Maailma Overland-matkoilla

Frankfurtin TCC-kokouksen huikeimman esityksen piti Katja.

map

Katja on kiertänyt maailmaa Dragomanin Overland-rekoilla, lähes kaikkialla, Istanbulista Pekingiin, useamman reitin Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Australiassa. Jonkun kommentoidessaan miksei Pohjois-Amerikassa, Katja totesi jättävänsä helpoimmat alueet viimeiseksi, mutta suunnitelmissa on Alaskasta – Meksikoon Pan American Highwayta seuraillen. Meksikosta Etelä-Amerikkaan hän onkin jo matkannut, Darien Gapia lukuunottamatta. Overland -matkojen hitaasta etenemisestä Katjalla oli esimerkkinä Istanbul – Peking, väli, jonka lentää 9 tunnissa, mutta johon Overland-rekalla matkustettaessa kuluu 96 vuorokautta.

Monista tekemistään matkoista Katja oli valinnut esitykseensä kaksi –  vuonna 1996 tekemänsä matkan Nairobista Doualaan, Kenian ja Ugandan kautta Kongoon ja sieltä edelleen Keski-Afrikan tasavaltaan ja Kameruniin. Matkaan kului 3 kuukautta ja kun Kongon sademetsissä matka eteni arvioitua hitaammin, 2 viikoksi suunniteltuun osuuteen kului 6 viikkoa, niin Katjalta loppui aika kesken ja hän joutui palaamaan jo Doualasta eikä voinut jatkaa alkuperäisen suunnitelman mukaan Accraan asti.

Nairobi to Douala (6)Katjan ensimmäiset kuvat ryhmän osallistumisesta  ympärileikkausjuhlaan Maasai-kylässä ja Ugandan vuoristogorilloista antoivat esimakua tulevasta. Kongossa 2000 kilometrin matkaa Trans-African Highwaytä (= mutainen täkäläinen mökkitie) tarkoitti päivittäistä auton kaivamista mudasta – ja yhtä retkeä pygmien luo. Auton henkilökuntaan kuuluvalle mekaanikolle riitti myös töitä lähes päivittäin haastavissa olosuhteissa. Kun sademetsässä ei ollut muuten tilaa pystyttää yöpymiseen käytettyjä telttoja ne pystytettiin tielle ja jos yöllä joku toinen ajoneuvo halusi päästä ohi, niin teltat purettiin, vaikka sitten keskellä yötä.

Nairobi to Douala (26) Nairobi to Douala (23)Tällä matkalla ja erityisesti tällä osuudella autoja siinä matkaavat turistit olivat nähtävyys, jota paikalliset matkan varrella kokoontuivat sankoin joukoin ihmettelemään.

Nairobi to Douala (15)

Auton varusteisiin kuului vesisäiliö, joka täytettiin paikallisella vedellä ja puhdistettiin Micropur-tableteilla. Mukana kuljetettujen riisi- ja pastavarastojen lisäksi ruokaa hankittiin paikallisilta toreilta, joissa olisi myös ollut tarjolla apinanlihaa, jota matkalaiset eivät kuitenkaan syöneet.

Nairobi to Douala (38)

Matkan venyminen Kongossa kiristi myös hiukan ryhmän suhteita, kun ruokaa oli niukasti ja kasvissyöjät syöttivät tonnikala-annoksiaan kylien koirille, mutta suuremmilta ongelmilta sentään vältyttiin. Osa ryhmästä myös sairastui malariaan malarialääkkeiden loppuessa kesken.

Ryhmän lopulta saapuessa Keski-Afrikan rajalle se olikin suljettu ja kun he kuitenkin sen kuitenkin ylittivät, niin heidät sitten erinäisten vaiheiden jälkeen saatettiin poliisisaattueessa Kamerunin rajalle. Tällä osuudella matkantekoa hidasti poliisiautojen jatkuva rikkoutuminen – Overland-rekan mekaanikkoa tarvittiin taas. Kun Katjalta oli loma loppumassa eikä hän saanut viisumia Nigeriaan, hän palasi takaisin Eurooppaan Kamerunin Doualasta.

Toisen reittinsä, jonka Katja esitteli, hän oli kulkenut vuonna 2012 Manauksesta Ushuian kautta. Matka alkoi Amazonilta, laivalla. Kuvat Amazonin eriväristen sivuhaarojen yhtymisestä ja laivan makuutiloista riippumattoineen (jokaisen piti ostaa tai vuokrata itselleen oma riippumatto) kertoivat tuosta osuudesta. Ryhmän matkatavaroille oli ostettu yksi ensimmäisen luokan hytti, jottei niitä varastettaisi, mutta muuten matkustettiin paikallisten joukossa. Brasiliassa ryhmä ehti myös opettelemaan leijasurffausta ja hiekkakirpuilla ajamista. Ja Riossa oltiin, tietysti, karnevaalien aikaan. Iguassun putoukset ryhmäläiset näkivät niin Brasilian kuin Argentiinan puolelta ja maabongarina Katja pystyi myös käymään lyhyesti Paraguayssa ja Uruguayssa.

Manaus to Santiago (404)

Manaus to Santiago (150)

Manaus to Santiago (402) Manaus to Santiago (147)

Ruoka autossa laitettiin itse, keittiövuoro osui kohdalle säännöllisin väliajoin. Etelä-Amerikassa peseytyminen vesiputouksissa näytti jo hiukan miellyttävämmältä kuin peseytyminen Afrikan joissa.

Manaus to Santiago (204) Manaus to Santiago (189)

Tämä matka päättyi Patagonian huikeisiin maisemiin, jossa ryhmä pääsi (?) kokeilemaan myös kiipeilyä jäätiköllä. Me näimme ensimmäisen jäätikkömme kesällä Huippuvuorilla ja oli kiva nähdä Katjan kuvissa, että samanlainen turkoosi se jäätikkö sielläkin oli.
Pan-American Highway päättyy Ushuiaan ja matkan päätteeksi Katja saikin sitten passiinsa Fin del Mundo -leiman.

Manaus to Santiago (235)

Manaus to Santiago (246) Manaus to Santiago (340)

Kaikki kuvat ovat Katjan ottamia ja sain häneltä luvan niiden käyttämiseen tässä yhteydessä. Katjan omaan matkailuaiheeseen blogiin voit halutessasi tutustua tästä.
Ja kuten yleensä, kuvia klikkaamalla näet ne halutessasi isompina.

Tags from the story
Join the Conversation

2 Comments

 1. says: Seppo

  Aika tuttua! Dragomanillahan minäkin olin Etelä Amerikassa 6 viikkoa viime vuonna tähän aikaan ja sitä ennen Afrikassa.

 2. says: Pirkko

  Taitaa olla SE toimija tällä alueella tuo Dragoman.
  Katja muuten erikseen kommentoi reissujensa positiivisena piirteenä, että niillä ystävystyy kaiken ikäisten kanssa – juuri tuolla Etelä-Amerikan reissulla oli tutustunut jopa :-) yhteen 70-vuotiaaseen.

  Manaus to Santiago (116)

  (Kuvassa Katja karnevaaliasussaan oikealla.)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.