Tours by locals

IG April feature

Tämän kuukauden Instagram Travel Thursday -tempauksen aiheena on eettinen matkailu. Aihettahan on viime vuosina käsitelty matkablogeissa useammankin kampanjan verran ja vaikkakin yhteen sellaiseen tänä keväänä osallistuimme, niin aihetta on minusta vaikea käsitellä – mitä kaikkea eettisyys matkailun yhteydessä olisi: pitäisikö itse asiassa jättää kokonaan lentämättä ja entäs ne pandat, jotka nyt kuitenkin jossain eläintarhassa jo ovat, eikö niitä saisi käydä katsomassa?

Tällä kertaa hain inspiraatiota Responsible Travel -sivustolta ja sieltähän se löytyi, muistilistan kohdasta Hire a local guide.

Viimeksi kuluneiden parin vuoden aikana olemme useamman kerran palkanneet oppaan käyttöömme Tours by Locals -sivuston kautta.

Mexico Cityssä 2013 halusimme ”peruskierroksen” sijaan keskittyä muutamiin meille uusiin kohteisiin, sillä olimme käyneet kaupungissa aikasemminkin ja halusimme nähdä Diego Riveran ja Frida Kahlon kaupunkia ja käydä antropologisessa museossa.

Oppaamme kuljetti meitä henkilöautolla kohteesta toiseen toiveittemme mukaisesti ja pienen keskustelun perusteella löysimme isosta museosta meitä eniten kiinnostavat osiot, joihin sitten keskityimme.

Mexico City antropologinen museo Mexico City antropologinen museo

(Jätetään nyt tässä yhteydessä kuvat Frida Kahlo -museosta toistamatta, kun käytin niitä juuri äskettäin jutussa Kuopion kaupunginteatterin Frida -näytelmästä.)

Japanissa Aventuran maailmanympärimatkaan ei kuulunut Hiroshimaa, mutta halusimme nähdä sen mieluummin kuin Osakan ja niinpä varasimme itsellemme päiväksi oppaan kaupunkiin. Päätyönään englantia opettava nainen oli meitä vastassa junalla ja näytti meille kaupunkia erinomaisen omakohtaisella otteella – olihan hänen sukunsa elänyt alueella myös atomipommin pudottamisen aikaan, joskaan ei siis ihan keskustassa.

Hiroshima Hiroshima
Hiroshima Hiroshima puisto

Ensimmäisessä kuvassa oleva rakennus on ainoa Hiroshiman keskustassa vuoden 1945 pommituksessa säilynyt rakennus.

Muistopuiston alueella Hiroshimassa on myös isoja läpinäkyviä ”siiloja”, joihin kävijät tuovat edelleen näitä Sadako Sasakin innoittamia paperikurkia. Oppaallamme oli mukanaan meille molemmille kurjet, jotka saatoimme pudottaa siiloon ja lisäksi vielä pari, jotka saimme itsellemme matkamuistoiksi. Näiden innoittamana olen sittemmin itsekin taitellut muutaman paperikurjen, en tosin näin hienoja.

Lissabonissa viime keväänä halusimme kiertää ”tehokkaasti” Sintran, Capo da Rocan, Cascaisin ja Estorilin sisarentyttäriemme kanssa ja otimme oppaan pienelle neljän hengen ryhmällemme. Olin myös hänen kanssa yhteydessä ennen retkipäivää ja kerroin, että haluaisin löytää talon, jossa isäni asui Cascaissa 70-luvulla ja jossa minäkin vietin muutamia lomia. Talokin sitten löytyi, mutta haastavaa se oli, enkä usko, että ilman opastamme olisimme sitä löytäneet, sillä yhtenä avaintietona oli, että kadun numerointi oli muuttunut tällä välillä ja vanhoja numeroita oli vain joissakin taloissa, joten niitä seuraamalla oikea talo lopulta löytyi!

Avenida Marechal Carmona no 16 Cascais 1970-luku Avenida Marechal Carmona no 16 Cascais 2015
Piriquita Sintra Piriquita Sintra pillowcase

Talo näytti olevan entisellään, vaan kasvillisuus oli hiukan rehevöitynyt sitten viime näkemisen! Sintrassa oppaamme tutustutti meidät myös paikallisen leipomon tyypilliseen ”tyynyleivonnaiseen”, joka maistui ainakin pienen seurueemme kaikille naispuolisille jäsenille!

Paikallisen oppaan varaaminen Tours by Locals -sivustolta tapahtuu etsimällä ensin kohde, sitten haluttu retki ja opas ja sen jälkeen varaamalla retki oppaan kalenterista. Oppaan kanssa voi hänen hahmottelemaansa retkiehdotelmaa vielä muokata haluamakseen, jättää jotain pois, lisätä jotain, lyhentää jotain osuutta jne. Mutta toki oppaan vinkkejä kannattaa kuunnella, sillä esimerkiksi Portugalissa Sintran ja Capo da Rocan välillä oli monta mielenkiintoista linnaa ja rantaa, joita emme olisi osanneet itse ehdottaakaan.

Kahdelle hengelle privaattiopas maksaa selkeästi enemmän kuin valmiit retket, mutta jo neljälle hengelle vaihtoehto on hinnaltaankin kilpailukykyinen.

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

14 Comments

 1. Tämä on hyvä vinkki, itse en juuri koskaan käytä opaspalveluita, mutta joissakin kohteissa varmasti puolustaa paikkaansa. Ja tuossa on tosiaan se hyvä puoli, että voi räätälöidä mieleisekseen. Hyvä näkökulma reiluuteen tämäkin.

  1. Kiitos sarsa! Hyvä ja kunnollinen itseopiskelu vie paljon aikaa, jota ei aina vaan ole – ja sitten tietysti vielä tuo näkökulma, että on reilua jättää rahaa kohteeseen :-)

 2. En olekaan tiennyt tästä palvelusta, mahtavalta vaikuttava juttu! Yleensä olen pitänyt paljon enemmän juuri siitä, että joku paikallinen toimii oppaana suomalaisen matkaoppaan sijaan.

  1. Kiitos sonjanette! Palvelu on hyvä etenkin kattavuudeltaan. Ainoa ”haitta” on tietysti, että pitää selvitä englanninkielisestä keskustelusta oppaan kanssa.

 3. says: Marikaw

  Muutaman kerran pakettimatkalla on tullut otettua esim. Finnmatkojen järjestämä retki helppouden takia, mutta siis tulevaisuudessa jos joku retki, mihin olisi kiva saada opas, kiinnostaa niin todellakin tsekkaan löytyisikö sinne paikallista opasta. :) Usein tulee haahuiltua ympäriinsä ilman opasta kun on etukäteen ottanut paikoista niin paljon selvää netistä, mutta joskus voi tulla ajankohtaiseksi. En ole reissannut oikeastaan koskaan Aasiassa, joten voisin kuvitella että siellä ottaisin johonkin oppaita.

 4. Kiitos MarikaW! Nämä retket ovat siitä kivoja, että niistä puuttuu se ison jengin odottaminen takaisin bussiin – ja lisäksi aikataulut ovat aika joustavia, kuten sisältökin.

 5. Hyvä idea ja kiitos vinkistä. Tuollaista paikallista opasta voisi todellakin harkita joskus! Ja on erittäin tärkeää jättää rahaa paikallisille. Reilu matkailu on kyllä aiheena hieman vaikea ja monitahoinen. Tällainen paikallisen työllistäminen reilusti on kyllä hyvä juttu ja suositeltava muillekin! Sitähän turisteille tarjotaan, mistä he maksavat :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jonna! Ja työllistäminen ei tässä tapauksessa kuitenkaan maksa maltaita.

 6. En tykkää perinteisistä opastetuista kierroksista, mutta paikallinen opas voi olla erinomainen idea pienelle ryhmälle. Kävin äskettäin Krakovassa Trabant-kierroksella, jonka aikana paikallisella oppaalla oli paljon mielenkiintoista kerrottavaa. Tuon kokemuksen jälkeen etsin jatkossakin vastaavia mahdollisuuksia, joissa joku paikallinen veisi paikkoihin, joihin ei muuten osaisi mennä. Tuollasesta kierroksesta voi hyvinkin tulla matkan mieleenpainuvin kokemus ja rahatkin jäävät reilusti kohteeseen.
  PS. Olen ottanut kuvan tuosta samasta Piriquita-kyltistä Sintrassa :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mika! Trabant-kierroksestasi tuli mieleen paikallisen vetämä pyöräretki Belgradissa, päätyökseen historiaa opettava ja pyöräilyä harrastava mies kierrätti meitä uudessa ja vanhassa Belgradissa ja kertoi elämästä siellä ennen ja nyt. Tosi hieno retki!

 7. En ole koskaan kokeillut tuota Tours by Locals -sivustoa, mutta vaikuttaa kyllä aivan loistavalta idealta. Paikallisten kanssa muutenkin jutellessa oppii aina jotain, mitä ei esimerkiksi opaskirjossa ole, joten näistä kierroksista saa varmasti paljon irti – ainakin jos on hyvä opas :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Ja jutteleminen on niin paljon helpompaa kuin lukeminen :-)

 8. Loistava vinkki! Olenkin monesti miettinyt, mistä ihmeestä kaivaisimme paikallisen joka osaisi kertoa meille paikoista ja niiden historiasta ilman, että tarvitsee osallistua isommalle ”turrekierrokselle”. Tours by locals menee siis muistilistalle!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rimma! Pienryhmille (siis omille pienille poppoille) oikein hyvä vaihtoehto mielestäni.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *