Kathmandu vuonna 2017

Kathmandu feature

Kaoottinen, ruuhkainen Kathmandu. Laakson ikiaikaisista kuningaskunnista pienemmät, Bhaktapur ja Patan, tuntuivat helpommin lähestyttäviltä kuin pääkaupunki ja siksi matkajutut niistäkin syntyivät helpommin.

Mutta kiertelimme me toki Kathmanduakin.

Boudhanathin Stupa

Boudhanathin valtava Stupa sijaitsi kävelyetäisyydellä Hyatt Regency -hotelliltamme. Kävelyetäisyys ja heti saapumispäivänä sinne tekemämme retki tarjosikin ripeän johdannon elämään Nepalin pääkaupungissa. Kadut olivat pölyisiä ja rakennus- tai korjaustöitä oli meneillään ainakin joka sadannen metrin kohdalla: luultavasti sekä maanjäristyksen jäljiltä että vaan siksi, että täälläkin pääkaupunki vetää väkeä muualta ja uusia tiloja tarvitaan.

Kathmandu katunäkymiä Kathmandu katunäkymiä Kathmandu katunäkymiä

Boudnanathin stupasta voisi vähintäänkin sanoa, että se on iso, liiottelematta. Täällä opimme myös perusasiat temppelivierailuista Nepalissa (ja Bhutanissa) sikäli kun kyse on buddhalaisista temppeleistä. Kuten esimerkiksi, että kiertosuunta on myötäpäivään. Tutustuimme myös rukousmyllyihin, joita eri kokoisina löytyy lähes kaikkialta ja opimme mielenkiintoisia numeroita, kuten 108, jolla on ilmeisesti merkityksensä niin buddhalaisuudessa kuin hindulaisuudessa (ainakin). Stupan yhdellä reunalla ihmiset ”voimistelivat” pienillä matoilla, kumartuen maahan ja nousten taas ylös, kuulemma 108 kertaa, eli siinä missä Espoossa käydään kuntosalilla, niin Kathmandussa käydään vaikka tällä stupalla: hoituu uskonto ja jumppa samalla kertaa.

Kathmandu Boudhanathin Stupa Kathmandu Boudhanathin Stupa Kathmandu Boudhanathin Stupa

Kathmandu Boudhanathin Stupa
(Kuva: Raffaello Tesi)

Kathmandu Boudhanathin Stupa

Kuten kovin monet rakennukset Kathmandussa, myös tämä stupa vaurioitui maanjäristyksessä, mutta tämä oli ehditty jo korjata ennen vierailuamme.

Kathmandu Boudhanathin Stupa

Stupan ympärillä pääsimme tutustumaan, kuten kirkkojen liepeillä yleensäkin, ensimmäisen kerran kattavaan valikoimaan turistimyymälöitä: perinteisiä maalauksia, lämpimiä pipoja ja käsineitä vaelluksille lähteville ja kaikkea siltä väliltä.

Kathmandu Boudhanathin Stupa
Matkamuistoja Kathmandu Boudhanathin Stupan Stupa Matkamuistoja Kathmandu Boudhanathin Stupa Matkamuistoja Kathmandu Boudhanathin Stupa

Kathmandun Durbar-aukio

Seuraavana päivänä tutustuimme Durbar-aukioon: näimme maanjäristyksessä kärsineen vanhan kuninkaan palatsin, kävimme katsomassa lapsijumalatarta, joka näyttäytyi myös meille hetkeksi, näimme enemmän kyyhkysiä kuin missään ehkä koskaan, mukaanlukien Saint Marcon aukio Venetsiassa ja näimme rivin nyttemmin tasavallaksi muuttuneen Nepalin kuninkaallisten kuvia vuosisatojen ajalta.

Kathmandu Durbar-aukio

Kathmandu Durbar-aukio
Kuva: Raffaello Tesi

Kathmandu Durbar-aukio Kathmandu Durbar-aukio Kathmandu Durbar-aukio

Kathmandu Durbar-aukio
Aukion pylvään päässä oli ennen maanjäristystä patsaskin

Ennen – jälkeen kuvapareja

Kathmandun keskustassa näimme myös useampia aikanaan ilmeisenkin kuuluisia paikkoja, joista maanjäristyksen jäljiltä oli jäljellä vain kasa kiviä. Osa niistä ehkä rakennetaan jonain päivänä uudelleen, mutta tällä hetkellä niistä on jäljellä vain kuvat ja muistot. Alla kuvaparit Maju Degan -temppelistä ja aukiosta, jolla Kasthamandupin pyhättö ennen sijaitsi – nyt jäljellä on vaan kasa kiviä.

Kathmandu Durbar-aukio Kathmandu Durbar-aukio Kathmandu Durbar-aukio Kathmandu Durbar-aukio

Kumari – lapsijumalatar

Mutta palataan vielä Durbar-aukiolle ja lapsijumalattareen.

Vielä nyky-Nepalissakin valitaan nuori tyttö neitsytjumalattareksi, Kumariksi. Jumalatar valitaan nuorista ”oikeanlaisista” tytöistä, 4-vuotiaista ja hän hallitsee siihen asti kunnes hänen kuukautisensa alkavat – tai hän saa vertavuotavan haavan. Lapsijumalatar asuu perheineen palatsissaan Durbar-aukion reunalla ja näyttäytyy toisen kerroksen ikkunassa, myös turisteille, jos he osuvat paikalle oikeaan aikaan, päivittäin. Nepalilaisilla on myös mahdollisuus päästä koskettaa lapsijumalattaren varpaita niin halutessaan. Oppaamme kertoo myös hiukan siitä, miten vaikkakin niin lapsijumalattaren elämä palatsissa on nepalilaisittain ylellistä, niin sen jälkeen kun tyttö lakkaa olemasta jumala, hänen elämänsä ei enää olekaan ihan helppoa. Esimerkiksi puolison löytäminen ei välttämättä ole ihan helppoa – kuka uskaltaisi naida jumalattaren? Lisää lapsijumalattaresta voit lukea esimerkiksi Antti Helinin jutusta Kerran elämässä -sivustolla.

Kathmandu lapsijumalan palatsi

Kathmandu lapsijumalan palatsi
Kathmandu lapsijumalattaren palatsi. Kumari näyttäytyi ylärivin keskimmäisessä ikkunassa. Lapsijumalattaren kuva on postikortista, häntä ei saanut itse kuvata.

Nepalin kuningassuvun tragedia

Toinen Durbar-aukiolla läsnä olevista oudoista tarinoista on tarina Nepalin kuningassuvun väkivaltaisesta päättymisestä. Kesäkuussa 2001 kruununprinssi tappoi kuninkaallisessa palatsissa rynnäkkökiväärillä vanhempansa ja muutamia muita kuningasperheen jäseniä ja ampui lopuksi itseään. Hän ei kuitenkaan kuollut heti, joten hänet kruunattiin kuninkaaksi, koomassa, mutta hänkin kuoli kuitenkin muutaman päivän päästä. Tämä jälkeen Nepalin viimeiseksi kuninkaaksi nousi tapetun kuninkaan nuorempi veli, mutta tällaisen verilöylyn jälkeen en yhtään ihmettele, että kuningasvalta Nepalissa päättyi käytännössä vuonna 2006.

Portti Kathmandu Durbar-aukio
Vanhan kuninkaanlinnan portilla
Kathmandu kuningasrivistö
Nepalin entiset kuninkaat rivissä katetussa käytävässä
Kathmandu kuninkaanlinnan sisäpiha
Näkymä vanhan kuninkaanlinnan sisäpihalta

Apinatemppeli

Iltapäivällä kiipesimme vielä monen monta porrasta ylös Swayambhunathin Stupalle, apinatemppelille. Stupan lisäksi apinatemppeli tarjosi muutaman apinan ja näköalapaikan Kathmandun kaupunkiin.

Swayambhunathin Stupa Swayambhunathin Stupa
Swayambhunathin Stupa Swayambhunathin Stupa Swayambhunathin Stupa

Freak Streat

Näköaloja Kathmandun kaupunkiin (ja portaita) tarjosivat myös vanhan hippialueen, Freak Streatin, edelleen toimivien pienten majatalojen kattoterassit. Valitsimme satunnaisesti yhden ja kiipesimme ylös miettien taas kerran, kuten jokunen vuosi sitten Laosissa, että päädyimme tänne ainakin pari vuosikymmentä liian myöhään.
Paitsi pieniä majataloja Freak Streatillä oli edelleen pieniä vaateliikkeitä, mutta hipit, jotka olisivat niistä ostaneet vaatteensa, puuttuivat jo katukuvasta.

Kathmandu Freak Street Kathmandu Freak Street Kathmandu Freak Street

Thamel

Yhtenä iltana olisi ollut mahdollisuus myös vierailla Thamelin alueella, mutta kuvaus basaarialueesta ja edullisista ”merkkivaatteista” houkutteli meitä vähemmän kuin iltapäivä hotellilla ja onneksi useimpien siellä käyneiden kommentitkin retken jälkeen olivat vähän sen suuntaisia, että emme menettäneet mitään.

Muut Kathmandun laakson kaupungit

Kathmandun laakson kahdesta muusta kaupungista, nykyisin ehkä jo lähinnä Kathmandun esikaupungeista, mutta aikanaan itsenäisistä kaupunkivaltioista, Bhaktapurista ja Patanista, kertovat jutut voit halutessasi lukea täältä:

Pieni Nepal-sarjamme (tai oikeammin tietysti Kathmandu-sarjamme) päättyy ainakin tältä erää tähän. Tulevat viikot vietämme Marokossa, joten seuraavien juttuen myötä vaihdammekin sitten jo taas mannerta Aasiasta Afrikkaan.

Tags from the story
,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.