva kokonaisuus.

 3. Kivan näköinen iglu-yöpymispaikka! Viime kesänä mekin käväisimme Merenkurkun ja Vaasan alueella mutta majakka bongari ei sitten päässyt yhteenkään majakkaan?. Myös Strömsö jäi väliin. Tuo Vaasan seutu ja rannikko ovat kyllä ihania!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Yleiset majakkaretket ovat koronan takia nyt jo toista kesää tauolla, eli kaikki tämän matkamme majakkaretket olimme järjestäneet itse ottamalla yhteyttä paikallisiin yrittäjiin/ihmisiin ja sopimalla heidän kanssaan veneretkistä. Ehkä ensi vuonna taas päästään ”normaaliin” tältäkin osin.

 4. says: Reissu-Jani

  Iglun bongasin viikonloppuna Savonlinnasta kun sitä ajettiin rantaan. Aallokko oli aika kova ja tiedä sitten onko siinä joku raja milloin sillä voi lähteä vesille. Kesäkuun alussa näin iglun myös Hirvensalmella Puulaan vesistössä. Kovasti niitä näkyy olevan markkinoilla.

  Kalajoella en ole koskaan käynyt — muutamia kertoja toki ohi ajanut, ja tällöin leirintäalueelle oli todella pitkän jonot.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Jani! Ei tullut tuulirajat puheeksi, sillä Ranuanjärvi on kuitenkin vesistönä aika pieni. Mutta tosiaan, eivät nuo oikein esimerkiksi kunnolla avoimilla merenrannoilla taida menestyä. Kalajoki ei nyt varsinaisesti ollut toivekohteemme, juurikin sen ruuhkaisuuden takia, mutta Ulkokallan takia siellä oli pakko yöpyä ne pari yötä. Ja tosiaan, kovin on suosittua seutua. Saimme melko viime tipassa toisenkin pariskunnan innostettua retkellemme Ulkokallaan ja he eivät enää löytäneet yhtään vapaata majoitusvaihtoehtoa Kalajoelta, vaikka alueella on useita isojakin hotelleja. Joutuivat sitten yöpymään n. 50 km Kalajoelta niin ennen kuin jälkeen majakkaretken.

 5. says: Terhi

  Tässä juuri haluaisin hyviä vihjeitä matkalle kotiin mennessä, nyt vielä Kittilässä. Maakalla ja Ulkokalla kiinnostaisivat, mutta eivät nyt taida sopia ohjelmaan, Kalajoella jo kävimmekin hiekkaa ihailemassa menomatkalla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Olimme Kalajoella kaksi yötäkin, mutta siis vaan tuon Maakallan ja Ulkokallan takia – muuten paikka oli turhan ruuhkainen :-)

 6. says: Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Kiva lukea matkakertomustanne ja tunnelmianne siltä osalta rannikkoa, jota tunnen tosi huonosti. Hävettää tunnustaa, että siellä on paljon kaupunkeja, joissa en ole koskaan käynyt kuten Vaasa. Pitäisi varmaan tällekin asialle tehdä jotain; tällaiset jutut toimivat niin hyvänä inspiraationa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Saaristossa lapsuuteni ja nuoruuteni kesät viettäneenä meri viehättää minua edelleen. Toisaalta sitten Järvi-Suomi ja Lappi ovat osaltani jääneet muutaman pistäytymisen varaan – enkä nyt varsinaisesti edes ajattele, että asialle pitäisi tehdä jotain, kukin tavallaan …

 7. Viime kesänä tuli tehtyä samanmoinen reitti, mutta tämän jutun jälkeen tuli jo tunne, että pitäisi mennä uudestaan. Hienosti olette bongailleet mielenkiintoista tekemistä ja majapaikkoja. Tuo Strömsö jäi ainakin mieleen, että sinne olisi hauska mennä tutustumaan. Myös Vaasan rannikkoseutu ansaitsisi kunnon tutustumisen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Strömsötä on joskus tullut katseltua, jos telkkari sattuu olemaan sopivaan aikaan sopivalla kanavalla – nyt jatkossa ohjelmaa tulee ehkä katsottua vähän tarkemminkin!

 8. Voi, että olittekin valinneet Kokkolasta kohteeksi juuri Harbådan :D Ei ole kyllä tosiaankaan kovin kummoinen ilmestys.
  Toivottavasti kävitte vähän jossain muuallakin tutustumassa, ei koko kaupunki onneksi ihan yhtä ankea ole kuin tuo majakan seutu :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kokkolassa olemme aikaisemmin käyneet uutaman kerran, joten tällä kertaa vaan nyt tuo, sillä olimme sinä aamuna matkalla Pietarsaareen tutustuaksemme Baltic Yachtsin toimintaan siellä.

 9. Ranualle oli aikomus mennä itsekin igluun yöksi, mutta päätin sittenkin lähteä ihan pohjoiseen Lappiin. Liminganlahden luontokeskuksessa tuli itsekin käytyä, mutta majakoihin en ole oikeastaan juuri yhtään tutustunut. Mitä nyt Meriharakasta niistä aina lueskelen :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Liminganlahdelle päädyimme oikeastaan vaan siksi, että se sattui olemaan reitin varrella, mutta ihan vaikuttava paikkahan se oli!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *