Päiväretki Murcian kaupunkiin

Murcia feature

Tunnustan heti aluksi: maa- ja aluebongareina lähdimme päiväretkelle Alicantesta Murciaan tutustuaksemme samalla matkalla myös Murcian itsehallintoalueeseen. Mutta toki silti halusimme nähdä Murcian kaupunkia, ainakin sen tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat kohteet. Tavalliseen tapaamme tutustuimme etukäteen Murcian nähtävyyksiin Tripadvisorin ”Things to do” -listan avulla ja valitsimme siitä Santa Marian katedraalin, Salzillon museon ja muutaman kivan näköisen aukion, kuten Glorieta de Espanan ja Plaza de las Floresin. Kartalla nämä asettuivat mukavasti rautatieaseman ja linja-autoaseman välille.

Matkan Alicatesta Murciaan taitoimme aamujunalla: 9:16 Alicantesta lähtevä juna oli perillä Murciassa 10:47, eli matkaan kului noin 1½ tuntia. Junassa kaikki käyttivät kuuliaisesti maskia, mitä myös lippuja tarkistava junailija valvoi ohikulkiessaan. Rautatieasemalta on hiukan matkaa Murcian kaupungin keskustaan, jos siis keskustaksi määritellään vaikka Santa Marian katedraali. Hiukan kosteasta säästä huolimatta matka taittui hyvin kävellen – olimmehan juuri istuneet melkein pari tuntia! Suuntasimme Segura-joelle, jonka ylitimme Puente de los Peligros -siltaa pitkin pysähtyen sen verran sillalle, että huomasimme myös joessa asustelevan jättiläiskalan :-)

Glorieta de Espanasta netissä näkemämme kesäiset kuvat olivat yhtä kukkaloistoa, mutta ei tammikuukaan huono valinta tämänkään osalta ollut, sillä aukio oli vielä punaisenaan joulutähtiä joulun jäljiltä. 1700-luvun alussa vaikuttanut kardinaali Bellugaa muistetaan Murciassa useammassa paikassa. Glorieta de Espana -aukion päädyssä on hänen patsaansa ja Santa Marian katedraalin edustaa hallitseva aukio kantaa sekin hänen nimeään eli Plaza Cardinal Belluga.

Murcia MurciaMurcia Cardenal Belluga Glorieta de Espana Glorieta de Espana

Joulutähtiä ja sähkökynttilöitä

Santa Marian katedraali on iso, ehkä voisi jopa käyttää sanaa valtava, ja kiertelimmekin sitä tovin. Nykyaika – tai paloturvallisuus – oli iskenyt tännekin. Kirkossa muuten kuin turisteina vierailevat ihmiset eivät enää sytyttäneet oikeita kynttilöitä vaan sytyttivät sähkökynttilöitä laittamalla kolikon lippaaseen. Katedraali on rakennettu jo 1300-luvun lopulla, alunperin goottityylisenä, mutta 1700-luvulla siihen lisättiin barokkityylinen julkisivu.

Katedraalin jälkeen olisimme jo olleet pienen ruokatauon tarpeessa, mutta hairahduimme hetkeksi ostoskaduille, kun kortteli toisensa jälkeen kävelykadun varrella oli pieniä jännittäviä liikkeitä. Pandemia-ajasta muistutti Oleovidin maskikauppa – siis kauppa, jossa myytiin vaan erilaisia maskeja! Vaikkakaan mukana Espanjassa ollut maskivarastomme ei ollutkaan vielä loppumassa, niin päädyimme mekin maskiostoksille! Runsaasta värivalikoimasta huolimatta pitäydyimme klassisessa mustassa ja täytimme reppumme parilla paketilla suomalaiseen hintatasoon nähden edullisilla FFP2-maskeilla.

Plaza de las Floresilla maltoimme lopulta pitää tauon. Pieni kukkatori tarjosi kauniin taustan tauolle eikä ruuassakaan mitään vikaa ollut. Lopuksi piti vielä hetken leikkiä turistia aukiolla sijaitsevan patsaan edustalla.

Santa Maria Cathedral Murcia

Santa Maria Cathedral Murcia
Iso kirkko ja pieni turisti – ja lauantain kirkollista toimintaa
Murcia
Kaupan verran erilaisia maskeja

Murcia shopping Plaza des Flores Plaza des Flores

Salzillon museo

Päivän viimeinen kohteemme oli Salzillon museo, joka toki oli Tripadvisorin listallakin hetimmiten Santa Marian katedraalin jälkeen, mutta tästä museosta olimme saaneet myös vinkin Maailmanmatkaajaystävältämme. 1700-luvulla elänyt Francisco Salzillo oli merkittävä barokkitaiteen ja -arkkitehtuurin tekijä ja vaikuttaja ja Salzillo-museo on omistettu hänen elämäntyölleen. Museo koostuu kirkosta ja museon tiloista sen ympärillä. Kirkon seinustoilla olevissa sivukappeleissa on esillä pääsiäiskulkueissa käytettyjä lavoja ja niiden päällä olevia patsaita, tai miten näitä nyt kuvaisi. Esimerkiksi Kristuksen viimeistä illallista esittävää kokonaisuutta ei välttämättä voi kutsua patsaaksi, ei ainakaan yhdeksi patsaaksi, sillä pöydän ääressähän on, patsaina, 13 henkilöä jokseenkin luonnollisessa koossa.

Emme ole olleet Espanjassa pääsiäisviikolla, mutta Guatemalan Antiguassa käydessämme, vaikkakaan ei ollut pääsiäisaika, kaupungissa oli kuitenkin joku juhla samana iltana kun sinne saavuimme, jossa Antiguan kirkon edustalta lähti kulkue, jossa kymmenet ihmiset kuljettivat yhtä tällaista lavaa. Oppaamme suositteli meille tuolloin vahvasti uutta vierailua Antiguaan pääsiäisviikolla, mutta luultavasti pääsiäisviikko jossain espanjalaisessa kaupungissakin olisi kokemus. Jo yhden tällaisen lavan eteneminen ihmisjoukossa oli vaikuttava kokemus, joten miten sitten kun niitä olisi useita toinen toisensa perään!

Pyhän ehtoollisen ohella museossa on vaikuttavan kokoinen seimiasetelma, tai pitäisi kai sanoa seimikaupunki, jossa on 556 (!) yksittäistä pientä teosta, joiden jokaisen yksityiskohdat ovat harkittuja ja viimeisteltyjä. Seimi, espanjaksi belén, on yksi Espanjan tärkeimmistä ja tietysti Murcian tärkein.

Murcia Salzillo
Salzillo-museo
Murcia Salzillo
Viimeinen ehtoollinen – pääsiäiskulkueessa lavan kantamiseen tarvitaan kuulemma 28 ihmistä

Murcia Salzillo Murcia Salzillo

Murcia Salzillo
Osa valtavasta seimiasetelmasta
Murcia Salzillo
Murcia Salzillo

Pienellä kärsivällisyydellä (tai hyvällä ”pakopeliosaamisella”) voit muuten halutessasi kiertää koko museon virtuaalisesti. Vinkkinä vielä, että Pyhä ehtoollinen on alakerrassa ja vasta kierroksen lopussa, mutta tuo jättikokoinen seimi on ihan kierroksen alussa ja helposti löydettävissä, siis virtuaalisestikin.

virtuaalisalzillo

Espanjaksi vai englanniksi?

Museoon saapuessamme teimme taas hienoisen virheen yrittäessämme puhua sen muutaman sanan espanjaa, joista selvisimme, jonka jälkeen lipunmyyjä alkoi esitellä meille museota espanjaksi. Luultavasti näytimme kuitenkin enemmän tai vähemmän siltä, että nyt kaikki ei mennyt ihan perille – lipunmyyjä halusi varmistaa, että ymmärrämme mitä kaikkea me tulisimme näkemään – ja lopulta saimmekin sitten englanninkieliset esitteet! Vähän kuin kauan sitten Kolmårdenissa vieraillessamme olin ostavinani liput sujuvalla ruotsinkielellä, mutta sain kuitenkin käteeni suomenkieliset esitteet!

Salzillon museo sijaitsee ihan linja-autoaseman lähellä ja alunperin olimmekin ajatelleet palata Alicanteen bussilla. Hinnaltaan ja matka-ajaltaan juna- ja bussivaihtoehdot ovat jokseenkin samanlaiset. Mutta lopulta linja-autoasemalla aikatauluja tarkistaessamme huomasimme, että jos nappaamme nyt taksin rautatieasemalle, niin ehdimme juuri sopivasti seuraavaan junaan, joka lähti ennen seuraavia busseja ja näin sitten teimmekin. Sitäpaitsi, kyllä juna aina mukavuudessa bussin voittaa.

Murcia
Linja-autoasemaa ei tullut kuvattua, mutta auto tämäkin – graffiti autotallin ovessa Murciassa
Junassa
Kyllä junassa on mukavaa – vaikka FFP2-maskit päällä!
Tags from the story
, ,
Join the Conversation

6 Comments

 1. Onnistuneelta kuulostanut päiväretki! Erityisesti tuo Santa Marian katedraali on todella näyttävän näköinen. Kuvia ei juuri näyttänyt olevan katedraalin sisäpuolelta. Oliko kuvausta sisällä jollain tavalla rajoitettu?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Ei sitä nyt varsinaisesti ollut rajoitettu, mutta kirkko oli elävä kirkko, eli siellä oli myös paikallisia uskonnon harjoittajia ja pyrin välttämään ainakin kirkoissa ihmisten kuvaamista. Lisäksi siellä oli aika pimeää ja mukana oli vaan yksi objektiivi, jonka valovoima ei oikein pimeässä riittänyt :-)

 2. Hauska lukea näitä teidän kokemuksia Alicanten reissulta, kun pyörittiin samoilla seuduilla ihan pari päivää teidän jälkeen. Meillä tosin Murcia jäi aikataulusyistä lähinnä vain bussinvaihtopaikaksi, kun valittiin sen sijaan Murcian alueelta kohteeksi Cartagena. Santa Marian katedraali todellakin näyttää upealta, ja toisin kuin monissa muissa Espanjan kaupungeissa, kirkon edessä näyttää olevan niin suuri aukio, että pystyy ottamaan järkeviä kuvia siten että rakennus mahtuu kokonaan ruutuun :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Juu, tuli mieleen, että Espanjassa kaupan perustamiseen (ja sulkemiseen) liittyvät prosessit lienevät suhteellisen keveitä, että tuollaisen voi polkaista tarvittaessa käyntiin – ja sitten taas lopettaa – tai vaihtaa suuntaa – tilanteen muuttuessa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *