Patan – Nepalia lasten silmin ja lapsimunkki

Nepal Patan lasten valokuvanäyttely

Kathmandun laakson kolmesta kaupungista kävimme Kathmandun lisäksi paitsi Bhaktapurissa myös Patanissa, joka myös yleisesti tunnetaan nimellä Latitpur.

Patankin oli aikoinaan itsenäinen kaupunkivaltio, mutta nyttemmin lähinnä Kathmandun esikaupunki.

Durbar-aukio

Patanin Durbar-aukion kokoelma temppeleitä ja palatseja on vähintäänkin yksi hienoimmista koko Nepalissa, mutta vuoden 2015 maanjäristyksen jäljet ovat täälläkin nähtävissä kaikkialla. Osa rakennuksista on edelleen suljettu ja osa aukiosta on kivikasoja ja rakennustyömaata. Täälläkin on nähtävissä ulkomaalaisten yhteisöjen osallistuminen historiallisten kohteiden korjausrakentamiseen.

Nepal Patan Durbar-aukio Nepal Patan Durbar-aukio

Nepal Patan Durbar-aukio
Kuva: Raffaello Tesi
Nepal Patan
Turistit maksavat pääsystä Patanin vanhaan kaupunkiin (kuten Bhaktapurissakin)

Patanin museo tarjosi monta helmeä, mutta rakennuksen sisäpihalla sattumalta juuri vierailupäivänämme ollut valokuvanäyttely ”Building Children Resiliency through Photography after the Earthquare” veti puoleensa melkein vielä enemmän. Monet lasten ottamista valokuvista elämästä nyky-Nepalissa olivat vaan niin ihania!

Nepal Patan museo Nepal Patan museo Nepal Patan museoNepal Patan museo Nepal Patan lasten valokuvanäyttelyNepal Patan lasten valokuvanäyttely Nepal Patan lasten valokuvanäyttely

Kultainen temppeli

Poikkesimme kuitenkin myös Kultaisessa temppelissä, joka kuuluu tietysti sarjaan Patanin historialliset nähtävyydet. Ei temppeli, tietenkään, ole kultainen, mutta auringossa kiiltelevää messinkiä sisäpihalla on paljon. Muihin temppeleihin verrattuna tästä jäi mieleen pari hassua yksityiskohtaa, toinen liittyen nahkaan, toinen lapsimunkkiin.

Temppeliin mentäessä kengät saa pitää jalassa, paitsi jos niissä on nahkapohjat. Kunnioituksesta eläimiä kohtaan niiden päällä ei saa kävellä vaikka ne olisivat jo kuolleita. No onneksi turisteilla oli enimmäkseen lenkkitossuja tai muuten kumipohjaisia jalkineita.

Kultainen temppeli ei ole pelkästään temppeli vaan myös buddhalainen luostari. Temppelistä huolehtivat yhdessä vanhempi ja nuorempi munkki. Nuorempi munkki on alle 12-vuotias ja hän asuu, perheineen, luostarissa 30 päivän jakson, jonka jälkeen vuoro siirtyy seuraavalla lapsimunkille. Mielenkiintoinen kuvio.

Temppelin sisäpiha on tietysti muistettava kiertaa myötäpäivään, kuten kaikissa buddhalaisissa temppeleissä Nepalissa ja Bhutanissa. Jos satunnainen matkailija unohtaa tämän ohjeen, niin paikalla olevat munkit kyllä lempeästi mutta tiukasti ohjaavat oikeaan suuntaan.

Nepal Patan Kultainen temppeli Nepal Patan Kultainen temppeli

Nepal Patan Kultainen temppeli
Munkki ja lapsimunkki (Kuva: Raffaello Tesi)

Nepal Patan Kultainen temppeli

Nepal toukokuun 2017 vaalien alla

Nyky-Nepalia näimme myös matkalla Pataniin ja takaisin sieltä. Matkamme aikana Intian rajalla sijaitsevan Saptarin alueen levottomuuksissa oli kuollut 4 ihmistä ja tämän takia maa oli osittain lakossa, mikä näkyi pitkinä jonoina huoltoasemille. Ilmeisesti historia on opettanut nepalilaisille, että levottomissa tilanteissa on syytä ostaa polttoainetta ennen kuin se loppuu. Levottomuudet liittyivät, käsittääksemme, toukokuussa järjestettäviin vaaleihin.

Nepal PatanNepal Patan  Nepal PatanNepal PatanNepal Patan

Turistin elämää lakkoilu ehkä hiukan ironisesti helpotti, sillä turistien kanssa työskentelevät ihmiset eivät olleet lakossa ja lakon takia Kathmandun laakson liikenne oli vähemmän ruuhkaista kuin muina päivinä.

Bhaktapurin ja Patanin jälkeen onkin jo aika siirtyä itse Kathmanduun – kunhan ehdin käymään läpi siihen liittyvät valokuvat, eli palataan vielä (ainakin) yhden jutun tiimoilta Nepaliin.

(Muutama kuva on Olympian kaukomatkojen oppaan, Raffaello Tesin, ottamia ja hänen luvallaan julkaistuja. Raffaello jakoi osan kuvistaan matkan jälkeen ryhmällemme ja näiden kuvien osalta hän oli mielestäni joko onnistunut paremmin kun kumpikaan meistä tai huomannut kuvakulmia, jotka meiltä jäivät pimentoon.)

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Nomadi

    Kiva lukea näitä Nepalin juttujasi! Me onnistuimme käymään siellä syksyllä 2014 ennen tuota tuhoisaa maanjäristystä, joten mielenkiinnolla seuraan miten he ovat onnistuneet jälleenrakentamisessa. Nepal teki kyllä vaikutuksen, sinne voisi vielä palata uudestaankin.

  2. says: Pirkko

    Kiitos Nomadi! Me puolestamme emme olleet käyneet Nepalissa ennen kevään 2015 maanjäristystä ja vielä nyt monet paikat olivat korjaamatta. Ehkä maassa pitäisi käydä taas vaikka 10 vuoden jälkeen – ehkä se monilta osin silloin näyttäisi samalta kuin vuonna 2014!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *