Tervetuloa kylään!

Duara Tansania

Suomalainen matkailualan start-up Duara (ja Lilla Roberts -hotelli Helsingissä) tarjosivat viime viikolla matkabloggaajille aamiaisen ja sen lomassa tietoa Duara Travelsin majoituskonseptista maailmalla. (Linkit poistettu Duara Travelsin tarinan päätyttyä 7.10.2020.)

Duara? Duara on swahilia ja tarkoittaa ympyrää, kehää, rengasta.
Yritys tarjoaa matkailijalle mahdollisuuden majoittua paikallisten luona – tätä kirjoitettaessa Tansaniassa ja Sri Lankassa, kohta varmasti muuallakin Aasiassa.

Paikallisten luona tarkoittaa Duaran kanssa yhteistyötä tekevien kylien kanssa enemmän kuin Airbnb tai coachsurfing. Ideana on, että matkailija asettuu kylään muutamaksi päiväksi tai pidemmäksikin aikaa ja pääsee elämään paikallista elämää kyläläisten kanssa.

Toki tässäkin konseptissa majoitutaan, jonkun kyläläisen taloon, kuitenkin omaan huoneeseen, mutta jo esimerkiksi pesutilat perheen kanssa jakaen. Majoitus sisältää myös ateriat ja halutessaan saa toki osallistua myös ruuan valmistamiseen.

Duara Tansania
Banaanien kuorimista Duaran kohteessa (Lembeni, Kilimanjaro, Tanzania)

Kylät, joiden kanssa yhteistyöstä on sovittu, ovat maaseudulla, useimmiten sen verran syrjässä, että ne eivät muita nähtävyyksiä tai tekemistä oikein tarjoakaan kuin kyläelämän, mutta sitä sitten sitäkin aidompana.

Konsepti onkin yhteisöllinen myös siten, että majoituksen hinnasta osaa menee kylälle, osa huoneen tarjoavalle perheelle, osa yhteisölle (ja osa Duaralle, joka majoituksen välittää). Majoituksen hinnat matkailijalle ovat hyvin maltillisia, 25-40 euroa yö.

Duara Sri Lanka
Duaran kohteessa Sri Lankassa

Duara välittää vain majoituksen kylässä ja siihen liittyen kuljetuksen lähimmästä isommasta keskuksesta, jonne pääsee vielä helposti julkisilla kulkuvälineillä, eli majoittumisen paikallisten luona voi matkaa suunnitellessaan mieltää yhdeksi matkan aktiviteetiksi. Toki Duara neuvoo lentojen ja Tansaniassa vaikka sopivien safariyrittäjien löytämisessä siten, että lomasta saa kasaan kivan kokonaisuuden, mutta jokainen kasaa matkansa muilta osin itse.

Pieni yritys on aloittanut toimintansa yhteistyössä jo useammankin kylän kanssa Tansaniassa ja toiminta myös Sri Lankassakin on käynnistynyt.

Duara

Duaran konsepti ei lupaa luksuslomaa uima-altaalla, mutta lupaa aidon yhteyden paikalliseen yhteisöön.

Osana tuota viime viikkoista tapaamista matkabloggaajien kanssa Duara haastoi meidät kaikki pieneen kilpailuun, jossa jaoimme tietoa Duarasta Instagram-kanaviemme kautta ja kilpailun voittona oli yksi yö Lilla Roberts -hotellissa ja kolme yötä vapaavalintaisessa kyläyhteisössä – ja voittaja oli … Meriharakka!

 

Lilla Robertsin yölle löytänemme piankin sopivan ”testiajankohdan” – tuota Tansaniaa tai Sri Lankaa täytyy miettiä vähän pitempään. Tosin sikäli tämä sattui mukavasti, että Sri Lankalla emme ole vielä ole käyneet, emme myöskään Zanzibarilla, jossa Duaralla on myös kohteita. Ehkäpä mekin vielä uskaltaudumme tätä oikeasti kokeilemaan, vaikka useimmiten hyvissä hotelleissa ”perusturistina” asummekin.

Nopeasti ajatellen voisin kuvitella, että pääosa Duaran konseptista innostuvista matkailijoista löytyisi meitä nuoremmista ikäryhmistä, mutta kun tulin tästä mielenkiintoisen tuntuisesta konseptista maininneeksi äskettäin 70-vuotispäiviään viettäneelle erähenkiselle ystävättärelleni, niin hän tuntui pitävän hyvinkin ideaa mahdollisena, jopa ensisijaisena syynä lähteä vaikka Tansaniaan!

Joten, miten olisi? Matka oikeasti keskelle paikallisia Afrikassa tai Aasiassa?

(Yhteistyössä Duara Travelsin kanssa, kuvat Duara Travelsin.)

Save

Save

Save

Join the Conversation

28 Comments

 1. Tämä oli kyllä ihana, mielenkiintoinen konsepti. Aitoja kontakteja paikalliseen yhteisöön. :) Toivottavasti lähdette pian reissuun ja saa lukea kokemuksia Duarasta ja tästä konseptista ihan käytännössä.

 2. says: Pirkko

  Kiitos Miraorvokki! Aitous on kyllä tässä kohdallaan! Ensi vuoden suunnitelmamme ovat vielä sen verran auki, etten osaa vielä arvailla miten tässä käy, mutta katsotaan, jos vaikka saadaan käytännön testauskin vielä toteutettua.

 3. Tuo olisi kyllä ihan mahtava tapa viettää lomaa! Itse kävin aikoinaan Guatemalassa Plan-kummilasta ja hänen perhettä + yhteisöä tapaamassa, ja vain jo tuollainen yhden päivän tapaaminen oli tosi hieno kokemus. Pienen lapsen kanssa nämä matkat saavat kyllä odottaa. Mutta kenties vielä joku päivä.
  Onnittelut voitosta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Tuo Planin kautta paikallisten tapaaminen on sekin varmaan ollut hieno tapaaminen – tapaa jotain muitakin kuin hotelli/ravintolatyöntekijöitä tai taksikuskeja tai oppaita.

 4. says: Pirkko

  Kiitos Erja! Sen verran pieneltä toiminnalta per kylä tuo tosiaan vaikuttaa, että aitous lienee taattu.

 5. Mukavaa että onni potkaisi! Tämä on kyllä loistava konsepti, tekisi mieli itsekin testata joskus. Kiva että rahasta osa menee myös yhteisölle, eikä kaikki jää hostperheen taskuun. He kun kuitenkin taitavat olla niitä yhteisöissään jo vähän paremmin toimeentulevia, kun heiltä kerran täytyy löytyä majoitusfasiliteetit ja ilmeisesti joku englanninkielen taitoinenkin perheestä.

  Sansibarin Jambiani on soma kylä, mistä löytyy kuitenkin myös vähän parempia turisteille suunnattuja ravintoloita ja majoitusta ym. rannalta, mikäli afrikkalainen kyläelämä alkaakin tulla korvista parin päivän jälkeen. Samalla rannalla paikalliset kuitenkin harrastavat merilevänviljelyä, lapset leikkivät ja jalkapalloa pelataan. Eli voisin kyllä suositella sitä kohteeksenne! :) Tässä pari postausta Jambianista: https://discoveringsunbeams.wordpress.com/2015/04/13/couchsurfing-in-paradise/ ja https://discoveringsunbeams.wordpress.com/2015/04/21/portrait-of-jambiani/ .

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna Hulda – pidetään mielessä juttusi Sansibarista, jos sinne päätyisimme.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Ja kiitos onnitteluista – saa nyt sitten nähdä miten matkasuunnitelmamme ensi vuodelle kasautuvat, eli saammeko tämän sopivasti mukaan vai miten käy.

 6. says: Laura T.

  Kuulostaa mielenkiintoiselta! Olen viime aikoina toivonut pääseväni myös ”oikeaan” Afrikkaan, mutta samalla olen ajatellut vielä odottavani, että pieninkin perheenjäsen olisi hieman vanhempi. Upean palkinnon voititte – toivottavasti pääsette sen lunastamaan! Uskon, että olisi ainutlaatuinen kokemus!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Taitaa Afrikassa edelleen keskimäärin olla aika paljon nuorta väkeä :-) Katsotaan miten käy … siis voiton käyttämisen kanssa. Haasteena on, että matka pitäisi varata jo tänä vuonna ja ensi vuoden osalta suunnitelmissamme on vielä aika paljon auki.

 7. says: Lotta | Watia.fi

  Tämä vaikuttaa oikeasti todella mielenkiintoiselta ja fiksulta konseptilta. Ehdottomasti täytyy kokeilla.

  Onnea voitosta, upealla kuvalla olet voittanut. :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Jos liikut sopivalla suunnalla, niin ota ihmeessä yhteyttä Duaraan!

 8. Mielenkiintoinen konsepti. Saattaisi jopa olla yksi minun tavoistani matkustaa, varsinkin kun hinnatkin ovat noinkin edulliset. Yö tai pari tällaisessa vaikka osana pidempää reissua ei kuulosta yhtään pahalta. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Meri! Kylävierailuretkenähän tuo pitäisi ottaa, ei hotellin vaihtoehtona, eli sikäli muutama yö lienee hyvä idea.

 9. Onnea voitosta! Perussa yövyimme yhden yön Titicaca-järvellä Amantani saarella paikallisten luona. Söimme heidän kanssaan illallisen ja aamiaisen, mutta ruoan valmistukseen emme osallistuneet. Osasin silloin hieman espanjaa (nyt vähän enemmän) joten jotain pientä keskustelun poikasta saatiin aikaiseksi. Meidän ”mama” puhui vain espanjaa, ymmärsi muutaman sanan englantia. Ikimuistoisia kokemuksia!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Etelä-Amerikkaa varten mekin opiskelimme hiukan espanjaa, vaikka emme sitten ihan tuollaiseen tilanteeseen päätyneetkään.

 10. Kuulostaa hyvältä konseptilta, voisin hyvin harkita tätä erityisesti sitten kun Afrikkaan lähdetään. Erityisesti tuo viehättää, että yhteisölle menee osa rahoista. Sri Lanka on jo nähty. Sinnekin haluan vielä joskus takaisin, vaikka ei ykkössuosikeiden joukkoon ylläkkään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Mietitty konseptihan tämä on – jää sitten nähtäväksi, että löytääkö se riittävästi rohkeita ja innostuneita matkailijoita käyttämään sitä.

 11. says: Kaisa

  Tässä voittaa sekä matkailija että paikalliset kohteessa. Hieno esimerkki miten matkailija voi vaikuttaa valinnoillaan.

 12. Mulle tulee tällaisesta aina mieleen ns. tirkistelyturismi. Mennään niinkuin vähän katsomaan ja kivasti tekemään ruokaa keittotulilla jne. Toisaalta, jos kylät ovat riittävän erityksissä, turistista tulee se tirkisteltävä : D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna.
   Vähän niinkuin coachsurfing tai Airbnb alkuperäisimmässä muodossaan, jossa omistaja vuokraa vaan huoneen asunnostaan.
   Tuo näkökulma, että kumpi tuossa on tarkkailun kohteena on kyllä hyvä :-)

 13. Onnea voitosta!

  Minua kovasti kiinnostaisi tämä konsepti, varsinkin kun siinä pääsisi näkemään sellaista paikallisten ihmisten elämää ja arkea. Mutta nyt kun on pieniä lapsia niin ei valitettavasti sovi tähän elämäntilanteeseen sellainen irtiotto. Tai tietysti jos yksin lähtisi lyhyeksi aikaa niin sitten. Totta myös tuo Annan mainitsema juttu, että siinä vähän kuin mennään tirkistelemään. Toivottavasti kyläläiset saavat jotain irti myös matkalaisista, ja hyvän korvauksen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Hiukan tämä tosiaan avaa myös ovea sen pohdinnalle, että onkohan kyläläisten mielestä sittenkään ”kivaa”, että pääsevät konkreettisesti näkemään ja kokemaan miten – heidän mittapuullaan – rikkaat länsimaalaiset tulevat kylään. Toisaalta meistä edullinen hinta on siellä kuitenkin iso raha, joten ansaintamielessä ehkä hyväksyvät asian, useimmat.
   Ja nykyisin, televisioiden ja internetin aikana, ovat kuitenkin jo nähneet elämää muuallakin.

 14. Onpa kiva että voititte kisan! Konsepti kuulostaa tosi mielenkiintoiselta, ja koittaisin sitä mielelläni itsekin – joskin rohkeutta se kyllä vaatisi, itsekin kun tykkään lomilla yleensä majoittautua en suite -hotellihuoneissa tai kokonaan itselle vuoratuissa airbnb-studioissa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *