Paperi- ja diakuvat skannattu!

Kerroin aikaisimmin projektistani skannata paperi- ja diakuvani digitaaliseen muotoon. Nyt urakka alkaa olla loppusuoralla – vielä muutama dialaatikko jäljellä ja sitten kaikki hallussani missään muodossa olleet (säilyttämisen arvoiset) valokuvat ovat hyvässä järjestyksessä kovalevylläni (+ varmistettuna useammalle USB-levylle). Lisäksi parhaat niistä ovat netissä Picasa-albumeina, joko kaikille näkyvinä matkakuvakokoelmina tai sukuhistoria rajoitetummalla jakelulla vain asianomaisille näkyvinä kuvakokoelmina.

Lähtötilanteessa minulla oli noin 12 mapillista paperikuvia ja 30 laatikollista dioja (à 80 tai 100 diaa). Paperikuvista skannasin käytännössä kaikki kuvat – skannaamatta hävitin ehkä alle 5 % kuvista – selvästikin paperikuvia olen aikoinaan karsinut niitä albumeihin liimatessani (ja ehkä jo kuvia lunastaessani) melko hyvin. Skannatuista paperikuvista säilytän (irtokuvina ”kenkälaatikossa”) arviolta parhaan kymmenyksen kuvista, kaiken varalta … Diakuvista karsiutui ehkä 30% jo ennen skannausta ja sitten vielä skannatuista ehkä 70% – eli säilytän dioina samoin vaan todella parhaat kuvat.

Diakuvien osalta turvauduin osittain myös niiden skannauttamiseen – Fotoyks skannasi minulle 600 diaa yhteishintaan runsaat 300 euroa. Lasse skannasi ainakin toisen mokoman. Fotoyksin kautta skannauksen etuna oli kuvien jotenkin koneellinen puhdistus, eli skannautetut diat vaativat paljon vähemmän jälkikäsittelyä kuin kotona skannatut – eli vaikka skannaustyön hinta on melko korkea, niin sai sillä mielestäni rahalle vastinettakin.

Viereisessä kuvassa talletetut diat ja paperikuvat (valkoinen laatikko) ja kaikki negatiivit (musta laatikko).

Ja tässä vielä linkki toiseen juttuun tästä valokuvaprojektistani, sisältäen muun muassa pari esimerkkiä digikuvien alkuajoilta.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.