Turistina Bhutanissa

Turistina Bhutanissa feature

Olisikohan Bhutan ainoa maa maailmassa, jossa tutustuminen maahan myydään aina kokonaispakettina, joka sisältää viisumin, majoitukset, kuljetukset, opaspalvelut ja ateriat? Tämä kaikki hintaan 250 USD per henkilö per vuorokausi (tai 200 USD keskitalvella joulukuusta helmikuuhun ja sadekaudella kesäkuusta elokuuhun). Peruspakettiin kuuluvan 3 tähden hotellin voi halutessaan upgradata 4 tai jopa 5 tähden hotelliksi, mutta paketista ei voi valita mitään kokonaan pois.
Jos ryhmän koko on alle kolme henkilöä, päivähinnat ovat vielä korkeampia.
Tarkemmat tiedot voi tarkistaa maan virallisilta sivuilta www.tourism.gov.bt.

Bhutan avautui turismille myöhään ja oli siinä vaiheessa nähnyt reppureissaajien vaelluksen Nepaliin kaikkine lieveilmiöineen, eikä halunnut tämän tapahtuvan Bhutanissa. Vain muutamien Bhutanin kanssa samaan valtioliittoon kuuluvien Aasian maiden kansalaiset, mm. intialaiset, voivat tulla Bhutaniin omatoimisesti.

Myös lennot Bhutaniin ovat kalliita, sillä kilpailua reiteillä Bangkokista,  Delhista (ja muutamasta muusta Intian kaupungista), Dhakasta, Kathmandusta ja Singaporesta ei juuri ole. Lenton Kathmandu – Paro väitetään tarjoavan parhaat näköalat Himalajalle.

Useimmat turistit tekevät jonkinlaisen kierroksen läntisessä Bhutanissa, pääkaupungissa Thimphussa, vanhassa pääkaupungissa Punakhassa ja Parossa, kaupungissa lentokentän kupeessa, joka on myös tukikohtana päiväretkille Tiikerinpesän luostariin.

Keskiseen ja itäiseen Bhutaniin pääsee lähinnä pienlentokoneilla, sillä hyväkuntoiset, asvaltoidut tiet loppuvat Punakhaan.

Hotel Thimphu
Osel-hotelli Thimphussa

Hotel Thimphu

Me vietimme ensimmäiset pari yötä Thimphussa. Kaikki käyttämämme hotellit, myös Osel-hotelli Thimphussa, olivat näitä peruspakettiin kuuluvia 3 tähden hotelleja. Hotelli oli muuten sellaiseksi ihan kelvollinen, mutta helmikuussa siellä oli kylmä! Toki huoneessa oli patteri, mutta koska sitä ei oltu lämmitetty ennen meidän sinne saapumistamme sai huoneessa alkuun istua talvivaatteissa. Kylpyhuone ei lämmennyt lainkaan, eli ovi sinne oli syytä pitää visusti kiinni. Kuumaa vettä sai vasta 5 minuutin juoksuttamisen jälkeen, mutta sen jälkeen se oli kyllä ihan kuumaa. Tuo 5 minuuttia oli mainittu ihan huoneen käyttöohjeissa.

Hotel Punakha
Drubcchu Resort Punakha

Hotel Punakha

Drubcchu Resort Punakhan laaksossa oli jo lämmin, mutta Punakha onkin alhaalla laaksossa. Hotellin puutarhasta olisi halutessaan voinut poimia vaikka banaaneja. Lämmintä vettäkin sai noin minuutissa :-)

Olathang -hotelli Parossa
Olathang -hotelli Parossa

Hotel Paro

Parossa asuimme historiallisessa Olathang-hotellissa, joka rakennettiin vuonna 1972, kuulemma maan ensimmäisenä hotellina, vanhan kuninkaan kruunajaisiin osallistuneita valtiovieraita varten. En tiedä rakennettiinko nämä erilliset pienet talotkin, jossa meidän huoneemme sattuu sijaitsemaan jo silloin, mutta päärakennus ainakin. Hotellihuone odotti meitä lämpimänä ja kuumaa vettä sai alle minuutissa. Huoneen lämpöpatteri ei kuitenkaan täälläkään lämmitä kylpyhuonetta.

Hotelliaamiaiset, ravintoloissa päivän mittaan nautitut lounaat ja joskus erillisissä ravintoloissa, joskus hotellin ravintolassa, nautitut illalliset pitävät kyllä hengissä, mutta varsinaisista kulinaarisista elämyksistä ei oikein voi puhua. Aterioilla on tarjolla aina suunnilleen samat ruokalajit, nuudelia tai pastaa, riisiä, paistettuja perunoita, lämpimiä vihanneksia (usein kaalia ja porkkanaa), luisia kananpaloja, joskus muutakin lihaa ja joskus vihannes- tai perunanyyttejä. Jälkiruuaksi on jäätelöä tai hedelmiä, useimmiten vesimelonia.

Dinner Bhutan Lunch Bhutan Dessert Bhutan
Aamiaisilla on tarjolla paahtoleipää, munia keitettynä tai paistettuna, usein jotain makkaraa ja ehkä joku kahvileipäkin ja mehua ja kahvia tai teetä.
Ateriajuomat eivät sentään sisälly kokonaispakettiin vaan ne ostetaan erikseen. Veden hintaa en ole selvittänyt, sillä sen maksaa matkanjärjestäjämme, mutta olut maksaa 150 ngultrumia, eli runsaat 2 euroa – ja virvoitusjuomat, esimerkiksi cola zero yleensä saman, joskus vaan 100 ngulrumia eli 1,40.
Kaupassa ison olutpullon saa n. 80 sentillä ja pienen cokiksen 30 sentillä.

Breakfast Bhutan Breakfast Punakha

Kaikissa hotelleissa on, ehkä hiukan yllättäen, ollut käytettävissä jonkin tasoinen internet-yhteys. Thimphussa, jopa huoneessa, mutta toisaalta useimmiten se oli lähes puolet vuorokaudesta kokonaan poissa käytöstä syystä tai toisesta. Muissa hotelleissa netti on ollut käytettävissä vain yleisissä tiloissa. Netin nopeudet ovat riittäneet Facebookin käyttöön, keskikokoisten kuvien (1600 x 1600) lataamiseen ja sähköpostin lukemiseen, mutta esimerkiksi Yle Areenan ei oikein ole tullut mieleen edes kokeilla.
Helsingin Sanomat on lataantunut kohtuuajassa.

Internet Bhutan
Internet-aula, ei kun siis hotellin aula, Punakhassa

 

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

34 Comments

 1. says: Suunnaton

  Kiva nähdä, miltä nuo peruspaketin majoitukset näyttävät!
  Tiedätkö, pitääkö reissuporukka olla koottuna jo valmiiksi, vai yhdistelevätkö matkanjärjestäjät 1-2 hlön porukoita matkailijoiden niin halutessa?
  Entä mitenkähän paljon matkapaketeissa on valinnanvaraa, eli miten paljon sisältö vaihtelee matkanjärjestäjästä riippuen ja miten paljon esim. painotuksia ajankäytössä muokataan toiveiden mukaan?

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Suunnaton! Ehkä ainakin yksinmatkustajan voisi olla hyvä etsiä ryhmä jo Suomesta järjestettävistä matkoista. Tuo 1-2 hengen lisähinta on kuitenkin kuulemma vain luokkaa 50 USD per päivä, joten ihan privaatistikin maata pystyy kiertämään, mutta siis oppaan kanssa.
   Jos ”omatoimisesti” menee Bhutaniin, niin matkan kesto ja ohjelma on neuvoteltavissa käsittääkseni ihan vapaasti – huomioiden kuitenkin, että osaan maata ei oikein käytännössä ole kulkuyhteyksiä.

 2. Varmasti huikea kohde tuo Bhutan!

  Jännä kuulla että matka on noin tarkkaan määritelty, että matkat myydään kokonaispaketteina. Ja nähdä noita ateriakuvia. Siellä saattaisi tulla värikkäitä salaatteja ikävä…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Tuo vain kokonaispakettina myyminen on kyllä aika omanlaisensa ratkaisu, mutta ovat nyt tuohon päätyneet. Kaalia ja pinaattia ym. vihreää oli usein tarjolla lämpiminä lisukkeina, mutta ihan salaattia harvemmin.

 3. ”Tuo 5 minuuttia oli mainittu ihan huoneen käyttöohjeissa.”

  Jotenkin tämä sai naurahtamaan. :D Aikamoista veden tuhlaamistahan se juoksuttaminenkin on.. Ehkä olisi syytä kehittää tehokkaampia lämmitysjärjestelmiä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Näin on – ja viisi minuuttia on aika pitkä aika. Erityisen haasteellista tuo olisi ollut wc:n käsisuihkun kanssa, sitä olisi siis pitänyt painaa koko tuon 5 minuuttia. Valitsin suihkun :-)

 4. Tosiaankin mielenkiintoinen järjestely nuo matkapaketit. Ajattelin heti, että varmasti ne kolmen tähden hotellit ovat todella matalatasoisia, mutta kivoiltahan nuo näyttää!
  Monissa maissa olen törmännyt tuohon, että vettä pitää juoksuttaa suihkusta tovi ennen kuin lämmintä vettä alkaa tulla. Onhan se aikamoista haaskausta, kuten Annekin mainitsi, mutta kun alkuun vesi on usein niin kamalan kylmää, että ei todellakaan tule mieleen aloittaa peseytymistä jo siinä vaiheessa. Ihan ymmärrettävää, että ohjeissakin on mainittu suht pitkästä juoksutusajasta, muuten varmasti respa täyttyisi vihaisista asiakkaista :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Voi olla, että hotellimme olivat tuon perustason yläpäässä johtuen suomalaisen matkanjärjestäjämme (Olympia) hyvistä suhteista paikallisiin toimijoihin. Tarkistin kuitenkin, että perustasolla ollaan, eli lisämaksuja neljän tai viiden tähden hotelleista ei ole maksettu.

 5. Bhutan on kyllä äärimmäisen kiehtova maa! Hotellit näyttävät yllättävän ”länsimaalaisystävällisiltä” nettiyhteyksineen. Jäin miettimään, että minkäköhänlaista ruokaa paikalliset syövät arkisin/juhlissa. Aika yllättävää jos Bhutanin ruokakulttuuri on todella noin simppeliä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Valitettavasti emme paikallisempaan ruokaan päässeet tutustumaan. Paikallisoppaamme söi kyllä muutamaan otteeseen muuta ruokaa kuin ryhmämme, luultavasti se ainakin oli voimakkaammin maustettua.

 6. Kiehtovia maita, nuo tuolla seudulla olevat, Bhutankin. Itse näen tuollaisen ”pakkopaketin” tosi fiksuna järjestelmänä, jolla voidaan säädellä turismia. Matkailusta kun koituu paljon harmiakin ja varmasti jossain vaiheessa tietyissä kohteissa turismia on rajoitettava. Täytyypä tutkia, löytyykö blogistasi lisää juttua maasta :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Bhutan tosiaan avautui maailmalle niin myöhään, että saattoivat hyödyntää jo naapurimaiden huonojakin kokemuksia turismista harkitessaan miten maataan sille avaavat. Lisää juttuja on tulossa vielä – ja tuon jutun Tiikerinpesästä julkaisin juuri eilen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Toisaalta vaatimattomassa ruuassakin on puolensa – eipä tule lomakiloja!

 7. No tässä on ollut aivan varmasti melko mielenkiintoinen kohde.. Mutta hotellit näyttävät ainakin kovin siistiltä, tosin eipä kylmä hotellihuone kuulosta kovin mukavalta, mutta seikkailu tuokin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Monna! Huoneet sai kyllä lämpimiksi – ja parhaimmillaan olivat laittaneet patterit etukäteen hohkaamaan, eli huone saattoi olla aluksi liiankin lämmin. Jotenkin vaan suomalaiselle tuo keskuslämmityksen puuttuminen vaatii vähän totuttelua, oli se sitten Bhutanissa tai talvikylmässä Portugalissa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Taitaa kyllä Bhutan olla meidänkin maalistamme eksoottisimmasta päästä!

 8. says: Lotta | Watia.fi

  Aika tyyriiltä äkkiseltään kuulostaa 250 euroa per päivä. Vaikuttaa myös siltä, että pääseekö sitten näkemään maata kuitenkaan ihan niin hyvin. Kauheen valvotulta kuulostaa! Eikä ruuat näytä paikalliselta, vaikka en kyllä tiedä, mitä siellä paikalliset syövät. Voisin kuitenkin kuvitella, että aamiaiseksi eivät syö paahtoleipää. Matkalla kun ihan parasta on päästä maistamaan niitä paikallisia makuja joka aterialla. Ideana Bhutan kiinnosti, mutta en tiedä, kiinnostaako sittenkään enää. :-p

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! En ole käynyt Pohjois-Koreassa, mutta emme kokeneet oloamme Bhutanissa mitenkään valvotuksi. Jos emme olisi halunneet lähteä ryhmän mukana retkille, niin olisimme toki voineet jäädä hotelliin ja kierrellä kaupungilla omin päin, mutta meistä retket olivat kivoja ja halusimme niille mukaan.
   Leipää tosiaan oli aika vähän tarjolla, eli ei kuulu sikäläiseen perusruokaan – minä taas pidän leivästä, joten minulle se kyllä turistiaamiaisella kelpasi.
   Paikallisia makujakin olisi varmasti löytynyt – mutta minä taas pitäydyn mieluummin pääsääntöisesti suhteellisen varmoissa valinnoissa enkä pidä hyvin mausteisesta ruuasta. Joku kyllä sitäkin kokeili ja potkua kuulemma löytyi!

 9. Hotellihuoneet näyttävät paremmalta kuin mitä olisin uskonut. Olen Euroopassakin ollut kehnoimmissa kolmen tähden huoneissa.
  Oliko ruoka kuitenkin puhdasta eli vältyittekö vatsataudilta? Bhutan on kiinnostava kohde juuri sen eristyneisyytensä vuoksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Ruuan kanssa ei ollut ongelmia, talvikaudella ainakaan. Kukaan 12 hengen ryhmästämme ei tainnut vatsatauteja valitella – tosin emme kovin extremeruokapaikkoja tai -lajeja halunneet kokeillakaan.

 10. Enpä tiennytkään, että Bhutaniin pääsee vain tällaisella kokonaispakettimatkalla. Mutta ihan ok:n näköisiähän nämä pakettiin kuuluvat hotellitkin ovat. Millaisia ja miten kalliita lienevät sitten nämä viiden tähden hotellit? Kiinnostava kohde varmasti.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Emme tulleet tutustuneeksi viiden tähden hotelleihin, vaikka niitä (luultavasti) ohimennen muutaman näimmekin. Kiertomatkalaiselle, joka on 2-3 yötä samassa hotellissa ja päivät enimmäkseen muualla tämäkin taso riitti ihan hyvin.

 11. Ohhoh, melkoisen hinnakasta! Kuvittelin, että 250 USD olisi joku paketti viisumeihin, matkanjärjestelyyn jne, mutta että vuorokausihinta, huh. Toisaalta, kokemuksista maksaa mieluummin kuin materiasta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sannahof! Onhan se paljon, mutta se kattaakin sitten kaiken: hotellin, oppaan, kuljetukset ja ruuankin. Näin Bhutan varmistaa, että matkailijat oikeasti työllistävät paikallisia – reppumatkailijathan usein jättävät melko vähän rahaa maahan.

 12. Äärettömän mielenkiintoinen kohde! On kyllä kalliskin. Vaikea jotenkin ajatella, etteivät haluaisi enempää turisteja sinne. Ja positiivinen yllätys, että noinkin hyvä netti löytyi hotelleista! Ei todellakaan mikään itsestäänselvyys.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Meri! Bhutan on aika pieni maa ja on ollut historiassaan tarkka omasta kulttuuristaan ja buddhalaisuudesta – esimerkiksi ovat ajaneet nepalilaisia (hinduja) pois maastaan suurina joukkoina. Tätä taustaa vastaan on mielestäni ymmärrettävää, että haluavat pienenä maana Nepalin ja Intian naapurustossa haalita maahansa tulevia turistivirtoja.

 13. Jääkylmistä kylpyhuoneista tulee mieleen matka Meksikon ylängöllä. Kylpyhuoneen peili oli aina aamusta jäässä. Ja kuumaa vettä ei tullut. Aamupesu oli aika nopeasti tehty.

  Bhutan on minulle yksinmentävä kohde. Teppo ei tuonne voi lähteä korkean ilmanalan takia. No ei tosin ole edes kovin innokas lähtemään. Kuulemma lähtee mielummin siten sillä aikaa risteilemään : D Itse haluaisin käydä, koska jotenkin tuo vain tuntuu maalta joka tulisi nähdä nyt melko pian.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Suomalainen (tai skandinaavinen) keskuslämmitys on kyllä turhankin itsestään selvä asia meille. Korkea ilmanala on kyllä vähän työläs, tai riippuu tietysti henkilöstä – minä en ole sen kanssa kovin Sinut, mutta esimerkiksi Lassella ei tainnut olla mitään ongelmaa.

 14. Yllättävänkin modernia ja eleganttia siihennähden mitä odotin, mielenkiintoista seurata miten Bhutan muuttuu avatessaan verhojaan muulle maailmalle :)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *