Almaty, Kazakstan

Maaliskuinen aamu Almatyn miljoonakaupungissa on viileämpi kuin oletin, tänään ei taideta päästä yli 15 asteen, vaikka säätiedotukset sellaisiakin jossain vaiheessa lupasivat. Opas kehottaa vielä varmistamaan, että onhan kaikilla riittävästi vaatetta, etenkin kun olemme myös nousemassa vuorille, yli 2 kilometrin korkeuteen.

Almaty Zenkov
Pulu Almaty Almaty Zenkov

Aloitamme kuitenkin ”aamuhartaudella”, eli vierailemme kauniissa Zenkovin isossa puisessa katedraalissa. Ilmeisesti jossain sarjassa puurakennuksia suurimpia tämäkin keltainen ortodoksikirkko. Kirkon edustalla aukiolla on puluja kuin Venetsiassa ja muutama häkissäkin, myytävänä? Kirkossa on paljon väkeä, joilla on mukanaan myös siunausta vailla olevia ruokia – ihan tavallisena perjantaina.

Kirkon hämyisestä rauhasta palaamme todellisuuteen ja Kazakhstanin osuuteen viime vuosisatojen sodissa. Pandilovin puistosta löytyy muistomerkkiä ainakin 1. ja 2. maailmansodan ja Afganistanin sodan uhreille ja sankareille. Hiukan epätavallisempana yksityyiskohtana voisi mainita pienen muistomerkin sodassa palvelleille lääkintäjoukoille. Paikalla tehdään myös pientä televisio-ohjelman pätkää, toisen maailmansodan päättymisen 70-vuotisjuhlallisuuksiin liittyen.

Almaty Pandilov Almaty Pandilov Almaty Pandilov

Sankareista puhutaan myös seuraavassa kohteessa, Medeun luistinradan laidalla. Ensinnäkin ison luistinradan rakentaminen tälle korkealla,vuorten suojaan, on ilmeisesti ollut uroteko neuvostoliiton nuorilta aikoinaan ja sen jälkeen tietysti luistelussa menestyneet urheilijat ovat sankareita nekin.

Almaty Shumbulak Kazakhstan
Almaty Medeu skating ring luistinrata

Luistinradan laidalta lähtee köysirata korkeuksiin, Shymbulakin hiihtokeskuksen alatasanteelle, 2260 metriä. Väittivät köysirataa yli 4 kilometriä pitkäksi ja toki, noUusihan se yhdeltä harjanteelta toiselle ja rinteillä laiduntavat hevoset näyttivät korkeuksista katsoen aika pieniltä. Ylös näytti myös kiemurtelevan kapea, mutta asvaltoitu, tie, jonka kaltevuus taisi monin paikoin ylittää 25 astetta ainakin.
Lumileopardi”kuosi” osassa vaunuja on tietysti paikallaan, jos lumileopardi on maan, jo suojeltu, kansalliseläin.

Almaty Shumbulak KazakhstanAlmaty Shumbulak Kazakhstan Almaty Shumbulak Kazakhstan

Hiihtokeskus yllättää länsimaisuudellaan, ravintoloita, hiihtohissit eteenpäin ylös rinteille, Audin teltat ja näytteillä olevat autot. Lämpötila 2260 metrissä on kuitenkin jo 11 astetta, joten taitaa sesonki olla jo lopuillaan: lumi näyttää täällä alhaalla likaiselta ja nuoskaiselta, mutta rinteet toki ovat edelleen valkoisia ja laskijoitakin näyttää vielä riittävän.

LAlmaty lounasselfieounas vuoristomaisemissa olisi voinut olla ihan kiva idea, mutta palasimme kuitenkin alas kaupunkiin lounaalle.
No, ruokailihan samassa ravintolassa joku paikallinen laulajakuuluisuuskin, vaikka emme miestä tunnistaneet, eikä nimikään jäänyt mieleen.

Almaty Shumbulak Kazakhstan Almaty Shumbulak Kazakhstan
Almaty Shumbulak Kazakhstan Almaty Shumbulak Kazakhstan

Lounaan jälkeen jatkoimme vielä hiukan kaupungilla, joskin kaikki ostoskeskukset vaan ohitimme (toisin kuin äskettäin Lissabonissa). Yhden ostoskeskuksen edustalla näytti olevan ihan komeankokoinen Eiffel-torni, josta olisi ollut mukava napata itsekin kuva, mutta toisella kertaa sitten :-) Sisarentyttäreni oli myös toivonut, että jos satumme käymään Louis Vuittonilla, niin tekisimme hänelle yhden pienen hankinnan, mutta tuon Esentai-ostoskeskuksenkin näimme vain auton ikkunasta matkalla Tasavallan aukiolle (Republic Square).

Kazakhstanilaisten tapa juhlistaa ensimmäistä presidenttiään, edelleen vallassa olevaa Nursultan Nazarbayevia, erilaisin muistomerkein tuntui hiukan omituiselta, jotenkin minusta länsimaissa yleensä harvemmin omistetaan patsaita tai puistoja vielä eläville ja vallassa oleville valtiomiehille, mutta täällä mekin esitämme toivomuksemme, tai ainakin olemme esittävinämme, että saamme tilanteen kuvattua, aukiolla olevan mahtipontisen patsaan juurella olevaan pieneen toiveitten kirjaan painamalla kätemme presidentin kädenjälkeen.

Almaty Republic Square Almaty Republic Square

Kädenjäljestä onkin hyvä jatkaa kokonaiseen puistoon, presidentin puistoon (First President’s Park). Puisto näyttää keräävän nuoria ja hääpareja, vaikka sen keskellä oleva mahtava, jossain sarjassa kenties maailman suurimpia, suihkulähde onkin kuivana. Hääparit kuvaavat itseään presidentin patsaan edustalla niin innokkaasti, että oppaamme katsoo asiakseen pyytää meillekin pientä hetkeä patsaalla, jos vaikka joku haluaisi siitä kuvan ilman hääpareja, ja kun tauko sitten saadaan, niin opas kehottaa, että kuvatkaa!

Astana First President's Park Astana First President's Park Astana First President's Park

Jostain syystä pari poikaa levittää aukiolle kasseissa mukanaan tuomansa punaiset numerot ja kirjaimet, joista muodostuu teksti 27 03 2015 Love, jota mekin sitten kuvaamme, presidentin patsasta innokkaammin.

Astana First President's Park

Almatyn televisiotorni, joka kuulemma on hiukan vino, näkyy kaupungilla liikkuessa monessa kohdin, mutta ihan tornille asti emme mene.

Almaty Television Tower

Illan vietämmekin sitten parin rankan matkapäivän jälkeen ”vaan” hotellihuoneessa lähiostarin isosta marketista ostettujen eväiden turvin ja mm. blogia kirjoitellen. Tiistain ja keskiviikon välinen yö kun jäi nukkumisen osalta siihen mitä lentokoneessa tai bussissa nukkui ja Kirgiisiasta Almatyyn tullessammekin olimme perillä vasta klo 20.  Ja seuraava päivähän olikin sitten taas matkapäivä, vuorossa lento pääkaupunki Astanaan. Ensimmäisen matkaversion mukaan meidän oli tarkoitus matkata sinne yöjunalla Almatystä, mutta kun matkatoimistolle oli selvinnyt, että junassa matkustetaan puhtaasti eväiden varassa, ja matkaa olisi sentään ollut luokkaa 12 tuntia niin yöjuna vaihtui Air Astanan parin tunnin lentoon, joka sitten sujuikin ihan mallikkaasti.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *