Meriharakat kohtaavat

Meriharakantie, Velkua

Osoite meriharakka.net vie Sinut matkablogiimme ja maailmalle, mutta osoite meriharakka.fi viekin Sinut velkualle Naantaliin.
(Edit 16.2.2018: Meriharakka Velkualla on sittemmin lopettanut majoitustoiminnan ja sen myötä myös meriharakka.fi -nettisivut ovat sulkeutuneet.)

Meriharakka Velkua

Teersalon rannan kallioilla sijaitsee Meriharakka, huone upealla merinäköalalla. Olimme tienneet kaimamme olemassaolosta jo useamman vuoden, mutta vasta nyt, kauniina toukokuisena viikonloppuna, tutustuimme tähän soppeen saaristossa.

Meriharakan pesä asettuu kauniisti pylväiden päälle rakennetussa talossa omaan siipeensä. Isot ikkunat aukeavat suomalaiseen mäntymetsään ja merelle. Kesäillan viimeisiä myöhäisiä auringonsäteitä voi ihailla omasta sängystä ja aamiaispöydässä kokee olevansa jo kesäpäivästä hiukan myöhässä kun aikaisin aamulla merelle lähteneet purjeveneet lipuvat ohi. Alhaalla rannalla on Teersalon uimaranta ja sen takana niin suomalainen koivikko kuin vain koivikko olla voi.

Teersalo Velkua

Huoneessa on kaikki tarvittava, myös minikeittiö ja oma wc. Kylpyhuone on talonväen kanssa yhteinen, mutta kulku sinne tapahtuu ulkokautta: vähän kuin suihku vierasvenesatamassa, yhteinen, mutta Sinun silloin kun sinne menet. Talo on arkkitehti Elina Nissisen käsialaa ja valmistunut vuonna 2008. Tilat ovat siis uusia ja valoisia ja tekstiilit vaaleita ja raikkaita, kuten Suomen suvi.

Meriharakka VelkuaMeriharakka Velkua

Emme ole, enää, kesämökki-ihmisiä, mutta jos olisimme, niin voisin hyvinkin kuvitella, että se olisi tällainen: sisällä, mutta ulkona, kaikki tarpeellinen, muttei mitään liikaa. Mietimmekin, tosissamme, yhden yön kokemuksella, että mitä jos palaisimme tänne jossain vaiheessa, vähän pitemmäksi aikaa, jopa viikoksi.

Velkua Kivimon reittiMeriharakka sijaitsee, tietysti, Meriharakantiellä, Teersalossa, Velkualla, joka nyttemmin kuuluu sekin Naantaliin. Tie Naantalista Merimaskun kautta päättyy Teersalon laiturille, josta voi halutessaan jatkaa matkaa lossilla Palvaan ja Velkuanmaalle tai yhteysaluksella Teersalosta Hakkeenpäähän. Paikka onkin Saariston rengastien kulkijoiden, etenkin pyöräilijöiden suosiossa. Keväisin ja syksyisin myös kalastajat ovat löytäneet sen ja onpa sinne joku lintubongarikin eksynyt meriharakkaa etsimään.

Teersalo Velkua Teersalo Velkua

Meriharakasta Teersalon laiturille on oikopolkua pitkin vain muutama sata metriä ja Vanha Salakuljettaja tarjoaa ruoka-ja juomapuolella vaihtoehdon omatoimiselle kokkaamiselle. Vielä tasokkaampaa ruokaa tarjoaa Velkuanmaalla Vaihelan Saaristohotelli, jonne matka kahden lossin kautta on elämys sekin. (Losseja ei kannata pelästyä, ensimmäinen lähtee Teersalon rannasta puolen tunnin välein ja seuraava sopivasti juuri kun autot ovat ehtineet ajaa lyhyen matkan Palvan läpi.)

Palvan lossi Velkuanmaan lossiVaihelan saaristohotelli

Vaihelan merirosvoruukku
Merirosvon ruukku Vaihelan saaristohotellissa

Aamiaistarvikkeet voi hankkia joko matkalla Livonsaaren kyläkaupasta tai (kesäaikaan) Teersalon rannassa olevasta pienestä kaupasta. Perusjutut kuten kahvi, tee, sokeri ja paperit löytyvät talon puolesta.

Livonsaaren kyläkauppa

Lopuksi vielä pari sanaa arvoista, sillä sattumalta Meriharakan, tämän saariston helmen, ja matkablogimme arvoista löytyy paljon samaa: ekologisuus, ihmiset, luomu ja reilu kauppa.

Maailma ja sen ihmiset ovat läsnä täälläkin: satunnaisille matkailijoille vuokrattavan huoneen lisäksi Meriharakan kokonaisuuteen kuuluu piharakennus, jossa on vuodesta 2009 alkaen asunut  kesäisin turvapaikanhakijoita kotimajoituksessa. Nytkin näillä kallioilla asui lisäksemme kaksi irakilaista, jotka päätöksiä odotellessaan tekevät vapaaehtoistöitä paikallisille ihmisille ja yhdistyksille. Pienellä paikkakunnalla he ovat päässeet hyvin osaksi paikallista elämää ja harrastuksia ja suomen kielen taitokin kehittyy siinä samalla.

Meriharakka Velkua Auringonlasku Velkualla

Käy tykkäämässä Meriharakan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa kuviamme ja kommenttejamme myös Instagramissa (@Meriharakka) ja Twitterissä (@Meriharakka1)!

(Meriharakka tarjosi Meriharakka-blogille hienon kesäisen vuorokauden Meriharakantiellä. Yöpyminen olisi muuten (kesällä 2016) maksanut 90 euroa, 80 euroa, jos olisimme tulleet pyörillä!)

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
,
Join the Conversation

12 Comments

 1. says: salaine

  Kaunis paikka. Teersalon rannassa on kesäviikonloppuina esiintymässä paljon hyviä yhtyeitä ja siellä paistetaan saariston parhaat pizzat!

 2. says: Pirkko

  Kiitos salaine! Pizzoja tosiaan näimme tuolla Teersalossa hetken illalla istuessamme, mutta ei enää uponnut Vaihelan aterian jälkeen.

 3. says: Ansku BCN

  Taisi olla juuri teille sopiva paikka monin tavoin, nimeä myöten! Minun silmääni miellyttää suuresti nuo punaiset aitat ja rakennukset rannassa, tuollaisia ei oikein muualla kuin pohjoisessa näe. Ihan semmoinen nostalgia-aalto iski päälle :)

  1. Kiitos Anna! Suomi on mielestäni tosi kiva kohde kesällä, jos ei nyt ihan viikkokausia putkeen sada. Meitä kun ei haittaa vaikka olisi vähän viileämpääkin, mieluummin 15 kuin 35 :-)

 4. says: Stacy

  Paljon kivempi paikka kuin Liedon Ankka. Ankka taas ei tarjoa mitään majoitusta, vaan pelkkää peltoa, mutta onpa tie nimetty Ankkalinnaksi.
  Hienot Meriharakka-mukit. Minulla ei ole mökkiä, mutta kun minulla on ikkuna jatkuvasti auki kesällä, niin tuntuu, kuin olisin koko ajan luonnon keskellä. Nykyisessä Suur-Naantalissa on kyllä huikaisevia mestoja.

  1. Kiitos Laura! Aikoinaan vaihdoimme ensin vanhemmilta perityn kesämökin (isoon) purjeveneeseen, kun mieluummin liikuimme kesällä merellä kuin teimme kunnostustöitä kesämökillä. Ja kun sittemmin luovuimme veneestäkin, niin totesimme mieluummin käyttävämme kaikki lomat matkailuun kuin niiden kunnostustöiden tekemiseen kesämökillä :-) Joskus käymme jollain (vuokramökillä) kesässä yön tai kaksi, mutta hinkua kesämökin omistajaksi ei ole ainakaan vielä syttynyt.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *