Pollensa, Sóller ja Campanetin tippukiviluolat

Palataan vielä Mallorcan autoretkipäivämme kohteisiin: Port Sólleriin, Sólleriin ja Campanetiin.

Pollensa 365 porrasta

Pollensan kylässä halusimme nähdä 365 porrasta, joita nousemalla saisi kuulemma anteeksi yhden synnin per porras. Onneksi meillä ei kummallakaan niin paljon niitä syntejä ollut, että olisi pitänyt helteessä ihan ylös asti nousta! Portaiden löytämisessä oli muuten hiukan haasteita, kun emme olleet kovin tarkkaan mitään etukäteen tällä kertaa selvittäneet, niin hain sitten 365 hakusanalla kohdetta GPS:stä ja se ohjasi meidät sen nimiseen hienoon ravintolaan ja hotelliin vähän Pollensan ulkopuolella, mutta näimmepähän senkin ja saimme sieltä Pollensan kartan ja hyvät ohjeet. Portaatkin osoittautuivat ihan hauskoiksi: nousua keventämässä lähes joka askelmalle riitti taidetta, pieniä putiikkeja tai kahviloita! Vanhan Mallorcaa käsittelevän lehtijutun mukaan portaat ovat myös meikkitaiteilija Raili Hulkkosen lempipaikkoja Pollensassa.

Pollensa 365 porrasta Pollensa 365 porrasta

Port Solleriin päädyimme kun ajattelimme, että vuoristomaisemien jälkeen voisimme nauttia lounaan merta, tai edes satamaa, katsellen. Lounasta odotellessamme huomasimme asettuneemme kivasti historiallisen Ferrocarril de Sóller -junaradan välittömään läheisyyteen ja etenkin kun hieman uneliaassa pikkukaupungissa lounastarjoilu ei ollut kovin nopeaa, niin ehdimme nähdä tänne Palmasta tulevan junan useampaan kertaan. Onneksi olin junastakin Tripadvisorista lukenut edellisenä päivänä, niin tiesimme mikä se on. En tosin ollut ajatellut, että ehtisimme senkin tällä retkellä nähdä!

Port Sóller Port Sóller juna Palmasta

Sollerin keskustan jätimme jo väliin, kuittasimme sen ajatuksella, että onkohan se kovin erilainen kuin Alcudia tai Pollensa, ehkä on, ehkä ei. Sen sijaan pysähdyimme kasvitieteelliseen puutarhaan, josta olin lukenut, että siellä on mukava kokoelma kaikkia paikallisia Välimeren alueen kasveja, eikä se yritäkään olla trooppinen puutarha banaaneineen kaikkineen.

Jardin Botanique Sóller Jardin Botanique Sóller Jardin Botanique Sóller Jardin Botanique Sóller neidonhiuspuu Jardin Botanique Sóller Jardin Botanique Sóller

Sitrushedelmiä, päärynöitä ja omenia siellä kyllä oli ja kuivuneina lähes pelottavan näköisiä isoja auringonkukan näköisiä kukkia, joita emme tunnistaneet ja kun niistä kassalta kysyimme, koimme varsinaista työhön omistautumista! Näytimme rouvalle kuvan kamerastamme ja hän arveli kyseessä olevan Cynara cardunculus ja hän etsi aikansa siitä postikorttia sitä löytämättä, mutta löysi sitten kasvista kuvan puhelimellaan ja näytti sen siitä meille. Otimme puhelimesta kuvan ja olimme tyytyväisiä ja palasimme autollemme. Onneksi olimme hiukan hitaita, sillä rouva juoksi vielä peräämme ja korjasi, että että se on siis artisokka!

Cynara cardunculus artisokka Cynara cardunculus artisokka

Sollerin ja Campanetin välillä löysimme vielä reitin bonuksena hienon vanhan myllyn, jollaisia Mallorcalla on joka toisessa postikortissa. Mylly kuului Michelin-suosituksen saaneelle Mole de Torrent -ravintolalle, joka tunnelmaa myös poikkesimme aistimaan, mutta valitettavasti olimme juuri syöneet täyttävän lounaan. Ensi kerralla sitten!

Mole de Torrent

Campanetin tippukiviluolia etsiessämme kevyt valmistautumisemme teki taas kepposet. GPS valitsi Palman suunnasta tullessamme liittymän numero 35 ja kiemurtelevat kylätiet Campanetin läpi siinä missä oikea vauhtoehto olisi ollut liittymä 37. Valittelimme lippuja luolaan ostaessamme, että oli vähän vaikea reitti tänne ja he totesivat heti, että tulimme siis varmaan Campanetin läpi ja neuvoivat miten pääsemme takaisin PALJON helpommin. Myöhään iltapäivällä luolakierroksella oli vain 4 osallistujaa ja kierros sujui joutuisasti ja saatoimme kiusata opasta erilaisilla kysymyksillä. Opimme mm. että ylhäältä alas päin kasvavilla puikoilla on eri nimi (stalaktiitti) kuin alhaalta ylös päin kasvavilla pylväillä (stalagmiitti) ja että jos ne sattuvat yhdistymään, niin sitten niitä kutsutaan pylväiksi.
Aika uskomattomia nämä tippukiviluolat maailmalla ovat – ja tällä saarella niitä on kuulemma satoja. Campanetin luolat on valaistu hillitysti valkoisella valolla siinä missä luola, jossa vierailimme syksyllä Halong Bayllä, oli valaistu kaikilla mahdollisilla väreillä. Kaunis sekin oli, mutta ehkä luontokohteeseen luonnollisuus sopii kuitenkin paremmin.

Campanet Coves tippukiviluola Campanet Coves tippukiviluolaCampanet Coves

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

6 Comments

 1. says: Erkki Havukainen

  Hienoja kuvia. Olemme lähdössä 30.3.-16 kolmeksi viikoksi Mallorcaan. Vaikka Espanjaa olemme monesti kierrelleet, tämä paikka on tuntematon kummallekin. Mielenkiintoista.

 2. Moi,

  Kerään tässä materiaalia omaan kirjoitukseeni ja huomasin yhden virheen. Tuo raitiovaunu ei ole Palmasta tuleva juna, vaan raitiovaunu, joka liikkuu Sollerin ja Port de Sollerin välillä. Eli siis juna ja ratikka on erikseen. Siitä junasta pääsee vaihtamaan ratikkaan Sollerissa ja se menee sitten rannalle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna korjauksesta! Autolla liikkuessamme emme niin tarkkaan tulleet tuota juna/raitiovaunukuviota tutkineeksi.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *