Kolmen luostarin kautta Tbilisiin

Viimeinen päivä Armeniassa – ja ensimmäinen Georgiassa. Yerevanista siirryimme autolla Tbilisiin, n. 200 km Armenian puolella ja 80 km Georgian puolella.

Ensimmäinen kohteemme oli Sevan-järvi. Armenialaiseen tapaan järvi esiteltiin historiallisen Armenian näkökulmasta, Sevan-järvi on yksi näistä, se oikea JÄRVI Van on nykyisin Turkin puolella ja Urmia Iranissa – ja tietysti menetetyt järvet ovat ihan ihmeellisiä tähän jäljelläolevaan verrattuina.

???????????????????????????????Sevan-järvellä nousimme 200 askelmaa Sevanavankin luostariin, josta oli hyvät näköalat järvelle ja joka luostarinakin oli mielenkiintoinen, sillä tähänkin löytyi tietysti tarina.

???????????????????????????????
Kirkon kylkeen rakennettu lisähuone

Luostarin ja kirkon oli rahoittanut prinsessa, joka puolisonsa kuoleman jälkeen rakennuttanut useita kirkkoja ja vanhoilla päivillään hän halusi asettua Sevan-järvelle, mutta nainen munkkiluostarissa ei ollut ihan helppo juttu joten kirkon kylkeen rakennettiin hänelle huone ja huone oli kirkkoon yhteydessä ikkunalla, joten hän saattoi ikkuna-aukon kautta osallistua myös jumalanpalveluksiin, ja jopa nauttia ehtoollisen. Myös kirkon ympäristön kivilabyrintit osoittautuivat mielenkiintoiseksi, olivat siis oikeasti munkkien asuntojen jäljellejääneitä perustuksia.

 

 

 

Sevan-järven merkityksestä armenialaisille kertonee myös se, että monet uima-altaat maassa tehdään kyseisen järven muotoisiksi – myös vesiallas Yerevanin ooppera-aukiolla on sen muotoinen.

Sevan-järveltä lähdettyämme istuimme taas autossa lähes pari tuntia Armenian pomppuisilla, mutkaisilla ja vuorenrinteitä ylös ja alas kiemurtelevilla teillä päästäksemme Sanahin ja Haghpatin luostareihen. Unescon maailmanperintökohteista nämäkin, tai siis yhdessä muodostavat sellaisen. Nämä olivat kooltaan isompia kuin monet aikaisemmin näkemämme, mutta ehkä luostarikiintiömme alkoi jo olla ainakin Haghpatin kohdalla täyttymässä, kun parhaiten mieleeni jäivät rakennuksissa ja niiden liepeillä lentelevät lukuisat pääskyset. Tarina isästä ja pojasta, jotka nämä rakensivat, oli sekin melko tavanomainen.

luostari tbilisi

???????????????????????????????

???????????????????????????????
Sanahinissa oli hautajaiset
???????????????????????????????
Haghpat

Päivän myötä Armenian kirkko+kappeli saldoksi muodostui 10+3 – ja ykkössijan antaisin ehkä Noravankille, niin tarinalle kuin kellertävälle kirkolle ja kappelin ulkoportaille. Toinen sija Ohanavanin kirkolle iltavalaistuksessa. Vaikka tarina Sevan-järvelläkin oli kyllä hyvä ja labyrinttimaiset munkkien asumusten jäännökset jänniä … Haghpat saa pisteistä pääskysistä, mutta itse luostari oli tavallisen harmaan ankea.

Lounaalla nautimme Ararat-konjakit – viimeinen hetki tehdä se Armenian puolella, sillä seuraava pysäkki olikin sitten jo Georgian rajalla, jossa vaihdoimme autoa ja kuljettajaa ja opasta ja jatkoimme illaksi Tbilisiin. Rajamuodollisuudet eivät olleet mitenkään tavanomaisesta poikkeavia, mutta rajasillan yli piti kävellä.

???????????????????????????????

Lisäys 2.6.2014: Armenian kuvat Picasassa

Armenia
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *