Gudauri, Ananuri ja Tbilisin ränsistyneempi puoli

Aamu Gudaurissa valkeni -vai valkeniko – pilvisenäkin. Hetkittäin lumihuippuisten vuoret näkyivät yllättävän hyvätasoisen vuoristohotellin parvekkeelta ja sitten ne taas peittyivät usvaan.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Kiertomatkamme aikataulu on melko tiivis ja tyhjiä hetkiä on vähän, joten vapaa aamupäivä Gudaurissa oli ihan tarpeen. Puolilta päivin jatkoimme kuitenkin taas matkaa, yhden huikean maisemapysähdyksen ja muutaman lammas/lehmä/vuohi/aasilaumapysähdyksen jälkeen saavuimme Ananurin kompleksiin, jossa oli, tietysti, kirkko tai parikin, jos alempana laaksossa ollut jo romahtanutkin lasketaan ja linnaa ja muuta rakennusta. Erityisen mieleenpainuvaa tarinaa tähän ei liittynyt, mutta mielestäni kompleksi oli ehkä koko Kaukaasian matkamme kuvauksellisin, tähän mennessä. Vanhat kivimuuret, kaariaukot ja kevään vihreys oli kaunista, joka suunnalla.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Tie, jota Gudauriin (ja Gudaurista) ajoimme oli historiallinen Georgian Military Highway, joka kautta vuosisatojen on ollut merkittävä tie Kaukaasiasta Venäjälle – nyttemmin sen merkitys on vähentynyt kun rajan ylitys on hidasta (ja raja on ajoittain kiinni). Juuri ennen vierailuamme tiellä, ilmeisesti Venäjän puolella oli tapahtunut maanvyörymä, jossa ihmisiä oli kuollutkin ja tie ja raja oli toistaiseksi kiinni, mikä näkyi paikoitellen parkissa olevina rekkajonoina.

Tbilisissä meillä jäi hetki aikaa ennen kuin matka jatkui lentokentälle ja halusin käyttää sen kuvatakseni joitakin toissailtana yövalaistuksessa näkemiäni vanhempia taloja Tbilisin turistikeskusta ”takakujilla”, joten teimme pienen kierroksen vanhan armenialaisen kirkon liepeille. Tähän erilaista Tbilisiä – taloja, joissa ei välttämättä ollut ikkunalaseja, vaav tyynyjä ja peittoja ikkunaa tilkitsemässä, mutta ihmisiä sisällä, eli selvästi asuttuja. Jostain roikkui peltinen vauvan kylpyamme ikkunan ulkopuolella. Ja hedelmät ja vihannekset autotallimyymälässä olivat suunnattuja kadun asukkaille, sillä tuskin tänne kovin moni tulisi kuitenkaan päätyi.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????  ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Sitten olikin jo aika jättää hyvästit oppaallemme Darejanille ja tehdä check-in lennolle Bakuun. Mukavia ja kielitaitoisia tyttöjä oppaamme, niin Anna Armeniassa kuin Darejan Georgiassa. Bakussa oppaat ovatkin sitten miespuolisia, ehkei islamilaisessa maassa oppaana toimiminen ole naisille sopivaa työtä. Autonkuljettajamme niin Armeniassa kuin Georgiassakin olivat miehiä, eivätkä ainakaan englantia juurikaan osanneet.

???????????????????????????????

Lisää kuvia Georgiasta:

Georgia
Tags from the story
, , ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *