40 vuotta Vietnamin sodan päättymisestä

HCMC Sotamuseo

40 vuotta Saigonin kaatumisesta

Pari viikkoa sitten oli tullut kuluneeksi 40 vuotta punakhmerien valtaannoususta Kambodzassa. Tänään, vappuaattona 30.4.2015 tulee kuluneeksi 40 vuotta Saigonin kaatumisesta. Yhdysvaltojen osalta Vietnamin sota oli päättynyt jo pari vuotta aikaisemmin, kun amerikkalaiset vetivät loputkin joukkonsa Vietnamista Pariisissa 1973 solmitun aselevon jälkeen. Etelä-Vietnam taisteli kuitenkin vielä pari vuotta Pohjois-Vietnamin joukkoja vastaan ja tältä osin sota päättyi vasta 30.4.1975 näiden joukkojen tuolloin vallatessa presidentinpalatsin.

Kuvassa näkyvä presidentinpalatsin aita on säilytetty nykypäivään asti jokseenkin samanlaisena.

HCMC Presidentin palatsi

Vietnamin sodan historiaan vietnamilaisesta näkökulmasta, joka on aika erilainen kuin amerikkalainen näkökulma, voi Ho Chi Minh Cityssä tutustua paitsi tässä entisessä presidentinpalatsissa myös sotamuseossa (jonka julkisivusta tämän jutun otsikkokuva on).

Presidentinpalatsista meille jäi erityisesti mieleen kattoterassilla oleva helikopteri ja valokuvanäyttelyn kuva, joka kertoi miten viimeiset amerikkalaiset evakuoitiin silloisesta Saigonista ilmasiltaa pitkin.

Ilmasilta Saigon 1975Presidentinlinna HCMC helikopteri kattoterassilla

Sotamuseon näyttelyssä kuva, joka vertaa toista maailmansotaa, Korean sotaa ja Vietnamin sotaa kertoi numeroina omaa korutonta kieltään sodasta näissä maisemissa.

Sotia 1900-luvulla

Nyky-VIetnamista matkailijan näkökulmasta voit halutessasi lukea lisää näistä jutuista, jotka kirjoitimme viime syksynä maassa vieraillessamme.

Tags from the story
, ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *