Karen Blixen -museo

(Klikkaa kuvaa tai tästä nähdäksesi lisää kuvia)

Paitsi TCC-pisteitä tai itsenäisiä maita olemme maailmalla käyneet jo useammassakin ”kirjallisessa” kohteessa. Cornwallissa söimme yhden aterian Rosamunde Pilcherin kirjojen pubissa St Ivesissä. Botswanassa kävimme erikseen Gaboronessa Alexander McCallSmithin dekkarisarjan innoittamana ja Nantucketin saarelle pääosin Nancy Thayerin kirjojen takia – ja onnistuimme jopa lyhyesti tapaamaan hänet.

Tällä kertaa Kööpenhaminaan matkustaessamme Lassen veli suositteli meille Karen Blixen -museota Rungsted Kystissä ja kesäretki-ideana se kuullosti sen verran hyvältä, että teimme pienen junamatkan sen takia. Ja paikkahan oli aivan ihana, erityisesti kauniina kesäpäivänä: kävely kesäisessä vehreässä lehtimetsässä, jossa oli kivoja linnunpönttöjä joka mutkan takana, pysähtyminen Karen Blixenin haudalle metsän keskellä ja tutustuminen taloon, jossa hän oli elänyt nuoruutensa ja Afrikasta palattuaan. Museo käsitti sekä huoneet, joissa hän oli asunut ja kirjoittanut – sellaisina kuin ne olivat Karen Blixenin kuollessa ja näyttelytiloja, joissa oli hänelle kuulunutta esineistöä ja kirjoja. Ja ehkä minulle kaikkein vaikuttavimpana huone, jossa oli hyllymetreittäin kirjoja, kaikki Karen Blixenin tuotantoa, kaikilla kielillä, joille kirjat on käännetty: mahtava – ja konkreettinen – elämäntyö. Itse olen viimeisen vuoden parin mittaan pyrkinyt ostamaan vain e-kirjoja, mutta tässä huoneessa pysähdyin kyllä hetkeksi miettimään, että jos perinteisiä kirjoja ei joskus enää ole, niin ei sitten enää ole tällaisia huoneita museoissakaan ja jotenkin luettelo kirjoista nettisivulla ei hetimmiten tunnu kyllä yhtä vaikuttavalta.

Karen Blixen -museon lisäksi Rungsted Kystissä on iso satama, johon entisinä purjehtijoina myös tutustuimme. Veneitä oli silmänkantamattomiin – tuli Tukholman lähellä Bullandö mieleen. Ja rannassa palveluita kuin pienessä kaupungissa, merkkivaateliikkeitä, lahjatavaraliikkeitä, ravintoloita, kahviloita. Mutta kun kohteemme oli Karen Blixen -museo, niin nautimme lounaaksi tanskalaiset voileivät tietysti Karen Blixen -museon kahvilan vehreydessä!

Karen Blixen -museosta vielä – netissä siitä tietoja etsiessämme löysimme myös tiedon, että myös Keniassa on Nairobin lähellä Karen Blixen museo ja Denys Finch Hattonin hauta, joten kun Kenia on muutenkin vasta listoillamme jonain tulevana matkakohteena, niin pitänee silloin yrittää sisällyttää myös nämä matkaohjelmaan!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *