Galapagos omatoimisesti

Galapagos

Kymmenen vuotta sitten mietimme jotain hiukan erityisempää syntymäpäivämatkakohdetta ja lopulta valintamme päätyi Galapagos-saariin.
Vuosien mittaan meiltä on kysytty maailmalta parhaiten mieleen jääneitä kohteita ja monelle olen vastannut, että Galapagos.

Saamme myös silloin tällöin käytännön kysymyksiä matkasta Galapagokselle ja siltä osin kuin osaamme, neuvomme tietysti. Mutta meidän tapamme: etukäteen varattu lähes kaikki saaret kiertänyt risteily, on vain yksi tapa tutustua näihin ainutlaatuisiin saariin, eikä kaikkein edullisin sellainen.

Ilkka ja Cristina, Lassen entiset työkaverit, kävivät Galapagos-saarilla tammikuussa 2016 ja tutustuivat saareen hiukan toisin: asumalla muutamalla saarella ja tekemällä päiväretkiä varaten ne vasta paikan päällä.

Vieraskyninä Ilkka ja Cristina Cristina ja Ilkka Galapagosin vesillä

Eli tässä, tuoreita budjettimatkailijoiden Galapagos-kokemuksia ja vinkkejä Ilkan sanoin:

Ennen reissua

Varasimme loppusyksystä LANin lennot Madridista Guayaquilin kautta San Cristóbalin saarelle Galapagosille. 15 päivää varattuna saariryhmällä seikkailuun ilman suunnitelmaa, etukäteisvarauksia tai tutkimustyötä. Tuohon hetkeen asti olimme kaikille reissuille tehneet tarkat ohjelmat ja varanneet melkein kaiken etukäteen. Suunnitelmattomuuden järkevyyttä kyseenalaisti hieman reissun osuminen vielä high seasonin puolelle. Lopulta varasimme hotels.comin kautta ensimmäisen yön San Cristobalilla ja toisen yön Santa Cruzin saarella. Päiväbudjettia laskimme reilusti, koska päätimme jättää kalliit monen päivän risteilyt pois. Keskittyisimme pääsaarilla elelyyn ja tekisimme tarvittavat päiväretket kun aika ja sää ovat sopivat.

Amerikan meriharakka Amerikan meriharakan endeeminen alalaji, horisontissa León Dormido (sukeltajan helmi)

Galapagos-saarten kustannustaso

Pääsymaksuna saarille veloitetaan 100 dollarin kansallispuistomaksu.
Lisäksi pakollinen lentokoneessa täytettävä ”transit card” kevensi lompakkoa 20 dollarilla. Turistien määrä on rajattu vuositasolla jonnekin 200 000 paikkeille, mutta se tehdään lentojen ja risteilyjen määrää rajoittamalla.

Tarkan markan ja paikallisten kanssa syömisen ystävät syövät Galapagosilla lounaat ja illalliset ”menu del día”-tyyliin 3-6 dollarilla. Toki turisteille ilmoitetaan ohjelappusissa, että vain ravintolat OK-merkillä ovat kelvollisia ruokailuun. Näissä ravintoloissa saat palvelun englanniksi ja budjetista palaa ainakin 20-50 dollaria per ruokailu kahdelta hengeltä. Ruoka saarilla on yleisesti erittäin hyvää.

Tämä penkki on varattu! Varattu! Galapagosin merileijona Puerto Baquerizo Morenon katukuvassa

Päiväretkien ja veneilyn hinnat vaihtelevat hieman sesongin mukaan, mutta esimerkiksi saarten välejä ajavat veneet veloittavat matkasta aina 30 dollaria per henkilö. Nämä lähtevät päivittäin klo 07:00 ja 15:00. Laukkutarkastusten takia laiturille on syytä suunnata puoli tuntia etukäteen. Tilaa tuntui olevan päivästä riippumatta, ja osa veneistä oli vielä reservissä. Varaus edellisenä päivänä riitti hyvin. Mitä isompi vene, sitä mukavammin siirtymän hoitaa. Isabelalle 2-3-tuntinen voi olla hyvinkin rankka, jos kaikki 20-25 matkustajaa ruokkivat kilpaa kaloja, ilma ei kierrä, hiki virtaa ja horisonttia ei näy aaltojen pohjalta. Kysy siis minkälainen vene on. Kolme moottoria kuvassa on aika hyvä kriteeri.

Saariryhmä toimii käteisellä. Tuohta on siis hyvä varata iso osa reissubudjetista. Santa Cruzin Puerto Ayorasta löytää nykyään useita ATM:iä, ja myös San Cristobalilla on muutama. Floreanasta en osaa sanoa, mutta Isabelan saarella ei ole automaatteja. Puerto Ayorassa voi myös maksaa joissain paikoissa Visalla ja Mastercardilla. Käteistä voi ottaa huoletta mukaan, sillä saariryhmällä turvallisuus on Suomen tasoa. Pientä rahaa ja kolikoita on hyvä olla aina lähellä, sillä taksit ja venetaksit veloittavat noin dollarin siirtymisistä veneille ja kylien sisällä paikasta toiseen.

Iguaani isommasta päästä Meri-iguaani nostamassa ruumiinlämpöä auringossa seuraavaa sukellusta varten

Taksissa, netissä ja hostellissa

Kusetusyritykseen törmäsimme koko reissun aikana vain kerran, kun elämään kyllästynyt taksikuski pyysikin dollarin siirtymästä kolmea dollaria. Neuvottelulla se meni lopulta puoleentoista dollariin. Ehkä englantia pelkästää puhuvilla vastaavia tilanteita voi tulla useammin vastaan. Muuten paikalliset ovat todella mukavia, ystävällisiä, avuliaita, puheliaita ja rehellisen oloisia.

Hostellien kanssa kannattaa katsoa etukäteen online-hinta, sillä tuntui että mm. aasialaisilta ’honeymoonereilta’ pyydettiin paikanpäällä varattaessa hitusen suolatumpaa hintaa mitä esimerkiksi me olimme maksaneet päivää aikaisemmin varatusta huoneesta.

Netti saarilla toimii satelliitin kautta. Latausnopeuksia ei siis ole tarvetta mittailla. Kahviloissa ja hostelleissa netti yleensä on, ja se joko toimii tai ei. Jos kahvilaan ilmaantuu 20 teiniä ostamaan yhtä vesipulloa, netti ei enää toimi. Meille osui toimiva netti lähes joka paikassa ja hotels.comin kautta seuraavan päivän majoituksen varaus onnistui aina ongelmitta. Monesti useamman päivän varaus pudotti hieman hintaa. Perushinnaksi yölle tuli reilu 20 dollaria per naama. Tripadvisorin kommentteja kannattaa lukea kun käy halvimmat majapaikat läpi. Yhteen yöhön investoimme melkein 100 dollaria, ja se ei antanut juuri mitään mitä 40 dollarin hostel ei olisi antanut. Resortit ovat eri asia, mutta se on taas budjetti- ja intressikysymys. Ho(s)tellissa tulee lopulta kuitenkin vain nukuttua, koska tekemistä ja näkemistä on.

Vihreää Galapagosta Vihreää Galapagosta ”Muro de las Lagrimas” -reitin varrelta Puerto Villamin suuntaan

Retkiä ja espanjan kieltä

Asutuilla saarilla voi taksikuskilta kysyä tarjousta saaren sisäosien kierroksesta. 3-4 tunnin keikan sai 30-40 dollariin / autokunta. Aamupalalla näkee reissareita, joita voi hyvin pyytää lähtemään porukalla taksilla tutkimaan saarta. Kuski odottaa joka kohteessa aina sen vaatiman ajan, oli kyseessä sitten vaellusreitti, jättiläiskilpikonnien etsiminen metsästä tai hiekkarannalla köllöttely. Jos haluaa pelkästään rannalle, kuski odottaa tunnin. Jos haluaa olla pidempään rannalla niin noutoaika sovitaan erikseen. Tässä tapauksessa kiinteän hinnat voi maksaa ennen/jälkeen/50-50. Valtio on kouluttanut taksikuskit, jotta he osaavat selittää kaiken oleellisen luonnosta ja paikoista. Osalla tietämys on kalliiden oppaiden tasoa. En ole aivan varma, mutta englantia puhuvaa kuskia ei välttämättä ole helppo saada. Paikallinen kieli on siis espanja. Espanjan perusteiden osaaminen auttaa paljon. Espanjaksi palvelu paranee, ja tarinaa ja vinkkejä satelee jos niitä vain hieman utelee.

Päiväretket ovat tärkeä osa avointa reissua. Ne ovat ainoa keino nähdä suurin osa sallituista paikoista kansallispuistossa. Kuumimpana kautena retkiä kuin retkiä löytää päivittäin, mutta muuten tarjonta laskee kertaan-pariin viikossa. Kaikki riippuu kysynnästä. Jos löytää 6-8 henkeä niin kyllä joku agency reissun voi luvata. Suurin osa retkistä lähtee Puerto Ayorasta. Isabelalta ja San Cristobalilla kohteita on vain muutamia. Puolen päivän retkien hinnat lähtevät 30-60 dollarista ja koko päivän setit jostain 110 dollarin paikkeilta. Hinnat nousevat aina 160-200 dollariin riippuen kohteesta. Useamman päivän risteilyt voivat karata helposti nelinumeroisiin lukuihin.

Jättiläiskilpikonna Jättiläiskilpikonna Santa Cruzin saarella

Miten retket toimivat? Kansallispuisto antaa luvan tiettyyn kohteeseen tarkoilla aikatauluilla X määrälle jahti/veneoperaattoreita. Kylissä sijaitsevat agencyt myyvät näitä paikkoja kunnes vene on täynnä. Parhaat menevät nopeammin. Tarjouksia kannattaa etsiä, ei niinkään hinnan, vaan retkien laadun ja monipuolisuuden takia. Hinnat tuntuvat olevan aika kiinteitä. Jostain saattoi saada ehkä 5 dollaria alennuksen. Kysy veneen koosta, snorklaukseen varatusta ajasta ja paikoista, valmistetaanko ruoka veneessä, jne. Vaihtelua voi olla esimerkiksi pääkohteen lisäksi käytävällä rannalla. Paikallisilta ja muilta reissaajilta saa hyvät vinkit mikä rannoista on paras. Kohteita on hyvä tutkia hieman intressien pohjalta. Joka tapauksessa luonto, linnut, eläimet ja kalat/hait ovat joka paikassa mykistävän upeaa katseltavaa.

Vaikka saarilla seikkailu on hyvin rajoitettua, löytyy omatoimisia vaellus- ja kävelyreittejä yllättävän paljon jokaiselta pääsaarelta. Pyörän vuokraaminen 1-2 dollarin tuntihinnalla on myös hyvä idea, jos kiinnostuksen kohde on vaikka 10-20 kilometrin päässä. Isabela on saarista loistava rentoutumiseen. Puerto Villamilin kylä on jäänyt elämään vanhan ajan malliin ja hyvä niin. Turismi alkoi vasta noin 8 vuotta sitten kun 40% kalastuksen harjoittajista vaihdettiin turismibusinekseen. Ranta on hieno ja snorklailupaikkoja on tarjolla. Asiat hoituvat huomenna. Santa Cruzin Puerto Ayoran kylä tuntuu kaiken muun rinnalla suurkaupungilta täynnä turisteja. Ristelyt pysähtyvät päivittäin ja täyttävät kadut ja ravintolat. Jos matkamuistot ovat pakollisia, kannattaa ne ostaa täältä monipuolisemman tarjonnan takia. San Cristóbalin Puerto Baquerizo Moreno on erittäin mukava kylä, jotain Villamilin ja Ayoran väliltä. Kylän ehdoton helmi on valtava galapagosin merileijonapopulaatio.

Satunnaisia vinkkejä

 • Hyttys- ja paarmasuojaa kannattaa olla. Iltaisin varsinkin hyttysiä on reilusti, tosin ihan vaarattomia.
 • Ei muovipusseja. Saarilla minimoidaan muovin käyttöä.
 • Ota omat täytettävät juomapullot mukaan: 1 gallona vettä kaupassa maksaa 2 dollaria.
 • Kaksi viikkoa = viisi pulloa aurinkorasvaa.
 • Pistorasiaan sopii tunkea jenkkimallista plugia.
 • Matkalaukkujen/reppujen tarkastukset aina saarien välillä siirryttäessä, saariryhmälle saavuttaessa ja lähtiessä. Älä roudaa mitään orgaanista tai saarilta kerättyä mukana. Putsaa kengät hiekasta.
 • Ayoralla hyvin pesuloita pyykkiä varten, 1-2 dollaria / kilo. Saman päivän aikana valmis.
 • Apteekkeja eniten Ayoralla ja muutama San Cristobalilla ja Isabelalla ainakin yksi.
 • Pari taskulamppua mukaan luolia ja sähkökatkoja varten.
 • Tammikuussa lämpötila vakio 26 astetta, mutta kosteus on käsin kosketeltavissa.
 • Vettä on hyvä olla aina mukana.
 • Merivesi oli noin 24-26 asteista (tosin nyt oli voimakas el niño lämmittämässä).
 • Märkäpuku ei ole välttämätön edes tuntien snorklailuun, vaikka sitä monet suosittelevat kylmyyden takia. Eipä tullut meduusoitakaan vastaan.
 • Huoneista löytyy gekkoja, muurahaisia ja muita täysin vaarattomia otuksia. Anna niiden elää kuten ennen ihmisen tuloa saarille.

Lisää reissukuvia: Galapagos kuvina

Fregattilintu Lisää Galapagos-kuvia Ilkan kuvagalleriassa

Ja lopuksi – Ilkan tekstistä takaisin toimittajan tekstiin.
Meidän Galapagos-saarten risteilymme kiersi saaret tällaisella reitillä ja halutessasi voit lukea suppean kertomuksen matkastamme ja katsoa kuvia saarten ihmeellisistä eläimistä vuodelta 2006.

Galapagos Reitti

Jutun kuvat ja teksti muutamaa toimittajan huomautusta lukuunottamatta: Ilkka Hakkarainen.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

69 Comments

 1. Olipa kattava ja käytännönläheinen juttu! Galapagossaaret meille sarjassa niitä kohteita, että ei varmasti heti tule lähdettyä, mutta näin blogien kautta mielettömän hauska nojatuolimatkailla mitä erilaisimpiin maailmankolkkiin. Tämä meni sinne loputtomien unelmien listalle :)

 2. Voi, mikä merileijona! :) Galapagos on ollut vuosia ehkäpä hieman salaisena haaveena, mutta se saa kyllä vieläkin odottaa. Kiva oli kuitenkin tutustua paikkaan tämän postauksen myötä. Kiitos!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Eläimet olivat kyllä Galapagoksella ihan erityisiä, etenkin sikäli, että ne eivät ihmisistä paljon välittäneet!

 3. Upea postaus kertakaikkiaan. Heräsi pieni halu päästä tuonne! Arvostamme kovasti asiaa, miten luontoa suojellaan tuolla. Pitäisi levitä samanlainen ajattelu myös muualla. :) Budjettimatkailu on aina sydäntämme lähellä ja tullaankin toimimaan tulevalla kolmen vuoden matkallamme täysin budjetin pohjalta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Galapagoksen luonto onkinsen verran erityinen, että toivottavasti se säilyy vielä monille tuleville matkailijoille.

  2. says: Ilkka

   Kiitos. Vanhempi paikallinen väki saarilla suhtautuu luontoon ajoittain hieman hälläväliä-asenteella. Henkilökohtaisesti sattui, kun eivät palauta pieniä sinievätonnikaloja mereen. Kaikki menee syötäväksi, mutta silti, uhanalainen laji. Koulutus tähtää vahvasti luonnon arvostukseen ja siitä huolehtimiseen.

 4. Voi ihanat Galapagossaaret! Me käytiin siellä ystäväni kanssa viitisen vuotta sitten. Mekin menimme valmiiksi räätälöidylle risteilylle. Meidän risteily kiersi viikon aikana kaksi saarta per päivä. Taisimme nähdä siis vain 14 saarta, ei ihan kaikkia kahtakymmentä. Mutta jokaiseen näistä saarista tutustuimme sekä snorklaten pinnan alla että kävellen saarella.

  Tämän jutun jälkeenkin olen edelleen sitä mieltä, että meidän tapa oli mieluisampi. Oli eksoottista asua veneessä, jossa oli enemmän henkilökuntaa kuin matkaajia. Me olimme budjettimatkalla (niin budjettimatkalla kuin tuolla voi olla), eli risteily ei välttämättä ole superkallis vaihtoehto. Kuulemma ”äkkilähtönä” ostettuna voi saada hyviäkin diilejä Ecuadorin mantereelta käsin. Laivalla muut matkaajat oli todella samanhenkistä porukkaa ja yhteishenki laivalla oli mieletön! Oli myös todella antoisaa, kun koko ajan oli samat oppaat, jotka eivät toistaneet asioita, joita jo tiesimme. Pääsimmepä myös katsomaan, kun he snorklaten pyydystivät meille hummereita illalliseksi laivaan :) Tunnelma pilkkopimeässä laivan kannella, merileijonien huutaessa jostain pimeyden keskeltä oli aivan jotain uskomatonta. Sitä tunnetta en ole vieläkään unohtanut!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Kukin tavallaan, kuten aina matkailussa. Meillekin sopi tuo risteily hyvin, mutta ymmärrän kyllä, että toisille taas omatoiminen kiertely voi olla paremmin sopiva vaihtoehto.

 5. ERITTÄIN hyvä ja kattava postaus tuonne matkaa suunnitteleville ja muillekin. Sopivasti kerrottu hintatasosta ja vähän kaikesta, mutta ei liian jaarittelevasti. Tykkäsin. Itsekin lähtisin todennäköisesti enemmän omatoimisesti, jos tuonne joskus tulee ylipäänsä lähdettyä. Aika hyvä vakuuttelu on kuitenkin jo se, että teidän kaltaisenne maabongarit sanovat kohteen jääneen hyvin mieleen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Meri! Ehkä pitäisi enemmän kannustaa Ilkkaa oman blogin aloittamiseen, kun monet tuntuvat kovasti hänen tekstistään pitäneen :-)

 6. says: Virpi/ Täynnä tie on tarinoita

  Tulipas paljon hyvää käytännön tietoa. Mielenkiintoinen ja hiukan erilainen kohde. Heh, pisti silmään tuossa satunaisia vinkkejä osiossa 2viikkoa=viisi pulloa aurinkorasvaa ?? Tuntuu paljolta, mutta varmaankin!

  1. says: Ilkka

   Päiväntasaajan aurinko polttaa nopeasti. Kertoimet oli 30 ja 50. Ennen kahta tuntia alkoi jo tuntua polte läpi, joten uutta kerrosta. Otettiin kotoa kolme pulloa. Kaksi olisi ollut vielä tarjolla, mutta jätettiin pois. Ne kaksi tuli sitten ostettua saarilta. Olisko ollu 20-25 dollarin paikkeilla per pullo.

  2. says: Pirkko

   Jos vielä tähän lisäisi, että Galapagoshan on siitä vähän erityinen paikka päiväntasaajalla, että kylmän merivirran ansiosta siellä ei välttämättä ole hirveän kuuma, mutta sehän ei tarkoita sitä, etteikö aurinko polttaisi samalla tavalla!

  3. says: Ilkka

   Moni trooppinen paikka varmasti kuumempi kuin Galapagos. Siellä on monia eri merivirtoja vaikuttamassa eri vuodenaikoina. Nyt erityisen voimakas el niño nosti tosiaan usealla asteella meriveden lämpötilaa. Lämpötila itsessään ei ollut paha, mutta polttava aurinko ja aivan älytön kosteus takasi hikoilun yötä päivää.

 7. Tosi hyödyllisiä vinkkejä ja muutenkin kiinnostava postaus! Tämä vahvisti entisestään kiinnostusta lähteä joskus Galapagossaarille – matka ei siis ehkä olisikaan ihan niin kallis kuin olen ajatellut. Galapagossaaret ovat todella kärjessä omalla kiinnostuslistallani, mutta hinta on toistaiseksi ollut suurin kompastuskivi reissuun lähtemiselle. Mutta täytyyhän sinne joskus mennä, niin mieletön paikka se on.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Galapagokselle, kuten moneen muuhunkin paikkaan, löytyy useimmiten erilaisia vaihtoehtoja, omatoimisemmin ja ehkä edullisemmin tai tasokkaammin ja hiukan kalliimmin, mutta onhan se hyvä, että voi valita itselleen sopivan vaihtoehdon.

  2. says: Ilkka

   Päiväreissuissa kalliimpi ei aina ollut parempi. Jos veneitä kohteeseen X lähti vaikka kolme, yksi niistä oli melkein loppuunmyyty ja kahdella oli paikkoja runsaasti, tämä kertoi jo paljon mitä kannattaa tehdä.

   Matkan kallein paukku on ylivoimaisesti lennot, joihin meillä meni melkein 1100 euroa per henkilö. Reilu kolme viikkoa aikaisemmin olisi saanut halvimmillaan, mutta vapaan myöntäminen töistä oli vielä hieman vaiheessa. Olisi mennyt alle tonnin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Huli! Tuntui olevan Galapagos-tiedolla kysyntää ja kun kuulimme Ilkan siellä juuri olleen, niin saimme hänet innostettua jutun kirjoittamiseen – ja tämä taisi tosiaan osua ihan nappiin.

  2. says: Ilkka

   Kiitos Huli kommentista, ja kiitos Lasse ja Pirkko että kysyitte. Todella mielelläni kirjoitin :)

 8. Kunnon informaatiopläjäys tämä postaus, kiitos! Galapagossaaret on ehdottomasti yksi unelmakohteista, mutta ei ehkä se sopivin kohde opiskelijan kukkarolle. Onneksi saarten luontoa tunnutaan suojelevan sen verta hyvin, että luulisi sen viehätyksen säilyvän myös tulevaisuuteen, ellei sitten merenpinta tee tepposia. Aivan upeita maisemia ja eläimiä!

 9. Galapagos on ehdottomasti meidänkin haaveissa. Tästä sai hyviä vinkkejä, täytyy palata lukemaan uudestaan kun reissu on ajankohtainen! Ja kerrata espanjaa, se on pahasti unohtunut.

  1. says: Ilkka

   Ilman espanjaakin pärjää, mutta kuten missä tahansa paikassa, paikallisten kanssa keskustelu antaa paljon ideoita ja vaihtoehtoisia kohteita, ja tietysti antaa lisää tarinaa paikoille ja tapahtumille.

   Moni aasiasta tuleva reissaripariskunta ei osaa kunnolla edes englantia. Hyvin hekin siellä tuntuivat pärjäävän.

 10. says: Anna / Tämä matka-blogi

  Mielenkiintoista!

  Olen aina pitänyt Galapagosta kohteena, johon n on pakko mennä jollain valmiiksijärjesteyllä matkalla koko viikoksi tai kahdeksi. Mutta tosiaan, näillä vinkeillähän pääsee jo oman matkan räätälöinnin alkuun hyvinkin. Erinomainen kirjoitus.

  1. says: Ilkka

   Kiitos :)

   Jälkiviisaana voisi sanoa, että kannattaa etukäteen tehdä vaikka lista missä on tietoa mitä mikäkin saari tarjoaa, missä on parhaat snorklauspaikat, mistä löytää tietyt linnut tai eläimet, jne. Siitä voi olla apua, jos reissun aikana löytyy joku uusi kiinnostus ja se tekee mieli bongata jostain.

   Esimerkkeinä vaikkapa galapagosin albatrossi. Jos niitä haluaa nähdä niin ainoa vaihtoehto on retki Españolan saarelle tiettyinä kuukausina. Punajalkasuula on myös harvinaisempi, ja yhdyskunnan löytää muistaakseni vain kahdelta saarelta. Fregattilintujen pesimäyhdyskuntia oli muistaakseni ainakin parissa paikassa. Santa Fé:llä on oma maa-iguaalilaji, jne.

 11. Todella kattava ja mielenkiintoinen juttu, kiitos!
  Galapagossaaret kuuluvat sellaisten kohteiden listalle, missä haluaisin joskus käydä. Olen jotenkin aina kuvitellut, että paras tapa tutustua Galapagokseen on valmiiksi järjestetty matka. Mutta näillä vinkeillä pääsee hyvin myös omatoimisen matkan suunnittelun alkuun :)

  1. says: Ilkka

   Risteilyt kiertävät monta saarta, mutta en tiedä miten ne antavat aikaa kullekin saarelle tutustumiseen. Isabelalla duracel-pupu hoitaa oleellisen 2-3 päivässä, mutta rentoutumiseen, rannalle ja riippumattoon kannattaa ehdottomasti sijoittaa melkein tuo sama aika lisää.

   Joku totesi, että ihmiset joilla on rahaa mutta ei aikaa, tulevat Galapagosille risteilylle. Jos taas on enemmän aikaa kuin rahaa, tuo meidän tekemä reissu oli täydellinen balanssi kaikkea. Budjettia olisi voinut venyttää lopussa hyvin yhdellä päiväretkellä lisää, mutta ei haitannut vaikka yhtä bonusretkeä ei lentoa edeltäneenä päivänä päästy tekemään San Cristóbalin heikon retkitarjonnan takia.

 12. says: Stacy

  Galapagos luonnollisesti kiinnostaa minua luontoentusiastina. Ikävä näin harrastajan kannalta, että liikkuminen on tarkoin rajoitettua. Galapagoksella on loppumattomiin mielenkiintoista nähtävää, niin kuin näillä leveyksillä muutenkin.

  1. says: Ilkka

   Kaksi saarta pohjoisessa on suljettu täysin tutkimukseen. Omatoimista liikkumista on pääsaarilla nykyään tarjolla paljon enemmän mitä me esimerkiksi odotimme. Retket ovat hyvin suunniteltu, joten niillä pitäisi näkyä se mitä matkatarjoaja lupaa.

   Mikäli tarkoitat vapaata seikkailua metsissä, se ei välttämättä edes onnistuisi sillä metsien pohjat eivät ole auki kuten pohjolassa voi tottua. Suurin osa paikoista on läpipääsemätöntä puskaa. Joku idiootti keksinyt vielä tuoda vadelman (espanjaksi mora) saarille, ja nyt siellä on lisäksi vielä piikkipuskaa polkujen ulkopuolella. Rannoilla törmälle on monesti kielletty menemästä, koska kilpikonnat munivat juuri sinne.

   Ihmisten tuomat eläimet ovat kaikista suurin uhka, mikä saattaa tulevina vuosikymmeninä todella muuttaa luontoa saarilla.

 13. says: Veera Bianca

  Ääää oon ihan käsittämättömän rakastunut merileijoniin, samaistun niihin ihan täysin :D Tän bookmarkkaan, kiitos, olen varmaan koko ikäni miettinyt reissua Galapagokselle!

  1. says: Ilkka

   Merileijonia jaksaa seurata joka ilta tunteja, varsinkin tuolla Puerto Baquerizo Morenon illassa kun suuri osa yhdyskunnasta tulee sulattelemaan kalansaalista ja syöttämään vauvoja. Äänimaailma on jotain aivan naurettavan ja sanoin kuvailemattoman välistä :) Nukkuvat myös aivan missä vain ja käsittämättömissä asennossa.

 14. says: Kiia

  Galapagossaaret on eräs unelmien kohteista, jonka haluan eläessäni vielä nähdä. Toisaalta se tuntuu aivan mahdottomalta sijantinsa/harvinaislaatuisuutensa/hintatasonsa jne takia, joten tällaiset maanläheiset postaukset herättävät toivon siitä, että ehkäpä mekin joskus…:)

  1. says: Ilkka

   Mukava sana tuo maanläheisyys :) Madrid – Guayaquil on 12 tuntia, ja jos se menee helposti niin ei tuo sijainti niin kaukana ole. Hintatasosta taisin mainita jotain vielä lisää näissä kommenteissa. Harvinaislaatuisuus ei kuullosta perusteelta olla lähtemättä matkalle, päin vastoin :)

  2. says: Kiia

   Haha! Ihan totta! Jotenkin nuo saaret tuntuvat taas yhdeltä niin ”uskomattomalta” paikalta että jo ajatus sinne lähtemisestä tuntuu vallan ihmeelliseltä :)

 15. Todella kattavasti kirjoitettu, hienoa! Eipä ole matkaa lähiaikoina luvassa, ei omatoimisesti tai järjestetysti, mutta oli mielenkiintoista lukea tästä vaihtoehdosta :)

  1. says: Ilkka

   Näin mekin oltiin ajateltu pitkään. Nyt oli aika ja kyllä kannatti. Kiitos paljon palautteesta :)

 16. Tämä on sellainen infopaketti, joka kannattaa ottaa talteen jos tuonne päin on suuntaamassa! Itsellänikin to do – listalla, mutta ei ihan hetkeen tule mahdollisuutta tuonne asti päästä. Juuri tuhottoman laajan eläinkunnan takia tuonne haluaisin mennä. Ja nuo vinkkilistaukset on aina ihan huippuja!

  1. says: Ilkka

   Kiitos kommentista! Eläinkunta ei ole itse asiassa valtavan laaja, mutta sitäkin erikoisempi ja kiinnostavampi. Evoluutioteoria herää henkiin silmien edessä. Darwininsirkut se kaikkein kuuluisin esimerkki siitä.

 17. says: anna-kaisa

  Jo otsikko houkuttelee lukemaan. Ei heti arvaisi, että Galapagos saarille pääsee omatoimisesti. Tosin itseäni varmasti ärsyttäisi, että vähän jokaisesta retkestä ja ”liikahduksesta” saa maksaa erikseen, mutta minä nyt olenkin tällainen toivoton pihistelijä, äärimmäinen budjettireissaaja. Tuo pyöränvuokraus kuulosti hyvältä!

  1. says: Ilkka

   Esimerkiksi ne taksimatkat voi hoitaa fillarilla, mutta varsinkin nyt tammikuussa itse en lähtisi sotkemaan tuolla kosteusprosentilla. Taksin voi jakaa muiden reissareiden kanssa, joka laskee kuluja. Tosiaan omatoimireittejä kävelyyn on aika paljon, eikä niistä veloiteta mitään. Nuo päiväretket kuullostavat kalliilta ja tietysti muuhun verrattuna sitä ovatkin, mutta kun miettii matkan järjestäjän kuluja ja tuntihintoja niin lopulta hinnat ovat laadun ja elämyksen leveleihin nähden mielestäni erittäin kohtuullisia.

 18. Jaaha, teillä on vieraileva tähti täällä. :) On kyllä kattava juttu olematta liian pitkä. En kyllä ole tainnut aikaisemmin edes tietää kyseisistä saarista, enkä osaa edes osaisi sijoittaa kartalle. Onneksi sijainti on helppo tarkistaa.

  1. says: Ilkka

   BBC on tehnyt hienon kolmiosainen dokkarin Galapagos-saarista. Kannattaa katsoa. Ehkä Avara Luonto on voinut sen joskus näyttääkin. Voi mennä lentolippujen ostoksi tosin sen jälkeen :)

   Kiitos palautteesta :)

 19. Ystävä asui aikanaan tuolla tehden tutkimusta (epäilemättä juurikin niiden kilpikonnien parissa…) mutta todella vähäiseksi ovat jääneet tietoni saarista. Jotenkin mullakin oli sellainen käsitys, ettei tuonne hirveästi omatoimimatkailla, mutta nytpä tuli oiottua tämäkin harhaluulo! Hyödyllisiä vinkkejä – kiitos niistä!

  1. says: Ilkka

   Kiitos palautteesta. Olisi hieno päästä tuonne vaikka vuodeksi tekemään tutkimustyötä, ja aihe kuin aihe, ei väliä :) Oman alan työmatka tuonne on yhtä todennäköinen kuin kolme perättäistä lottovoittoa…

 20. says: Mr. Mondo

  Asiaa!

  Mä olen jo valinnut miten tonne menen. Silver Sea varustamolla on oma laivansa, joka kiertää noita Galapagoksen saaria. Mun ongelma on nyt vaan se, että pitäis löytää seuraa, joka lähtis mukaan. En mä yksin noin hienoon paikkaan haluu mennä.

 21. Tämäpä oli mielenkiintoinen postaus. Galapogos on ollut haaveenani mutta en ole ajatellut, että sinne voisi lähteä näin omatoimisestikin. Ja koska espanja on lempparikieleni, ja täällä niin upean luonnon, eläinten tarkkailun, snorklailun ja pyöräretkien lisäksi pääsisi puhumaan espanjaa, täyttyy Galapagos ehdottomasti laittaa harkintaan seuraavia reissuja suunniteltaessa. Mikähän olisi paras ajankohta matkustaa Galapogossaarille?

  1. says: Ilkka

   Vaikea kysymys, koska riippuu täysin intresseistä ja mistä säästä tykkää. http://www.galapagosislands.com/recursos-galapagos/tiempo-galapagos.html
   Tuolta löytyy aika hyvin selitettynä kaksi vuodenaikaa, kuiva ja märkä :)

   Tammikuu oli omaan makuun liian kostea. Sinänsä mukava kun missään vaiheessa ei ollut kylmä, ei edes kahden tunnin snorklauksen aikana. Panaman merivirta tuo lämmintä vettä ja el niño antaa vielä vähän lisäpotkua. Jos harrastat laitesukellusta niin tuo kuiva/kylmä kausi on ilmeisesti parempi. Tosin meidän ryhmässä esim. León Dormidolla sukeltaneet sanoivat että oli yksi parhaista sukelluksista ikinä.

   Lintuihmisille on taas tärkeä mihin aikaa esimerkiksi tietyt linnut ovat soitimella, pesivät tai ovat yleensäkin paikalla (esim. albatrossit). High seasonin aikana on tarjolla paljon vaihtoehtoja retkissä, mutta niin on myös paljon ihmisiä. Low seasonilla voit joillain rannoilla uida yksin pingviinien ja hain poikasten kanssa. Tuo tammikuu oli jotain noiden välistä. Melko vähän ihmisiä, paitsi Puerto Ayorassa. Isabelan ”La Playita”:lla (top tip) oltiin koko iltapäivä aivan yksin.

 22. Olin saarilla muutama vuosi sitten, omatoimisesti myös. Matkalla Ecuadoriin emme olleet varanneet etukäteen mitään, edes lentoja Galapagokselle. Kaikki onnistui hyvin ja suhteellisen helposti. Otimme osaa myös muutaman päivän risteilyyn, senkin varasimme paikan päältä. Hinta oli aivan eri luokkaa kuin etukäteen varatuilla matkoilla. Omatoimisuuden haaste on, ettei kaikille saarille pääse omatoimisesti. Siltä kantilta risteily avasi uusia mahdollisuuksia. Kiva kuulla jutun kautta tämän hetken tilanteesta, sillä varmasti jo muutamassakin vuodessa tilanteet ovat muuttuneet ja turismi lisääntynyt Galapagoksella. On hyvä, että luontoa kunnioitetaan siellä edelleenkin. Kallis pulloveden hinta varmasti saa miettimään muovin turhaa kulutusta. Galapagos on yksi upeimmista paikoista, joissa olen koskaan ollut! Suosittelen lämpimästi!

  1. says: Ilkka

   Nyt paikalliset selvästi valittivat liiasta turismista. Ehkä tuo 200k voi lähivuosina pudota alemmas, vaikka ilmeisesti he siellä yrittävät parantaa resursseja turismia varten. Rahasta on tullut valitettavan iso tekijä saarilla, benjaminit määrää. Veikkaan että hinnat tulevat nousemaan paljon. Parin vuoden takainen 70-80 dollarin retki maksaa nyt jo 110-120 dollaria. Kun paikallisten kanssa puhuu pidempään, rupeaa miettimään mihin se kaikki turismista tuleva raha menee, sillä paikalliselle väestölle se ei näytä menevän. Tämä oli ainoa asia mikä herätti ristiriitaisia tunteita.

   Omatoimisuus tulee siis yhdistää ainakin päiväretkiin. Päiväretkillä saa katettua hyvin ne tärkeimmät paikat, ainakin meille sopi. Päiväretkien kohteiden määrät lisääntyvät koko ajan, joten siinä pitää sitten vaan tutkiskella mitä lisäarvoa useamman päivän risteily antaa.

 23. Mahtavaa saada tällaisia vinkkejä! Itsekin taannoin mietittiin että Galapagos pitäisi käydä kokemassa, mutta budjetista kun ei ollut siinä vaiheessa kuin jotain suuntaa-antavaa, ja todettiin että sinä kohtaa ei lompakko anna periksi.

  Jotain säästövinkkejä kyllä oli, mutta silloin oli vielä niin monta kysymysmerkkiä että jätettiin odottamaan parempia aikoja. Vaan eiköhän sinnekin vielä jossain vaiheessa selviydytä :)

 24. says: Tanja

  EIIIIII, taas tulee yks kohta lisää bucket listiin. Mä en kyllä tiedä, olisiko musta hostelleissa yöpymiseen ja muutenkin lähtemään siten, ettei kaikki ole valmiiksi suunniteltu.

  Onneksi on muitakin vaihtoehtoja, risteilyjä ja pienessä ryhmässä opastettuja matkoja… täytyykin alkaa suunnittelemaan, 2018 vuodelle ei olekaan vielä suunnitelmia.

  1. says: Ilkka

   Hostellilla ja hotellilla tuolla ei liene mitään eroa. Majoitukset, muutamaa tarjolla olevaa resorttia lukuun ottamatta ovat hyvin samaa tyyliä. Paksummalla dollaritukulla saa putki-tv:n sijaan litteän telkkarin, ehkä paremman wifin ja joissain tapauksissa uima-altaan. Paras aamupala kuului hintaan halvimmassa majapaikassa. Sijainnillakaan ei tuolla oikein ole merkitystä. Kaikki on kävelymatkan päässä. Jos reppu painaa laivalla saapuessa, dollarin taksi on helppo ja nopea. Varmaan risteilyllä olleet voivat kertoa paremmin hyttien ja laivojen koosta ja tasosta. Me emme satamissa nähneet yhtään Silja Linea. Risteilyalukset näyttivät melko pieniltä.

 25. Kattavasti kerrottu kaikki tarpeellinen. Taksikuskien pitäisi mun mielestä olla muuallakin edes alustavasti koulutettuja kertomaan ajelualueestaan. Ei nyt välttämättä mitenkään ammattioppaan veroisesti, mutta jollain pikkukurssillakin saisi varmasti ihmeitä aikaan!

  1. says: Ilkka

   Tuo on ehdottoman hyvä vaihtari esim. pienemmälle budjetille. Opas olisi jotain 60 dollarin paikkeilla per tunti, siinä missä taksikuski on 10 dollaria per tunti. Ehkä meillä kävi hyvä onni kuskien kanssa, mutta he olivat todella kiinnostuneita luonnosta ja saarista, ja tiesivät/selittivät paremmin kuin muutama päiväretken ammattiopas. He ottavat lisäksi asiat hieman rennommin, mikä nostaa mukavuuskerrointa.

  1. says: Ilkka

   Kiitos :) Maalla näkee valtavasti, ja meressä vielä moninkertaisesti enemmän, kiitos merivirtojen.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *