Fake China

Mona Lisa Great Wall Ankkoja

Teimme päiväretken varsinaiseen Kiinaan, Shenzenin pieneen 14 miljoonan asukkaan rajakaupunkiin, josta löytyy “kaikki”. Nimittäin kopioina. Dafen taiteilijakortteleista löytyy helposti vaikka Mona Lisa, useampana kopiona. Teemapuistoista löytyy vaikka Eiffel-torni 1/3-koossa, tai Taj Mahal. Kiinan muurinkin näimme (emme tosin ihan oikeaa). Ja rajalla olevasta ostoskeskuksesta olisi ilman sen kummempia jonoja saanut hankittua iPhonen tai pari (ihan aitoja tietysti!)) – Burberry-huiveista ja Louis Vuitton -laukuista puhumattakaan.
On oli siellä jotain aitoakin, Xianista tuotu neljän terrakottasotilaan ryhmä. Ja taisivat asemalla junaevääksi (?) tarjolla olevat paistetut ankatkin olla oikeita. Ja länsiautot, Audit, Mersut ja Rolls Roycet.

Artikkelin avainsanoja