Galapagos

Galapagos feature

Galapagos – saariryhmä Tyynessä valtameressä Ecuadorista yli 1000 km länteen.
Miksi sinne? Sanotaan, että Galapagos on viimeinen luontoparatiisi, joka on todella edelleen eläinten valtakuntaa. Olimme käyneet Afrikassa, safarilla, parikin kertaa, kierrelleet savanneja maastoautoilla ja nähneet eläimiä sielläkin.
Odotimme näkevämme eläimiä Galapagos-saarillakin, jättilaiskilpikonnia, merileijonia, iguaanoja ja sinivarpaisia lintuja – mitä emme oikein osanneet odottaa oli se, että eläimet todella olivat näiden saarien valtiaita ja ihmiset vieraita. Jos suojelualueen säännöt eivät sitä kieltäisi monia eläimiä voisi koskettaa. Merileijonat uivat yhdessä turistien kanssa. Joillakin saarilla piti tarkkaan katsoa mihin astui, jotta ei astuisi mustalla laavakalliolla makaavan mustan iguaanan päälle – iguaanat eivät väistäneet, turistit väistivät.

Saaret ovat riittävän kaukana mantereesta, että iso osa siellä olevista eläinlajeista on kehittynyt siellä, ja asuvat vain siellä. Esimerkiksi lentokyvytön merimetso osasi lentää saapuessaaan saarille kauan sitten, mutta kun saarilla ruokaa sai helpommin sukeltamalla se vähitellen menetti lentokykynsä, tarpeettomana. Tuliperäisellä alueella osa saarista on vanhoja, osa nuoria, vasta muodostumassa – pelkkää kovettunutta laavaa, ei mitään vihreää vielä.

Näille saarille Charles Darwin saapui Beagle-aluksella 1835 ja hänen havaintonsa siitä, miten eläinlajit olivat erilaisia eri saariryhmän saarilla vaikuttivat merkittävästi vuonna 1859 hänen julkaisemaan teokseen Lajien synty – evoluutioteoria oli saanut muotonsa.

Kiersimme punaisen reitin

 

Tutustuimme saariin risteilyllä syys-lokakuun taitteessa – lensimme Quitosta (Guayaguilin kautta) Baltraan, jossa nousimme laivaan (Galapagos Legend), joka sitten kiersi saaria reittiä Baltra – Bartolomé – Isabela – Santiago – Fernandina – Rabida – Santa Cruz – Baltra 4 vuorokautta.
Laivalta rantauduimme saarille kahdesti päivässä 12-16 hengen ryhmissä kumiveneillä luonto-oppaan seurassa. Galapagos Legendillä oli n. 80 matkustajaa ja rantautumiset tehtiin 6 ryhmässä. Siirtymiset saarilta toisille tapahtuivat enimmäkseen öisin, joskus myös lounaan aikana. Muutamana päivänä merenkäynti Tyynellä merellä oli hiukan kovempaa, mutta ei niin, että se olisi tainnut ketään laivalla häiritä.

Risteilyllä saimme muuten ihan todistuksen siitä, että olemme ylittäneet päiväntasaajan. Toki se on tullut ylitettyä ennenkin lentäen Afrikan ja Australian reissuilla, mutta lentäen sen ylittämisestä ei saanut mitään todistusta.

Equatorial Galapagos

Galapagos
Galapagoksen kuva-albumi – klikkaa tästä tai kuvasta

Galapagoksella kuvattu lyhyt videonpätkä jättiläiskilpikonnasta taisi myös olla ensimmäinen Youtubeen lataamamme video.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

1 Comment

  1. says: Eero

    Heippa,

    Vaikuttaa siltä, että teillä on ollut todella mielenkiintoinen tutustumismatka eläinkuntaan;-) Sävähdyttäviä kuvia!!!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *