Ruanda, Uganda ja Kenia – kustannukset

Masai Mara

Matkavuosi 2015 yhteenvedossa nimesin vuoden huippumatkoiksi kesällä tekemämme (omatoimi)matkan Grönlantiin ja joulukuisen Itä-Afrikan kierroksemme.

Matka Grönlantiin ei ollut ihan halpa, 5 447 euroa kahdelta hengeltä (8 matkapäivää, ilman ruokailuja). Mutta Afrikkaan verrattuna Grönlannin reissukin oli ihan edullinen. Yhteensä näihin kahteen ”huippumatkaamme” meni lähes puolet koko vuoden matkabudjetistamme.

Ashnil Masai Mara

Vuoden kalleimman matkamme kustannukset (kahdelta hengeltä, kuten kaikki kustannusyhteenvetomme) olivat (13 matkapäivää):

Aventuran laskut 10 410,00
Rokotukset, malarian estolääkitys, vara-antibiootit matkalle mukaan 520,68
Itä-Afrikan viisumit 176,01
Juomarahoja oppaille, kuljettajille ja hotellihenkilökunnalle 139,05
Lentokenttäpaikoitus 75,00
Valuuttakuluja (kurssieroja ja palkkioita) 56,24
Lisäretket (veneretki Ugandassa ja Naivasha-järvellä) 50,16
Matkamuistoja 50,16
Lounge Istanbulin kentällä paluumatkalla 43,00
Karen Blixen -museon pääsymaksut 24,64
Yhteensä, 2 hengeltä 11 544,94

Aventuran peruspaketin hinta (toimistokuluineen), sisältäen kaiken paitsi viisumit ja juomarahat, oli 5 015 euroa per nuppi. Peruspaketti sisälsi myös Ruandan gorillaluvat – Ugandan gorillaluvat olisi veloitettu erikseen, jos olisimme Ugandassakin halunneet nähdä gorilloja. Matkan hinta sisälsi tällä kertaa myös kaikki ateriat.

Sama matka on muuten Aventuran ohjelmassa myös ensi joulukuussa.

Masai Mara, Kenia

Lisäpäivästä Nairobista (hotelli ja auto ja opas/kuljettaja vuorokaudeksi) veloitettiin 190 euroa per nuppi. Lisäpäivän tarvitsimme, sillä halusimme ehdottomasti käydä Karen Blixen museossa myös Nairobissa käytyämme aikaisemmin Karen Blixenin talolla Rungstedtissä Kööpenhaminan lähellä.

Lennot Turkish Airlinesilla, meno Kigaliin, paluu Nairobista maksaisivat nyt satunnaisille päiville muutaman viikon päähän 1 603 euroa nuppi. Lisäksi lensimme Kigalista Nairobiin, joka näyttäisi nyt irtoavan hintaan 157 euroa, eli lentoihin tuosta 10 000 eurosta meni ehkä kolmannes, eli 3 500 euroa.

Ashnil Masai Mara

Asuimme afrikkalaisittain hyvin, parhaimmillaan neljän tähden logdessa Masai Marassa.   Satunnaiselle päivälle katsottuna lodgen listahinta näyttäisi olevan luokkaa 900 USD per yö kahdelta hengeltä. Hotellimme Kigalissa ja Nairobissa olivat todennäköisesti paljon edullisempia, yö Silver Springissä Nairobissa näyttäisi nyt irtovan hintaan 114 euroa.

(Kuva uima-altaalta ja kuva sateenvarjoista pienen sadekuuron jälkeen ovat juuri tästä Ashnil Mara Camp lodgesta.)

Lentojen, majoitusten (12 vrk) ja gorillalisenssien lisäksi ryhmällämme oli käytössä safariautot kuljettajineen (6 henkeä per auto) ja suomalainen, ihan mahtava, Keniassa jo pitkään pysyvästi asunut, suomalainen opas. Vaikka olisit kasaamassa omatoimimatkaa Keniaa, niin kannattaisi ehkä kysyä, josko Sari olisi vapaana muutaman päivän matkasi aikana, sillä Sari osaa kyllä opastaa niin hyvin Keniassa, että siitä kannattaa maksaa!

Kenia

Rokotuskuluja voimme mahdollisesti ”hyödyntää” tulevilla matkoillamme lähivuosina: keltakuume, meningokokki ja lavantautirokotukset ovat nyt ainakin muutamia vuosia taas voimassa.

Valuuttakuluissa oli, ehkä hiukan epäoikeudenmukaisesti, mukana meillä jo olleiden dollareiden arvostaminen tässä vaiheessa dollarin runsaasti alentuneeseen kurssiin. Ainakin Keniassa olivat muuten oikeasti tarkkoja siinä, että dollarit olivat uudehkoja, värikkäitä. Meillä oli myös vanhempia, jotka kävivät kyllä sitten maksuksi maaseudulla, mutta eivät vaihdettavaksi Nairobin lentokentällä.

Menomatkalla lentojen välinen vaihtoaika oli minimaalinen ja ensimmäinen lento lyhyehkö, joten loungeen ei ollut tarvetta. Paluumatkalla vaihtoaika oli sentään muutamia tunteja – ja oli jouluaatto – joten päätimme maksaa pääsystä loungeen.

Matkamuistot erittelen vielä myöhemmin erikseen: Afrikassa vähäistenkin matkamuistojen ostaminen on juttu, joka kannattaa kertoa.

Kuten monta juttua vielä Kenian kansallispuistoista, Nairobista ja Karen Blixen -museosta. Myös palautejuttumme Aventuralle tästä matkasta on vielä juttujonossa.

Masai Mara

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Satu N.

  On teillä ollut varmasti rahan arvoinen reissu. Minä täällä suunnittelen reissua U.S.A: n itärannikolle, Floridaan. Meidän perheessä tänä vuonna kahdella ”täydet kympit” ja ajateltiin juhlistaa sitä pienellä Ameriikan rundilla. Otan varman päälle ja varaan matkani ilm. suoraan matkatoimistosta… :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Satu! Etenkin ensimmäistä kertaa johonkin kohteeseen mennessä on meidänkin mielestämme ihan hyvä idea ostaa osaamista palveluna matkatoimistosta. Hyvää synttärimatkaa teille!

 2. says: Rouva Sana

  Ai, että tykkään niin näistä sinun postauksistasi, vaikka en aina ehätä jokaiseen kommenttia laittaakaan. Ja tulevia postauksiasi odotan kuin kuuta nousevaa. Taajuudella ollaan siis ja tiiviisti!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rouva! Oletkin varmaan kuulolla myös Facebookin puolella tai Bloglovin’issa niin saat tiedon uusista jutuista aina hetimmiten :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *