Lofooteille!

Ensimmäinen neuvo Lofooteille heinäkuussa mielivälle – ole liikkeellä aikaisemmin kuin me, ainakin (luulisin) 4-5 kuukautta ennen matkaa, 2 kuukautta on liian myöhään!

Kontiki LofootitOlimme kevyesti suunnitelleet kesän pohjoisen matkaksi Nordkapp, Färsaaret, Huippuvuoret, Grönlanti -sarjamme jatkoksi Lofootteja, mutta emme saaneet päätettyä, mennäkö autojunalla pohjoiseen ja ajaa sinne Ruotsin kautta, lentääkö jonnekin (Bodöhön? Narvikiin? Svolvaeriniin?) vai lähteäkö Kontikin valmismatkalle jo kesäkuussa. Työpaikallani kesälomaohjeistuskin oli vielä muutama viikko sitten vähän hakusessa ja niinpä vasta eilen, eli jokseenkin tarkalleen 2 kuukautta ennen Lofooteille varattua viikkoa pääsimme alkuun varauksissa.

Huh, että olikin työlästä – kun siis on myöhässä. Etenkin siis majoitusten osalta. Telttailu tai liikkuminen matkailuautolla ei ole meidän juttumme ja mieluiten haluamme huoneen, jossa on oma kylpyhuonekin. Vaatimuksia, vaatimuksia …

Lofooteille

Pari tuntia tiukkaa varaustyötä ja saimme kasaan kaiken tämän:

 • lennot Helsinki – Oslo – Bodö ja runsaan viikon päästä takaisin Bodö – Tukholma – Helsinki
 • majoituksia 6 eri paikassa – vähempikin olisi riittänyt, mutta paria yötä pitempiä pätkiä ei vaan löytynyt vapaana
  • ensimmäinen ja viimeinen yö Bodössä
  • pari yötä Leknesissä
  • 1 yö Henningsvaerissa
  • pari yötä Svolvaerissa
  • pari yötä ihan etelässä Å:ssa
 • auto viikoksi Bodöstä
 • lauttapaikat Bodön ja Moskenesin välille suuntaan ja toiseen

Lennot sai vielä mielestäni edullisesti, hyvillä lentoajoilla n. 300 euroa nuppi. Päädyimme Bodöseen, sillä sinne pääsee yhdellä vaihdolla ja aikaa suuntaansa menee vain n. 5 tuntia.

Scandic Svolvaer

Pahin tilanne on Svolvaerin majoituksissa: olisi kiva asettua tuonne keskelle pariksi päiväksi ja retkeillä sieltä käsin suuntaan ja toiseen, mutta toistaikseksi majoitusvaihtoehtomme ovat yksi yö leirintäalueella tai meille turhan isossa (ja lue kalliissa) huvilassa ja toinen Scandic Svolvareissa tai 2 yötä melko kalliissa huoneistossa. Täytyy seurata tilannetta, että jos vaikka Scandicista saisi sittenkin vielä sen toisenkin yön tai jokin muu asia muuttuisi – tunnustan, olen siis osaltani vaikeuttanut varaustilannetta, sillä juuri nyt meillä on muutama päällekkäinen varaus tuolla ja teemme sitten lopullisen valinnan vähän myöhemmin.

Auton osalta tuntui helpoimmalta ottaa ja palauttaa se samaan paikkaan, siksi aloitamme ja lopetamme matkamme Bodö – Moskenes -lautalla. Bodöhön olisi tietysti myös voinut ajaa takaisin rannikkoa pitkin, mutta laiskoina autolomailijoina ajattelimme ajella vain lyhyitä matkoja saarilla ja panostaa (valokuvaus)taukoihin ja sään salliessa kävelyretkiin.

Reine Lofootit
Kuva Flickr: mariusz kluzniak

Lofooteilla käynyt ystävämme muistutti, että siellä on sitten kylmää ja sateista, mutta pohjoiseenhan olemme menossa, eli emme odota aurinkoista ja lämmintä. Samaisesta syistä päädyimme pienen harkinnan jälkeen valitsemaan vaihtoehdoista 4 vai 6 kokonaista päivää saarilla tuon pitemmän vaihtoehdon: jos vaikka kohdalle osuisi sadepäiviä, niin 6 päivässä todennäköisyys muutamaan parempaankin päivään lienee suurempi.

Näin pitkällä siis olemme, Lofoottien osalta.

Oletko käynyt saarilla? Kerro mitä meidän ehdottomasti kannattaisi nähdä ja tehdä!
Jos olet jopa kirjoittanut siitä blogiisi, niin linkkaa juttusi kommenttiisi.

(Otsikkokuvakin on Flickristä, Gustaw Jotilta.)

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

34 Comments

 1. Hei Pirkko, majoitukset Lofooteilla ovat olleet myös ryhmämatkanjärjestäjän harmina. Viime metreillä olemme saaneet vahvistukset 25 hengen ryhmälle. Pienet kalastajakylät ovat haasteellisia. Lofoottien matkan matkanjohtajana on mm. Avaraa luontoa juontava ihanan rauhallinen ja luonnosta lähes kaiken tietävä luonto-opas ja toimittaja Paul Segersvärd. Eilen Paul oli pitämässä luontomatkainfoa ja hänen leppoisaa jutteluaan on todella mukavaa kuunnella. Mukavaa matkan suunnittelua teille Lassen kanssa!

 2. says: Pirkko

  Kiitos Reetta! Kivalta kokonaisuudelta etenkin luultavasti loistavan oppaan kanssa tuo teidänkin vaihtoehtonne vaikuttaa, mutta ajankohta ei sitten lopultakaan meille ihan osunut kohdalleen, kun meillä oli jo suunnitelma juhannukseksi ja toteutuksenne oli niin lähellä sitä. Mutta hieno matka teille varmasti tulee, kuten toivottavasti meillekin.

 3. No heh vaan :D Olemme miettineet josko roadtripin prätkillä Lofooteille saisi mahdutettua tämän kesän aikatauluun. Tarkoituksena olisi lähteä samalla metodilla liikkeelle kuin aina ennenkin reissussa: Tie vie eteenpäin ja majoitus napataan lennossa, kun hotellin viereen satutaan. Vaatimustasona majoitukselle mulla on oma wc ja suihku. Kirjoituksesi luettuani täytyypä ottaa reissusuunnitelma uudelleen arvioon :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pauliina! Ainakin kannattanee vähän varmistella majoituksia ennen kuin reissuun lähtee, jos ei ihan teltta riitä.

 4. Huh miten vaikeaa varata Helsingistä reissua Lofooteille! Me ollaan käyty kerran kuin asuin yhtenä kesänä valmiiksi jo Pohjois-Ruotsin Kiirunassa. Ajettiin Harstadiin ja otettiin sieltä yöpymiset ja tehtiin reissua siitä. Kerettiin päivässä ajaa Å:hon asti, mutta ei siinä sitten hirveästi muuta kerennytkään. Se oli muuten ainoa Norjan reissu meillä kun on vettä satanut kaatamalla koko matkan ja tuuli oli myrskylukemissa. :D Pitäs päästä pian uudelleen, oottelen mielenkiinnolla teidän juttuja!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maarit Johanna! Hyvä tuo huomiosi, että jos päivässä saaret ajaa päästä päähän, niin ei sitten juuri muuta ehdikään. Ja tuo, että sanoi :-(
   Tarkoituksenamme on liikkua vähemmän per päivä ja jättää tilaa vaikka lepopäivällä välillä, jos pahasti sataa.

 5. Lofooteille järjestetään Suomesta myös valmiita bussimatkoja, joihin sisältyy kaikki palvelut majoituksineen, aterioineen ja oppaineen. Houkuttelisi ihan mielettömästi, vaikka itse varmaan lähtisinkin ihan puhtaasti omatoimimatkalle. Lofootit on ollut jo pitkään matkatoivelistalla, mutten osaa oikein päättää, pitäisikö matka tehdä talvella vai kesällä. Instagramissa olen nimittäin kuolannut talvi- ja revontulikuvia Lofooteilta, ja kohteesta on tullut niiden kuvien ansiosta omassa päässä sellainen talvimatkailun satumaa! :) Mielenkiinnolla jään odottelemaan teidän kesäjuttuja sieltä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Saana! Valmismatkakin olisi voinut meille ”kelvata”, mutta toisaalta kuvausmahdollisuuksien lisäämiseksi ja toisaalta kun nyt tuo lomaviikkoni asettui juuri tiettyyn kohtaan, niin oli vähän pakko sitten ryhtyä tätä itse kasaamaan.

 6. says: Stacy

  No, minun aikanani siellä ei ollut lainkaan kylmää eikä sateista. Vesi on kyllä kylmää, mutta that goes without saying. Mun vinkkini on se, että tutustut kameran kaikkiin ominaisuuksiin hyvissä ajoin, sillä ihan jonkin aikaa sitten minun blogini kansikuvanakin ollut Lofoottikuva onnistui huonosti verrattuna siihen, miltä siellä oikeasti näytti. Kukkaloisto näytti paljon vaatimattomammalta ja sumu ei noussut esille, eli herkkyys ja värikylläisyys. Operoin silloin kyllä fimikameralla, nyt on vain taivas rajana. Erityisesti suosittelen hakeutumaan hiekkarannoille, tiedän joitain hienoja, mutta ne ovat kaukana – kaikki Lofooteilla on kaukana. Ehkä kannattaisi vielä kuvata jalustan kanssa. Tää on tällaista hifistelyä, mutta hifit on maisematkin.
  Kaiken sen jälkeen, mitä olen kokenut maailmalla, niin kyllä vain Lofootit kipuaa sitkeästi sinne kärkeen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Juu, täytyy tsempata alkukesästä taas tuon kameran kanssa. Itse asiassa yhdelle valokuvauskurssille olemmekin menossa vielä alkukesästä, hyvällä tuurilla sekin tehostaa tuota.

 7. says: Virpi/ Täynnä tie on tarinoita

  Lofooteille tekisi mieli ja joskus tuossa talvella katselinkin sinne yhtä vaellusmatkaa, mutta Lofootit jäävät nyt osaltani vielä tänä vuonna. :)
  Mielenkiinnolla kuitenkin odottelen postauksia sieltä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Meille tämä on kiva jatko tuohon ”Lähde kesällä pohjoiseen” -sarjaamme, ehkä sitten jo sen viimeinen, kun taitavat olla kaikki kiinnostavat pohjoisen kohteet sitten jo käyty. Tai voihan niitä aloittaa sitten alusta uudelleen :-)

 8. Lofooteille on mieli tehnyt jo pidemmän aikaa – kiipeilykavereita ramppaa siellä tuon tuostakin, mutta heidän vaatimustasonsa majoituksen suhteen on lähinnä ”joku kangasrepale pään päällä, tai sitten ei”… :D Hyvä tietää jo nyt, että jos haaveilee viettävänsä yönsä yhtään mukavammin, on syytä olla varausten kanssa liikkeillä hyvissä ajoin! ;) Odotan innolla postauksia itse matkalta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Reetta! Me tosiaan toivomme saavamme sen oman huoneen omilla fasiliteeteilla, ihan tuo kangasrepale ei enää tällä iällä tunnu kivalta. Toivottavasti saadaan kivoja juttuja blogiinkin sitten kasaan, kun moni kohteliaasti :-) on niitä kertonut odottavansa.

 9. Tuonne olen haaveillut pääseväni! Maisemat varmasti on kohdillaan satoi tai paistoi. Toki vesisade rajoittaa paljon ulkoilua, mikä lienee se juttu tuolla. Toivotaan teille hyviä kelejä! Reissukertomuksia odotellen!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Outi! Auto ja sadevaatteet auttanevat hiukan tuohon vesisateeseen, mutta toki toivomme, ettei nyt ihan koko aikaa sataisi.

 10. Valitettavasti ei ole mitään vinkkejä antaa, kun on vasta yksi Norjan (matkailuautoreissu) takana. Mutta todellakin, en ole lainkaan matkailuautoilevaa tyyppiä, mutta juurikin tuolla Norjassa se tuntui olevan varsin hyvä vaihtoehto.

  1. Kiitos Johanna! Emme kuitenkaan taida matkailuautosta innostua, etenkään kun Lassen äskettäin tuolla seudulla käynyt ystävä muistutti, että kannattaa valita pienikokoinen auto noille teille :-)

 11. says: Katja / Lähtöselvitetty

  Me majoituimme pari vuotta sitten Kabelvågissa, josta on vain kymmenisen kilometriä Svolvaeriin. Kun teillä kuitenkin on auto käytössä, kannattaa katsoa myös noita pikkuisen sivummalla olevia paikkoja. Svolvaer on kuitenkin niin pieni paikka, että sinne voi hyvin tulla autolla käymään ja jättää auton parkkiin siksi aikaa, kun kiertelee. Kabelvågista myös löytyi noita vanhoja kalastajien majoja, jotka oli kunnostettu tosi hienoiksi.

  1. Kiitos Katja! Kabelvågissakin on enää tarjolla leirintäaluetyyppistä majoitusta, ja meillä on nyt huoneet omilla mukavuuksilla, muttei valitettavasti toivomaamme 2 yötä samassa paikassa. Mutta ehkä varaustilanne vielä elää …

 12. Kuten jo Instassakin sanoi, tuntuu kyllä uskomattomalta, että paria kuukauttakin etukäteen kaikki tuntuu olevan jo buukattu. Mulla ei varmaan ikinä tule olemaan mitään asiaa Lofooteille, sen verran extempore-reissuja mun matkat nykyisin alkaa olemaan. Erikoista sinänsä, koska Lofootit kuitenkin tuntuvat olevan kovassa huudossa tällä hetkellä. Voisi kuvitella, että turismi olisi siellä kasvanut samaa vauhtia tarjonnan kanssa. Mutta toisaalta, hyvä ettei ole! Mukavaa, että on vielä paikkoja, joissa ei ole kokonaisia kyliä pelkillä hotelleilla varustettuina.

 13. Kivalta kuulostaa tuleva matka :) Mä olen kyllä käynyt Lofooteilla, mutta siitä on 13 vuotta aikaa. Me oltiin liikkeellä kesäkuun alussa, itse olin tuohon aikaan 11 joten en osallistunut suunnitteluihin. Muistan valassafarin olleen yksi matkan kohokohtia, nähtiin lunni ja pari kaskelottia :) Kaunis paikka, voisin hyvin mennä joskus uudestaan.

  1. Kiitos Tanja! Tuo valassafari oli hyvä vinkki – täytyy selvittää mistä niitä lähtee ja pääsisikö sellaiselle mukaan. Azoreilla olemme moisella viimeksi olleet ja silloin nähneetkin valaita. Huippuvuorilla ei onnistanut merellä, rannalta näimme muutamia maitovalaita.

 14. Lofooteilla en ole käynyt, jossain vaiheessa ilman muuta ohjelmaan. Tuo Norja on hankala majoitusten suhteen, varsinkin mitä myöhemmin on liikkeellä. Itsehän varasin Bergen-Stavangerin välille lennot jo viime syksyllä, mutta majoitusten kanssa olen vielä monestakin syystä vaiheesta. Henkisesti jopa varautunut telttamajoitukseen, mikä olisi omalla tavallaan eksoottinen kokemus :-D Mutta pian tarvitsisi saada homma kasaan: http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/norjaan-patikoimaan-kuvien-perusteella/

 15. Kiitos Rami! Taitaa tuo olla haasteena kaikkialla missä sesonki on suht lyhyt. Ja ehkä osittain siksi, että Norjan rannikolla on myös paljon tuota Hurtigruten -risteilytarjontaa, joka ei sitten taas elätä majoituspalveluja.

 16. Me käytiin toissakesänä Lofooteilla elokuussa, joka osoittautui oikein hyväksi ajankohdaksi. Ei siellä paljoa ketään ollut ja reissukin päätettiin ehkä paria viikkoa aikaisemmin eikä varauksia tehty. Tosin menimme matkailuautolla. Leirintäalueet ammottivat tyhjyyttään.

  Tosi mahtavaa siellä oli ja kelitkin saattaa osua (tai sitten ei). Me pystyttiin välillä olla ihan t-paidoilla. Tässä mun pari juttua Lofooteilta: http://www.rantapallo.fi/unagidon/tag/lofootit/

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Minulla loma asettui tuohon heinäkuun viimeiselle viikolla, joka ilmeisesti onvielä huippusesonkia. Ehkä kelit suosivat meitäkin, joinakin päivinä ainakin :-)

 17. Odotan tosi mielenkiinnolla juttujasi Lofooteilta. Itsekin olemme niitä miettineet, jopa tälle kesälle, mutta mahdollisesti osana risteilyä. Mutta koska emme osaa tehdä päätöksiä, niin voipi olla, että ei sitten päästä koko Norjaan. Pitäisi varmaan ryhdistäytyä ja istua suunnittelemaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Hurtigruten-risteilyt tapaavat näyttää sen verran vähän Lofootteja – ja sisältää myös noita pohjoisempia kohteita Nordkappin suunnalla, joita jo olemme kolunneet, ettemme tällä kertaa katsoneet tätä vaihtoehtoa meille ”oikeaksi”.

 18. Lofootit saivat minut kiinnostuneeksi ensin parin bloggaajan myötä, ja sitten ne surullisen kuuluisat Finnairin lennot saivat minut innostuneeksi – olisimme voineet viettää päivän tai pari Helsingissä ennen lentoa pohjoiseen. Toki sinne pääsee montaa muutakin kautta, mutta tuo olisi ollut vain niin mukava yhdistelmä. Millä te lennätte muuten, onko nuo SAS vai Norwegian lennot (en yhtään tunne lentoyhtiötarjontaa Lofooteille)? Mielenkiinnolla jään odottelemaan kokemuksia paikasta!

 19. says: Pirkko

  Kiitos Lena! Kun viittaat surullisen kuuluisiin Finnairin lentoihin, niin mahdatkohan puhua Huippuvuorista :-) Lofooteille lentämiseen on useita vaihtoehtoja, siis ensinnäkin mihin lentää: me valitsimme Bodön, koska sinne pääsi Helsingistä kahdella pompulla, mutta myös Svolvaeriin tai vaikka Harstadiin tai Narvikiin voi lentää. Ja siis tuon Bodön osalta lennämme sinne Oslon kautta Norwegianilla ja takaisin Arlandan kautta SASilla. Painotimme niin suoria lentoja kuin mahdollista, hyviä lentoaikoja ja lyhyitä vaihtoaikoja.

 20. says: Minttu

  Me oltiin aikoinaan tuolla juhannusviikolla. Mitään ei oltu varattu etukäteen, mutta muistaakseni missään mistä kysyttiin yöpaikkaa ei ollut täyttä. Sen kyllä muistan, että muutaman kerran jatkettiin vielä etsimistä hinnan takia. Kun on pihi niin on pihi :)

 21. says: Pirkko

  Kiitos Minttu! Booking.comia olen nyt ahkerasti kelannut ja saanut viikon majoitukset muutettua muotoon 2+2+2+1 yötä, kun haluamme välillä pysähtyäkin eikä ihan vaan viettää koko ajan siirtyvää autolomaa koko viikon.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *