Merellinen Halifax

Halifax feature

Kanadan reissumme tiimoilta olemme saaneet muutamankin kommentin, että mikä Halifax? Missä sellainen kaupunki on?

No ei meilläkään etukäteen erityistä suunnitelmaa ollut matkustaa Halifaxiin: se tuli matkamme yhdeksi kohteeksi vain siksi, että sieltä oli hyvät yhteydet niin Prince Edward Islandille kuin Saint Pierre & Miquelonille ja sinne pääsi kätevästi Reykjavikin kautta yhdellä välilaskulla. Eikä tarvinnut anoa USA:n viisumia vain kauttakulkua varten.

Halifax kellotorni

Kahden viikon lomamme loppupuolelle jätimme muutaman päivän myös itse Halifaxin kaupungille, jossa emme ennen paluutamme Saint Pierreltä olleetkaan vielä käyneet, vain lentokentällä, jolta on kaupunkiin kait lähes 50 kilometria.
Vinkkinä muuten, jos Halifaxiin tämän jutun innoittamana tai muuten päädyt, niin lentokentältä menee ihan paikallisbussikin (3,50 CAD) kaupunkiin, vaikka edes infotiski ei siitä maininnut ilman että erikseen siitä kysyimme: tarjosi vaan shuttlea (22 CAD) tai taksia (yli 50 CAD).

Residence Inn Marriott

Hotellin olimme varanneet keskustasta, sillä ajattelimme selvitä kaupungista kävellen, ilman autoa, mikä onnistuikin hyvin. Mitä nyt Residence Inn by Marriott oli rantaan nähden hiukan ylhäällä, eli kotimatka useimpina päivinä oli jyrkkää ylämäkeä. Hotellivalintamme sattui olemaan etenkin pariviikkoisen matkamme loppupuolelle nappivalinta kodinomaisuudellaan: tarjolla oli niin pesukoneita hotellivieraiden käyttöön kuin keittiö huoneessa kuin pientä iltaruokaa huonehintaan sisältyen useampana iltana.

Asukasluvultaan Helsinkiä vähän pienemmäksi kaupungiksi Halifax osoittautui ainakin meille ihan helmeksi kaupunkilomalle: pieni, pääosin käveltävä kaupunki, joka kuitenkin tarjosi mukavasti tekemistä useammalle päivälle.

Aloitimme Waterfrontilta, josta löysimme heti kolme mainitsemisen arvoista venettä/laivaa.

Harbour Hippo Halifax

Harbour Hippo on hauska amfibio-kulkuneuvo, jonka kyytiin halusimme heti moisen nähtyämme päästä: ajatus siitä, että samainen kulkuneuvo kierrättää meitä hiukan kaupungissa ja satamassa kuullosti sen verran vinkeältä. Kaupunkikierros oli aika kevyt esitys, mutta satamakierros kiva. Ihan erityisesti, kun oppaaksemme sattui nainen, joka ennen matkailu-uraansa oli työskennellyt armeijassa sukellusveneillä:  laivasto on yksi Halifaxin merkittävimpiä työllistäjiä.

Theodore Too Halifax

Satamakierrokselle olisi myös päässyt Theodore Too –hinaajalla. Sellaisella ihan oikeannäköisellä hinaajalla, siis ainakin lastenkirjojen mukaan oikeannäköisellä!

Kolmas mainitsemisen arvoinen vene oli Bluenose II –purjelaiva, joka on kopio 1920-luvulla rakennetusta laivasta. Alkuperäinen Bluenose oli niin kilpa- kuin kalastusalus, josta muodostui niin Nova Scotian kuin Kanadankin ikoni 1930-luvulla.

Yleensä Bluenose II on yleensä Lunenburgissa, mutta juuri matkamme aikana käymässä Halifaxissa. Tosin kävimmehän me Lunenburgissakin, joten olisimme me sen sielläkin voineet nähdä

Blue Nose II Blue Nose II

Risteilylaivojakin kaupungissa näkyi parhaina päivinä neljä – ainakin parikymmentä varustamoa tekee risteilyjä myös Bostonin ja Quebecin välisellä alueella, satamina mm. Halifax ja vaikka Prince Edward Islandin Charlottetown, mutta jostain syystä esimerkiksi Royal Caribbean varustamo taitaa myydä suomalaisille lähinnä Karibian risteilyjä.

Risteilijöiden Halifax

Rantabulevardin tuntumassa sijaitsee myös kaksikin hienoa museota. Merenkulkumuseon Titanic -osasto tulikin jo mainittua Halifaxin Titanicin ympärille rakentuneita nähtävyyksiä kootessani, mutta mielenkiintoinen oli myös Halifaxin räjähdysonnettomuus, josta emme ennen matkaamme olleet onnistuneet koskaan kuulemaankaan. Tasan samana päivänä kuin Suomi itsenäistyi 6.12.1917 ranskalainen ja norjalainen laiva törmäsivät toisiinsa Halifaxin satamassa sillä seurauksella, että ranskalainen ammuksia kuljettanut alus räjähti. Kuulemma aluksen kapteeni ymmärsi heti mitä on tapahtumassa ja miehistö evakuoitui kaupungin rannoille ja yritti saada ihmisiä siirtymään kauemmas rannalta, mutta ranskankielinen viesti ei mennyt perille vaan ihmiset päinvastoin tulivat rannalle katsomaan palavaa alusta ja kun se sitten räjähti, niin 2000 ihmistä sai surmansa ja kaupungin pohjoisosa oli muisto vain. Räjähdys oli suurin ihmisen aikaansaama räjähdys aina Hiroshimaan asti ja on edelleen on suurin ihmisen aikaansaama ei-ydinräjähdys.
Aika vaikuttavaa, osa museon kuvista olikin kuin Hiroshimasta.

Halifax Explosion

Canadian Immigration Museum HalifaxCanadian Immigration -museon maahanmuuttoa esittelevä opastettu kierros oli myös aivan mahtava! Museovieraat kuljetettiin Pier 21:n tiloissa, siis samoissa tiloissa, joissa maahanmuuttajat aikoinaan siirtyivät tilasta toiseen: laivasta maahantuloon liittyviin haastatteluihin ja edelleen tulliin ja kauppaan, josta ostettiin eväät junamatkalle Halifaxin satamasta eteenpäin ja aina junavaunuun asti. Ryhmäämme sattui myös muutama aikanaan Kanadaan tätä reittiä tullutkin ja nuori oppaamme osasi kivasti kierroksen aikana hyödyntää myös heidän kokemuksiaan.

Canadian Immigration Museum Halifax Canadian Immigration Museum Halifax Canadian Immigration Museum Halifax

Rantabulevardilta kannattaa Halifaxissa kuitenkin lähteä myös sisämaahan päin.
Ainakin Halifaxin uusi kirjastorakennus on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Kirjapinon muotoa jäljittelevä rakennus vetää hyvinkin vertoja vaikka Bilbaon Guggenheimille! Kirjasto tarjoaa myös hyvän tukikohdan diginomadille tai muuten vaan turistille ilmaisine verkkoineen ja kaksine kahviloineen. Ylimmän kerroksen kahvilasta pääsee myös kattoterassille ja se on muutenkin työ- ja oleskelutilana rauhallisempi.

Halifax Library Halifax Library

Bloggaajatapaaminen HalifaxissaMeille kirjaston kattoterassista vinkkasi Scimbaco -blogia kirjoittava Katja, joka perheineen asuu tällä hetkellä Kanadassa. Ehdimmekin tavata Katjan muutaman Halifax-päivämme aikana kahdesti, ensin tapasimme bloggaamisesta keskustellen vain Katjan ja sitten vielä Katjan perheenkin illallisella Hydrostonen kaupunginosassa, joka edustaa arkkitehtuuriltaan Halifaxin räjähdysonnettomuuden jälkeistä aikaa ja jossa on nykyisin paljon kivoja ravintoloita ja kauppoja.

Viheralueiden ja puutarhojen ystäville Halifaxilla on tarjota linnoitusalue, jonka kellotorni taitaa olla jonkinlainen kaupungin symboliki, ainakin päätellen sen yleisyydestä postikorteissa ja matkamuistoissa.

Halifax Public Gardenin puistoaluellakin kävijää muistutetaan Titanicista – eikös siellä pienen lammen keskellä uiskentele kuin uisketelekin Titanicin pienoismalli!

Halifax Public Garden Titanic

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

24 Comments

 1. Olipa mielenkiintoinen postaus! Kuulin nyt ensimmäistä kertaa tuosta valtavasta räjähdysonnettomuudesta Halifaxissa. Se on ollut kyllä aikamoisessa uutispimennossa.
  Ja tuo kirjasto on upea!

 2. Kiitos Tuula! Aika nurkkakuntaisiahan uutiset tapaavat olla – ja aikaisemmin tietysti vielä enemmän, eli jos jotain tapahtui sata vuotta siten toisella mantereella, niin veikkaisin, että aika vähän siitä sitten kuitenkaan on Euroopassa tiedetty.
  Kirjasto OLI paitsi upea ulkoa myös kiva sisältä!

 3. says: Veera

  Onpas kiinnostavia nähtävyyksiä! Tuolla tekisi mieli käydä ihan pelkkien Titanic- ja siirtolaisuusjuttujen takia, mutta muutakin kiinnostavaa näyttää löytyvän.

 4. says: Unna

  Heips! Kiitos mukavasta ja mukaansatempaavasta postauksesta itsellekin varsin tuntemattomasta kohteesta. Tosi mielenkiintoisia kohteita olitte nostaneet tähän. Tuo Halifaxin räjähdyksen mittavuus oli aivan karmivaa luettavaa! Ihanaa vastapainoa toi tuo Theodore Too -hinaaja, voiko olla vielä lystikkäämmän näköistä missään?! Ja tuo purjevene Bluenose II, vau! En ole itse paljon päässyt purjehtimaan mutta tuollaiset vanhat purjelaivat aina jotenkin sykähdyttävät. Katsoin joskus telkkarista ohjelmaa missä Thomas Cookin laiva oli rekonstruoitu ja sillä tehtiin sama merimatka kuin Cook aikoinaan. Siihen pääsi mukaan eri satamista ”miehistöksi”. Sellainen reissu olisi myös mielenkiintoista joskus kokea :)!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Monna! Hinaaja sai kyllä monet ihan ”aikuisetkin” melkein ratkeamaan nauruun tuolla rannalla – hyvän tuulen hinaaja, siis, selvästikin!

 5. Olen joskus katsellutkin Icelandairin lentoja Kanadaan ja vain sen perusteella tämänkin kaupungin bongaillut!
  Mielenkiintoista historiaa ja arkkitehtuuria. Ihan parasta lukea teidän blogista aina näistä vähän tuntemattomammista kohteista :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maarit Johanna – paitsi kommentista myös tuosta, että kiva lukea näistä vähän ”oudommistakin” kohteista. Tosin seuraavan kohteen osalta joutunen tuottamaan pettymyksen: Varsova ei taida olla riittävän outo :-)

 6. says: Lotta | Watia.fi

  Olen tuollaisella amfibio-kulkuneuvolla käynyt kierroksella Bostonissa. Se oli kyllä todella viihdyttävä kierros. Niitä taitaa olla Pohjois-Amerikassa enemmänkin, ainakin merenrantakaupungeissa niitä näkee. Mukava tapa nähdä kaupunkia maalta ja vedestä.

  Enpä ollut tuosta räjähdyksestä kuullut. Valtava! Huh huh.

  Siistiä, että tapasitte Katjan kanssa. :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Aika ovelaa kyllä tuo Katjan tapaaminen – ja vielä Instagramin yhteen saattamina. Parikin tapaamista maailmalla on tuo Instagram meille jo järjestänyt!

 7. Halifax on käsittääkseni aikaisemmin ollut tyypillinen välilaskupaikka matkalla Karibialle, tai ainakin Kuubassa työskennellessäni asiakkaat sen usein mainitsi aikaisemmilta reissuiltaan, joten kaupungin nimi oli siksi minullekin entuudestaan tuttu. Mutta nytpäs tiedän kaupungista muutakin kuin vain nimen! :)
  Tuo Canadian Immigration -museo kuulostaa hurjan mielenkiintoiselta ja hyvin toteutetulta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Minä taas en tiennyt, että Halifax olisi ollut tyypillinen välilaskupaikka matkalla Karibialle :-)

 8. Olipa karmea tapaus tuo räjähdys. 9000 loukkaantunutta. Voin kuvitella ihmisten kerääntyvän seuraamaan laivapaloa rannoille ja aivan turhaan kapteenin huudella vaarasta. Oli se Vallinsaaren räjähdyskin melkoinen, muuta onneksi kaukana asutuksesta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teppo! Iso juttu tuo varmaan aikoinaan on ollut, mutta eipä ole oikein täkäläisissä historiankirjoissa noussut esille, kun emme muista siitä koskaan ennen kuulleen.

 9. says: Stacy

  Amerikanharmaahaikara oli valinnut aluksekseen juuri Titanicin. Ehkä kannattaisikin jättää merenkulku vain niille, joilla on siivet tai evät. Olen nähnyt amerikanharmaahaikaran jossain Kaliforniassa.
  Jos räjähdys tapahtuisi tänään, ihmiset varmasti kuolisivat yrittäen ottaa siitä kuvaa kännykällä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Tuo on kyllä totta mitä arvelet, että nykyisin ihmiset taitavat laittaa kuvaamisen jopa ohi oman turvallisuutensa.

 10. Aikamoinen räjähdys kyllä, hirvittää! Tulee ihan mieleen täällä Kaliforniassa vuonna 1944 sattunut Port Chicagon räjähdys, jossa myös oli kyseessä sotalaiva. Yli 300 sotilasta ja siviiliä kuoli, ja toiset yli 300 loukkaantui.

  Kanada on vielä minulla käymättä kuten varmaan johonkin kommenttiin jo aiemmin laitoinkin, mutta suunnitelmissa kyllä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Ihan tuntematon tuo Kalifornian räjähdyskin meikäläiselle oli.

 11. says: Nomadi

  Mielenkiintoista luettavaa! Mekin olemme matkalla Halifaxiin heinäkuussa Islannin-kierroksen jälkeen. Sieltä suuntaamme tosin käsittääkseni eri suuntaan kuin te teitte – kohti Cape Bretonia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Nomadi! Cape Bretonin suunnalla emme käyneet, mutta ehkä tämän jutun lisäksi muutama muukin juttu Halifaxin suunnalta saattavat silti olla myös teille iloksi!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.