Nordkapp

nordkapp-40
ennen matkaamme oli muuttunut ilmaiseksi, maksettuaan sitä ennen lähes 200 NOKia suuntaansa

Vietettyämme kesäkuussa joitakin helteisiäkin päiviä USA:ssa helteiden puuttuminen Suomessa ei meitä haitannut – eikä edes ajatus siitä, että Nordkappissa on useimmiten heinäkuussakin n. 10 astetta lämmintä ja ellei sateista, niin ainakin pilvistä ja sumuista, joten: nokka kohti Nordkappia!

Matkamme autoiluosuus alkoi sateisesta Kolarista, kunhan runsaan 15 minuutin odottelun jälkeen pääsimme ajamaan auton junasta. Ensimmäisen päivän tavoitteemme oli Sørkjosen jo Norjan puolella – paikka valikoitui siten, että etsimme hotellia, jossa oli vielä tilaa ja joka olisi noin Kolarin ja Nordkappin puolessa välissä. Matkalla sinne pysähdyimme mm. Kilpisjärvellä – alkuun kevyt ajatuksemme oli ehkä jopa kävellä 4 kilometrin matka Saanatunturin laelle, mutta sateessa jätimme sen väliin. Hotelli Reisafjordissa saimme esimakua Nordkappista sikäli, että hotellissa ei yksittäisiä matkailijoita lisäksemme juuri tainnut olla – ryhmämatkailijoita sen sijaan pari bussillista. Yksittäiset matkailijat matkalla Nordkappiin taitavat enimmäkseen nukkua matkailuautoissaan, joita Norjan teillä tuntui välillä olevan enemmän kuin henkilöautoja. Näköalat hotellista Reisa-vuonolle olivat hienot – ja niitä saattoi halutessaan ihailla vaikka keskellä yötä, oltiinhan nyt yöttömän yön alueella.

Nordkapp -tunneli oli juuri muuttunut maksuttomaksi!

Norjan puolella tiet olivat, vaikkakin hyväkuntoisia, paikoitellen mutkaisia ja kaltevuuskulmat niin ylös- kuin alaspäin olivat varoittamisen arvoisia, joten aikaa välillä Sørkjosen – Nordkapp tarvittiin vähän enemmän. Myös poroja oli enemmän, vaikka oli niitä Suomen puolellakin, lähes kaikilla osuuksilla. Päivän välietappina oli Alta, jossa kävimme kalliokuvia esittelevässä museossa – itse kaupunki olikin sunnuntaina todellakin ”kiinni”. Tie kulki pitkälti rantaa seuraillen, mitä nyt niissä kohdin, jossa vuoret ulottuivat mereen asti, oli rakennettu lyhyehköjä tunneleita vuorten alittamiseksi. Pitempia tunneleita oli vasta lähempänä Nordkappia, varsinainen meren alittava Nordkapp -tunneli Magerøyan saarelle, joka onnistuneesti juuri pari viikkoa ennen matkaamme oli maksettu kokonaan ja oli siis nyt maksuton, ja vielä toinen pitkähkö tunneli Honningsvågia ennen.

Nordkappissa, siis Magerøyan saarella majoituimme Nordkapp Campingiin (viikon varoitusajalla vaihtoehdot Nordkappissa olivat vähissä, etenkin kun hotellit olivat täynnä bussimatkalaisia). Vaikka päivä oli ollut jo pitkä jatkoimme lähes heti varsinaiseen kohteeseen, Nordkapphallenin alueelle, sillä ilta oli kaunis (vaikkakin tuulinen), joten kannatti käyttää tilaisuus Jäämeren näkemiseen hyväkseen. Seuraava päivä olikin sitten jo taas normaaliin (?) tapaan sumuinen – tai pilvet niin alhaalla, että ajoittain saarella liikkuessamme näkyvyys oli vain ehkä 10 metriä, joten kyllä kannatti, vaikka jo vähän väsyttikin.

Päivä Honningsvågin kylässä

BirdSafari
BirdSafari

Matkan ainoan välipäivän vietimme Nordkappissa tutustuen Honningsvågin kylään ja osallistumalla lintusafariin Jäämerellä: lunneja, riskilöitä, etelänkiisloja, karimetsoja, merikotkia, merisuulia, pikkukajavia ja muutama hyljekin. Lintuja oli todella paljon, esimerkiksi lunnipopulaatio tuolla seudulla lienee miljoonia yksilöitä ja retki oli todella antoisa kokemus, vaikka merellä olikin hiukan viileää ja ajoittain sumuistakin. Onnistuimme myös näkemään kuningasrapuja pyydystäneen veneen.

Hiukan kesympi matkakohde saarella oli pistäytyminen kuvankauniissa Kamøyværin kalastajakylässä ja siellä olevassa galleriassa.
Paluumatkamme Nordkappista Rovaniemelle kulki Suomen puolella Inarin, Ivalon ja Sodankylän kautta, ainoa yöpyminen Inarissa. Ja siinä missä kahden-kolmen tähden majoitukset Norjan puolella yllättivät positiivisesti, niin Inarin Villa Lanca ei sitä tehnyt: olivat sotkeneet varauksemme ja majoittivat meidät mauttomaan ullakkohuoneeseen, jonka kylpyhuone oli lähinnä vitsi. Mutta täälläkin oli melko täyttä (ryhmämatkailijat!), joten yövyimme siellä kuitenkin sen yhden yön. Onneksi osuimme iltakävelyllä Hotelli Kultahovin ravintola Aanaarin ja siinä missä Villa Lancasta en oikein positiivista sanottavaa löydä, niin ravintola Aanaar jäi kaikilta osin positiivisella puolelle! Jos Inariin tulisimme toiste, niin majoittuisimme ehdottomasti tänne.

nordkapp
Klikkaa kuvasta tai tästä Nordkappin reissun kuviin!

Rovaniemeltä takaisin junaan

Rovaniemellä kiertelimme hiukan kaupunkia, katsastaen mm. Jätkänkynttilä-sillan ja Lordin aukion, mutta sitten olikin jo kiire rautatieasemalle autojunan lastausjonoon. Matkustimme muuten molemmat tällä matkalla ensimmäistä kertaa makuuvaunussa, menomatkalla vanhassa sellaisessa ja paluumatkalla uudessa, jossa oli oma wc ja suihkukin, ja totesimme, että ihan ok tapa matkustaa tämäkin on, kunhan vaunu on uusi – vanhaa makuuvaunua taidamme jatkossa välttää, jos nyt yleensä yöjunamatkoja onnistumme vielä ideoimaan.

Kotiin palauttuamme Ylekin sitten uutisoi (videolinkki), että tänä vuonna ennakoidaan Nordkappissa käyvän enemmän turisteja kuin koskaan – tosin enemmän kuin meidän kahden matka sinne asiaan ilmeisesti vaikuttaa lisääntynyt risteilytarjonta alueelle.

Lopuksi vielä yhteenveto matkaetapeista ja kilometreistä:

  1. päivä: Iirislahti – Pasila, josta autojunalla Kolariin, 16 km
  2. päivä: Kolari – Sørkjosen, 433 km
  3. päivä: Sørkjosen – Nordkapp Camping (ja retki Nordkappiin), 452 km
  4. päivä: Magerøyn saarella (Honningsvåg, Gjesvær, Kamøyvær), 82 km
  5. päivä: Nordkapp Camping – Inari, 362 km
  6. päivä: Inari – Rovaniemi, josta autojunalla Pasilaan, 347 km
  7. päivä: Pasila – Iirislahti, 16 km

Yhteensä autolla 1708 km.

Nordkapp

Tags from the story
, , ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.