Kazakstanilainen matkabloggaaja

Travelblog.kz

Paitsi blogina Meriharakka on läsnä useimmissa sosiaalisen median kanavissa, Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja viime aikoina olemme aloitelleet hiukan myös Pinterestissä. Samoin kuin blogia, voi kaikkia näitä kanavia halutessaan seurata myös kirjautumatta itse Facebookiin tai Instagramiin ja vaikkakin osa sisällöstä on sama kuin blogissa, niin eri kanavat päivittyvät hiukan eri tahtiin ja esimerkiksi erityisesti Facebookia ja Instagramia saatamme matkalla päivittää nopeamminkin kuin itse blogia.

Ja tämä liittyy Kazakstaniin, miten? Siten, että yhteen Almatystä Instagramiin laittamaamme kuvaan kommentoi kazakstanilainen matkabloggaaja kysyen, että oletteko myös tulossa Astanaan ja jos olette, niin ottakaa yhteyttä. No, mehän otimme – ja jo seuraavana iltana istumme Astanassa Keruen-ostoskeskuksen Marrone Rosso -kahvilassa ja juttelimme Travelblog.kz -blogia pitävän Nurzhanin kanssa!

Meriharakka on Instagram

travelblog.kz in IndiaNurzhan kertoi aloittaneensa matkablogin pitämisen vähentääkseen ihmisten ennakkoluuloja, esimerkiksi hänen ystävänsä olivat kommentoineet hänelle, ettei Kambodzaan voi mennä, vaikka Nurzhanin (ja meidän) mielestämme se on ihan oiva matkakohde. Nurzhan pitää, tietysti, matkustamisesta, ja on käynyt jo 17 maassa, mikä nuorelle kazakstanilaiselle on paljon. Viimeksi hän kävi Intiassa, kun kevätjuhlan, Nauriksen, takia hänellä oli 5 päivän loma ja kun Intia on tuossa niin lähellä. Travelblog.kz -blogia Nurzhan kirjoittaa venäjäksi, mutta kuvia hänen Intian matkastaan voit halutessasi katsoa hänen Instagram-tililtään.

Nurzhan on etniseltä taustaltaan kasakki ja kotoisin Almatystä, mutta siinä missä maan pääkaupunki on muuttanut äskettäin (joulukuussa 1997) Astanaan, niin Nurzhankin asuu nykyisin Astanassa. Osan opinnoistaan Nurzhan on suorittanut stipendiaattina Englannissa ja niinpä hän puhuukin sujuvaa englantia.
Nurzhan ehtiikin selittämään meille jo ennen Astanan kaupunkikierrostamme kaupungin historiaa: Almatyn sijainti oli itsenäistä Kazakstania ajatellen kovin kaukana maan muista osista, se oli vuorten saartama, joten kasvutilaa oli vähän ja kaupunki oli jo tukehtumassa liikenneruuhkiin. Lisäksi se sijaitsee maanjäristysherkällä alueella. Joten pääkaupunki päätettiin siirtää maan keskelle, ja Nurzhan vitsailee, nyt voit valita, asut Almatyssa, ja joudut olemaan huolissasi maanjäristyksistä, tai asut Astanassa, ja joudut sietämään kylmää ja pitkää talvea.

Travelblog.kz

 

Kyselimme myös kaikenlaista elämästä Kazakstanissa ja opimme mm. että etenkin nuorten kannalta asunnot ovat täälläkin kovin kalliita, vaikka yksityisen puolen palkat ylittävätkin keskimäärin 1000 euroa kuussa, niin jos kaksio maksaa 100 000 euroa, niin on siinä säästämistä. Nuoret parit asuvatkin usein ensin miehen vanhempien luona, jos mies on kasakki, tai vaimon vanhempien luona, jos mies on venäläinen – pieniä kulttuurieroja tässä. Sosiaaliturva tuntui kovin samanlaiselta kuin Suomessa, julkinen terveydenhoito on tarjolla kaikille, mutta se kärsii jonoista, ja yksityisellä puolella töissä oleville on tarjolla vakuutus, josta työnantaja maksaa osan, ja sillä pääsee helpommalla. Äitiys- ja hoitovapaatkin tuntuivat olevan suunnilleen samanlaiset kuin Suomessa.

Suomessa Nurzhan oli kuvitellut asuvan suunnilleen saman verran ihmisiä kuin Kazakstanissa, mutta korjasimme, että meitä on vaan kolmannes siitä. Mainitsimme myös suomalaisen Nokian, josta Nurzhan totesi, että vieläkö se on olemassa, hän luuli, ettei sitä enää ole. Korjasimme tämänkin tiedon.

Juttelimme myös hiukan matkailusta kazakstanilaisten näkökulmasta: kazakstanilaisella passilla ei pääse kovin moneen maahan ilman viisumia, mutta esimerkiksi Intian viisumin saa parissa päivässä Astanassa. Schengen-alueen viisumia joutuu kyllä odottamaan ainakin viikon. Seuraavaksi Nurzhan taitaakin tarvita sellaisen, sillä suuntana on Portugali. Lomiakin kazakstanilaisilla on suunnilleen samaan tapaan kuin Suomessa: 28 lomapäivällä ehtii kyllä vuodessa useammankin matkan tekemään, jos intohimona on matkustaminen, kuten Nurzhanilla on.

Lopuksi kävimme hiukan läpi Astanan ohjelmaamme ja se tuntui Nurzhaninkin mielestä olevan ihan kattava.
Lisäksi hän olisi suositellut Kansallismuseota, mutta se on valitettavasti kiinni maanantaisin, eikä siis mahtunut ohjelmaamme. Keruen-ostoskeskuksen ohella hän suositteli Astanan lippulaivaa tällä alueella, eli Khan Shatyriä ja siellä päätimmekin vielä käydä, kunhan ehdimme.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

3 Comments

  1. says: hmm

    ”myös kirjautumatta itse Facebookiin tai Instagramiin”

    No, FB:n ja sen alapalveluiden kohdalla ongelma ei ole niinkään se, että pitäisi kirjautua, koska he seuraavat ja tarkkailevat myös kirjautumattomia hyvin tarkasti – joten ainoa toimiva keino on blokata heidän vakoiluscriptinsä, plugarinsa, nappinsa jne kokonaan sekä pysyä täysin pois fb:n alustalta – joten niitä ”julkisia” ei vain voi lukea lainkaan.
    Instashitin kuvat kyllä näkee moninaisten palveluiden kautta, mm. iconosquare.

    Teiltä puuttuu kanavista pari hyvinkin isoa : Youtube ja Google+.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.