Hundertwasserhaus ja KunstHausWien

Hunderwasser feature

On se kumma miten maailma muuttuu koko ajan 🙂
Viime kevÀÀnÀ San Franciscossa kÀydessÀmme kÀvimme myös katsomassa merileijonia ja hetken ihmettelimme, ettÀ miksi emme innostuneet nÀistÀ edellisellÀ kerralla kaupungissa kÀydessÀmme, mutta oivalsimme sitten, ettÀ ei niitÀ vielÀ silloin siellÀ ollutkaan.
TÀtÀ Wienin matkaa hahmotellessamme huomioni kiinnittyi vÀrikkÀisiin Hundertwassehaus ja KunstHausWien -rakennuksiin ja taas kÀvÀisi mielessÀ, ettÀ miksi emme nÀitÀ aikoinaan kÀyneet katsomassa. No emme kÀyneet, koska ei niitÀ ollut vielÀ vuonna 1984!

Hundertwasserhaus on arkkitehti Friedensreich Hundertwasserin luomus. Tavallinen asuintalo, jossa on yli 50 asuntoa ja joitakin toimistoja. Tai tietysti talo on kaikkea muuta kuin tavallinen, ainakin ulkoapÀin. SisÀltÀ asuntoja ei pÀÀse katsomaan, sillÀ talossa tosiaan asutaan. Tosin talon yhteydessÀ olevan matkamuistokaupan postikorteissa nÀkyy myös vaikka joitakin kylpyhuoneita tai wc-tiloja, jotka eivÀt ole ihan skandinaavisen valkoisia ja kaikilta seiniltÀÀn suoria. Mutta eipÀhÀn ole talon ulkoseinÀtkÀÀn suoria eivÀtkÀ valkoisia!

Hundertwasserhaus
Hundertwasserhaus

Normaalius Hundertwasserhausissa asumisessa on luultavasti kyllĂ€ kaukana myös sikĂ€li, ettĂ€ tĂ€llĂ€ kotikadulla turistilaumat ovat lĂ€snĂ€ pĂ€ivittĂ€in ja lĂ€hikauppana on pieni ostoskeskus jossa on tarjolla matkamuistoja ja taidetta. On siinĂ€ toki muutama kahvilakin, joten jos vaikka tĂ€stĂ€ “lĂ€hikaupasta” ei saa ostettua tavallista ruokaa, niin saapahan siitĂ€ ainakin kahvin, lasillisen viiniĂ€ ja .jotain pientĂ€ syötĂ€vÀÀ (tai vaikka koko aterian).

HundertwasserhausHundertwasserhaus HundertwasserhausHundertwasserhaus

Uteliaat turistit (kuten vaikka me) kurkistimme myös kadulta hiukan sisĂ€pihalle ja totesimme, ettĂ€ talo “rauhoittuu” kyllĂ€ julkisivunsa takana. Toki koristeluja löytyy vielĂ€ alaovelta ja porttikĂ€ytĂ€vistĂ€, mutta kyllĂ€ se harmaa perusbetonikin sieltĂ€ löytyy. EhkĂ€ kaiken iloisuuden vastapainoksi harmaatakin tarvitaan!

Parinsadan metrin pÀÀssĂ€ Hunderwasserhausista on toinen iloinen talo, nimittĂ€in KunstHausWien, jonka Hunderwasser -museossa esitellÀÀn enemmĂ€n Friedensreich Hundertwasserin tuotantoa ja kerrotaan talon historiasta. LisĂ€ksi talossa on vaihtuvia nĂ€yttelyitĂ€, joihin emme tĂ€llĂ€ kertaa paneutuneet. SekĂ€ Hundertwasserhaus ettĂ€ KunstHausWien -talojen julkisivut houkuttelevat kuvaamaan, mutta koska talot ovat tavallisella asuinalueella tavallisten katujen varrella, niin ainakin “tavallisella” kameralla niistĂ€ oli hiukan vaikea saada ainakaan kokonaiskuvia. KunstHausWienin osalta huomioni kiinnittyi erityisesti rehevÀÀn kattoterassiin: nĂ€ytti siltĂ€, ettĂ€ siellĂ€ kasvoi kokonainen pieni metsĂ€!

KunstHausWien KunstHausWien KunstHausWien

KunstHausWien -talossa on myös museokauppa, jossa on nÀinkin tyylikÀstÀ tarjontaa kunnon museokaupan tapaan.

KunstHausWien

TÀÀltÀ löytyi myös sisÀpihalta todella mukava bistro-tyyppinen ravintola/kahvila, Tian nimeltÀÀn. Olimme kevyen lounaan tarpeessa ja pÀÀdyimme keittoon ja flammkuchen -nimiseen herkkuun, joita nÀytti olevan tarjolla monella erilaisella pÀÀllysteellÀ.Flammkuchen on ilmeisesti Saksan vastine pizzalle ja sen verran ainakin minulle mieluisa vÀlipala, ettÀ pitÀnee jossain vaiheessa kokeilla sen tekemistÀ kotona!

flammkuchenKunstHausWien

Ja vaikkei aterian jÀlkeen asiaan toiletin puolelle olisikaan, niin ne kannattaa silti kÀydÀ vilkaisemassa!

KunstHausWien

Kivoja vessoja on WienissĂ€ enemmĂ€nkin – odottakaa vaan, kun pÀÀsen Schönbrunniin asti, myös vessojen osalta!

Hunderwasserhaus ja KunstHausWien -talojen katselu ei maksa mitÀÀn.Lippu Hundertwasserhaus -museoon maksaa aikuiselta 11€. Alueelle pÀÀsee kĂ€tevimmin raitiovaunulla numero 1 – tai kuten me, kun emme sattuneet olemaan tuon linjan ÀÀrellĂ€ sinne lĂ€htiessĂ€mme, vaikka metrolla U3 Stephensplatzilta Rochusgasselle, mutta hiukan tuosta silloin kertyy kĂ€velyĂ€kin.Itse asiassa lĂ€himmĂ€ksi metroasemaksi vĂ€itetÀÀn Landstrassea, mutta valitsimme Rochausgassen “pienempĂ€nĂ€ ja helpompana” ja reitti sieltĂ€ Hunderwasserhausille kulkikin mukavan rauhallisia asuinkatuja.

Saattaisit olla kiinnostunut myös nÀistÀ:

Artikkelin avainsanoja
, ,

10 kommenttia

 • Hundertwasserin talot ovat kyllĂ€ huippuja! Myös Darmstadtin Waldspiral on erityisen sympaattinen, mutta Wienin Hundertwasserhausissa on hauskaa, miten se sulautuu muuten varsin perinteiseen katumaisemaan. KyllĂ€ siellĂ€ saattaisi asua ihan mielellÀÀn ulkona vĂ€ijyvistĂ€ turisteista huolimatta. 🙂

 • Kiitos Meeri! Mietinkin hetken noilla kulmilla, ettĂ€ mitenkĂ€hĂ€n tuonne asukkaaksi pÀÀsisi, jos WienissĂ€ asuisi. Veikkaisin, ettei ihan helpolla!

 • Hunderwasserhaus on itsestĂ€ni upea ja mukava vaihtoehto suorille linjoille. En tiedĂ€ Pirkko muistatko, mutta Kohteena maailma -bannerina oli ensimmĂ€isen blogivuoden ajan ottamani kuva Hunderwasserhausista 🙂 ItsellĂ€ oli aikoinaan pari isoa Hundewasserin julistetta teetettynĂ€ tauluiksi kunnon kehyksillĂ€ ja laseilla. Ei kuulemma enÀÀ saanut paikkaa meidĂ€n nykyisestĂ€ asunnosta… 😀

 • Oi vitsit, mitĂ€ rakennuksia! Piti ihan googlailla lisÀÀ tietoa tuosta herra Hundertwasserista 🙂 Olisi ainakin kyllĂ€ helppo neuvoa vieraat perille, jos tuollaisessa talossa asuisi 😀

 • Ihania iloisia taloja. Asuisin niin mielellÀÀn just tuon tyyppisessĂ€ erikoisessa vĂ€rikkÀÀssĂ€ talossa, missĂ€ seinĂ€t ei ole ihan suorassa. Tosin turistilaumoista en kyllĂ€ niin vĂ€littĂ€isi ikkunan takana. Ehdottomasti pitÀÀ kĂ€ydĂ€ katsomassa kun WienissĂ€ kĂ€ydÀÀn 🙂

  • Kiitos Anna! Vaikea yhtĂ€lö, arkkitehtuurisesti huikea talo olisi tietysti asuntona kiva, mutta toisaalta se sitten houkuttelee katsojia. Aikanaan puutarhakaupunki Tapiolassa asuessamme aina jokus melko pienellĂ€kin kadulla saattoi olla bussillisen verran kaupunginosaan tutustujia.

 • No onpas siinĂ€ hauskat talot! TykkÀÀn aina kun on jotain vĂ€hĂ€n erilaista ja vĂ€rikĂ€stĂ€, se piristÀÀ kummasti katukuvaa. En ollut koskaan nĂ€istĂ€ taloista kuullutkaan, kiitos tietopaketista.

  San Franciscon merileijonat valloittivat laiturin vasta vuonna 1989 joten jos kÀvitte ennen sitÀ, ei niitÀ tosiaan ollut lököttelemÀssÀ Pier 39:llÀ.

 • Kiitos Paula! Juu, edellinen SFO vierailumme oli jo 1980-luvun alussa, joten ei ollut merileijonia, ei.

Comments are closed.