Millä hinnalla Grönlantiin

Mietin, että aloitanko laskelmalla vai selityksillä, mutta olkoon, läväytän tähän nyt ensin alkuun nämä luvut ja selitetään niitä sitten.
Etenkin kun aikaisempien Grönlannin juttujemme kommenteista päätellen tällä kertaa tämä kustannusyhteenveto vaikuttaa olevan ihan erityisen mielenkiinnon kohteena!

Lennot 3109
– HEL-Reykjavik-HEL 892
– Reykjavik – Ilulissat 932
– Ilulissat -Nuuk 553
– Nuuk – Reykjavik 732
Hotellit 1241
– Blue Lagoon Clinic (1 yö) 184
– Ilulissat Avannaa (3 yötä) 588
– Nuuk Nordbo Sea View (2 yötä) 300
– Airport Hotel Smári Keflavik (1 yö) 169
Internet (koko matkan ajalta eri paikoissa yhteensä) 52
Retket ja pääsymaksut 726
– Blue Lagoon 120
– Ilulissat kyläretki 70
– Ilulissat jäävuonoristeily 169
– Nuuk Kapisillit -retki 357
– Ilulissat taidemuseo 10
Paikalliskuljetukset 212
– Keflavik – Blue Lagoon 50
– Blue Lagoon – Reykjavik (RKV) 104
– Ilulissat 2 taksimatkaa 17
– Nuuk 3 taksimatkaa 41
Lentokenttäpaikoitus Hki 69
Matkamuistoja 16
Valuuttakuluja 23
Yhteensä 2 hengeltä 5447

Lennot

Air Iceland Grönlanti

Lennot varasimme ajoissa, jo joulun aikaan viime vuonna, eli n. 7 kuukautta ennen matkaa. Sovittelimme päiviä ja reittiä ja haimme edullisinta kokonaisuutta, joka kuitenkin käsitti Ilulissatin ja Nuukin ja painotti Ilulissatia. Valitsimme Reykjavikin kautta kulkevan vaihtoehdon Kööpenhaminan sijaan, sillä lentoaika muodostui näin hiukan lyhyemmäksi ja vain väli Ilulissat – Nuuk oli välilaskullinen. Kuten aina lentolippujen hinnassa, jos oikeasti etsii kaikkein halvinta vaihtoehtoa, niin se saattaa sitten sisältää tätä enemmän odottelua ja vaihtoja. Me valitsimme hyvät lentoajat ja mahdollisimman suorat yhteydet ja ”edullisuus” tuli aikaisesta varausajankohdasta.
Seurasin Skyscannerin hälytystoiminnolla välin Helsinki – Ilulissat hintaa jo varaukset tehtyäni ja hinta vaihteli myöhemmin välillä 734 -1234 euroa (per henkilö, yhteen suuntaan, reitistä ja välilaskujen määrästä välittämättä) enimmäkseen nousten kesää kohti.

Hotellit

Myös hotellit varasimme jo alkuvuodesta arvellen, että pienen majoituskapasiteetin paikkakunnilla valinnanvara vähenee ja hinnat ehkä nousevatkin mitä lähemmäs kesää mennään.

Lennot Reykjavikin kautta vaativat yöpymisen siellä ja koska luimme huolimattomasti lentolippumme, varasimme hotellin Blue Lagoonista ajatellen, että käymme katsastamassa tuon meiltä aikaisemmalla Reykjavikin käynnillä väliin jääneen nähtävyyden ja palaamme sitten siitä kätevästi seuraavaksi aamuksi Keflavikiin.
No ei palattu, sillä onneksi huomasimme sentään jo edellisenä päivänä, että lentomme Ilulissatiin lähteekin Reykjavikin toiselta kentältä (RKV), ei siis Keflavikista. Näin ollen majoitus Blue Lagoonissa tuli erityisen kalliiksi, sillä aamulennolle ei päässyt kuin taksilla ja taksi Blue Lagoonista Reykjavikiin maksoi yli 100 euroa!
Vinkki – tarkista aina miltä kentältä lennät ennen kuin varaat majoituksen :-)

Paluulentomme Nuukista Reykjavikiin sentään tuli Keflavikiin ja kun jatkoimme sieltä aikaisella aamulennolla (7:30) Helsinkiin, oli yöpyminen Keflavikissa järkevin vaihtoehto.  Airport Hotel Smári oli mielestämme oikein hyvä vaihtoehto: se oli kävelyetäisyydellä lentokentältä ja siellä kuului vihdoin taas rajoittamaton netti kaikille laitteille huoneen hintaan.

Airport Hotel Smári Keflavik Airport Hotel Smári Keflavik

Ilulissatin Avannaa oli hyvä kolmen tähden hotelli, jonka henkilökunta oli erityisen ystävällinen. Läheinen 4 tähden hotelli (Arctic) olisi ollut arviolta 100 euroa yö kalliimpi.

Avannaa Ilulissat Grönlanti Avannaa Ilulissat

Nuukissa päädyimme kalustetun asunnon vuokraamiseen. Olin ensin varannut samaisen yrityksen (Nordbo) asunnon keskustasta, mutta kun vähän myöhemmin keväällä majoitusvarauksiamme vielä tarkastelin ja huomasin, että heiltä oli vapautunut merenranta-asunto, niin vaihdoimme siihen ja pidimme siitä kovasti, ihan erityisesti näköalan takia, mutta ei asunnossakaan mitään vikaa ollut. Hinta oli Ilulissatia edullisempi, sillä tähän ei kuulunut hotellipalveluita eikä aamiaisia.

Nuuk Nordbo Sea View Grönlanti Nuuk Nordbo Sea View

Internet on Grönlannissa aina maksullinen ja tyypillisin hinta oli 50 DKK eli 6,50 euroa / ½ -1 tuntia. Nuukin merenranta-asunnossa oli hyvätasoinen internet, mutta sen hinnoittelu oli turistille vähän hassu: 150 DKK / vuorokausi yhdelle laitteelle (jota ei voinut vaihtaa) ja mehän olimme enimmäkseen muualla kuin asunnossa. No, otimme siitä sitten toisena iltana ennen kuin aika loppui kaiken irti ja käytimme nettiä vuorotellen tauotta parin tunnin ajan!

Ilulissat Hotel Arctic Grönlanti
Tämä hylkeennahkasomistettu tietokone liittyy sikäli aiheeseen, että ½ tunnin nettiaikaostoksemme Hotel Arcticista teimme tämän takana olleelta vastaanottovirkailijalta.

Retket

Ilulissat Seven Sisters Grönlanti
Ilulissat Seven Sisters – vrt. San Francisco Seven Sisters

Kun tiesimme olevamme Grönlannissa vain lyhyen aikaa, varasimme jo etukäteen nuo kolme retkeä. Ilulissatin molempia retkiä suosittelisin edelleen varauksettomasti, niin lyhyttä kylä & kulttuurikierrosta kuin  aivan erityisesti iltaristeilyä jäävuorten lomassa.
Nuukin retki Kapisillit-vuonolle oli suhteellisen kallis ja turhankin pitkä, joten sen osalta jos valitsisimme uudelleen, päätyisimme luultavasti johonkin lyhyempään  (ja sen myötä edullisempaan) veneretkeen.

Blue Lagoonin pääsymaksut maksoimme Blue Lagoon Clinic -hotellin huonehinnassa, mutta olen erotellut ne kohtaan retket, sillä muuten tuon hotellin huonehinta muodostuu järjettömän korkeaksi, eikä sinne kukaan, emme mekään, majoittuisi ilman ajatusta käydä myös Blue Lagoonissa.

Paikalliskuljetukset

Islannissa bussimatka Blue Lagooniin ja taksi sieltä keskustaan olivat kalliita, Suomen hinnoissa tai luultavimmin ylikin.

Taksit Grönlannissa olivat kohtuuhintaisia ja matkat lyhyitä.
Ilulissatissa kaikkiin hotelleihin taitaa kuulua lentokenttäkuljetukset ja vaikka pari kertaa laiskuuttamme siellä taksin otimmekin, niin meitä hiukan reippaammat kävelevät helposti Ilulissatissa kaiken tarvittavan.
Nuukin taksikustannukset sisältävät matkat lentokentältä ja lentokentälle jamatkan satamaan aikaisin aamulla, kun emme halunneet ottaa riskiä eksymisestä.

Vaihtoehtoja omatoimimatkalle

Päädyimme omatoimimatkaan, kuten yleensäkin Euroopassa ja usein Pohjois-Amerikassa matkustaessamme, sillä valmiit matkavaihtoehdot Grönlantiin olivat vielä tätäkin hintavampia ja/tai eivät sopineet aikatauluumme.

Ocean Endeavour Ilulissatin edustalla
Ocean Endeavour -alus Ilulissatin edustalla

Grönlantiin voi myös tutustua risteilyllä ja erityisesti Ilulissatissa näimmekin useita sinne ainakin päiväksi poikkeavia risteilyaluksia. Suomesta ainakin Albatros-matkatoimisto tarjosi tällaista, hinta oli muistaakseni alkaen jotain 4 500 euroa per henkilö, mutta sillä olisi nähnyt Grönlantia laajemminkin. Kunnollinen hytti olisi luultavasti vielä nostanut tuota alkaen-hintaa. Monet risteilyt ovat 10-15 päivän mittaisia.

Saga Matkat tarjoaa sivuillaan myös useita paketteja Grönlantiin: risteilyjä ja lentäen joko Reykjavikin tai Kööpenhaminan kautta tehtäviä matkoja. Hintojen vertailu on, kuten aina, hiukan haastavaa, sillä paketit Kööpenhaminan kautta eivät näytä sisältävän lentoja Helsingin ja Kööpenhaminan välillä, Reykjavikin kautta taas sisältävät ja majoitus esimerkiksi Ilulissatissa on 4 tähden Arctic -hotellissa, mutta paketista saa alennusta, jos valitsee toisen hotellin. Retkiä, edes tuota kaikkein oleellisinta, eli iltaristeilyä jäävuoren lomassa, ei näihin paketteihin sisälly.

Meidän Grönlantimme

Mikä sitten oli se matka, jonka tällä hinnalla sai? Kaksi pakollista yöpymistä Islannissa, tutustumisen siellä Blue Lagooniin, 3 vuorokautta Ilulissatissa ja 2 vuorokautta Nuukissa. Meille tämä riitti – ja toisaalta meillä ei tänä kesänä olisi enempää aikaa tälle matkalle ollutkaan.

Matkastamme voit lukea lisää näistä jutuista:

Ilulissat
Ilulissatin jäävuono keskiyöllä
Join the Conversation

12 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  ”Järkyttävän hintaista” – pitänee todeta alkuun. Oliko lentoliput open jaw lippuja, vai erikseen ostettuja? Hotelliyön hintakin on mielestäni aika kova – tosin tuolla seudulla ei välttämättä ole niin paljon tarjontaa joka nostaa majoituksen hintaan (pakostakin).
  Oliko ruoka myös kallista Grönlannissa?

  Ok – matkailu voi olla kallista tai sitten ei, riippuu ihan kohteesta tai tottumuksesta. Vertailun vuoksi : 9 päivän omatoimireissu Georgiaan kahdelta hengeltä sis. kaiken (mm. lennot, majoitukset, opastukset (kuljettaja ja opas), kuljetukset, ruuat ja juomat) – n.2100€ yhteensä.

 2. says: Pirkko

  Hki – Reykjavik – Hki menopaluuna, muut ”pelkkinä menoina” ostettu.
  Hotellitasoisessa majoituksessa ei tosiaan paljoa tuon alle pääse – ja hostellit eivät ole enää ihan meidän juttumme.
  Ruoka oli jokseenkin saman hintaista kuin Suomessa.

  Balkan ja Kaukaasia ovat hintatasoltaan eri planeetalta kuin Pohjoismaat :-) – mutta niin ovat ihmisten palkatkin.

  Kiitos Jani kommentista, tarkentavista kysymyksistä ja vertailutiedosta!

 3. Mun mielestä taas ”mututuntumalla” ottaen huomioon kohteen ja sen hintatason, niin matkakulut tuntuivat ihan odotettavilta ja ns.” järkeviltä”. Joo, tuollahan summalla reissaisi jossain Kambodzassa vaikka miten päin tahansa, mutta sehän ei ollut se pointti :) Maailmassa kun näitä erihintaisia kohteita riittää mielinmäärin!

  Näitä teidän Grölanti-juttuja on ollut mielenkiintoista lukea!

 4. says: Pirkko

  Kiitos Laura!

  Ja hiukan tuossa, erityisesti Islannin osalta, on ”ylimääräistä”, eli sieltä saisi yli 500 euroa pois jättämällä kaiken muun paitsi Keflavikin kentän (yöpyisi siellä :-) ) väliin.

 5. says: Harri Erho

  Kiitos Pirkko vinkeistä! Suunnitellaan kaveriporukassa n. viikon retkeä Grönlantiin 2016 keväällä tai alkukesästä. Tästä oli jo mahtava apu!

  1. says: Pirkko

   Eipä kestä! Mukavaa, jos tästä erittelystä on apua.
   Ja tosiaan, jos Reykjavikin kautta päädytte menemään, niin Islanti-osuus kannattaa suunnitella tarkemmin kuin mitä me teimme.

 6. Täältä se kaivattu postaus tuli :-) Mielenkiintoista luettavaa! Grönlanti on kiehtonut pitkään. Ei ihan lähiajan kohteita, mutta jossakin vaiheessa. Oletko muuten käynyt Huippuvuorilla, sekin kiinnostaa kovasti?

 7. says: Reetta

  Kiitokset kattavasta kuluerittelystä! Silmät meinasi tippua päästä kun näin tuon lentolippujen hinnan, mutta sehän siis taisi myöskin olla yhteenlasettuna 2 hengeltä, eli 1554,50e/hlö, eikö? Taitaa tämän hintaluokan matka jäädä osastoon lottovoittoa odotellessa… ;) Tai jos malttaisi olla muutaman vuoden kotona matkustelematta mihinkään! Mutta tuskin onnistuu. :D Mahtavaa, että näitä kuvia ja tarinoita saa kuitenkin ihailla netin kautta!

 8. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi Reetta! Kyllä, julkaisemme aina kahden hengen hinnat yhtenä summana, sillä matkustamme kahdestaan ja esimerkiksi majoituksen hinnan osuus kokonaisuudesta riippuukin hiukan siitä, että onko matkalla yksin vai kaksin.

  Lentohintaa saattaa saada hiukan alemmaksi, jos voi matkustaa ihan minä päivänä vaan, meillä ajankohta oli töitteni takia aika tarkkaan määritelty, eli se ei oikein joustanut.

 9. says: Jaana

  Hei! Hieno kirjoitus! Uskaltaako Grönlantiin lähteä yksin ja voiko retkiä varata mistään etukäteen? En ole vielä löytänyt sivustoa mistä varata. Voit myös vastata sähköpostiini :) Kiitos!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jaana! Turvallisuusmielessä veikkaisin Grönlannin olevan mitä turvallisin paikka, kylät ja kaupungit ovat pieniä. Tietysti, kuten aina, jos vaikka humalaisen kanssa alkaa haastaa riitaa, niin voihan siinä huonostikin käydä. Jos on perillä edes muutamia päiviä, niin retket ehtii varmaan varaamaan vielä paikan päälläkin. Ilulissatia suosittelen vahvaksi yhdeksi kohteeksi – ja jos joutuu vaan yhden valitsemaan, niin jättäisin vaikka pääkaupunki Nuukin väliin. Nuuk on kuitenkin aika tavallinen pohjoinen kaupunki, ei niin erilainen kuin Ilulissat, jonka jäävuono on Unescon maailmanperintökohdekin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *