Bilbaosta Pamplonaan

10645020_520981084704159_4064785699292541410_nSunnuntaiaamun aloitimme kävelyretkellä Bilbaon Vanhaan kaupunkiin – ihan Albatrosin oppaan johdolla. Ensimmäisen Bilbaon päivämme retket teimme omatoimisesti, mutta nyt liityimme kiltisti ryhmään. Seuraisimme Nervión-jokea San Antónin sillalle ja kirkolle  ja bongasimme kaupungin vanhimman sillan susikuvat, jotka ovat kaupungin vaakunassakin. Atxurin rautatieasemalla kerrattiin vuoden 1983 tulvaa ja opimme myös, että näinkin sisämaassa, yli 20 km mereltä, vuoroveden vaihtelu on suurimmillaan 6 metriä. Vanhassa kaupungissa katsastimme muutaman kirkon, aukion ja museon. Plaza Nuevon pienet baarit ja markkinat vaikuttivat mielenkiintoisilta, mutta ryhmämme jatkoi kukkamarkkinoiden suuntaan (eivät olleet mitenkään erityiset). Kierroksen päätyttyä palasimmekin nopeasti takaisin Plaza Nuevolle ja ehdimme nauttimaan tämän Espanjan-matkan ensimmäiset churrot paksun suklaan kanssa. Ajoittain nautittuna oikein nautinnollinen sunnuntaiaamun kevyt välipala!

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Sitten olikin jo aika jättää Bilbao taakse ja suunnata kohti Pamplonaa, 160 km eli pari tuntia bussissa ja maakunta vaihtui Baskimaasta Navarraan. Pamplonassa Albatrosin hotellivalinta meni ojasta allikkoon – osoittautui, että Bilbaon hotellin sijainti kilometri Vanhasta kaupungista oli ihan keskustassa – Pamplonassa majoitumme ostoskeskusalueelle 4 km keskustasta! No, iltapäivällä oli kuitenkin vielä tarjolla opastettu retki keskustaan ja retken jälkeen vielä hiukan vapaa-aikaakin siellä, joten toimihan sen näinkin. Vaikka jotenkin ajatus illallisesta jossain Pamplonan keskustan ravintolassa tuntui houkuttelevammalta kuin ruokalaillallinen ostoskeskuksen liepeillä.

???????????????????????????????Pamplona on tunnettu härkäjuoksustaan, San Fermin’stä, ja saimmekin sitten rautaisannoksen tietoa tapahtumasta ja kuljimme pääosan juoksun reitistä. Härkäjuoksuj lomaan sekoittui sitten Ernest Hemingwaytä ja pyhiinvaellusta. Hemingway on viettänyt aikaansa myös Pamplonassa ja hänellä on siis täälläkin nimikkohotellinsa, La Perla, ja nimikkobaarinsa, Cafe Iruna – ja nippu patsaita.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????
???????????????????????????????
???????????????????????????????

Pamplonassa härkäjuoksureitti sekoittuu joillakin kaduilla pyhiinvaellusreittiin ja vaihdoimmekin sitten jossain vaiheessa härkäjuoksusta pyhiinvaellukseen: kävimme tutustumassa ensimmäiseen refugioon ja näimme pyhiinvaeltajille suunnattuja ravintoloita ja kauppoja. Hankimme myös pyhiinvaelluspassit, näköjään sellaisen voi 2 eurolla ostaa myös feikkipyhiinvaeltaja ja ilmeisesti siihen voi muutaman leimankin kerätä. Olemme siis kaikin puolin valmiita huomiselle, tämän matkan ensimmäiselle kävelyosuudelle!

10402446_521115054690762_8881586973105954423_n
??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Vielä muutama pinxto – tapaksia kutsutaan täällä päin, Baskimaassa ja Navarrassa, pintxoiksi tai pinchoiksi –  ja lasi roseviiniä Hemingwayn jalanjäljissä ja paluu hotellille myöhäiselle illalliselle – aika tiivistä tahtia tämä kiertomatka tietysti etenee, mutta näin ehdimme viikossa nähdä tosi paljon.

Tags from the story
, , , ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *