Väderskär

Väderskär

Vain muutama viikko sitten kuolleen Lasse Mårtensonin ehkä kuuluisin sävellys on Åke Lindmanin televisiosarjan Myrskyluodon Maija teemasävelmä.

Ennen kesää 2011 olin nähnyt Myrskyluodon Maija -sarjan televisiossa on useamman kerran ja kun jossain vaiheessa kuulin, että sarjan kuvauspaikalla Vårdön kunnassa Ahvenanmaalla voisi käydä, niin muutaman kesän viiveellä saimme Väderskärin (tai Stormskärin, kuten sitä televisiosarjassa kutsutaan) retken toteutettua osana heinäkuista Ahvenanmaan kierrostamme 2011.

Väderskärille järjestettiin tuolloin (ja näytetään järjestettävän edelleen) Vårdöstä, Stormskärs Värdshusista tiistai-iltaisin. Retki on illalla, sillä saari on melko kaukana merellä ja hyvällä tuurilla tuulet hiukan tyyntyvät iltaa kohden – kovalla tuulella retki joudutaan peruttamaan.

Saavuimme majataloon iltapäivällä ja selvitimme hetimmiten myös mahdollisuutta vierailla kirjasarjan takana olevan kirjailijan, Anni Blomqvistin, kotitalossa ja sekin järjestyi. Talo oli ainakin vielä tuolloin kirjailijaresidenssinä, mutta jos se ei talossa kulloinkin majoittuvan päiväohjelmaa sekottanut, niin taloon pääsi tutustumaan.
Stormskärs Värdhusin päärakennus on muuten samaisen kirjailijan synnyinkoti, joten näillä seuduilla fakta ja fiktio sekoittuvat tiukasti toisiinsa.

Mutta, pitemmittä puheitta, näihin Väderskärin maisemiin, jotka Lasse Mårtensonia muistellen kaivoin tietokoneeni kätköistä ja jaoin äskettäin myös Instagramissa, jota emme vielä kesällä 2011 käyttäneet.

Väderskär Väderskär
Väderskär Väderskär
Väderskär Väderskär
Väderskär Väderskär

Lopuksi vielä vinkki näihin maisemiin tai ihan muuten vaan autolomaa Ahvenanmaalle suunnitteleville: kun yöpyy matkan varrella, esimerkiksi Vårdössä, niin muuttuu saaristolaiseksi ja saa lauttamatkat edullisempaan hintaan.

Paitsi Väderskärin tuo viisi vuotta sitten toteuttamamme Ahvenanmaan ”pikaretki” (kun lomapäiviä oli silloinkin niukalti) sisälsi kohteet Märketin majakka (yöpyminen Eckerössä) ja Havsviddenin alueen (ja hotellin) Ahvenanmaan pohjoiskärjessä. Molemmat näistäkin ehdottomasti retken arvoisia!
Maarianhaminan jätimme tuolloin vähemmälle, sillä veneilyvuosina se osui reitillemme useampana kesänä ja tuli sikäli hyvinkin tutuksi. Nyt niistäkin vuosista on jo taas aikaa ja odotamme innolla juhannusreissuamme taas kerran Ahvenanmaalle!

Käy tykkäämässä Meriharakan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa kuviamme ja kommenttejamme myös Instagramissa (@Meriharakka) ja Twitterissä (@Meriharakka1)!

instagram-travel-thursday-FIN-150x150
Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat matkablogit
Muru Mou
, RIMMA+LAURA ja Travellover
.

Tags from the story
,
Join the Conversation

16 Comments

 1. says: Ansku BCN

  Kaunista on tuolla saaristossa <3! Tänäkään vuonna emme ehdi harmi kyllä Ahvenanmaalle, joka on edelleen käymättä. Houkuttelisi kyllä kovasti, ja täytyy yrittää seuraavaan pidempään Suomessa vietettävään kesälomaan se ympätä mukaan!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ansku! Toki maailmalta kotimaahan tullessa Ahvenanmaalle ehtiminen on oma haasteensa, mutta ehkä joskus, kuitenkin.

 2. says: Lotta | Watia.fi

  Ihanan kesäistä. Ahvenanmaa on vielä kokematta, mutta monena kesänä sinne on suunniteltu reissua. Ei varmaan sitten olla vielä tarpeeksi haluttu. Tänäkään kesänä tuskin tie sinne vie, mutta ehkä ensi kesänä?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Ahvenanmaa on kyllä jossain määrin ihan oma maansa, joten matkailumielessäkin sinne kannattaa poiketa.

 3. Ahvenanmaalla on tullut käytyä muutaman kerran ja on se kyllä kaunis paikka. Pakko muuten kertoa, että Myrskyluodon Maija on lempilaulujani. Sen olen myös tilannut omiin hautajaisiini soitettavaksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kthetraveller! Joku sentään on Ahvenanmaalla käynytkin :-) Toivottavasti kuitenkin hautajaisiisi on vielä pitkä aika!

 4. Tämä kirjoitus muistutti mua taas siitä, että pitäisi uusia pyöräilyviikonloppu (tai miksei vaikka muutama arkipäiväkin) Ahvenanmaalla. Edellinen fillarointireissu on vuosimallia 2010, ja mua harmittaa ihan hirvittävästi ettei siitä ole kuin pari hassua kuvaa tallella (ei kannata tiputtaa ulkoista kovalevyä lattialle, varsinkaan, jos siellä olevista valokuvista ei ole varmuuskopioita… Hups! :D )

  1. says: Pirkko

   Kiitos Saana! Väderskärille ei ihan viikonlopussa ehdi, mutta mikäs siinä on viihtyä noilla saarilla vaikka vähän pitempäänkin!

 5. Hyvä ystäväni on kotoisin Ahvenanmaalta, ja asuu siellä kyllä vieläkin. Olen miettinyt siellä käymistä, sillä olisi kiva tavata taas häntä ja nähdä samalla Ahvenanmaata, sillä pitäähän siellä edes kerran elämässä käydä! Ja Tukholman kautta taitaisin päästä aika kätevästikin… :)

 6. Ahvenanmaa on ihana, pariiin kertaan olen siellä käynyt, mutta lähinnä pyöräilymatkan päässä Maarianhaminasta. Joskus houkuttelisi tutkia saaria vähän paremminkin – tai vaikka mennä autolla Kustavista pikkusaarten kautta. Kökarissa joskus kävinkin ja sekin on kyllä symppis saari ; )) Mulla tulee Myrskyluodon Maija kappaleesta mieleen lapsen muistot ja 70-luku, kun telkkarista tuli sarja ja sen surullinen tunnelma.

 7. says: Pirkko

  Kiitos sarsa! Meidän pääasialliset kokemukset taas Ahvenanmaalta ovat nimenomaan saarilta ja rannoilta, sillä useammin olemme siellä veneellä kuin autolla käyneet. Kökar onkin ihan mahtava!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.