Tbilisi

Yerevanin helteet jäivät taakse – Tbilisissä oli pilvistä ja tuulista, mikä oikeastaan on aika hyvä ilma nähtävyyksien kiertelyyn.

Aloitimme kaupungin vanhimmalta seudulta; Metekhi-kirkolta, joka sijaitsee joen rannalla ja kuulemma kertomuksia siitä, miten vääräuskoisia on tapettu ja heitetty jokeen – ja sitten julistettu pyhimyksiksi. Kuningas Vakhtang Gorgasalin ratsastajapatsas on ilmeisesti myös oleellinen osa Tbisilin historiaa. Metekhi-kirkolta laskeudumme alas ja katsastamme juutalaisen synagoogan, jonka paras puoli taisi matkakumppaniemme mielestä olla siinä liepeillä kuljeskelevat kissat.
Lisää kirkkoja, Sionin katetdraali, jossa sattumalta on jumalanpalvelus meneillään – vaikkakin se rajoittaa turistin vapautta liikkua kirkossa, niin se muistuttaa siitä, että nämä kirkot ovat edelleen osa tbilisiläisten arkea.

20140519-183738.jpg

Vilkaisemme myös ohimennen Silkkitien ajalta olevaan karavaanimatkustajien majataloon rakennettua historiallista museota (jossa sai otettua hyviä selfie-kuvia), mutta jatkamme eteenpäin – näemme muutamia patsaita, yhden jotain näyttelijää esittävän patsaan, joka seppelepäisenä tuo mieleen Tove Janssonin, ja maljapuhetta pitävää heppua esittävän pienen patsaan.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? IMG_4499

Rezo Gabriadze nukketeatterin vino kellotorni Shavteli-kadulla ansaitsee pitemmän pysähdyksen, etenkin kun kello oli juuri lähestymässä tasatuntia, joten pidimme kahvitauon ja jäimme odottamaan tornin pientä ”näytöstä”. Torni on samantyyppinen kuin Prahan kellotorni, mutta pienempi ja jotenkin sympaattisempi. Tornista on lyhyessä ajassa tullut ilmeisen suosittu nähtävyys Tbilisissä, vaikka torni on uusi (valmistunut vuonna 2011) – ei siis mikään historiallinen nähtävyys.

20140519-183651.jpg 20140519-183712.jpg 20140519-183812.jpg

Shavteli -kadulta nousemme (autolla) ylös Narikalan linnoitukselle, josta on huikeat näkymät kaupunkiin. Ylös pääsisi myös kaapelivaunulla, mutta kun meillä on auto käytettävissä, niin käytämme sitä.
Täältä alas Tbilisiin katsoessamme oppaan jo aikaisemmin mainitsemat riidat kaupunkilaisten kesken liittyen uusiin moderneihin rakennuksiin, sienen mieleentuovaan oikeustaloon, lasiseen kävelysiltaan ja teatterialueen ”lasiputkiin”, joiden rakennustyöt on toistaiseksi keskeytetty, tulevat ymmärretyiksi – kieltämättä ne näyttävät kaikki aika oudoilta Tbilisin vanhaan kaupunkiin ”heitettyinä”.

???????????????????????????????

Narakalasta kävelemme alas päätyen turkkilaisten kylpylöiden alueelle – Tbilisin nimi tulee sanasta tbili, joka merkitsee lämmintä, ja täällä on edelleen rikkipitoisia kuumia lähteitä, joiden vedessä voisi kylpeä, kuten vaikka Alexander Dumas tai Alexander Pushkin aikoinaan. Jätämme väliin, mutta ihan ovelan näköinen alue tämäkin.

20140519-183827.jpg

Päätämme opastetun kierroksen georgialaiseen lounaaseen – raskaita juustopiirakoita ja georgialaista olutta.

10303765_10152203914988650_3804161818220454425_n ???????????????????????????????

Iltapäivällä kiertelemme vielä hiukan tutustumassa Tbilisin nykyaikaan: ihastelemme oikeustalon arkkitehtuuria ja ihmettelemme siellä olevaa ihmismäärää – syystä tai toisesta todella vilkas paikka. Keskelle oleva lasten alue oli kiva väripilkku.

IMG_4600 IMG_4605

Carrefour-marketissa kävimme katsomassa etenkin Koti Kaukasiassa -blogin kuvausten innoittamana – aivan, näyttää täällä olevan ranskalaisesta konseptista huolimatta jauhot ja riisit irtomyynnissä isoissa säkeissä, mutta myös hyvin tuoretta kalaa, ne kun ovat akvaariossa vielä uimassa ennen pakettiin päätymistä. Leipäpisteessä paistetaan lavash-leipää samanlaisessa uunissa, jollaisen näimme maahan upotettuna Armeniassa, täällä se kuitenkin on normaalisti lattialla, vaikka korkea onkin.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Tbilisi-päivämme lopuksi tapaamme Koti Kaukasiassa -blogin Mariettan, joka opastaa meitä Georgian keittiöön Kala-ravintolassa ja kertoo meille suomalaisen kotiäidin elämästä Tbilisissä, mutta tästä lisää myöhemmin, tapaaminen Mariettan kanssa ansaitsee ehdottomasti oman juttunsa!

Hotellimme Marriot Courtyard Tbilisissä oli hyvä ja erityisesti sen sijainti ja näkymä huoneesta Freedom Squarelle olivat mahtavat – illalla ei malttanut sulkea verhoja, kun näkymä aukion keskellä olevalle patsaalle sen iltavalaistuksessa oli niin mahtava!

20140519-183841.jpg

Lisää kuvia Georgiasta:

Georgia
Tags from the story
,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *