Färsaaret

Färsaaret (linkki Färsaarten kuviin)

Juhannusviikon matkamme suuntautui tänä vuonna Tanskaan: Färsaarille ja Kööpenhaminaan. Matkaa Färsaarille olin hahmotellut jo muutaman vuoden ajan – olihan se lähellä ja kesäkohteeksi mukavan tuntuinen. Mutta valmiit matkat saarille olivat tuntuneet kalliilta, olivat usein sisältäneet myös Islannin eivätkä Kristina Cruisen kesäristeilytkään enää viime vuosina pysähtyneet saarille. Tänä keväänä sitten, kun Euroopan jäljellä olevat kohteet (TCC:n mukaan) alkoivat jo olla vähissä, tutkin taas kerran asiaa ja kun Skyscanner löysi kun löysikin suhteellisen edulliset lennot välille Kööpenhamina – Färsaaret (n. 300 euroa per hlö) niin matka varattiin. Lentojen hinnat tuntuivat muuten vaihtelevan päivästä toiseen paljon, joten jos edullista lentoa Torshaveniin (Sorvagin kentälle) etsii, niin kannattaa katsoa ainakin muutama päivä suuntaan ja toiseen. Hotelliksi valitsimme Streym -hotellin (Torshavnin noin kolmesta ”keskustahotellista”) ja pidimme siitä: hotellin sijainti oli hyvä, pidin sen vaalean pohjoismaisesta sisustuksesta, kaikki toimi, pyynnöstä saimme huoneen meren puolelta, aamiainen oli jos ei nyt ylenpalttinen, niin ihan riittävä ja hotellista pystyi myös edullisesti lainaamaan auton.
(Hotellin nettisivutkin ovat ihan hauskat, eli kannattaa klikata linkkiä niille, jos ei ole kovin kiire!)

Vietimme saarelle yhden illan ja kaksi kokonaista päivää. Torshavnin idyllinen satama ja muutenkin kaupungin keskusta tuli oikeastaan nähtyä jo ensimmäisenä iltana. Seuraavana päivänä kävelimme läpi kaupungin ja vihreän puiston vihreälle Pohjoismaiden talolle – ruohokattoinen tämäkin, kuten iso osa kaupungin taloista, isoistakin.
Takaisin keskustaan tulimme bussilla, jotka kaupunkialueella olivat ilmaisia (ja joissa oli jopa ilmainen langaton verkko). Torshavnin erityispiirteenä voisi mainita kaupungin patsastiheyden – väittäisin, että kaupungissa ei voi kulkea 200 metriä pitempää matkaa patsaalta patsaalle. Näimme niitä varmasti ainakin 50 ja varmasti ainakin toinen mokoma jäi näkemättä. (Patsaista tein ihan oman kuvakokoelmankin!)

Lensimme Torshavnista
Klaksvikiin helikopterilla

Lasse oli etukäteen selvittänyt, että saarten välillä on aikataulun mukaista helikopteriliikennettä edulliseen hintaan – tarkoitettu tietysti oikeasti yhteyksiä tarvitseville paikallisille – mutta myös turistit saavat varata näitä lentoja (sillä riskillä, että paikallisten tarpeet saattavat ohittaa turistin varauksen). Olimme varanneet meille lennon Torshavn – Klaksvik ja saimme pitää paikkamme koneessa ja lentää 13 minuuttia helikopterilla hintaan 29 euroa per hlö. Klaksvikistä palasimme bussilla Torshavniin – tutustuttuamme ensin hiukan myös tähän saarten toiseksi suurimpaan kaupunkiin.

Toisen päivän retkikohteemme oli Vestmanna ja siellä veneretki. Vestmannaan menimme hotellista lainaamallamme autolla, matkaa vajaat 50 km suuntaansa. Paikoitellen tie kulki korkealla, näkyvyys oli huono pilvien roikkuessa alhaalla ja tie mutkitteli ylös ja alas – aivan kuten viime kesänä Nordkappissa. Mutta liikennettä oli vähän ja matka sujui ongelmitta. Veneretken maisemat olivat vaikuttavia, ihan erityisesti jyrkillä rinteillä laiduntavat lampaat. Lintujakin näkyi, mutta vähemmän kuin vähän vastaavalla retkellä Nordkappissa. Lampaita kuulemma saarilla onkin enemmän kuin ihmisiä, joita on luokkaa 50 000.

Shoppailukaupunki Torshavn ei ole – ostoskeskuksia on yksi, jolla hassu nimi: SMS. Matkamuistoja on tietysti tarjolla ja villapuseroita, mutta emme täällä panostaneet ostoksiin – olimmehan seuraavaksi menossa Kööpenhaminaan.
Ravintoloita oli muutama, lähinnä hotellien yhteydessä, ja SMS-ostoskeskuksessa pikaruokapaikkoja: ruoka oli aavistuksen kallista eikä nyt ehkä erityisen gourmeta, mutta toki tässäkin kaupungissa hyvin hengissä säilyi!

Färsaarista ennen matkaa tietoa hakiessamme satuin myös näkemään lauseen ”Erittäin harva suomalainen on kuitenkaan vieraillut Färsaarilla” – ja muutenkin oletimme, että ilman suoria lentoja ja saarella poikkeavia (suomalaisia) risteilyaluksia aika harva sinne tulisi. Mutta niin vaan autoiluun sopivaa karttaa turisti-infosta hakiessamme törmäsimme suomalaisiin, joita kuulemma oli samoihin aikoihin saarella parin bussin verran, yhdistetyllä Färsaaret -ystävyysseuran ja Pohjola-Norden nuorisoliiton matkalla!

Maabongausmielessä Fär-saaret oli 114./120. (Pirkko/Lasse) kohteemme (TCC:n mukaan siis, Travelers’ Century Clubin kohteita on yhteensä 321).

Maaliskuun 2015 auringonpimennys on muuten nähtävissä täydellisenä vain Färsaarilla (ja Huippuvuorilla) – mutta ehkä tästä huolimatta todennäköisyys sille, että palaisimme saarille on melko pieni – vaikka ihan hieno kesämatkakohdehan tuo on!

Join the Conversation

5 Comments

 1. Färsaaret ovat mun must see-listan kärkipäässä. Hyvä ystäväni ja kämppikseni neljän vuoden ajalta on kotoisin juuri Klaksvikistä ja asuu nykyään Torshavnissa. Meidät on kutsuttu kylään moneen otteeseen ja kieltämättä kiinnostaa kovasti. Lontoosta pääsee kuulemma johonkin vuoden aikaan suoralla lennolla (kerran viikossa kesällä tms) suoraan Torshavniin, kuten myös Aberdeenistä. Hinnat ovat aina melko suolaisia, mutta ihan ymmärrettävistä syistä tosin.

  Täytyy laittaa tuo helikopterireissu ehdottomasti korvan taa jos tuonne menen, ei ole paha hinta ja kokemus on varmasti hieno noissa maisemissa!

 2. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi!
  Färsaaret on todella uskomattoman vihreä saari – riskinä tietysti sen takia, että siellä sataa, mutta erityisesti kesäkuukausina ilmat voivat olla ihan kivojakin. Ja on se aika omanlaisensa paikka ollakseen kuitenkin niin lähellä – Suomea tai Lontoota.

 3. Olipa kiva fiilistellä vähän tulevaa Färsaarten matkaa varten täällä teidän blogin puolella, kiitos kun vinkkasit linkistä! En voi muuta sanoa kuin että upealta näyttää, ja onneksi meillä on hieman enemmän aikaa tutkia noita saaria :)

 4. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi Satu!
  Toivottavasti teitäkin lennätetään helikopterilla jossain vaiheessa :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *