Muuttaisinko Portugaliin?

Portugal feature

Portugaliin muuttavat veroja pakoilevat eläkeläiset ovat olleet uutisissa viime viikkoina. Ajankohtaisen aiheen innostamana teimme sunnuntaina extempore-päätöksen lähteä Katajanokalla järjestettyyn Koti ulkomailla -tapahtumaan kuuntelemaan luentoa aiheesta.

Luento oli englanninkielinen ja se pidettiin viikonlopun kestävän tilaisuuden aikana vain kerran, siinä missä esitykset monista muista aiheista pidettiin viikonlopun aikana useampaankin kertaan ja joko siksi – tai siksi, että aihe todella kiinnostaa monia – paikalla oli lähemmäs 100 henkeä ja eturivin paikkoja varattiin jo varttia ennen luennon alkua.

Portugalia meille olivat markkinoimassa Algarven edustaja ja sikäläisen lakiasiantoimiston (GPA Advogados) edustaja. Ja hyvin markkinoivatkin: molemmat luennot olivat hyvin asiallisia ja vastaukset yleisön esittämiin kysymyksiin hyviä.

Non Habitual Resident

Portugalin veroedut (linkki poistettu vanhentuneena 11.11.2018), joista nyttemmin niin paljon puhutaan, liittyvät Non Habitual Resident -statukseen.  Jos tällaiseen statukseen on oikeutettu yksityisiä eläkkeitä ei veroteta lainkaan ja normaaleja palkkatulojakin tietyissä ammateissa vain 20%.

Statuksen saa, kunhan asettuu Portugaliin vähintään 183 päiväksi vuodessa eikä ole asunut pysyvästi Portugalissa edelliseen viiteen vuoteen. Asuntoa ei tarvitse hätiköiden ostaa, asua voi myös vuokralla. Portugalissa on oleskeltava tuo 183 päivää vuodessa, mutta sen voi halutessaan tehdä useammassa osassa.

Portugalia Algarven edustaja esitteli monesta näkökulmasta:

Algarve Top considerations

Ilmasto eri alueilla

Portugalin ilmasto on erilainen pohjoisessa kuin etelässä ja rannikolla erilainen kuin sisämaassa. Pohjoisessa on viileämpää ja sateisempaa, Algarven rannikolla aurinkoista: aurinkoisia päiviä on kuulemma yli 300 vuodessa, enemmän kuin Kaliforniassa, kuulemma. Lissabonissa voi kesäisin olla kuumaa ja talvella sateista.

Elämäntyyli, kulttuuri ja kieli

Portugalin karttaJos aikoo asettua Portugaliin kannattaa tarkkaan miettiä omia toiveitaan ja peilata niitä eri alueiden ominaisuuksiin: Cascaisin ja Estorilin alue on kansainvälinen, Lissabon eurooppalainen kaupunki, jossa on tarjolla niin arkkitehtuuria, kulttuuria, taidetta kuin gastronomisia elämyksiä, kun taas Algarve on ehkä erityisesti ulkoilmaelämästä nauttivan valinta.

Englannilla kuulemma pärjää Algarvessa ja Lissabonissa, mutta jos haluaa asettua harvemmin asutulle alueelle tai pienempään kylään, niin portugalin opinnot voivat olla hyvä idea.

Terveydenhoito

Portugali sijoittuu kansainvälisissä vertailuissa sijalle 12 – kehuivat että paremmin kuin esimerkiksi Englanti ja Irlanti. Ja näin näyttäisikin olevan, mutta kaikki Pohjoismaat ovat kyllä reippaasti edellä Portugalia. Tarjolla on niin julkista ja kuin yksityistä terveydenhoitoa ja jälkimmäinenkin on kuulemma edullista.

Elinkustannukset

Elinkustannuksesi luultavasti puolittuvat Portugaliin muuton myötä. Portugalilaista ruokavaliota (kalaa ja kanaa) Algarven edustaja kehui terveelliseksi …

Muuttaisinko Portugaliin Living costs Portugal

Jos oikein käsitin, niin luvut ovat kuukausibudjetteja. Aika hyvin, jos meidän yli tonnin ruokakulut per kuukausi olisivat Portugalissa vain 300 euroa. No toisaalta meidän ruokakuluissamme täällä on myös alkoholi ja nuoremmille sukulaisille ravintoloissa tarjotut ateriat, jotka molemmat menoerät nekin tuolla varmasti oleellisesti halpenisivat.

Asunnot

Vuokra-asuntoesimerkkien vuokrat vaihtelivat 550-1050 €/kk, tuo edullisin vaihtoehto oli kahden makuuhuoneen ja yhden kylpyhuoneen pieni huvila Algarven rannikolla ja kallein 70 neliötä Portimãon alueella, mutta sisältäen  kaikki palvelut (siivous, pyykki, wifi).

90 neliön asunnon jokinäköalalla Lissabonin uudelta Parque das Naçõesin alueelta voisi ostaa hintaan 650 000€ tai kaksion Lagosin alueelta Algarven rannikolla hintaan 145 000€. Asunnon ostoon liittyvät kulut ovat Portugalissa luokkaa 5-7% ostohinnasta, mikä on kuulemma vähemmän kuin Espanjassa, Ranskassa tai Italiassa.

Kokeile Portugalia

Fiksun tuntuisesti Algarvea markkinoinnut herrasmies suositteli kuitenkin aloittamaan lomalla ja senkin jälkeen asumaan Portugalissa vielä yhden talven yli ennen isoja päätöksiä. Ennen Non Habitual Resident -statuksen saamista ei yleensä kannata ostaa asuntoa vaan asettua maahan ensin vuokralle ja statuksen saaminen ei edellytä asunnon ostoa pitemmälläkään aikavälillä.

Algarvessa on tarjolla myös tutustumisretkiä eri alueisiin, sillä tärkeää on löytää ensin itselleen sopiva alue ja vasta sen jälkeen tältä alueelta sopiva asunto. Osa onkin tehnyt siten, että asuvat aluksi kuukauden useammassa eri kylässä tutustuakseen eri vaihtoehtoihin kunnolla.

Muutammeko me?

Emme, emme ainakaan lähivuosina. Veroetu on merkittävä, mutta kauanko se olisi voimassa? Lakiasiaintoimiston edustaja vastasi kysymykseen, että tästähän on jo aloitettu neuvottelut, että Portugalissa ei näistä ”neuvotteluista” tiedetä mitään. Mutta nythän markkinointiin Portugalia, joten vastaus saattoi olla värittynyt. Toki myös suomalaisilla poliitikolla on paineita kertoa, että neuvottelut on aloitettu, eli voihan sekin viesti olla värittynyt …

Eläkeläisten raippavero koetaan tuttavapiirissämme kuitenkin sen verran epäoikeudenmukaiseksi, että ajatus jaloillaan äänestämisestä on todellisempi mitä se ehkä olisi ilman sitä.

Aurinko ja valo olisivat kyllä etenkin näin marraskuussa tervetullutta.
Ja olisihan minulla sukutaustaakin Portugalissa osan vuotta asumisesta, asuihan isänikin siellä ajoittain 1970-luvulla, tosin silloin töiden takia.

Osaltamme ajattelemme edelleen, että Pirkonkin jäätyä eläkkeelle voisimme viettää muutaman, ehkä kolmekin kuukautta kerrallaan ulkomailla. Vaikka Portugalissa. Tai jossain pienessä kaupungissa Englannin etelärannikolla. Tai Sveitsissä.
Mutta tuskin kokonaan muutamme muualle.

image001(Jutun muutama kuva on Algarve Senior Livingin edustajan esityksestä. Lisäksi muutama tieto on poimittu GPA Advogados -lakiasiantoimiston edustajan esityksestä. Näiltä voi kysyä tarvittaessa lisätietoja, me emme, vielä ainakaan, tiedä asiasta sen enempää kuin näissä parissa esityksessä asiaa esiteltiin.)

Tags from the story
Join the Conversation

49 Comments

 1. Kiitos mielenkiintoisesta jutusta, oli mukava lukea miten Portugalia tuollaisissa tilaisuuksissa markkinoidaan. Itse olen naimisissa portugalilaisen kanssa ja menettänyt sydämeni myös tuolle maalle, joten suunnittelemme sinne pysyvästi muuttamista parin vuoden päästä. Jännää nähdä, saanko minäkin tuon NHR-statuksen (jos sitä silloin enää edes on olemassa), vai joudunko avioliiton kautta perus maahanmuuttaja -kategoriaan! Olisihan se sinänsä ihan houkuttelevaa, jos palkasta (mikäli sellaista onnistuu saamaan) joutuisi maksamaan vähemmän veroja kuin muut, mutta toisaalta se valtio kyllä myös tarvitsee aika kipeästi niitä tuloja, ja kantaisin korteni ihan mielelläni kekoon. Esimerkiksi appivanhempani, molemmat opettajia julkisella sektorilla, ovat viime vuosina menettäneet yli puolet palkoistaan talouskriisin palkanalennuksien takia, eivätkä enää tiedä koska pääsevät eläkkeelle (joka sekin on tietysti nyt alhaisempi).

 2. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi! Niinhän tuo valitettavasti aina on, että kun jollekin annetaan, niin se on joltakin pois :-(

 3. says: Stacy

  Kaliforniassa sataakin paikoitellen paljonkin, mutta toisaalta, on siellä erittäin kuiviakin paikkoja. Ilmasto siis vaihtelee erittäin paljon Kalifornian eri osissa. Kaiken lisäksi, mesa muuttuu ikäväksi liejuvelliksi silloin kun on satanut paljon.
  En osaa sanoa Portugaliin muuttamisesta mitään muuta kuin että ymmärrän kyllä ihmisiä, jotka haluavat härmästä pois muuttaa. Ikävä kyllä poislähtijät ovat yleensä siitä parhaimmasta päästä.

  1. Kiitos Stacy! Mekin arvostamme päivänvaloa – etenkin nyt taas talviaikaan siirtymisen jälkeen on tosi vaikeaa ehtiä illalla tekemään mitään, vaikka käymään lenkillä, edes hiukan päivänvalossa.

 4. Mielenkiintoinen postaus ja aihe ylipäätään. Ulkomailla asuminen ja kakkosasunnon hankkiminen ulkomailta kiinnostaa, vaikkei ainakaan kakkosasunnon hankkiminen ole ajankohtaista varmaan pariin vuosikymmeneen. :D Portugali voisi olla varteenotettava vaihtoehto muuten, paitsi että haluaisin paeta kylmää ja siihen Portugali ei ole tarpeeksi lämmin itselleni.

  1. Kiitos Venla! Kakkosasunto ei meillä ole ihan ensimmäisenä ajatuksissa, noin omistamismielessä, kun on siitäkin kokemuksia kotimaassa. Vuokraaminen riittäisi hyvin ainakin alkuun. Meille taas Portugalin lämpötilat riittäisivät hyvin, emme kaipaa aurinkorantaa sen auringonottomerkityksessä.

 5. Sitä olen ihmetellyt, miksi niin moni suomalainen on muuttanut Costa del Solille Algarven sijasta. Algarve on mielestäni jotenkin mukavampi, mutta hieman eksoottisempi kuin Costa del Sol -> no ehkä se on se syy. Costa del Solilla pärjää tietyissä paikoissa jo pelkästään suomen kielellä, joten se on laajemman suomalaisyhdyskunnan takia monelle helpompi vaihtoehto. Itse valitsisin näistä kahdesta kuitenkin Algarven.

  1. Kiitos Rami! Näinhän se on, että osa suomalaisista haluaa muuttaa suomalaiseen yhteisöön vaikka sitten ulkomailla. Me vietimme joku syksy sitten viikon Costa del Solilla emmekä kyllä oikein tunteneet oloamme kotoisaksi sen takia, että monessa ravintolassa kuuli niin paljon suomea, ei pelkkä kieli tarkoita, että ihmiset olisivat sopivan samanhenkisiä.

 6. says: Ansku BCN

  Tämän postauksen jaan kyllä noille meidän lasten isovanhemmille, jotka ovat jo eläköityneet! Hyvä infopaketti heille, kiitos tästä!

 7. Kas, tämähän vaikuttaa peräti mielenkiintoiselta! Portugali on meillä toistaiseksi vielä kokematta, mutta lähes poikkeuksetta kaikki ovat sitä kehuneet. En ihmettele jos vetoa on viettää siellä eläkepäiviään – tai sitten muuten vaan puolet vuodesta. Ihan vaan vaikka talvea paossa, jos ei muuta.

  1. Kiitos Miika & Gia! Portugalista meilläkin on tosiaan muutamakin kokemus ja toistaiseksi ne kaikki ovat olleet ihan kivoja. Ja juuri näihin aikoihin vuodesta kun aurinko täällä alkaa olla vähissä, niin valoisuus alkaa kyllä jo melkein houkutella.

 8. Kiva kuulla, että esittelijä oli neuvonut menemään ensiksi Portugaliin lomalle ja miettimään asiaa rauhassa – minä kun olisin kuvitellut, että tällaisissa tapahtumissa yritetään saada kaikkia muuttamaan sinne nyt heti! :)

  1. Kiitos Terhi! Esittelijät tosiaan olivat hyvin asiallisia, niin alueen markkinoija kun sitten ehkä ammattinsakin vuosi, mukana myös ollut juristi. Samoin materiaalit, joita tilaisuuden jälkeen lähettivät.

 9. says: Henna/suurin onni

  Hyvä tietopaketti, varmasti monelle kohta eläköityvälle tai jo eläkkeellä olevalle oikein hyvä vaihtoehto. Miksipä sitä ei viettäisi kylmää ja pimeää aikaa jossain muualla, jos siitä vielä saa taloudellisia etujakin! Saapa nähdä, mikä on eläkeläisten tilanne Suomessa sitten joskus vuosikymmenten päästä, kun itse siihen asti elämässä selvitään, jos silloin edes tunnetaan käsitettä eläke…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Henna! Katsotaan nyt sitten, muutaman vuoden päästä, että päädymmekö oikeasti lähtemään, edes osittain, Suomesta.

 10. says: Titta & Thomas / IKILOMALLA

  Ajankohtainen aihe ja mielenkiintoinen postaus! Kyllähän siellä Portugalin rannoilla etenkin Suomen talviaikaan mielellään oleilisi! :)
  -Titta / IKILOMALLA

  1. says: Pirkko

   Kiitos Titta & Thomas! Näinpä, tosin juuri nyt taisi Algarven suunnalla olla tulvia ja toisaalta kotimaassa, Hangossa, oli juuri ihan hieno marraskuinen viikonloppu.

 11. En lainkaan ihmettele monien halua lähteä ankaraa verotusta pakoon, vaikka sitä on moraalisesti arvosteltukin.
  Suomessa ikänsä työtä tehnyt on maksanyt verot moneen kertaan niin palkasta, pääomatuloista, omistamistaan kiinteistöistä, ostoksista arvonlisäveroina, autosta moninkertaisine veroineen ja pisteenä i:n päälle perintövero omaisuudesta, joka on verotettu moneen kertaan.
  Jo pelkästään olo ja elo valoisammassa ja lämpimämmässä ilmanalassa houkuttelee, verosuunnittelu siihen lisäksi tekee yhdistelmästä jo kovin houkuttelevan eikä esim. Portugali ole hassumpi vaihtoehto. Hyvä infopaketti!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mia! Noinhan tuo on, että jos on koko ikänsä ollut töissä, maksanut veronsa, ja saa vielä kohtuullisen eläkkeen, niin jos sitten alkaa tuntua siltä, että sitä verotetaan kohtuuttomasti (tuo ns. raippavero), niin eipähän eläkeläiset oikein lakkoonkaan voi mennä, joten äänestää voi lähinnä niin halutessaan lähtemällä :-)

 12. Mielenkiintoinen juttu ja hyvä infopaketti niille ketkä harkitsevat Porugaliin muuttamista. Itselläni eläkeikään on aikaa viellä ainakin 40 vuotta, mutta voisin sitten joskus hyvin harkita viettäväni ulkomailla osan vuodesta :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Kyllä meilläkin vielä hetki menee, ennenkuin (jos) oikeasti tämän suuntaisia ratkaisuja voisimme tehdä.

 13. says: salaine

  Kakkosasunto ulkomailla kiinnostaa kovasti. Vielä ei ole kuitenkaan päätetty kohdetta. Ehkä ei ole aikakaan, koska nyt haluaa kierrellä eri paikoissa. Portugalikin olisi mielenkiintoinen vaihtoehto ja ainakin noiden muiden etujen vuoksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Tuon verotusaspekti on tällä hetkellä ”tarjolla” Euroopan sisällä kait vain tuolla Portugalissa, siksi siis Portugali :-)

 14. Mielenkiintoista tietoa! Mun piti oikein kaivaa esiin meidän Lissabonin kuukauden kulut parin vuoden takaa. Meillä meni kahdelta n. 810€ kuussa ruokaan, eli aika paljon enemmän. Tuossa jutun laskelmassa tosin oli ravintolakäynnit kai erikseen ja meidän luvuissa on mukana useampi ravintolakerta viikossa, vaikka enimmäkseen kotona ihan perusruokaa kokkailtiinkin. Varmaankin myöskin Lissabonin keskusalueet ovat hintatasoltaan muuta maata kalliimpia? Joka tapauksessa, Portugali on oikein mukava maa ja Lissabon ihana kaupunki, palaisin sinne mielelläni vielä muutamaksi kuukaudeksi lisää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mirje! Minulle tuota esitystä kuunnellessani tuli hiukan uutena näkökulmana se, että asettumisen kannalta Lissabon ei taitaisikaan olla se ”oikein” vaihtoehto, ei ilmastoltaan eikä kustannustasoltaan. Vaikka kaipa se niin on kaikkialla, vaikka olenkin ajatellut Lontooseen lyhyeksi aikaa asettumista, niin ehkä kannattaisi valita vaikka Eastbourne asumiseen ja käydä Lontoossa vaan retkillä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiia! Eläkeläiset, parhaimmillaan/pahimmillaan asettunevat tuonne vuosikymmeniksi. Tosin vanhetessaan monet taitavat lopulta palata takaisin, oli se sitten Espanjasta tai Portugalista.

 15. says: Heidi

  Minä jo nyt haaveilen sellaisesta, että voisin sen kaikkein pimeimmän ajan vuodesta, olla ulkomailla. Lumesta tykkään, joten koko talvea en etelässä haluaisi olla, mutta marras-, joulu- ja tammikuu auringossa kelpaisi. Mutta ehkäpä haluaisin olla eri vuosina eri paikoissa. Ja koska espanjaa osaan mutta en portugalia, menisin mieluummin Espanjaan, jos niistä kahdesta pitäisi valita. Mutta en Costa del Solille…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Tuo 3 kuukautta siellä ja 3 täällä ja 3 taas jossain muualla tuntuisi kivalta minustakin – jos tuon veroaspektin unohtaa :-)

 16. Uskoisin ainakin omalla kohdallani että tuo pidemmän loman viettäminen talvella on todennäköisempi kuin se että muuttaisi johonkin tiettyyn maahan. Tai no tietysti tässä on aikaa muuttaa mielipidettä vielä miljoona kertaa, mutta tällä hetkellä mielenkiintona on ennemminkin nähdä mahdollisimman paljon erilaisia paikkoja kuin ajatella asuvansa jossain tietyssä maassa pois Suomesta. Saas nähdä!

 17. says: Pirkko

  Kiitos Monna! Tokihan sitä Portugalista käsinkin voisi matkustaa! Monet maathan ovat sieltä käsin lähempänä kuin Suomesta lähdettäessä :-)

 18. says: Meri

  Hei Pirkko,

  kirjoitin jutun Portugalin veropakolaisista Apu-lehteen lokakuussa ja Valtionvarainministeriön hallitusneuvos Antero Toivainen sanoi haastattelussa mulle, että ”neuvottelut verosopimuksen muuttamisesta” Suomen ja Portugalin välillä ovat ”loppusuoralla”. Minulla ei ainakaan ole syytä epäillä häntä valehtelusta.

  Portugaliin suunniteltu lähdeverotus ei suinkaan ole ”eläkeläisten raippaverotus”, vaan ihan normaali pyrkimys verottaa _kaikkia_ Suomen kansalaisia normaalilla tavalla, tasavertaisesti. Miksi Portugalissa asuvat suomalaiset/eläkeläiset voisivat säästyä eläketulojensa verotukselta, kun sitä ei tapahdu kotimaassakaan?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Meri! Tosiaan kuuntelin vaan portugalilaisten käsitystä noista neuvotteluista – aika näyttää miten siinä käy.
   Ja tuolla raippaverolla jutussa tarkoitin ihan vaan tätä kotimaista hiukankin isompien eläkkeiden ylimääräistä veroa, joka muutama vuosi sitten säädettiin.

  2. says: Hannu

   Portugalissa asuva eläkeläinen ei ole aiheuttamassa kuluja suomalaiselle sosiaali- ja terveydenhoidolle, ei käyttämässä verorahoin ylläpidettyä infrastruktuuria eikä ole ollut vapaamatkustajana kotimaassaan aktiivivuosinaan. Yksityisen puolen eläkeläisen tulot ovat maksettu yritystoiminnasta saaduista tuotoista eikä verotuotoista. Keskieläke on Portugalissa asuvilla suomalaisilla kovempi siksi, että määrä on pieni ja mukana on muutama supereläkettä nostava vuorineuvos. Tavallisen eläkeläisen vuotuinen verosäästö kompensoituu muutamilla lonkka ym. muilla ortopedisilla toimenpiteillä joita talviliukkailla Suomessa vääjäämättä tapahtuu. Normaalilla eläkkeellä tulee Portugalissa toimeen ilman valtiolta vaadittavia asumis- ja toimeentulotukia ja voi elää loppuelämänsä ihmisarvoista elämää. Valtio laskee ” menettävänsä ” muutamia miljoonia Portugalissa asuvien eläkeläisten vuoksi; yritysten veroparatiisien vuoksi menetetään oikeasti miljardeja. Tällainen kateusvero on turha ja samaan aikaan suunnitellaan kesämökkikunnille oikeutta verottaa asukkaita loma-ajaltaan. Sama se kai onko mökki Algarvessa vai Anttolassa ja päättävätkö ne antaa verovapauden vai ei.

  3. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! En kuitenkaan ota kantaa tähän verotuskuvioon suuntaan tai toiseen sen enempää :-)
   Reilulta kuitenkin kuullostaa sitten se, että jos Portugaliin muuttaneet tarvitsevat sairaanhoitoa, niin se tulee sitten Portugalista, joka myös maksaa laskut.

 19. Sinällään olen sitä mieltä, etä verot tulee maksaa – myös eläkkeestä.
  Toisaalta olen sitä mieltä, että Portugali voisi olla vallan viehättävä maa asua. Ihan jo vaikka nytkin, ennen eläkkeelle pääsyä : )

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Meidänkin osalta tuo veroetuuskuvio jäänee käyttämättä, saanevat sen kuitenkin neuvoteltua pois ennen kuin se tulisi ajankohtaiseksi, jos nyt tulisikaan.

 20. says: Laura

  Mielenkiintoinen juttu ja varmasti hyödyksi asiaa harkitseville. Tässä viimepäivinä sitä on itsekin toivonut matkalippua johonkin aurinkoiseen kohteeseen pakoon harmaita syyspäiviä. Portugalissa olen käynyt vain Lissabonissa, Algarve voisikikin olla seuraava kohde :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Mekin kiinnostuimme kyllä Algarvesta sen verran, että siinä missä olemme vähän ihan uteliaisuuttamme käyneet tutustumassa Fuengirolaan, niin samalla idealla voisi käydä katsomassa minkälainen alue tuo Algarve oikein on.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Näin ne väittivät, ehkä siinä jotain tilastoja takanakin on. Meillä ainakin on aina ollut Portugalissa aurinkoista, mutta kyse on vaan yksittäisistä päivistä silloin tällöin.

 21. says: anna-kaisa

  Hauskan ajankohtainen postaus itselleni! Muutimme juuri avomieheni kanssa Portugalin Faroon eli Algarven alueelle, tosin emme veropakolaisiksi. Aivan omalla kustannuksellamme täällä elelemme ja kirjoittelemme. Aika yläkanttiin oli arvioitu nuo asuntojen hinnat, tai riippuu tietenkin, minkälaista tasoa tahtoo. Oman näkemykseni mukaan perustasoisen kaksion vuokra Algarven alueelta (ei aivan rantojen tuntumasta) on 250-350 e kuussa. Aurinko tosiaan paistelee, tänään tais olla viides aamu putkeen, kun heräsimme kirkkaaseen auringonpaisteeseen! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna-Kaisa! Tosi mukavaa saada kommentti joltain tuolla seudulla oikeasti asuvalta. Kun tuossa yllä kirjoitin, että olisi kiva joskus käydä alueeseen tutustumassa, niin taidankin yrittää kysyä Sinulta tarvittaessa vinkkejä!

 22. says: Nimetön

  Good info. Lucky me I found your blog by accident (stumbleupon). I’ve bookmarked it for later!

 23. says: Pirkko

  Kannattanee ottaa yhteyttä vaikka ihan jutun lopussa olevien linkkien kautta suoraan Portugaliin.

 24. says: Mea Salo

  Kiitos paljon tekstistä! Portugali tuntuu niin sympaattiselta maalta, että uskon voivani asua siellä osittain ihan riippumatta siitä, mikä eläkeverotus tulevaisuudessa on. Kunpa olisi ihan pikkuasuntoja sen mukaisella vuokralla.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *