Tonnin kaupunkiloma Kiovassa

kiova feature 1

Laamanaama -blogin Tero kirjoitti matkamessutarjonnan innoittamana blogijutun otsikolla Maksaisitko neljän päivän kaupunkilomasta tonnin? Juttu kirvoitti etenkin Reissupostaukset -ryhmässä vilkasta keskustelua suuntaan ja toiseen.
Toisaalta löytyy aina niitä, jotka löytävät ne 25 euron lennot ja 5 euron majoituksen ja toisaalta joillekin voi sopia vaikka se kolmen tonnin kaupunkiloma New Yorkissa.

Me maksoimme 3 päivän viikonlopusta Kiovassa tonnin. Tosin 2 hengeltä. Tarkkaan ottaen vähän enemmänkin:

Lennot (Ukraine International) 524,00
Hotelli (Fairmont Grand Hotel, *****) 477,74
Lentokenttäkuljetukset Kiovassa 81,57
Lentokenttäpaikoitus Helsingissä 59,00
Muu liikkuminen (metro, köysivaunurata) 8,84
Pääsymaksut  ja jääkaappimagneetti 15,36
Yhteensä 1 168,45

Ruokakulujahan emme tapaa matkakuluiksi laskea, sillä syömmehän me Suomessakin.

Fairmont a la carte hedelmälautanen Suklaakauppa Kiovassa

Itse asiassa ostimme lennot ja hotellin juuri tonnin yhteishintaan Supersaverin kautta, mutta katsoin tätä varten Skyscannerista samojen lentojen hinnan jollekin toiselle viikonlopulle. Kiovaan ei suorissa lennoissa ole kilpailua, välilaskullisiin emme lyhyillä matkoilla lähde, jos ei ole pakko emmekä myöskään halua lähteä ylettömän aikaisin tai palata ylettömän myöhään, jos sen pienellä rahalla voi välttää. Myöskään matkapäivissä emme juurikaan voineet töitten takia joustaa.

Fairmont Grand Hotel Kiova

Hotelli oli parempi kuin mitä keskimäärin käytämme, mutta maassa, joka on hiukan epävakaassa tilanteessa, hyvä hotelli tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Hyvä hotelli on myös talvella tärkeämpi kuin kesällä, sillä huonolla tuurilla sää ei suosi ja siellä tuleekin jopa vietettyä aikaa. Fairmont Grand Hotel Kiev oli hyvällä paikalla ja kaikki toimi moitteettomasti – edes suihkun toimintatapaa ei tarvinnut arvailla. Toki sitten viiden tähden hotellessa on viiden tähden hinnat esimerkiksi aamiaiselle: buffetaamiainen 28 euroa per nuppi ja hiukan suppeampi a la carte -versiokin 16 euroa sänkyyn tarjoiltuna. Buffetaamiaisen hinnalla sai sitten kyllä myös upean näköalan Dnieper -joelle!

Kiova Dnieper

Laamanaaman messuilta valitsemat esimerkit olivat pakettimatkoja, joihin sisältyi myös opaspalvelut. Meillä opaspalvelut hoitivat Kohteena maailma -blogia kirjoittava Rami, kirjastosta lainattu Ukraina -opas ja  Fairmont -hotellin concierge -palvelu.

Rami kävi äskettäin Chernobylissä ja vaikka hän ei (vielä) Kiovasta ollutkaan kirjoittanut, niin saimme häneltä apua Top 5 -listamme kokoamisessa. Me emme Chernobylistä innostuneet vaan ”tyydyimme” Kiovaan.

Turvallisuusnäkökulma mielessä maksoimme myös hotellin autosta Boryspilin kentältä hotellille perjantai-iltana. Paluumatkalle harkitsimme hetken tavallisen taksin ottamista, mutta kun netti antoi siitä hinta-arvion 26 euroa, niin 36 euroa + juomarahat ei tuntunut sittenkään hiukan mukavammasta vaihtoehdosta turhan pahalta.

Kaupunkikuvaa Kiovassa Iltalaukku Kiova :-)

Turvallisuustilanteeseen varauduimme myös ottamalla mukaan mahdollisimman vähän mitään arvokkaampaa: isompi kamera ja uudempi iPad ja kannettava jäivät kotiin. Pääosin lähinnä päiväsaikaan kaupungilla liikkuessamme emme tunteneet oloamme missään vaiheessa turvattomaksi – päinvastoin, ihmiset olivat todella ystävällisiä ja halukkaita auttamaan.
Ukrainaanhan ei juuri nyt tule kovin paljoa turisteja, joten oikeasti tuntuu siltä, että paikalliset ovat iloisia jokaisesta ihmisestä, joka heidän kaunista pääkaupunkiaan tulevat katsomaan.

Katutaidetta Kiova #edcarvinnitsky

Mutta toki Kiovassa pääsisi myös todella halvalla. Metrolippu maksoi 15 senttiä ja köysivaunuratalippu 11 senttiä. Pienen iltapalan McDonaldsissa söimme alle 4 eurolla ja hyvä ateria jälkiruokineen, viineineen ja juomarahoineen 24 euroa. Ison olutpullon sai kaupasta tai kioskista 80 sentillä ja ½ litran Coca Colan 45 sentillä.

Metrossa ja pienemmissä kaupoissa englannin sijaan joutui ajoittain turvautumaan käsillä puhumiseen, mutta ravintoloissa ruokalistat olivat myös englanniksi ja ainakin joku tarjoilijoista puhui hyvää englantia. Ravintoloissa oli myös hyvin nettiyhteys asiakkaiden käytettävissä ja salasanakin oli fiksusti kirjoitettuna lautasliinatelineen lappuun useammassakin paikassa.

Saint Sophia Kiova Pechersk Lavra

Unescon perintökohteet Saint Sophia ja Pechersk Lavra olivat maksullisia, mutta kaiken kaikkiaankaan emme niihin kahdelta hengeltä saaneet edes 20 euroa kulumaan.

Yhteenvetona olimme tähän vajaa 600 euroa nuppi maksaneeseen hiukan pidennettyyn viikonloppuumme oikein tyytyväisiä.
Tinkimällä hotellin tähtien määrästä, hyväksymällä välilaskulliset lennot huonommilla lähtö/paluuajoilla muina päivinä kuin perjantaina/maanantaina ja selvittämällä julkiset yhteydet lentokentälle hinnan saanee halutessaan puolitettua.

Turvallisuustilanne Kiovassa ei itse asiassa (tammikuussa 2016) taida erota mitenkään muista Euroopan suurkaupungeista – vain Itä-Ukrainaan ja Krimille matkustamisesta Ulkoministeriö varoittaa – ja kun kyse on kauniista eurooppalaisesta kaupungista, jossa on paljon nähtävää, niin lähtekää ihmeessä Kiovaan!

Kiova kauniina kesäisessä taulussa

Jutun kuvat ovat Kiovan matkaltamme julkaisemiamme Instagram -kuvia.
Kiovan tunnelmiin ja kuviin palaamme toki vielä myöhemmin, mutta Laamanaaman innoittamana aloitetaan tällä kertaa näistä käytännön asioista :-)

Tags from the story
,
Join the Conversation

34 Comments

 1. says: Kea | Deep Red Blues

  Mun mielestä ihan asiallinen hinta kerta asuitte noin hyvässä hotellissa ja lensitte suorilla lennoilla. Kai se riippuu siitä mihin suhteuttaa. Meidän kuukauden matka halki Jenkkien kansallispuistojen maksoi majoituksineen, lentoineen ja autoineen n. 2000€/hlö. Toki päälle tuli ruokakuluja ja muita ostoksia… mutta telttailu ja motellit on halpoja, hotellit yleensä ei. :) Kiova voisi olla mielenkiintoinen kohde, pärjäisinköhän siellä mun auttavalla venäjäntaidolla?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kea! Kiovassa pärjäsi ihan kohtuullisesti englannillakin, mutta toki venäjä olisi auttanut ainakin kylttien lukemisessa.

 2. Oonkin ajatellut, että Kiovs on varmaan ihan turvallinen, vaikka moni sitä tällä hetkellä vältteleekin. Ymmärrän senkin. Mutta mutta… 500e/henkilö kaupunkilomasta. Njaa. Ei se nyt niin paha ole. Kyllä minä melkein aina pääsen tuohon summaan, vaikka lennot ja hotelli olisivatkin halvempia kuin teillä. Aina se raha jonnekin katoaa. ;)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Meri! Toki edullisemminkin pääsee, tuota hintaa selitti kyllä isolta osin kallis hotelli.

 3. Kiitos Pirkko maininnasta ja hyvästä Kiova -postauksesta! Tosiaan turvallisuustilanne on paljon parempi kuin suurin osa kuvittelee, joten Kiova on oiva kohde omatoimimatkailijoille.

  Mikäli haluaa n. Suomen Cumuluksen ja Omena-hotellin välimaastoon sijoittuvaa siistiä majoitusta, niin Ibis Kiev on hyvä ja edullinen vaihtoehto. Kaverireissuilla tulee usein käytettyä IBIS-ketjun hotelleita Euroopassa ja nehän on kaikkialla samanlaisilla huoneilla varustettuja. Eli jos haluaa siistin majapaikan ja kohtuuhintaisen perusaamiaisen, niin IBIS erittäin hyvä vaihtoehto niin Kiovassa kuin muuallakin Euroopassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami, vielä kerran! Vaihtoehtoinen hotellivinkkikin on hyvä lisä tähän juttuun.

 4. says: Ansku BCN

  Reissubudjeteista on kiva lukea, raha kun kiinnostaa aina ja herättää keskustelua! Itsekin luin suurella mielenkiinnolla Laamanaaman postauksen ja keskustelut sen tiimoilta ja niinhän se on, että kaikilla on oma tapansa ja budjettinsa matkustaa, enkä mä näe jotain muita paremmaksi.
  Ja Kiova: hyvä tietää, että siellä ei ihan sotatantereella olla!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ansku! Tavallaan se on sääli, niin Ukrainassa kuin Keniassakin, että ihmiset turhan helpolla ehkä leimaavat koko maan joidenkin tapahtumien tai joidenkin alueiden huonon tilanteen takia.

 5. Kyllä mä voin hyvinkin kuvitella että tonni menee helposti pidennetyn viikonlopun kaupunkilomaan kahdelta hengeltä. Meillä on miehen kanssa sama juttu että jos lähdemme kaupunkilomalle vain viikonlopuksi otamme aina suorat lennot ja hyvillä ajoilla koska aika (ja lomapäivät on rajoitettuja), jotka saattaa olla kalliimpia. Siihen vielä päälle joku ok hotelli (jotka esim Lontoossa on helposti 150 euroa yöltä vaikka ottaisit kuinka perushotellin keskustasta) ja sinne ne rahat vaan menee ilman edes niitä opaspalveluita…Mutta tietty kaiken voi tehdä halvemmalla tai kalliimmalla, jokaisella kun on ne eri prioriteetit :) Teidän matka Kiovaan näyttää olleen oikein kiva, olenkin miettinyt että siellä olisi ihan kiva käydä joten oli mukava lukea siitä lisää!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Niinhän se on, että täyspäiväisessä työssä lomapäivät on melkein se ”kallein osuus”. Mutta onneksi useimmiten pätee myös yhtälö, että täyspäiväisestä työstä maksetaan jonkin verran, joten niihin suoriinkin, aikaa säästäviin, lentoihin on sitten varaa.

 6. says: Petteri

  Kyllä Kiova on kiva kohde. Ja Tsernobyl oli myös mielenkiintoinen ekskursio.

  En ihan ymmärrä että minkä takia Kiovassa pitäisi turvallisuutta ottaa erityisesti huomioon. Taksit luotettavia ja illalla liikkuminen täysin ok (Helsinki varmasti vaarallisempi)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Petteri! Matkailijoita on niin monenlaisia – tämänkin jutun kommenteissa monet ovat hiukan ”yllättyneitä” ehkä siitä, että Kiova on ihan ok kohde, kuten totesit.

 7. Kyllähän tuo äkkiseltään kuulostaa suurelta summalta muutaman päivän reissusta, mutta toki viiden tähden hotelli nostaa summaa reippaasti. Syöminen Kiovassa ei näköjään kallista ole, joten aika edullisenkin viikonlopun voisi siellä viettää. Kiva kuulla, että sinne voi ihan turvallisin mielin matkata, itse kun olen luullut aivan muuta kaupungin tilasta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Toki suurkaupungeissa aina kannattaa vähän harkita tekemisiään ja menemisiään, mutta eipä tuo sen pahemmalta tuntunut kuin vaikka Helsinki :-)

 8. Minun silmään hinta ei ole lainkaan hassumpi, kun matkataan suorilla lennoilla ja hyvässä hotellissa. Arvostan itsekin kunnollista hotellia ja suoria lentoja. En lähde kovin äkkiä lyhyitä lentoja tekemään välilaskullisina ja epäkurantteihin vuorokaudenaikoihin, sillä arvonsa myös kohteessa vietettävällä ajalla, jossa mieluummin kuluttaa aikansa kuin välilaskukentillä.

  Mukava kuulla tunnelmia Kiovasta ja paikallinen hinta taso vaikuttaa todella edulliselta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mia! Tosiaan iän ja/tai kokemuksen myötä oppii ajattelemaan lentoja varatessaan myös sitä, että miltä se lähtö & paluu näihin aikoihin käytännössä tuntuu.

 9. Ei musta tonni kuulosta ollenkaan pahalle kahdelta kun ottaa matkustustason (hotellin ja yksityisen kuljetuksen) huomioon. Ja muutenkin oon kyllä ihan sitä mieltä, että kaikki matkustaa ja yöpyy niin kuin itse parhaaksi näkee. Pääasia että matkustaa!

  Kiova kaupunkina kiehtois myös todella paljon! Lähellä, mutta silti jotain aivan uutta itselle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Lähellä Kiova tosiaan on, muutama tunti vaan suoralla lennolla, eli siitä vaan, matka harkintaan!

 10. Mä olen itse huomannut sen, että mitä enemmän tulee ikää niin sitä enemmän olen ruvennut laittamaan rahaa lentoihin. Keskellä yötä vaihdollinen lentäminen ei enää paljoa houkuta, jos vaihtoehtona on suorat lennot hyvään aikaan. Suurin syy tähän on varmaan kohonnut tulotaso mutta myös se, että joskus taannoin opiskeluaikoina aikataulutkin oli aika joustavia. Toisin on nyt, kun oikeasti kalleinta on ne lomapäivät.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Työelämä pahimmillaan (kuten vaikka taloushallinnon aikataulujen mukaan eläessä) rajoittaa aikatauluvaihtoehtoja sen verran, että useimpiin hullunhalpoihin lentotarjouksiin ei voi tarttua. Ja vaikka voisi, niin kaikkein hulluimpiin emme enää tarttuisi :-)

 11. Eihän tuo lentoineen niin pahalta hinnalta vaikulta, mutta ennen kaikkea kiva kuulla että Kiovassa pääsee myös edullisesti. Ei ole ensimmäisenä mielessä Kiova kun kaupunkilomia suunnittee, mutta se on juuri se syy, miksi näitä blogeja on niin mukava lueskella: inspiraatio!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Outi! Kiova on suurkaupungiksi kaunis ja vanhaa historiaa on paljon jäljellä. Ja toki, jos vaikka shoppailusta pitää, niin siihenkin löytyy varmaan ihan riittävästi mahdollisuuksia, vaikka emme siihen puoleen juuri tutustuneetkaan.

 12. Tuossa juuri syy, miksi itse suosin reissuja hieman harvemmin, mutta pidemmän mittakaavan kautta, jos vaan mahdollista. Viikonloppureissulla päiväkohtaiset kulut nousevat paljon korkeammalle, kuin muutaman viikon reissulla, ihan ymmärrettävästi. Opiskelijan korvaan 600e/hlö viikonlopulle kuulostaa tosi kovalta hinnalta, mutta totta kai lähtökohta on vähän eri. Ehkä minäkin vielä joskus täältä valmistun ja voin harkita hotelleja hostellien sijaan, ehkä jopa suoria lentojakin :)

  Hyvä, että nostit Kiovaa hieman esille, maa varmasti ottaa turistit ilomielin vastaan. On aina sääli, miten koko maa leimataan yhdessä osassa tapahtuvien levottomuuksien vuoksi. Tai kuten täällä Istanbulissa tällä hetkellä, koko kaupunki yksittäisen pommi-iskun vuoksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Tosiaan yhtälö helposti menee niin, että työelämä rajoittaa, mutta tuottaa sitten toki myös rahaa, joka mahdollistaa lyhyemmätkin lomat kalliimmalla hinnalla per päivä :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Jossain muussa maassa (ja jonain muuna kuukautena, jolloin sää olisi suht varmasti suosinut ulkona oloa) olisimme mekin ehkä valinneet vaatimattomamman hotellin, mutta tällä kertaa näin.

 13. says: Pia

  Tuli käytyä Kiovassa viikkoa ennen kun Maidanilla alkoi luodit viuhumaan. Silloinkaan ei erityisen turvattomalta tuntunut. Ainoasta mustapukuiset erikoisjoukot aseineen ja panssarivaunuineen olivat epämiellyttäviä.
  Olimme alun perin varanneet studion aivan Maidanin reunalta, mutta kun tilanne oli mikä oli, vaihdoimme majoituksen vähän kauempana joen rannalla olevaan hotellilaivaan. Majoitus oli ok.
  Kaupungissa on todella paljon nähtävää ja henkilökohtaisesti pidin siitä todella paljon. Ruokailu ja juomailu on halpaa. Ihmiset ystävällisiä. Joku päivä menemme ehdottomasti uudestaan.
  Ensi kuussa pistäydytään pikaisesti kun on meno Tbilisiin UI:n lennoilla ja vaihtoaikaa on runsaasti.

 14. says: Tyyne

  Vaihtoehtoinen budjetti Kiovaan ja Ukrainaan:

  -lennot Riikan välilaskulla, välilaskuaika mennessä 45 min, palatessa 90 min 190 e
  -majoitus 7 e per yö aivan Maidanin reunalta

  Muu liikkuminen, eläminen jne. on liki ilmaista.

 15. says: Pirkko

  Kiitos Tyyne kommentistasi! Vaihtoehtojahan on useimmiten laidasta laitaan. Jos aikataulu ei jousta, eikä halua välilaskua, niin sitten pitää joustaa rahalla. Samoin meille tuo 7 euron majoitus ei ehkä olisi ollut mieluisin vaihtoehto, mutta onhan se hyvä, että vaihtoehtoja on.

  1. says: Tyyne

   Jep, mutta mä totesin että noi vaihtoajat ovat niin lyhyet ja paluun aikana ehdin syödä kentällä, joten välilaskut ovat ihan ok. Samoin tietty se, että olin lomalla = joustavampi aikataulu kuin työmatkoilla.

   Toi seitsemän euron majoitus oli itseasiassa suorastaan yllättävän hieno! En odottanut paljoa – ajattelin että vastassa voi olla melkoinen koppi, mutta marraskuussa sotaa käyvässä maassa hintataso sit näemmä oli se, että oma iso huone omalla kylppärillä ja hyvällä wifillä ydinkeskustassa voi olla seitsemän euroa. Mulle hotlan aamupala ei ole mikään ehdoton edellytys, vaan pikemminkin kiva lisä. Ja yksin matkustavana hotellihuoneen edellytykset voivat tietty olla aika matalalla, kun vietän huoneessa vain yöni eikä tarvitse kuunnella muiden mielipidettä.

   Ukraina on hieno maa, mä haluaisin nähdä sitä vielä laajemmin kuin olen jo nähnyt. Niin paljon nähtävää maailmaa, niin vähän matkustusaikaa…

 16. says: moro

  Syyskuussa 4 yön matka tulossa. Lennot Tallinnasta 150 € edestakaisin ja Hotelli Ukraine Maidanin aukion vieressä vähän yli 200 euroa 2 hengeltä. Ensimmäinen kerta ja vänäjänkielinen oma opas mukana. Tarkoitus on katsella muutakin kuin tuopin pohjia.

 17. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi! Arvostamme suoria lentoja aina kun ne vaan ovat mahdollisia, joten Tallinna ei meille olisi ollut vaihtoehto – ja arvostamme myös aina välillä loistohotelleja :-) Mutta hyvähän se on, että maailmassa on vaihtoehtoja moneen lähtöön – Kiova on kiva kaupunki, eli oikein hyvä kohdevalinta, sekin, tässä maailmassa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *