Lasten juttuja Wienissä

Prater Wien

Opaskirjamme väittää Schönbrunnin eläintarhaa maailman vanhimmaksi ja kertoo Frans I:n perustaneen sen jo vuonna 1752. Ehkä sekin olisi ollut hyvä syy vierailuun, mutta tunnustettakoon, että minua kiehtoi kyllä erityisesti pandojen näkeminen. Kävin Pekingissä runsaat 5 vuotta sitten työmatkalla ja kun silloin valitsin yhtenä vapaana aamupäivänä kohteekseni Kielletyn kaupungin ja kun kuulin vähän myöhemmin, että kolleegani oli päätynyt katsomaan pandoja, niin jäi vähän harmittamaan. Ei niin, etteikö Kielletty kaupunkikin olisi ollut näkemisen arvoinen, mutta olisin myös halunnut nähdä ne pandat. Lisäksi Suomessa viime viikkoina käyty keskustelu Ähtäriin mahdollisesti tulevista pandoista ja kyseisen hankinnan eettisyydestä teki pandoista vielä hiukan kiinnostavamman eläimen, vaikka sitten eläintarhassa.

Panda Wien

Schönbrunnin eläintarhaa sijaitsee linnan puutarhassa ja sinne on useita sisäänkäyntejä. Valitsimme Palmutaloa lähinnä olevan (Hietzing), niin saimme samalla vilkaistua kyseisen rakennuksen ulkoapäin ja valinta olikin pandojen näkemisen kannalta loistava: pandat olivat nimittäin ihan kyseisen sisäänkäynnin vieressä. Tai panda, emme nimittäin onnistuneet näkemään kuin yhden yksilön, vaikka käsittääkseni niitä ainakin kaksi olisi pitänyt olla. Mutta parempi yksi kuin ei yhtään!

Panda Wien

Pandojen ohella suhtauduimme eläintarhan kuulemma 750 eläimeen hyvin valikoivasti: ajattelimme käydä lähinnä katsomassa jääkarhun ja pingviinejä ja jos sopivasti reitille osuisi, niin mangusteja: ne ovat aina niin hauskoja. No jääkarhua emme nähneet, ei ollut ulkona eikä sisällä, emmekä jaksaneet odottaa ruokinta-aikaan, jolloin se kenties olisi jostain kömpinyt esiin. Viimeksi, ja ehkä ainoan kerran, olemme moisen nähneet muutama vuosi sitten New Yorkissa. Ja nyttemmin niitä ei enää ole sielläkään, kuolivat kuulemma vuosi vierailumme jälkeen.

Jääkarhulinna Wien Mangusti

Humboldtin pingviinit olivat sentään ”töissä” hauskuuttamassa lapsia (ja aikuisia). Pingviinialtaan edustalla oli myös hyvä kartta pingviinien levinneisyydestä maailmalla ja vaikka niitä luonnossa olemmekin nähneet jo kolmessa paikassa (Etelä-Afrikka, Galapagos, Uusi Seelanti) niin ilman matkaa Antarktikselle pääosa niistä jää kyllä näkemättä. Nyttemmin pingviinejä katsoessani mielessäni on muuten aina muutaman vuoden takainen luonto-ohjelma, jossa pingviinien elämää oli seurattu laittamalla niiden joukkoon teddyturkkinen kameralla varustettu robottipingviini, joka sitten välillä liikkui muiden mukana sujuvasti, välillä kaatui surkeasti jonkun sitä tönittyä. Sen toilailujen seuraaminen oli paljon hauskempaa kuin oikeiden pingviinien seuraaminen.

Humboldtin pingviinit Wien Pingviinit maailmalla

Afrikan eläimistä virtahepo oli sekin jossain poissa ja leijonia emme viitsineet lähteä edes etsimään. Gepardit osuivat kuitenkin reitillemme, mutta jotenkin tuntui hassulta niitä kuvata eläintarhassa.
Sarvikuono osoittautui pakolaiseksi Nepalista, ei Afrikasta.

Gepardi Wien Sarvikuono Wien

Illalla suuntasimme vielä Praterin huvipuistoon, joka on samanlainen kuin Linnanmäki sikäli, että alueelle pääsee kiertelemään ilmaiseksi, vain laitteista pitää maksaa. Praterissa meitä, Wienissä osittain nostalgisissa tunnelmissa kulkevia, kiinnosti eniten Riesenradin maailmanpyörä. Jos oli eläintarhalla jo ikää, niin on sitä kuulemma Riesenradillakin jo yli sata vuotta. Tarjolla näytti olevan vaikka kynttiläillallinen yläilmoissa, hyvinkin nostalgiateemaan sopivasti, mutta päätimme kuitenkin vain kierrellä huvipuiston alueella. Riesenradin lisäksi alueella on nyttemmin toinenkin maailmanpyörä, Riesenradia paljon hurjempi tietysti. Kuten monet muutkin puiston uudemmat laitteet.

Riesenrad Wien Riesenrad WienPrater WienPrater Wien

Hillitsin itseni eläintarhan Zooshopeissa, eikä mukaamme lähtenyt yhtään pandaa. Samoin hillitsin itseni Praterin erilaisissa jousiammunta- ja pallonheittokojuissa, enkä lähtenyt yrittämään pandaa niistäkään. Toki jälkimmäisissä se olisi todennäköisesti jäänyt kuitenkin saamatta huonon osumatarkkuuden takia.

Lelupandoja Tiergarter Lelupandoja Prater

Schönbrunnissa olisi muuten myös ollut tarjolla lapsille (ja lapsenmielisille) labyrintti, mutta senkin kohdalla usko itseen horjui ja päätimme jättää sen väliin. Jos aikaa Schönbrunnissa olisi ollut enemmän ja askeleita ennen labyrinttia olisi kertynyt vähemmän, niin olisihan sen selvittäminen voinut olla kivan haastavaakin!

Liput Tiergarteniin maksoivat aikuiselta erikseen ostettuina 18,50 euroa. Jos ostaa Schönbrunniin 55,50 euron Gold Passin niin se sisältää myös eläintarhan, mutta liput sinne voi siis myös ostaa erikseen eläintarhan portilla.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

6 Comments

 1. says: Marjo

  Panda en itsekään ole koskaan nähnyt livenä – te onnistuitte näkemään edes yhden yksilön nyt Wienin eläintarhassa. Jännää, että olisin valinnut juuri tismalleen samat eläimet, joita olisin mennyt katsomaan kun aikaa on rajallisesti ja eläimiä noinkin paljon. Mangustit ovat suloisia ja tuo teidän kuva aika veikeä.

  Praterin huvipuistoon en itse ole ehtinyt Wienin matkallani. Näyttää aika idylliseltä tuo vanha maailmanpyörä. Mukava kooste ”lapsenmielisistä paikoista”. Jotenkin luulen, että myös minua olisi houkutellut tuo labyrintti… :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Mangustit ovat kivoja, vaikka joskus niitä tulikin televisiosta niin paljon, että tuntui, että aina kun avasi sen, niin siellähän se oli, mangustipesue :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rouva! Jos ei tule pandoja Ähtäriin ja sellaisen haluaa nähdä, niin täältä löytyy, historiallisesta ympäristöstä. Wienissä näytti myös kasvitieteellisessä puutarhassa ainakin kasvavan bambujakin, joten ehkä Wien on niille kelvollinen leveysaste siinä missä Ähtäri ehkä ei sitten ole.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiina! Suosittelen Wieniä, se on Eurooppaa parhaimmillaan, kaikki toimii ja siistiä ja kaunista.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *