Pamplonasta Burgosiin – 6 kilometriä kävellen

Opas aloittaa aamulla kertomalla, että tämä taitaakin olla matkamme raskain päivä. Aloitamme 8:30 ja pysähtelemme Pamplonasta lähtevän pyhiinvaellusreitin kohokohdissa. Eunaten kirkolla näemme jo oikeita pyhiinvaeltajia välipalaa nauttimassa – aamupalan he nauttineet jo tunteja ja kilometrejä sitten.

???????????????????????????????

Puente la Reinassa Ranskasta ja Espanjasta alkavat pyhiinvaellusreittit yhdistyvät ja mekin kävelemme hetken caminoa – poikkeamme jopa kirkossa. Seuraavaksi pysähdymme kahvitauolle Estellan pieneen kylään ja ostamme myös eväitä iltapäiväksi – lounastauoille ei sitten Bilbaon ole oikein ollut aikaa.

???????????????????????????????
???????????????????????????????

Rioja Vegan viinitilalla kuuntelemme kiinnostuneina (?) viininvalmistuksen vaiheet rypäleiden keräämisestä, ensimmäisiin käymissäiliöihin ja edelleen varsinaisiin säiliöihin ja, parempien viinien osalta, viinitynnyreiden säilytyskellareihin. Pullotuskoneita ei turisteille kuulemma enää saa näyttää, turvallisuussyistä, mutta pullokellarit jouduimme katsomaan vielä ennen kuin päästiin asiaan, eli maistelemaan Rioja-alueen viinejä. Mielenkiintoinen päiväjärjestys muuten, ensin juodaan viiniä ja sen jälkeen lähdetään kävelemään pyhiinvaellusreittiä, mutta ehkä nuo oikeatkin pyhiinvaeltajat nauttivat lounaalla viiniä ja jatkavat vielä matkaa?

???????????????????????????????
???????????????????????????????

Punaviinien valmistamisessa käytettävät rypäleet olivat näin syyskuun puolivälissä vielä korjaamatta ja saatoimme kierroksen alkua odotellessamme vaivihkaa napsia niistä muutaman – syötävän hyviä ne jo olivat, vaikka sadonkorjuuseen onkin vielä pari viikkoa.

Rioja Vega -tilan viineistä saimme maistella nuorta Crianza -viiniä ja vuoden 2008 Reservaa. Tempranillo on tilan päärypäle ja nämä viinit olivatkin sitten pääosin tätä. En ole vielä tarkistanut myyköön Alko näitäkin – mutta emme nyt ainakaan niin paljoa näihin ihastuneet, että olisimme niitä täältä asti ostaneet ja kuljettaneet matkatavaroista Santiago de Compostelaan ja edelleen Portugaliin, josta paluulentomme lauantaina lähtee Frankfurtin kautta Suomeen.

Pysähdymme vielä Santa Domingo de la Calzadan kylään – lounastauolle, vaikka jo ennen viinitilaa kehoitettiin syömään?! Pieni kylä on lounasaikaan (14-17) muutamaa pientä ravintolaa lukuunottamatta kiinni. Oikeat pyhiinvaeltajat saapuvat majapaikkoihinsa. Mekin käymme hakemassa leimat passeihimme, huvin vuoksi.

???????????????????????????????

Alkuillasta pääsemme lopulta itse kävelemään – kävelemme viimeiset 6 kilometriä San Juan de Ortegaan. Enimmäkseen kanervikon reunustamaa metsätietä pitkin. Isossa ryhmässä kävelystä muodostuu pienoinen kilpailu, vasta 3 kilometrin kohdalla maltamme pitää ensimmäisen juomatauon. 6 kilometriä ilman kantamuksia ei ole kovin rasittava, vaikka tie onkin kivinen ja hiukan epätasainen. San Juan de Ortegassa ihmiset juovat saapumismaljoja tyytyväisinä suorituksiinsa ja haemme lisää leimoja vaelluspasseihimme. Päivän viimeinen etappi, bussimatka Burgosiin alkaa.

???????????????????????????????

bb00

???????????????????????????????

Yhden Albergan seinältä löytyi tällainen karttakuva. Matkamme on siis edennyt Bilbaosta Pamplonan kautta Burgosiin. Burgosista jatkamme, yöpymispaikkoina, Leon ja Ponferrada, Santiago de Compostelaan, ja sieltä sitten vielä Oportoon, josta lennämme takaisin.

Tags from the story
, , ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *