Lennot Saint Helenalle

Päivitys 16.10.2017:

Helsingin Sanomien mukaan Syrjäiselle Saint Helenan saarelle pääsee lentämään viimein ihan oikeasti – Afrikan tähden etsintä on halvempaa kuin klassikko­lautapelissä
(HS 13.10.2017)

Laura Frimanin kolumni Vuoden synkin viikko on meneillään valitteli television huonoa ohjelmatarjontaa näin kausien vaihteessa. Onneksi on Booxtv ja sillä runsaasti ohjelmia katsottavaksi silloin kun on pienen tauon tarpeessa. Sieltä löytyi mm. vanha Matkapassi -ohjelman Saint Helena -jakso (ei valitettavasti ole enää Areenasta katsottavissa).

Ohjelma esitteli tätä yhtä maailman syrjäisintä asuttua saarta ja etenkin muutosta saarten asukkaiden elämässä uuden lentokentän myötä. Toimittaja matkasi saarelle vielä historiallisella postilaiva RMS St. Helenalla, viisi vuorokautta Etelä-Afrikasta.

RMS St Helena
RMS St Helena

Saint Helenahan on tunnettu maailmalla Napoleonista ja ainakin Suomessa myös Afrikan tähti -pelistä. Lapsikin tietää, että jos tuolla saarella joutuu rosvon kynsiin, niin peli on pelattu, sillä paluumatkaan tarvittaisiin rahaa, mitä ei enää ole.

Saaren (vähäiset) nähtävyydet liittyvät lähes kaikki Napoleoniin: täällä hän asui ensimmäiset kuukaudet, tänne hän muutti sen jälkeen, täällä hän kuoli, tänne hänet haudattiin. Jaakobin portaat, maailman pisimmäksi väitetyt, 699 askelmaa näköalapaikalle, kuullostaa urheilulta ja portaat ovat tylsän näköiset.
Kiipeämisen tiimoilta olen viime aikoina ollut kevyesti kiinnostunut kapuamisesta Tiikerin pesään Bhutanissa, mutta siellä ainakin maisemat näyttävät olevan katsomisen arvoisia.

Jaakobin portaat Saint Helena Lennot Saint Helena
Jaakobin portaat (kuva Saint Helena Island -info sivuilta, jonne linkki kuvasta)

Saarelaiset suhtautuvat tulevaan lentoyhteyteen kaksijakoisesti, onhan se toisaalta edistystä, mutta toisaalta postilaiva on ollut osa heidän elämäänsä ja lentojen alettua laiva lakkaa kulkemasta. Lentoreitissä saarelaisille tärkeintä on nykyistä nopeampi yhteys mantereeseen vakavissa sairastapauksissa: pieni sairaala ei pysty kaikkeen.

Ohjelman jälkeen, etenkin kun tiesin ettei se ollut ihan tuore, ajattelin tarkistaa Saint Helenan lentojen tilanteen. Siis Skyscannerin kimppuun ja etsimään lentoja välille Helsinki – Saint Helena. Mutta eipä niitä löytynytkään!
Lisää etsintää ja selviää, että saarelle on tänä keväänä tehty yksi koelento, jossa on havaittu, että lentokentän tuuliolosuhteet ovat hyvin haastavat ja kentän avaamista on päätetty lykätä toistaiseksi.
Saint Helena saa siis vielä odottaa, monen viikon laivamatka Etelä-Afrikasta tai Englannista kuullostaa liian monelta meripäivältä yhden TCC-pisteen takia :-)

Vaikka olisihan se jotain, 3 viikkoa Englannista Etelä-Afrikkaan laivalla  – laivahan toki kulkee edelleen lentoyhteyttä odotellessa.
Päivitys 27.3.2022: Laiva ei kulje enää, linkki poistettu.

Afrikan tähti -peli on siis edelleen aikaansa edellä – pelissä saarelle on myös lentoyhteys!

Kuva Lautapeliopas -sivulta, jonne linkki
Afrikan tähti ja St Helena (kuva Lautapeliopas -sivulta)

Edesmennyt maailmanmatkaajaystävämme Veikko teki aikoinaan (1988), tietysti, tämänkin matkan RMS St Helenalla. Seuraavassa hänen Maailmanmatkaaja-kirjastaan valikoituja rivejä ja muutama Veikon MTP-sivuilla jakamista valokuvista.

Nyt odottelen siis Lontoossa päivien kulumista ja aika tuntuu matelevan kovin verkkaisesti. Hyvissä ajoin siirryn kuitenkin Portlandin sataman lähelle. Huomaankin laivan, jonka kyljessä lukee RMS St. Helena. Siinä on laivani, joka tulee toimimaan kotinani seuraavat kolme viikkoa.

Laivallamme jäniksenä matkustava pikkulintu huomaa Ascension-saaren ennen minua. Katson kun se pyräyttää pikku siivilleen pois laivalta.

Ascensionissa ei tietenkään ole satamaa vaan laiva jää ankkuriin kauaksi ulapalle. Pääsemme pikkuveneellä maihin, jossa yhtiön bussi odottaa meitä saaren kiertoajelulle osallistujia.

Saint Helenan saari alkaa häämöttää horisontissa pari päivää Ascensionilta matkattuamme. Tieto saa matkustajien keskuudessa aikaan innokkaan puheensorinan. Saari on selvästikin briteillekin valtava elämys.

RMS St Helenan edustalla 1988
RMS St Helenan edustalla 1988 (Kuvat St Helenalta Veikko Huhtala)

Niin kuin Ascensionissakin, laivamme ankkuroi aika kauas rannasta.

Venerannassa sijaitseva pääkaupunki, Jamestown ei ole koolla pilattu. Asukkaita on ehkä 600, koko saarella sentään nelisen tuhatta. Napoleon Bonaparte on tietenkin kuuluisin saarella asuneista henkilöistä. Hän eli täällä vuodesta 1815 vuoteen 1821, jolloin hän kuoli.

Lähellä Napoleonin asuintaloa on myös hänen hautansa, jossa hän lepäsi 19 vuotta. Vuonna 1984 hänen luunsa kaivettiin esiin ja kuljetettiin Pariisin Invalidikirkkoon.

Napoleonin talo St Helena 1988 Napoleonin hauta St Helena 1988

Seuraavana päivänä lähden linturetkellä bongaamaan saaren endeemisen lintulajin, sainthelenantyllin. Lintu onkin melko yleinen ja sitä näkyy kipittelevän melkein jokaisella niityllä. Erityisen runsas esiintymä on saaren golfkentällä ja sen läheisyydellä.

Iltapäivällä seurustelen majapaikan pihamaalla Jonathan-nimisen jättiläiskilpikonnan kanssa. Eikä Jonathan olekaan mikä hyvänsä kilpikonna, sillä se on todistettavasti yli sata vuotta vanha. (Jonathan on ainakin Wikipedian mukaan edelleen elossa.)

St Helena Jonathan

Oleilemme saarella kaikkiaan neljä päivään, eli sen ajan, kun laivamme käy uudelleen Ascensionissa purkamassa lastinsa ja lastaamassa uutta tilalle. Neljä päivää on ihan tarpeeksi, sillä eihän tämäkään paikka oli liialla koolla pilattu.
Aprillipäivänä taas nousemme laivaan ja suuntaamme Kapkaupunkia kohti. Pettymyksekseni laiva ei tässä kuussa mene Tristan da Cunhan kautta, eli se nyt jää näkemättä, mutta eihän kaikkea samalla kertaa. Merimatkamme Etelä-Afrikkaan kestää 11 päivää.

Eteläisen Atlantin saaret Lennot Saint HelenaSt Helenasta vielä etelään on Tristan da Cunhan saari, jonne Veikkokaan ei koskaan päässyt. Maailmanmatkaajaystävämme Arto ja Sandra sen sijaan kävivät siellä äskettäin osana 7 viikon purjehdusmatkaansa Ushuiasta Antarktiksen, Etelä-Georgian ja Tristan ja Cunhan kautta Kapkaupunkiin.

Käy tykkäämässä Meriharakan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa kuviamme ja kommenttejamme myös Instagramissa (@Meriharakka) ja Twitterissä (@Meriharakka1)!

Join the Conversation

50 Comments

 1. says: Lotta | Watia.fi

  Saint Helenasta tulee tosiaankin vahvasti Afrikantähti ja riskinottaminen mieleen. :-D Mielenkiintoinen kohde aivan varmasti ja kolmen viikon laivamatka siihen toisi ehdottomasti oman säväyksensä. Ehkä vielä lähitulevaisuudessa päästään kuitenkin niistä lennoistakin nauttimaan. Hyvä, etteivät kuitenkaan riskaa, jos ihan järkevältä ne lento-olosuhteet eivät näytä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Tuossa pitkässä laivamatkassa on varmaan paljon nostalgisia elementtejä, mutta pitkä se kieltämättä on – minä kun mietin kahdesti risteilyjäkin, joihin sisältyy useampia meripäiviä.

 2. Afrikantähti tuosta tosiaan tulee mieleen ensimmäisenä.

  En kyllä lähtisi noin pitkälle laivamatkalle tuon saaren takia. Etenkin, kun kirjoituksesta kävi selväksi, että saarella itsellään ei ole kovasti mitään katsottavaa.Ihana Jonathan-kilpikonna <3

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Emmeköhän mekin niitä lentoja odottele – jos nyt ikinä edes päätämme sinne lähteä :-)

 3. says: Sateenmuru

  Olipa mielenkiintoista! Lähtisin heti tälle laivamatkalle, jos tilaisuus tarjoutuisi, vaikka podenkin pahaa merisairautta aallokoissa. Minulle ei matkalaisena aina tarvitse olla paljon nähtävää ja tehtävää, pelkä saarellaolo voisi olla ihan omanlaisensa kokemus. Pitää tutustua tämän edesmenneen Veikon teoksiin, kerronta oli miellyttävän verkkaista.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sateenmuru! Itse en hetimmiten tuolle laivamatkalle lähtisi, mutta Veikko oli melko tosissaan tuon tavoitteensa ”nähdä koko maailma melko tiukallakin seulalla” kanssa, joten ymmärrän kyllä, että hän sille lähti.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Erja! Tuo nostalgia-aspekti voisikin olla noin ainoa, joka minua tuossa laivamatkassa hiukan kiinnostaisi.

 4. says: Marjukka Katariina

  Itsellenikin tulee Saint Helenasta ensimmäisenä mieleen Afrikan tähti. Olisi kyllä mielenkiintoista päästä käymään tuolla joskus, jos vain lentoreitti saadaan avattua. Jotenkin minua kiehtoo saaren syrjäisyys.

  1. Kiitos Marjukka! Tuskin tästä isoa turistikohdetta tulee, vaikka lentoreitti avautuisikin, mutta ehkä se kuitenkin mahdollistaa paikasta riittävän kiinnostuneille käynnin siellä.

 5. Ei oo tuttu paikka, edes Afrikan tähdestä, kun en muista edes milloin olisin viimeksi sitä pelannut. Ei kuulosta ihan noin pitkän laivamatkan arvoiselta, eli toivotaan että lentoyhteyksiä alkaa löytymään :)

  1. Kiitos Anna! Tuosta yhdestä televisio-ohjelmasta ymmärsin, että lentoreitille olisi kyllä kysyntää, siis paikallisten tarpeisiin, eli sikäli toivottavaa.

 6. Hauska tuo Afrikan tähti vertaus :D Mielenkiintoinen paikka, en ole koskaan tullut ajatelleeksi, että sinne on noin vaikeat kulkuyhteydet. Mutta toisaalta siinä voi olla se hyöty, että paikka on pysynyt aikalailla omansalaisena eikä ole saanut vaikutteita turismista.

 7. Olen luvannut Markulle lähteä laivalla Fääreille ja Islantiin, mutta St Helenalle mua ei varmaankaan voisi pakottaa. Jos saari on todellakin noin nähtävyysköyhä, niin luulen etten tule koskaan sinne lähtemään. Olis tosi siistiä olla käynyt siellä, mutta ilman lentoyhteyttä ei kiitos :D

 8. Kolmen viikon laivamatka ei istu omiin intresseihin millään tavalla. Ei myöskään riskialttiiksi luokiteltu lentokenttä. Uskoisin kuitenkin viihtyväni Saint Helenan saarella. Vaikka paikka olisi kuinka pieni, kunhan siellä on luontoa ja merta, viihtyisin varmasti. Kommentin alussa mainittujen syiden vuoksi en kuitenkaan lisää tässä kohtaa Saint Helenaa omalle haavelistalle… ainakaan vielä! :) Mielenkiintoinen juttu kuitenkin, kiitos siitä!

 9. Aloinkin heti miettiä, että eikös Afrikan tähdessä saarelta/saarelle pääse lentämällä. Ja sieltähän se vastaus tulikin :) Olisihan tuo kyllä aika huikea paikka vierailla, jo ihan vain sen takia, miten hankalaa sinne on päästä.

 10. Mun kärsivällisyys ei kestäisi kolmen viikon laivamatkaa mitenkään. Toisaalta totaalipysähtyminen voisi tehdä hyvääkin, sitä varmasti oppisi uutta itsestään. En mä sinne saarelle mennyt koskaan pelissäkään, tuskinpa menen todellisuudessakaan. Ellei siellä järjestetä messuja ?

  1. Kiitos Hannele! Kolme viikkoa on pitkä aika, mutta tietysti, sitten joskus eläkkeellä, jos ajasta ei olisi pulaa, niin voisihan sitä varmasti elää laivallakin siinä missä kotona. Vaikkei nyt ehkä juuri tätä reittiä, sittenkään.

 11. says: Karoliina

  Samoin kuin monella muulla kommentoineella, jäisi kyllä kolmen viikon laivamatka väliin – vaikka mielenkiintoiselta se kuulostaakin. Ja mahdollisen lennon jättäisin myöskin kyllä väliin, mikäli tosiaan noin haastava on kenttä ;) Eli tämä maa tulee todennäköisimmin itseltäni väliin jäämään :D

  1. Kiitos Karoliina! Haastavia kenttiähän maailman tosin on muitakin. Mietimme ensi vuodelle Bhutanin matkaa ja kuulemma sielläkin kenttä on haastava …

 12. Mun mielestä saarissa, samoin kuin majakoissa on jotain ihanaa kaihoisan romanttista. Ainakin siis ajatustasolla. Saint Helena on kiehtonut mua siitä asti, kun oikeasti tajusin sen olemassaolon muutakin kuin Afrikantähden laudalla killumassa. Taisi olla juuri niihin aikoihin, kun sen lentokentän rakentamisesta alettiin puhua. Mielelläni tuolla kyllä joskus kävisin. Laivaseikkailu olisi varmasti ollut eeppinen, mutta aikasyöppö. Saa nähdä, tuleeko tuonne joskus saumaa lähteä :)

  1. Kiitos Noora! Lentoa saattaisin ajatella, jos jotenkin sattuisin sopivalla suunnalla, vaikka Etelä-Afrikassa, valmiiksi olemaan. Voisikohan sitä sitten joskus lentää niin, että paluulento eteläisestä Afrikasta vaikka Lontoon kautta Suomeen menisi tuon kautta stopoverilla?

 13. says: Virpi/Täynnä tie on tarinoita

  Uskon että kolme viikkoa laivalla olisi aika eksoottinen kokemus tässä tapauksessa,kun tietäisi ettei muuta tapaa ole päästä saarelle. Siinä olisi varmasti oma tunnelmansa, ehkä vähän sellainen vanhanaikainen meininki. Luulen etten kuitenkaan jaksaisi nähdä vaivaa moisen ”nähtävyyden” vuoksi, en muutenkaan ole mitenkään erityisesti laivamatkustamisesta innostunut :)

  1. Kiitos Virpi! Veikon kirjaa lukiessani laivamatkan hyvänä puolena oli, että sen aikana tutustui moneenkin saarelaiseen ja tunsi melkein olevansa saarella jo ennen kuin olikaan siellä.

 14. says: salaine

  Rosvo vaiko tähti….ihania nuo Afrikan saaret. Tuo Saint Helena on todella kaukainen ja ilmeisesti siis vielä hieman vaikeasti tavoitettavissakin.

  1. says: salaine

   Afrikan tähde pelin vuoksi haluaisin matkata Tangeriin. Sieltähän tai Kairosta kaikki saa alkuunsa.

  2. Kiitos salaine. Kaikki nuo eteläisen Afrikan saaret taitavat vielä olla vailla lentoyhteyttä, eli laivojen varassa eletään. Tanger kuullostaisi minustakin ihan kelvolliselta osalta osaltamme vielä tulevaa Marokon matkaa.

 15. En muista saarta Afrikan tähdestä, sen verran on aikaa edellisestä pelikerrasta. Mutta kolmen viikon venematka voisi olla aikamoinen elämys. Onkohan tietoa hinnoista? Tulisikohan lentäminen kuitenkin halvemmaksi…

 16. Ah muistoja Afrikan tähti-pelistä :)! Oli lemppareita lapsena ja on sitä tullut vähän vanhempanakin muksujen kanssa pelattua. Olisi mielenkiintoista poiketa tuolla pelin ja Napoleonin takia, mutta niin paljoa ei paikka kiehdo, että pelkästään sen takia matkaan lähtisin.

 17. En lähtisi minäkään tuonne laivalla puksuttelemaan. Eikä lentokoneellakaan mikään ihan ykköskohde tämän perusteella, heh. Jotenkin hassua ajatella, että tuuliolosuhteet voivat olla niin erikoiset, että se nykypäivän maailmassa estää menemästä jonnekin. :-)

 18. says: Stacy

  Selkeästi paikka, jonka päälle minun nimeni on kirjoitettu, eikä pitkä laivamatka haittaisi myöskään. Nautin yksinäisyydestä ja tipuista ja upeista maisemista. Hiljainenkin paikka varmasti on, kun laivojakaan ei käy tämän tästä. On se niin väärin, että Napoleon sai ilmaisen kuljetuksen sinne! Mutta sitten hänet kyllä myrkytettiin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Se Napoleon sai kuitenkin vaan menolipun … jos ei nyt sitten lasketa sitä, että jäännökset lopulta siirrettiin kuitenkin takaisin Ranskaan.

 19. Minua saaret, ja varsinkin vähän syrjäiset sellaiset, kiehtovat aina, miksei siis myös Saint Helena. Voisin hyvinkin mennä joskus. Mutta ehkä se ei kuitenkaan kuulosta pitkän laivamatkan väärtiltä…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mira! Onhan tämä tietysti ihan omaa luokkaansa syrjäisyydessään …

 20. Kauas on pitkä matka :))) Hui että sentään, mutta epäilemättä ikimuistoista olisi tuonne matkustaa. Mä en olis muistanut Afrikantähteä, kun siitä on niin kauan kun olen viimeksi pelannut.

 21. Täälläkin mieleen tulee heti Afrikan tähti :) Tiesin, että lentoreitti saarelle aiottiin avata, mutten tiennytkään, että suunnitelmista jouduttiin luopumaan.

 22. says: Janne Laakso

  Minä ainakin tahtoisin tuonne pitkä laiva matka ei todellakaan ole este,päin vastoin mitä pidempi niin parempi,laivalla tuonne ja saarella lomailua vaik 3viikkoa ja sitten lentäen pois,kyllä minä saisin aikani kulumaan tuolla,upealta näyttää kun kuvia katselin

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *