Trebinje – hiukan oudompi retkikohde

Trebinjessä

Dubrovnikistä pääsee helposti päiväretkillä vierailemaan naapurivaltioissa Bosnia-Hertzegovinassa ja Montenegrossa. Mutta halusimme lisäksi käydä Sprskassa, joka on osa Bosnia-Hertzegovinaa, mutta autonominen alue – etenkin kun matkaa Trebinjeen on alle 30 kilometriä. Nettisurffaus aiheesta tuotti tosin joitakin mielenkiintoisia tuloksia, kuten esimerkiksi, että Kroatian rekisterissä olevaa autoa ei välttämättä kohdella siellä hyvin tai että kaikki taksinkuljettajat eivät ota sinne kyytiä – mutta hotellin vastaanoton avustuksella löysimme kuitenkin taksinkuljettajan, joka oli halukas viemään meidät rajan yli Trebinjeen ja toimimaan kevyesti oppaanamme pienessä kaupungissa.

Trebinjessä katsastimme mm. Arslanagi?in (Perovican) sillan, Trebišnjica-jokea, kyriirisillä kirjaimilla olevia kylttejä ja Yugo-autoja.
Ja oppaamme oli sitä mieltä, että ei Sprskan alueelle tuleminen ole enää mitenkään erityisen riskialtista (vaikka paikoittikin valkoisen mersunsa huolellisesti ensimmäiselle vartioidulle parkkialueelle). Mutta turisteja Trebinjessä ei kuitenkaan tainnut meidän lisäksemme tänä maanantai-aamupäivänä juuri muita olla …

Kroatia ym
Tässä kuvakokoelmassa on muutama kuva myös Trebinjestä – klikkaa tästä tai kuvasta
Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

8 Comments

 1. says: Daniel

  Oho, onneksi en huomannut tätä aiemmin. Tulin nimittäin juuri tänään Trebinjestä Dubrovnikiin, ja tykkäsin kaupungista kovasti. Olisi voinut arveluttaa meno sinne, jos olisin huomannut tämän ennen matkaa… Minä koin Trebinjen täysin turvalliseksi, ja minusta se oli myös mielenkiintoinen ja väki ystävällistä. Luulen, että aika on tehnyt tehtävänsä, 12 vuodessa moni asia ehtii muuttua ja nähtävästi tällä kertaa parempaan suuntaan.

  Olin Trebinjessä peräti kolme päivää ja yötä, ja aika kului mukavasti. Aloinkin tässä miettiä, olisiko aika antaa pikkukaupungeillekin mahdollisuus, kun yleensä tulee käytyä aina niissä suuremmissa ja merkittävämmissä.

  Rupesin vielä googlailemaan tuota turvallisuustilannetta, ja ainakin In Your Pocket kirjoittaa Trebinjestä näin: ”Trebinje is an extraordinarily safe city, no matter the time of day. […] Walking around at all times of night is very safe, there are next to no petty crimes, and your chances of being ripped off by taxis and establishments alike are slim to none.”

  Hintatasokaan ei päätä huimaa tuolla, kun taas tämä Dubrovnik on kallis kuin mikä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista ja tilannepäivityksestä! Saattoi olla, että käsitykseemme heijastui tuolloin kroatialaisen kuljettajamme asenne, joka taas oli vielä tuolloin heijastumaa sisällissodan ajalta. Mutta, kuten totesitkin, tästä on jo aikaa – ja onneksi juttumme oli tältä osin asianmukaisesti päivätty, kuten ainakin minun mielestäni kaikkien matkajuttujen pitäisi olla. Jossain määrin melkein halveksin matkablogeja, jotka eivät päivää juttujaan ja jakavat vanhaa aineistoa aina uudelleen ja uudelleen. Etenkin koronan jälkeisessä ajassa lähes kaikki jutut ajalta ennen koronaa ovat jossain määrin ainakin vanhentuneita ja niiden jakaminen ilman, että käy selvästi ilmi milloin kirjoittaja on kohteessa käynyt on lähes edesvastuutonta!

  2. says: Daniel

   Samaa mieltä! Kyllä hyvään blogiin kuuluu tieto siitä, milloin kohteessa on käyty. Etenkin nyt, kun korona muuttaa kaikkea enemmän tai vähemmän pysyvästi.

   Bosnia-Hertsegovinassa ei muuten ollut koronasta tietoakaan, kun taas Kroatian puolella on maskipakko sisätiloissa, mutta buffetissa saa ottaa ruokaa ihan itse.

 2. Hävettää melkein myöntää, mutta en tiennyt, että koko Serbitasavaltaa on olemassakaan. Päädyin tähän teidän vanhaan postaukseen Tämä matka -blogin kautta, kun ollaan kohta lähdössä sinne Balkanille. Näköjään ei mennyt tämäkään päivä hukkaan. Sanoinkin juuri miehelle, että Balkan taitaa olla ensimmäisiä kohteita, mistä en tiedä etukäteen kuin pintaraapaisun.. Tosin uskomatonta mutta totta, en tiennyt Meksikostakaan juuri mitään ennen kuin kävin siellä ex tempore ensimmäisen kerran vuonna 2017, ja nyt olen maan suuri fani.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla! Tämä on tosiaan jo aika vanha juttu ja silloin sota oli vielä aika lähimenneisyyttä.
   Kävimme myöhemminkin Balkanilla, silloin reittinä Sarajevo – Podgorica – Zagreb, tästä väli Sarajevo – Podgorica (edestakaisin) autolla ja Sarajevosta sitten Zagrebiin lentäen. Tie Sarajevosta Podgoricaan oli muuten mielenkiintoinen, etenkin kapealla rajasillalla, eli jos sille suunnalle olette menossa, niin etsi lisää juttuja avainsanoilla Sarajevo tai Podgorica!

  1. says: Pirkko

   Kiitos, tavallaan, päivityksestä. Ehkä tilanne tuollakin seudulla vähitellen alkaa sodan jälkeen normalisoitua siitä, mitä se oli vaikka kymmenen vuotta sitten.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.