Nauryz – juhla, josta en ollut koskaan kuullutkaan

Nauryz Kazakhstan

Almatyn miljoonakaupunkia bussin ikkunasta katsellessani kiinnittyi huomioni kaikkia oleviin kyltteihin, joista olemattomalla kielitaidollani en ymmärtänyt, että onko nyt alennusmyyntien aika vai mistä on kyse: kylttejä näkyi erityisesti ostoskeskusten liepeillä. Kopioin sitten jossain liikennevaloissa kyltin kirjain kirjaimelta ja kysyin oppaaltamme mikä tämä on ja hän jo kevyesti kertoi, että kyse on paikallisesta kevätjuhlasta.

Jatkoin aiheesta hiukan myöhemmin kazakstanilaisen matkabloggaajan kanssa ja opin, että Nauryz on uuden vuoden juhla, jota on vietetty Kazakstanissa, turkkilaisissa maissa (taas käsite, jota en heti tunnistanut) ja Iranissa aina – paitsi näiden maiden ollessa osa Neuvostoliittoa, eli Kazakstanin osalta 1926 -1988.

Turkic countriesTurkkilaisia maita, Kazakstanin lisäksi, ovat muuten Turkki, Azerbaidzan, Turkmenistan ja Uzbekistan ja Kirgiisia. Matkoja näihin maihin meillä ei ole suunnitelmissa, mutta Iraniin voisi joskus olla kiva mennä – pitäisiköhän yrittää osua paikalle kevätpäiväntasauksen aikaan!

 

 

Nauryz-juhla on näissä maissa uuden vuoden juhla ja sitä juhlitaan useampia päiviä alkaen kevätpäivän tasauksesta, eli useimmiten maaliskuun 21. alkaen ja tuolloin kaupunkien ja kylien keskustaan pystytetään perinteisiä jurttia ja alueella esitetään kansanmusiikkia. Nauryz-juhlan yhteydessä useimmat saavat myös hiukan pitemmän lomapäivän, tapaamani matkabloggaajalla esimerkiksi oli Nauryz-juhlan yhteydessä 5 päivän loma.

Allaolevissa kuvissa on ”museojurtta” Kirgiisiassa, kirgiisialaisen perheen ruokasalissa ollut jurttaelämää esittelevä taulu ja heidän pihallaan esillä ollut perinteinen huopamatto. Kazakstanissa emme jurttia tai Nauryz-juhliin liittyviä asioita varsinaisesti nähneet, mutta vielä yli viikko kevätpäiväntasauksesta juhla näkyi katukuvassa useina kyltteinä, jotka siis herättivät mielenkiintoni siihen.

Nauryz-juhlasta voit halutessasi lukea lisää (englanniksi) esimerkiksi Visit Kazakhstanin -sivuilta. Ainoa suomenkielinen hakutulos, jonka onnistuin Nauryz-termillä löytämään oli sivusto, jolla myytiin kazakstanilaista kolikkoa, joka oli julkaistu vuoden 2012 Nauriz-juhlan yhteydessä!

Museojurtta KirgiisiaJurtta, huopamatto, Kirgiisia Huopamatto, Kirgiisia

 

 

 

 

Tags from the story
, , , ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *