Ideasta näyttelyksi – Come to Finland!

Come to Finland -näyttely

Magnus Londen heittäytyy lähes runolliseksi kertoessaan elegantista naisesta, joka istuu ravintolan terassilla shampanjalasi edessään. Hän ei ole koskaan nähnyt Helsinkiä näin autiona, mutta kuva ei olekaan nyky-Helsingistä, vaan matkailujuliste vuodelta 1939. Juliste on Hagelstamin anktivariaatin ikkunassa ja Magnus tietää, että hänen on saatava se. Hänen on myös saatava tietää enemmän: tämä ei voi olla ainoa laatuaan vaan näitä on oltava enemmän. Ja niin hänestä tuli, kuusitoista vuotta sitten, julistekeräilijä.

Magnus Londen

Julistetta vuodelta 1939 koristavat olympiarenkaat. Vuoden 1940 olympialaisia ei kuitenkaan sodan takia koskaan tullut Helsinkiin, mutta juliste jäi elämään. Kuten toinenkin, josta sitten pienin muutoksin tehtiin julisteita vuonna 1952 lopulta pidettyihin olympialaisiin: Suomen karttaa piti hiukan muokata, Petsamo poistaa ja Karjalaa hiukan pienentää.

Olympia 1952 Olympia 1940

Imatra-julisteSuomen markkinointi matkailukohteena alkoi Imatran koskesta.

Imatralla oli uusi hotelli ja koskenkin valaistus oli uusittu, joten matkailijat olisivat tervetulleita. Axel Gallen (sittemmin Akseli Gallen-Kallela) toteutti Imatraa kuvaavan julisteen vuonna 1893. Ei ollut internettiä, ei, mutta juliste kertoi Imatrasta ranskaksi ja venäjäksi.

Imatran jälkeen matkailijoille markkinointiin 1900-luvun alussa Helsinkiä, Turkua, Viipuria, Kolia ja Punkaharjua. Lappi tuli mukaan vasta 1930-luvulla.

Turku matkailujulisteessa Viipuri matkailujulisteessa

Matkailijat tulivat Venäjältä, Saksasta, Englannista ja Ruotsista. Heitä ei ollut paljon, sillä matkailu ei vain harvojen ulottuvilla. Laivaan Saksasta Suomeen mahtui 38 matkustajaa.

Sotien jälkeen matkailujulisteisiin ilmestyivät lapset: matkailu oli jo mahdollista perheillekin. Niin, ja huumori.

Julisteissa näkyy niiden kaupallisuus. VR:n tilaamissa julisteissa piti näkyä juna. Kuten markkinoinnissa kai aina, totuutta on myös mahdollista hiukan muokata: ei se juna oikeasti mennyt ihan Pallastunturille asti, mutta kuvassa se voi siltä näyttää.

VR matkailujuliste VR matkailujuliste

1960-luvun julisteen Turusta muistan oikeasti nuoruudestani.
Naantalia ja Hankoa, Suomea kesäkohteena, markkinoivat julisteet ilahduttavat edelleen näin helmikuussa: kesä on tulossa …

Naantali matkailujuliste Hanko matkailujuliste

Erik Bruunille. suomalaisen julistetaiteen legendalle, on omistettu näyttelyssä kokonainen seinä. Suomen ja Ruotsin välistä laivaliikennettä markkinoivan julisteen tekoon haettiin inspiraatiota matkustamalla näillä laivoilla ja inspiraatio löytyi buffetpöydästä.
Näinhän matkabloggaajien nykyaikana toteuttamat markkinointihenkiset yhteistyöjututkin syntyvät, hakemalla inspiraatiota jutun kohteena olevasta paikasta.

Erik Bruunin matkailujulisteita

Lentoliikennekin ehti vielä julisteisiin. Ehti, sillä 1960-luvulla värivalokuvat valtasivat alaa ja julistetaide vaipui taka-alalle. En ollut ajatellut, että tekniikan kehittyminen on tässäkin kohdin muuttanut maailman, nopeasti. Kuten monissa vanhoissa matkailujulisteissa joissain lentoaiheisissakin julisteissa näkyy Tuomiokirkko. Tuomiokirkon ja lentokoneen sijoittaminen samaan kuvaan ei kuitenkaan ollut vain taiteilijan vapautta, sillä ennen Malmin (ja Helsinki-Vantaan) lentokenttää lentoliikenne Helsinkiin tapahtui Katajanokan kautta. Lentoaika Helsinki-Turku-Tukholma oli muuten aikoinaan 165 minuuttia!

Lentoliikenne matkailujuliste Lentoliikenne matkailujuliste
Värivalokuvat valtaavat julisteet

Vintagesta nykyaikaan

Meriharakka juliste TammisaariVärivalokuvat veivät piirretyt matkailujulisteet, mutta näyttelyä varten on tilattiin 12 suomalaiselta taiteilijalta kultakin kaksi julistetta: toinen yleisesti  Suomea matkakohteena markkinoiva ja toinen jotain paikkakuntaa markkinoiva.
Tammisaaren julisteeseen oli päässyt myös meriharakka!

Kansallismuseo, Visit Finland ja Come to Finland -organisaatiot järjestivät myös joulukuussa 2016 julistekilpailun, jossa parhaiten sijoittuneet julisteet ovat myös esillä näyttelyssä.
Näyttelyn voitti guatemalaistaustainen Omar Escalante julisteellaan Take Some Finland, jossa suomalaisuus kiteytyy talveen, avantoon, mökkiin meren rannalla ja revontuliin.

Nykyaikainen Helsinki matkailujuliste Take some finland -juliste

Esillä on myös matkailun edistämiseen liittyviä elokuvia (tai niiden pätkiä) vuosien varrelta ja näyttelyn julisteista tuotettuja tavaroita kotiin hankittavaksi.

Julisteet itse näyttelyssähän ovat kaikki aitoja, alkuperäisiä, mutta osasta niistä voi halutessaan ostaa itselleen kopion n. 25 euron hintaa (riippuen vähän julisteen koosta).
Monet näyttelyssä esillä olevista alkuperäisistä julisteista ovat julistekeräilijäksi sattuman oikusta ryhtyneen Magnus Londenin itselleen hankkimia, mutta osa myös muualta lainattuja. Aitojen, alkuperäisten, piirrettyjen julisteiden hinnat liikkuvat maailmalla 2000 – 5 000 euron välillä, paitsi jos kyseessä on talvinen alppimaisema, jolloin hinnat voivat nousta jopa 10 000 euroon. Värivalokuvajulisteita saa jo muutamalla sadalla eurolla.

Alkuperäisiä julisteita näyttelyssä on esillä noin 100.
Näitä alkuperäisiä julisteita kannattaa ehdottomasti, jos vaan mahdollista, käydä itse museossa katsomassa, sillä tämän jutun kuvituksena olevat museon seinältä pikaisesti lehdistötilaisuudessa otetut kuvat julisteista lasin takana eivät tee niille oikeutta.
Suuntaan tai toiseen hiukan vinot kuvat ovat omiamme, pienet kuvat Axel Gallenin Imatra-julisteesta ja Tammisaaren ”meriharakka” -julisteesta ovat Come to Finlandin materiaalia.

Come to Finland magneetteja

Come to Finland – Riemuhuuto paratiisista -näyttely Kansallismuseossa 17.2. – 28.5.2017.
Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-18. Liput 7-10 euroa tai museokortilla.

Näyttelyn julisteista ja niiden historiasta kertovat kirjat Come to Finland Posters & Travel Tales 1851 – 1965 vuodelta 2008 (35 euroa) ja Come to Finland! Paradise calling Travel posters & stories ”pokkari” saatavina näyttelyn ja Kansallismuseon myymälöissä.
Isossa kirjassa julisteita on vielä paljon enemmän kuin näyttelyssä, joten jos ihastut vanhojen julisteiden maailmaan, kannattaa hankkia se.

Tags from the story
Join the Conversation

16 Comments

 1. says: Marjo

  Upea näyttely ja on omalla ”must to see” -listallani.
  Jännä nähdä miten julistetaide on muuttanut muotoaan vuosien saatossa.
  Tuttuja julisteita bongasin ottamistanne kuvista ainakin tuon legendaarisen olympialaisen julisteen. Samoin tuo Rautateiden rengasmatkat ja Hangon Merikylpylä ovat tuttuja ja äärimmäisen kauniita myös.
  Erik Bruunin julisteita on itselläni muutamia – toistaiseksi vielä rullalla mutta pakko oli saada ne itselle.
  Meriharakka ja Tammisaari taitavat kuulua yhteen :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Minulle tutuinta julistetta Turusta 60-luvulta jäin ilmeisesti vaan tuijottamaan epäuskoisena niin etten edes kuvaa siitä napannut.

 2. Kiitos tästä postauksestasi! Olen ihan pakko mennä Kansallismuseoon ostamaan tuo Hangon juliste. En tiedä miksi, mutta se puhuttelee minua aika tavalla. Muutenkin nämä julisteet edustavat sitä mennyttä aikaa, mutta ovat samalla todella muodikkaita. Saman tyylisiä kortteja ja magneetteja myydään myös Etelä-Englannin rantakaupungeissa. Sieltä lähti niitä myös mukaan.

 3. says: Pirkko

  Kiitos Heidi! Monet julisteista olivat kyllä ihan ”taulukelpoisia” – valittavasti vaan kotimme seinäala alkaa olla niin loppuun asti varattua, että ihan julisteena mikään ei kotiin asti päässyt.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Seniorina muistan kyllä julisteita nuoruudestani ja niitä tehtiinkin usein koulun kuvaamataidon tunnilla. En ollut edes tajunnut, että värivalokuvalla oli niin iso merkitys niiden poistumisessa maisemista!

 4. says: Lotta | Watia.fi

  Ai että noi julisteet on niin symppiksiä! <3 Ihan pakko päästä katsomaan tuo näyttely. Mielenkiintoista kuulla, miten Suomea on markkinoitu aiemmin. :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Siihenhän onkin mahdollisuus aina 28.5. asti, joten ehkä enemmänkin matkaileva osuu siihen mennessä jossain välissä Helsinkiin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija, julisteita näyttelyssä on sentää yli 100, joten ehken elämystä ihan onnistunut pilaamaan :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Miika & Gia! Tämä oli kyllä mahtava näyttely ja kiitos tuon Magnus Londenin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sanna! Jotenkin kyllä on tavallaan sääli, että värivalokuva pitkälti syrjäytti tämän taidemuodon.

 5. says: Taija Mård

  Kävin katsomassa näyttelyn juuri eilen: -) ja pidin kovasti tästä kattavasta postauksesta! (Jaankin sen saman tien LinkedIniin.) Minua sykähdytti eniten juliste, johon oli saatu mahtumaan metsää ja rantakallioita, sisävesilaivalle huiskuttava tyylikäs ulkoileva pariskunta, merellä purjehtivat veneet ja vielä pääkaupungin siluetti! Toki monia muitakin sykähdyttäviä töitä, joiden parissa kelpaa tunnelmoida, nostalgoida.

 6. says: Pirkko

  Kiitos Taija! Mukavaa, että löydit juttumme! Näyttely tarjosi kyllä mukavan annoksen nostalgiaa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *