TSS Travel Services Scandinavia – Marokko

TSS, tai monessa muussa Euroopan maassa RSD, RSD Reise Service Deutschland, RSD Travel, RSD-Belgium, Ranskassa First Voyages France, tunnetaan uskomattoman halvoista matkoistaan, joita markkinoidaan mm. lehdyköillä aikakauslehtien välissä tai lehti-ilmoituksilla. Toki matkanjärjestäjällä on myös suomenkieliset nettisivut.
Suomessa TSS on viime vuosina myynyt matkoja ainakin Kyprokselle, Turkkiin, Dubaihin ja Marokkoon. Näistä Marokon kiertomatka taitaa olla uusin vaihtoehto. Ja ilmeisesti listan alkupään matkat onkin jo lopetettu, joko kysynnän hiipumisen takia, Turkin nykytilanteen takia tai suomalaisten matkailijoiden TSS:n konseptiin ”sopimattomuuden” takia.

Corendonilla suoraan Marokkoon
TSS lentää Marokkoon Corendonilla. Me lensimme suoraan Helsingistä Marrakeshiin, mutta lennoille saattaa osua välilasku esimerkiksi Ruotsissa.

Aggressiivisesti ateriapaketteja

TSS:n matkat, myös kahden viikon matkamme Marokkoon huhtikuussa 2017, ovat hyvin edullisia: 2 viikkoa Marokossa (lennot, hotellit, kiertomatka ja opas) maksoi 569 euroa. Muita aterioita kuin aamiaiset ei hintaan sisältynyt, mutta  tarjolla on lisähintaan puolihoito- tai täyshoitopaketteja. 2 viikon matka koostui viikon kiertomatkasta ja toisesta ”ilmaisesta” viikosta ”luksus”-hotellissa.

Marokossa ateriapaketteja tarjottiin ”erikoishintaan” seuraavasti:

 • kiertomatkaviikon illallispaketti  (7 illallista) 139 euroa
 • rantalomaviikon illallispaketti (7 illallista) 139 euroa
 • rantalomaviikon illallispaketin täydennys all-inclusive –paketiksi 99 euroa (7 lounasta, 7 iltapäivän kakkubuffeeta, kaikki juomat ulkomaisia alkoholijuomia lukuunottamatta)

TSS-matkan lounas TSS-matkan lounas

Kiertomatkaviikolle oli myös myös tarjolla retki- ja lounaspaketti hintaan 129 euroa, joka käsitti 6 lounasta ja seuraavat lisäretket:

 • Essaouiran kokopäiväretki (jota myytiin myös erillisenä hintaan 49 euroa)
 • Casablanca by night (lyhyt kierros Casablancan illassa)
 • Jardin Majorelle puutarha Marrakeshissa
 • Lyhyt ajelu hevosvankkureilla Marrakeshin vanhassa keskustassa päättyen Jemaa el-Fna –aukiolle, jossa vapaa-aikaa ennen paluuta hotellille

Päädyimme ostamaan näistä paketeista vain tuon kiertomatkaviikon retkipaketin, jonka retkien osuudeksi voitaneen arvioida n. 75 euroa, jolloin lounaiden hinnaksi jäi n. 8 euroa per ateria (ilman ruokajuomia). Lisäksi ostimme Casablancassa ”lisäkaupunkikierroksen”, joka käsitti sisäänpääsyn Hassan II moskeijaan ja käynnit kala- ja oliivitorilla ja Notre Damen kirkossa (19 euroa hengeltä).
Casablancan ja Marrakeshin osalta perusmatkaan ei sisältynytkään juuri mitään, toisin kuin Fèsissä ja Meknèsissä, jossa koko ohjelma sisältyi jo matkan perushintaan. Retkipakettia ja/tai Casablancan kaupunkikierrosta ostamattomat jätettiin milloin mihinkin kulmaan 1-3 tunnin pätkissä, vaikka ainakin Casablancassa olisi hyvin voinut antaa heille reilusti koko aamupäivän vapaata.

Essaouiran kalastasatama
Essaouiran satamaa
Hassam II -moskeija Casablanca
Hassam II -moskeija Casablanca

Lisäpaketteja myytiin aggressiivisesti, pelotellen ja uhkaillen. Pelotellen, että muita ruokailumahdollisuuksia ei ole, mikä ei pitänyt paikkaansa, mutta paketit pyrittiin myymään ennen kuin matkustajilla oli tilaisuus itse arvioida tilannetta.
Kiertomatkaviikolla söimme lounaiden lisäksi muutaman illallisen ja jokaisen hotellin läheltä löytyi pizzeria tai läheisen huoltoaseman siisti ravintola, josta pienen aterian sai puoleen hintaan illallispaketin noin 20 euroa per ateria per henki hinnasta. Taksilla olisi toki päässyt muihin kaupungin ravintoloihin. Mutta, tietysti, jos mielellään syö paljon iltaisin, niin illallisbuffeen ateriahinnallekin saa varmasti katetta.

Toisen viikon hotelli oli, ilmeisesti matkanjärjestäjälle tyypilliseen tapaan, kaukana (n. 15 km) Marrakeshista eikä kävelyetäisyydellä (alle 2 km) ollut muita kauppoja tai ravintoloita, mutta kyllä sielläkin ruokaa ja juomaa sai ostettua päivällä Snack Barista ja illallisenkin saattoi ostaa erikseen per ilta ja halvemmallakin kuin illallispaketin 20 euroa per ateria hinta (ensimmäisen illan lyhyt tutkivan journalismin hengessä tekemämme hintaneuvottelu laski ensin pyydetyn hinnan 25 eurosta nopeasti 15 euroon per nuppi). Jos olisimme jääneet toisen viikon ”luksus”-hotelliin (Ryads Parc & Spa) koko viikoksi olisimme kuitenkin saattaneet illallispaketin ostaakin, mutta suunnitelmissamme oli viettää osa viikosta Marrakeshin keskustassa, joten koko viikon ruokailuista maksaminen tälle hotellille ei tuntunut järkevältä, joten otimme oppaan kuvaileman riskin ”kuolla nälkään”, mitä ei siis kuitenkaan tapahtunut.

Ryads Parc & Spa
Aamiaisleipää Ryads Parc & Spa -hotellissa
Tyypillinen TSS-aamiainen
Koko aamiainen Ryads Parc & Spa -hotellissa – tällaisia ne tyypillisestikin olivat.
Lämpimästä marokkolaisesta leivästä plussaa tässä versiossa!

Toinen mielenkiintoinen aspekti lisäpakettien myymisessä oli vetoaminen siihen, että TSS lopettaa näiden matkojen tarjoamisen suomalaisille, jos emme osta niitä. Kyproksen, Turkin ja viimeisenä Dubainkin matkat on kuulemma lopetettu, kun suomalaiset eivät osta mitään, tarkoittaen ehkä sekä lisäpaketteja että poikkeamisia matto-, koru- ja nahkakaupoissa.

Aggressiivinen lisäpakettimyynti taisi kuitenkin tälläkin kertaa tuottaa tulosta ja ison bussin melkein täyttäneestä ryhmästämme arvioisin 80 prosentin ostaneen ainakin illallispaketin, joten ehkä tämäkin ryhmä kokonaisuutena sittenkin hoiti hommansa, jos matkojen jatkuminen on tästä kiinni.

Korukauppa Marrakeshissa

Matkan hinta puoli- tai täysihoidolla

Puolihoidolla 2 viikon matkan hinnaksi olisi siis tullut 569 + 2 x 139 = 847 euroa ja
täysihoidolla (sisältäen myös muutaman lisäretken) 847 + 129 + 99 = 1075 euroa
–  toki edullisia hintoja 2 viikon matkasta edelleen.

Kritiikkimme ateriapaketteja kohtaan onkin enemmän kritiikkiä niiden myyntitapaan kuin itse paketteihin. Toki ruokailun helppous ja aterioiden maksaminen kerralla sopiikin monelle, mutta uskoisimme suomalaisten mieluummin ostavan ne myymällä niitä vaihtoehtona kuin lähes uhkailemalla.

Matkan hinnoittelusta mainittakoon vielä sen verran, että matkanjärjestäjän nettisivuilla meille myydyn matkan hinta oli 1149 euroa + sesonkilisä 200 euroa, mutta heti ensimmäiseen sähköpostitse esittämääni kyselyyn sain vastauksena hinnan 369 euroa + 200 euron sesonkilisä ja kun kyselimme muutamalta kanssamatkustajalta matkan hintaa ei ilmeisestikukaan ainakaan tuota 1149 euron perushintaa ollut maksanut.
Osalle oli myös myyty ateriapaketteja jo matkan varausvaiheessa, mutta meille niitä ei tarjottu ennen kuin paikan päällä.

Kiertomatkaviikon hotellit

Golden Tulip Fèsissa
Golden Tulip Tghat Fèsissa

Hotelleista emme saaneet tietoa etukäteen. Varauspapereissa oli mainittu muutama esimerkkihotelli ja todettu, että lopullinen jako hotelleihin tapahtuu organisatorisista syistä paikan päällä. Tuolla jaolla tarkoitettaneen, että kun Marokon matkaan osallistui lentokoneellinen ihmisiä, jotka jakautuivat 5 isoon bussiin, niin mikä bussi päätyi kulloinkin mihin hotelliin taisi määräytyä jopa vasta kyseisenä päivänä.  Marrakeshissa kuulimme myös, että TSS:n matkailijoita on kaupungissa samaan aikaan 40 bussillista eri maista, siis paitsi suomalaisia, myös saksalaisia, englantilaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia, esimerkiksi! Esimerkkihotelleistamme vain Hotel Rif Meknèsissa toteutui osaltamme.

Kiertomatkaosuuden hotellit olivat:

 • Marrakesh (tulopäivänä): Ayoub
 • Fès: Golden Tulip Tghat
 • Mèknes: jo mainittu Hotel Rif
 • Casablanca: Atlas Almohades
 • Marrakesh (1. viikon loppu): Wazo

Marrakeshin osalta hotellien allokointi viime tipassa näkyi meille siten, että asettuessamme Wazo-hotelliin, meille kerrottiin, että olemme täällä 2 tai 3 yötä. Päädyimme sitten olemaan siellä 3 yötä, mikä oli ihan mukavaa, sillä hotelli oli ehdottomasti koko matkan paras, mukaanlukien toisen viikon ”luksushotelli”.

 

Kiertomatkan hotellit Wazoa lukuunottamatta olivat kelvollisia perushotelleja.
Aamiaisilla tuli toimeen, mutta eivät ne mitään makuelämyksiä tarjonneet: patonkia, juustoa, kuivahtaneita croissantteja, hilloa, ehkä kananmuna, muutamassa paikassa jogurtti, keinotekoisen makuista appelsiinimehua.
Kaikissa hotelleissa oli wifi, mutta huoneeseen asti se ulottui ehkä vaan puolessa luetelluista hotelleista ja televisio-ohjelmien katsomiseen wifin nopeudet eivät riittäneet Wazoa lukuunottamatta missään.

Wazo olikin näistä hotelleista ainoa, jonka saattaisin valita itsekin, jos jollain reunaehdoilla nopeasti pitäisi valita kelvollinen hotelli Marrakeshista, eikä syystä tai toisesta kuitenkaan ihan kaupungin vanhasta keskustasta.

Wazo Marrakesh Wazo Marrakesh

Casablancan Almohades –hotellissa maali huoneemme seinillä oli sen verran kuplilla, että eivät tainneet seinät olla kovin kuivia ja kylpyammeen alla asusteli ainakin yksi torakka, johon pääsimme tekemään tuttavuutta, eli ei jatkoon tämä hotelli!

Yleensäkin näistä hotelleista voisi vielä todeta sen, että veikkaisin, että kaikissa hotelleissa ryhmällemme annetut huoneet olivat hotellin vaatimattomimmat – vaikkakin tunnistan hotellit Booking.comin sivuilla, niin huoneiden kuvat ovat kyllä usein hiukan eri näköisiä kuin huoneet, joissa majoituimme.

Rantalomaviikon hotelli

Toisen viikon hotellimme, Ryads Parc & Spa, ilmoitettiin meille muutamaa päivää ennen sinne muuttoa. Booking.comissa hotellin saamien arvostelujen keskiarvo näytti olevan 6,5 ja yleisemmin valitettiin muurahaisista ja henkilökunnan välinpitämättömyydestä ja muistutettiin hotellista mahdollisesti kiinnostuneita siitä, että se on tosiaan kaukana Marrakeshista.

Ryads Parc & Spa Ryads Parc & Spa

TSS kuvaa toisen viikon hotellia 4 tähden 1 luokan hotelli (paikallinen luokitus) tai luksushotellina. Ryads Parc –hotellin alue onkin kaunis isoine uima-altaineen ja pienet kaksikerroksiset rakennukset ovat riad-tyylisiä sisäpihoineen.
Alue on kuitenkin ränsistynyt ylläpidon puutteesta ja mm. huoneessamme käytiin ensimmäisen päivän aikana korjaamassa niin suihkua kuin altaan hanaa, minkä jälkeen niistä sentään tuli lämmintä vettä sen verran, että peseytyminen onnistui.

Ryads Parc –hotellin wifi oli matkan huonoin ja se toimi vain hotellin aulassa, ei edes viereisessä ravintolassa, joten esimerkiksi Hesarin lataamnen ja selaaminen aamiaisen lomassa ei onnistunut. Wifin upload –nopeus oli sen verran kelvoton, että muutamat sieltä nettiin lataamamme kuvat piti pienentää puolta normaalia pienemmiksi.
Jos olisimme viikoksi Ryads Parciin jääneet, niin olisimme viimeistään tässä vaiheessa matkaa käyneet Marrakeshissa ostamassa paikallisen SIM-kortin, mutta sen sijaan päätimme muuttaa itsemme Marrakeshiin kolmeksi yöksi.

Ravintoloita ”luksushotellissa” oli vain yksi ja se tarjosi lounaan ja illallisen vaan buffeina. A la carte –ravintola, vaikka sitten korkeimpine hintoineen olisi ollut hyvä lisä. (Wazo-hotellissa sellainen olikin.)

Ryads Parciin majoittui 5 bussin ”lentoryhmästämme” vain meidän ryhmämme, eikä minulla ole aavistustakaan mihin hotelleihin muut bussiryhmät majoittuivat. Viime syksynä samaisella matkalla käyneet ystävämme päätyivät Aqua Mirage -hotelliin.

Ryads Parc & Spa
Ryads Parc & Spa -hotellin allasalue

Vaihtoehtoja rantalomalle

Osalla TSS:n matkoista tämä ”ilmainen viikko luksushotellissa” on ilmeisesti ollut valinnainen ja jos näin olisi Marokonkin osalta ollut, niin olisimme luultavasti lentäneet kotiin jo ensimmäisen viikon jälkeen. TSS:n lentää Suomesta Marrakeshiin kuitenkin vain joka toinen viikko, joten heidän puolestaan paluumahdollisuutta ei ollut.

Tutkimme kiertomatkaviikon lopulla myös sitä vaihtoehtoa, että olisimme ostaneet aikaisemman paluulennon ja sellaisen olisi saanut perjantaille alle 300 euron hintaan esimerkiksi Lissabonin kautta. Päätimme lopulta kuitenkin käyttää rahat keskustahotelliin ja viipyä kuitenkin toisenkin viikon Marokon lämmössä ja auringossa huhtikuisen Suomen kevään sijaan.

Ryads Parc & Spasta vielä sen verran, että hotelli sijaitsee tosiaan n. 15 km Marrakeshin keskustasta. Hotellilta lähtee shuttle bus keskustaan Place De La Libertéelle kolme kertaa aamupäivällä ja takaisin kolme kertaa iltapäivällä n. 2 euron hintaan, mutta paikat niihin pitää varata mieluiten pari päivääkin etukäteen –  ne nimittäin tuntuvat täyttyvän todella nopeasti. Taksimatka kaupunkiin maksaa n. 150 dirhamia (n. 15 euroa).

Oppaat ja juomarahat

Bussimme kiertomatkaviikon opas oli turkkilainen, joka opasti meitä englanniksi. Osassa busseista oppaina oli turkkilaisia, jotka osasivat suomea, eli opastus oli suomeksi. Ilmeisesti Turkin matkojen loppumisen myötä TSS on siirtänyt oppaita Turkista Marokkoon ja kouluttanut heitä (auttavasti) opastamaan myös Marokossa.
Auttavasti, sillä ainakin meille sattuneen oppaan tietämys Marokosta ei ollut kovin vahvaa tai laajaa ja pitemmillä bussimatkoilla hän turvautuikin turhan usein vanhoihin juttuihin Turkin eri kohteista, jopa siinä määrin, että ihmiset ajoittain kommentoivat, että oliko tämä nyt Marokon vai Turkin matka. Myös turkkilaissävytteiset kannanotot uskontoon ja politiikkaan olisimme suoneet oppaan pitävän omana tietonaan.

Paikallisopas ja TSS-opas
Marokkolainen ”kiintiöopas” jalabassaan ja turkkilainen oppaamme

Oppaan englannin kieli oli sujuvaa, mutta erityisesti käytännön asioiden kuten lähtöajat, olisi kannattanut kerrata selkeämmin useampaan otteeseen ja niistä vitsailematta, sillä osalla matkustajista englannin kieli ei ollut ihan sujuvaa ja lisäksi kuuluvuus etenkin bussin takaosassa oli ajoittain huono.

TSS:n oppaan lisäksi mukana matkassa oli koko viikon pakollinen paikallisopas, joka ajoittain esimerkiksi kuninkaan palatsien porteilla neuvotteli ryhmämme puolesta sisäänpääsystä, mutta enimmäkseen hän vaan varasi bussin etupenkin.

Kohteissa oli sitten vielä kolmantena oppaana lähes aina kaupungin oma opas, jotka myös puhuivat hyvää englantia, eli päätymällä TSS:n bussiin, jossa heidänkin oppaansa oli englanninkielinen, säästyimme kuuntelemasta opastuksia ensin englanniksi ja sitten toiseen kertaan suomeksi.

Kuljettajan kaverina matkalla oli myös apupoika, joka huolehti myös veden myynnistä bussissa (pieni pullo hintaan 5 dirhamia, eli n. 50 senttiä). Osa matkustajista valitti hiukan veden maksullisuudesta, etenkin kun sitä ei hotellihuoneissa tai hotellien aamiaisillakaan ollut tarjolla, mutta toisaalta tämä oli halpamatka ja toisaalta ilmainen vesi houkuttelee ihmisiä tuhlaamaan vettä ja sen myötä muovipulloja, joten ekologisesta näkökulmasta pieni maksu vedestä oli mielestäni ihan ok.

Siinä missä oppaan englanti oli sujuvaa, niin TSS:n suomenkielisen materiaalin suomenkieli ei sitä ole. Kieli on ymmärrettävää, mutta sen verran huonoa, että se luo matkanjärjestäjästä hiukan epäluotettavan kuvan. Kun materiaalia ei kuitenkaan ollut kovin montaa sivua, niin tuskin niiden oikea suomentaminen olisi tullut kovin kalliiksi.

Toisin kuin monissa Suomessa myytävissä risteilylomapaketeissa tai  toki ihan toisen hintaluokan Olympian matkoilla TSS:n matkoilla juomarahat eivät sisälly hintaan.
Matkaa koskevissa ohjeissa suositellaan annettavaksi matkaoppaalle 2 euroa ja kuljettajalle 1-2 euroa per päivä per nuppi. Ihan tätä emme tehneet, sillä emme olleet kovin tyytyväisiä turkkilaiseen oppaaseen Marokossa!

Uudelleen TSS-matkalle?

Ensimmäisen viikon lopussa saimme täytettäväksemme tavanomaisen palautelomakkeen koskien niin hotelleja kuin oppaita. Lomakkeen lopussa oli myös kysymys, että lähtisimmekö uudelleen TSS-matkalle. Jätimme sen lomakkeeseen täyttämättä ajatellen, että eihän sitä koskaan tiedä, jos vaikka vastaan tulisi joku erityisen hyvin omiin suunnitelmiimme sopiva kohde.

Kiertomatkaviikolle voisimmekin lähteä sopivaan kohteeseen, mutta ”ilmaisen lisäviikon” korpihotellissa jättäisimme kyllä mieluummin valitsematta. Tai sitten suunnittelisimme itsellemme toiseksi viikoksi kokonaan oman ohjelman ja valitsisimme ja maksaisimme sen viikon hotellit itse.

Ehkä sittenkin, vaikka mm. Olympian, Aventuran ja Albatrosin ryhmämatkoilla olemme useammallakin olleet, olemme liian itsenäisiä matkailijoita tällaiselle matkalle, jossa lähes kaikki valinnat on tehty puolestasi, myös koskien hotelleja ja aterioita.
Toki muillakin matkanjärjestäjillä kiertomatkojen hotellit  on päätetty etukäteen, mutta jo se, että tiedät ne etukäteen on valinnanmahdollisuus sekin.

TSS-matkalla tiedät etukäteen vain aikataulun, reitin ja halvan hinnan ja sen, että matkustat ison ryhmän kanssa.

TSS-bussi Marokossa

Kohteet Marokossa

TSS:n palautelomake innoitti tähän juttuun jo tässä vaiheessa pientä Marokko-sarjaamme. Lähiviikkoina, oikein hyvällä tuurilla jopa lähipäivinä, kerromme toki lisää ainakin Fèsistä, Mèknesistä, Rabatista, Casablancasta, Marrakeshista, Ait Ben Haddousta ja Ourazazatesta, joten pysy kuulolla!

Jardin Majorelle Marrakeshissa
Jardin Majorelle Marrakeshissa
Tags from the story
,
Join the Conversation

66 Comments

 1. says: Suvi Taskinen

  Samanlaisen kuvan sai Turkin kohteesta, ensimmäinen viikko oli vaihtelevia hotelleja ja kiertomatka turkissa (Istanbul,Ankara, Kappadokia jne.) Ja toinen viikko antalyassa. Ruoka oli kuitenkin hyvää ja jos jaksoi oppaiden painostuksesta huolimatta kieltäytyä lisäpaketista pääsi suhteellisen edullisesti. Ensimmäisen viikon retket ja illalliset otin joka oli hyvä, mutta lounaita en, samoissa paikoissa saattoi syödä edullisesti tai etsiä läheltä halvempia paikkoja. Jos pakettimatkalle haluaa kannattaa kokeilla. Pienet präntit kuin luki papereista oli perillä lisämaksusta ja vaikka omatoimimatkalainen enemmän olen, hyvä kokemus ja itselle sattui hyvä opas jolta sait hyvän kuvan turkkilaisesta elämästä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Suvi! Näissä matkoissa, kuten tietysti aina, on tärkeää ymmärtää mitä on ostanut, jotta odotukset ja todellisuus kohtaavat riittävällä tarkkuudella. Turkkilaiset oppaat ovat varmasti hyviä Turkissa, mutta heidän osaamisensa muista maista, kuten vaikka Marokosta, saattaa olla vähän ohutta.

 2. Tätä juttua olenkin odottanut :)

  Hieman nyt rupeaa tuntumaan siltä, että TSS ei ehkäpä ole valintamme. Haluan kyllä etukäteen tietää hotellit ja kaikenlainen pakkomyynti saa verenpaineen näkemään punaista. Mulle jäi niin huonot fiilikset Israelin huonosti järjestetyistä retkistä, että ihan heti en ole valmis taas pettymään…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Emme mekään kovin todennäköisenä pidä sitä, että toiste lähtisimme TSS:n matkalle – tai jos lähtisimme, niin ehkä käyttäisimme vaan lennot tai korkeintaan lennot ja kiertomatkan, ”ilmaishotellia” emme kävisi katsomassakaan vaan suunnittelisimme itse toisen viikon ohjelmamme sen majoitukset.

 3. says: Suunnaton

  Kuulostaa kovin erikoiselta matkalta. Toki en ole matkanjärjestäjien matkoilla ollut lapsuuden jälkeen kertaakaan, mutta aikamoiselta sekasotkulta kuulostaa. Oliko ”ilmainen lisäviikko” todella ilmainen?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Suunnaton! Ilmainen ja ilmainen – itse asiassa jos koko matkan hinta 2 viikolta oli 569 euroa, niin oikeastaan voi väittää, että melkein koko Marokon osuus oli ilmainen, sillä hinta suorista lennoista Marrakeshiin oli lähes kilpailukykyinen pelkkien lentojen kanssa. Ja siis nämä olivat suoria lentoja.

 4. Aika erikoiselta konseptilta kuulostaa. Olisin saattanut jopa asiasta mainita oppaalle, sen verran inhoan tuollaista pelottelua ja painostusta. Joskus katsoin niitä superedullisia Turkin matkoja kun olisin halunnut nähdä Kappadokian, mutta ehkä sitten hyvä että se jäi ostamatta. Marokko kohteena kiinnostaa todella paljon, täytyy lukea muutkin postaukset.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Kumma kyllä tuolla matkalla oli kuitenkin monia, jotka olivat ennenkin olleet TSS:n matkoilla ja tiesivät etukäteen tuon pelottelun ja painostuksen ja osasivat siihen suhtautua. Mutta toki oli myös sellaisia, joita se varmasti oikeasti ahdisti.

 5. Mielenkiintoinen juttu! Aikalailla sellainen konsepti mitä tuollaiselta firmalta ja matkalta oli odotettavissakin, mutta tosiaan mielenkiintoista kuulla noista yksityiskohdista. Kaikkein eniten pisti silmään tämä: ”TSS lopettaa näiden matkojen tarjoamisen suomalaisille, jos emme osta niitä. Kyproksen, Turkin ja viimeisenä Dubainkin matkat on kuulemma lopetettu, kun suomalaiset eivät osta mitään, tarkoittaen ehkä sekä lisäpaketteja että poikkeamisia matto-, koru- ja nahkakaupoissa”. Varmaan ihan totta (ei kai kenellekään tule yllätyksenä että matkat maksetaan näillä ylihinnoitelluilla pakko-ostospysähdyksillä ja ateriapaketeilla), mutta että opas edes kehtaa vielä tälläkin yrittää painostaa asiakkaita..

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Käytännössä niihin koru- ja nahkakauppoihinkin saattoi suhtautua huumorilla ja me mm. livistimme niistä hetimmiten ja tutustuimme lähikortteleihin. Mutta onhan se silti vähän hukkaan heitettyä aikaa, paitsi korukauppa, joka sijaitsi kivasti Marrakeshin hienon rautatieaseman vieressä.

 6. Ei taitaisi kyllä olla minun matkayhtiö… Etenkin pakkomyyminen ja nälkään kuolemisella uhkailu latistaisi lomatunnelmaa aika tehokkaasti. Varmaan jättäisin ruokapaketit ostamatta (buffetit kun harvoin on kovin laadukkaita) ja sitten joutuisin panikoimaan, että onko lähellä mitään ruokapaikkaa vai kuolisinko oikeasti nälkään. Se, että uhkaillaan sillä, että TSS lopettaa Suomen markkinoilla jos ei osta mitään, aiheuttaisi minussa reaktion että en todellakaan ostaisi niiltä mitään :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Meillä oli se etu puolellamme, että tiesimme aika tarkkaan miten tämä toimii, sillä ystävämme olivat matkan jo syksyllä testanneet. Sen lisäksi tietysti emme jonkin verran jo matkustaneina helposti säiky vaikka vähän uhkailtaisiinkin ja varalla meillä oli pieni varasto proteiinipatukoitakin torjumaan mahdollista nälkäkuolemaa :-)

 7. Joo, tota, selkeästi minustakin TSS voisi mennä konkkaan. Minua ahdistaa määräily ja myynti ja oppaan höpötykset ihan sikana ja reissu tuntuu vankeudelta. Ehkä jonkin Jemenin matkan voisi toteuttaa tuolla tavoin, koska liikkuminen muuten siellä olisi vaarallista, mutta ei Marokkoa eikä ehkä Turkkiakaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Moni asia on tietysti myös omasta suhtautumisesta kiinni ja jos provosoidu vaan ottaa jutut huumorin kannalta – ja miettii, että saahan tästäkin kokemuksen, niin menihän tuo näilläkin reunaehdoilla. Tosin matkan paras osa oli varmasti toinen viikko, joilloin teimme päätökset itse.

 8. Etuna tosiaan on se, kun tietää mitä on ostanut ja mitä sillä saa. Ja mitä voi saada myös ostamatta aggressiivisesti myytäviä lisätuotteita.

  Minua ahdistaa niin paljon pakkomyynti, että en tiedä olisinko pystynyt sulkemaan siltä vain korvani. Ehkä olisin provosoitunut ja siksi pilannut osittain omaa lomatunnelmaani. Tai sitten en, vaikea sanoa. Pakkomyynti joka tapauksessa on niin kammottavaa. Pitäisi vaan jaksaa pysyä kovana ja sanoa ei.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kati! Pakkomyynti tehtiin myös jossain määrin taitavasti siten, että kun jo ensimmäisellä kerralla tiukasti, ehkä jopa hiukan tylysti, totesimme, että ostamme tämän retkipaketin, mutta emme muuta, niin opas jätti meidät aika hyvin rauhaan.

 9. Kiitos hyvästä, monipuolisesta ja rehellisestä kuvauksesta! Olen tätä ensi syksylle miettinyt edullisen hinnan takia, mutta mietin nyt vielä kaksikin kertaa. Tosin tuo, että käyttäisi lennot ja kiertomatkan ja majoittuisi omatoimisesti paremmalla sijainnilla sen toisen viikon voisi olla toimiva vaihtoehto.

  Deturhan myy nyt Kappadokian kiertomatkaa edullisesti. Onkohan se fiksumpi kuin tämän firman kuopattu vastaava oli…?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jane! Jos me vielä joskus jostain kumman syystä päätyisimme jonnekin kiertomatkaa ”vaativaan” maahan TSS:n matkalla, niin tekisimme tosiaan jo etukäteen omat suunnitelmat toiselle viikolle. Ei niin, etteikö niitä tuolla ensimmäisen viikon lopullakin ehtinyt tekemään, mutta vielä selkeämpää olisi ehkä ollut tehdä ne jo etukäteen.

 10. Olen myös monesti ihmetellyt noita halpoja hintoja ja miettinyt mikä koira sinne on haudattuna. Pakkomyynti ei ole kivaa, mutta jos tuon systeemin tietää etukäteen niin antaa oppaan puheiden mennä ”toisesta sisään ja toisesta ulos”. Marokko kyllä kiinnostaisi, mutta ehkä en TSS:n matkaan lähde.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Tässähän ne ”koirat” pääosin taisi tulla listattua – toivottavasti mahdollisia TSS:n matkoja harkitsevat löytävät tämän jutun ja osaavat sitten ainakin tehdä tästä kaikesta tietoisena mahdollisen matkapäätöksensä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Pieneltä osin valitsimmekin tämän matkan siksi, että saisimme kokemustietoa, jota sitten tiesimme jo etukäteen jakavamme myös muille.

 11. says: Lotta | Watia.fi

  Ihme kiristystä kyllä. Kuulostaa niin ammattitaidottomalta lähtee tolleen asiakkaalle perustelemaan, että ”näitä reissuja ei enää järjestetä, jos ette näitä osta”. Älytöntä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Niin, eikös se teoriassa ole, että tuotteen pitäisi olla niin hyvä, että asiakas hyvillä mielin haluaa sen ostaa :-)

 12. Eipä kuulostanut kivalta tuo pakkomyynti. No niin samanlaista oli aikanaan Turkin säästömatkassa, Pakkomyyntiä ruokapakettien kanssa. Myös oppaan käytös oli hyvin epämiellyttävä, hänen mielestä turkkilaiset olivat keksineet kaiken ja kaikki oli heidän ansiota. Mieheni taisi saada ikuisen Turkki-kammon. Meidän matkassa majoitus ja majoituskohdekin oli eri kuin mitä mainoksissa….mitä väliä sillä on missä se turisti päiväsä viettää kunhan on aurinkoa!
  Siitä huolimatta ajattelin, että kappadokia matkan voisin tehdä halpamatkojen kautta. Tosin eivät kai noita Turkin matkoja enää tee.

  1. Vinkkinä, Detur myy nyt parhaillaan 195 e hintaan Kappadokian kiertomatkaa. Ei olisi hinnalla pilattu. Tuota samaa vihjailua sielläkin ruokapakettien suhteen näyttää olevan, jossain luki ettei hotellien lähellä ole välttämättä ravintoloita…

  2. says: Pirkko

   Kiitos Jane! Piti oikein käydä katsomassa tuota Deturin matkaa ja he näyttivät myös keksineen tuon, että ryhmästä ei voi erota, eli ”Ostamalla kiertomatkan sitoudut osallistumaan ohjelmaan. Matkustaja ei voi erota ryhmästä kesken matkan tai käyttää paketista vain osaa, esimerkiksi lentokenttäkuljetusta ja hotellimajoitusta. Matkustaja ei voi käyttää ohjelmasta myöskään pelkkää lentopaikkaa. Ryhmästä eronneen matkustajan pitää maksaa lisämaksu, ennenkuin hän voi käyttää paluulentonsa. Lisämaksun suuruus määräytyy voimassaolevan pelkät lennot -paketin hinnan mukaan.”

   Mehän sitten toiseksi viikoksi erosimme ryhmästä, eli käytimme vain osan toisen viikon ”ilmaisesta” hotellista, mutta ensimmäisen viikon olimme tällä matkalla kyllä päättäneet ohjelmaan osallistua.

  3. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Tuo lauseesi ”Mieheni taisi saada ikuisen Turkki-kammon.” sopii kyllä hyvin meillekin ja samasta syystä – ei ole turkkilaisten itsetunnossa valittamista …

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Me päätimme tarttua härkää sarvista ja kokeilla ihan itse :-)

 13. No jopas on erikoinen matkanjärjestäjä. Nostaa karvat pystyyn pelkkä ajatuskin tuon tyyppisestä uhkailuun perustuvasta myyntityöstä. Ihmeellistä, että homma edelleen käy ja kukkuu, luulisi ihmisten äänestävän jaloillaan. Ilmaisia lounaita ei valmismatkojenkaan maailmassa taida olla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pia! Homma perustunee tuohon hyvin halpaan hintaan, jolla saavat charter-koneet myytyä täyteen. Ja osalle matkustajista tuo all-inclusive -tyylikin toimii, ja mikäs siinä sitten. Mutta kieltämättä, ei tämä ihan alan peruskonsepti ole.

 14. says: Viherjuuria

  Tällaiset postaukset ovat todella tärkeitä, koska tästä selviää aika hyvin, millainen matka on odotettavissa ja miten matkanjärjestäjä toimii. Enpä ollut ennen kuullutkaan tällaisista budjettipakettimatkoista! Onhan se kiva, että hinta mahdollistaa matkailun niillekin, joilla ei ole varaa tai kiinnostusta luksusmatkailuun, mutta minua taitaisi ärsyttää liikaa tuo sekavuus, myynnin aggressiivisuus ja tiedon panttaaminen (esim. hotellit). Tai turkkilainen opas! Mutta kuulostaa siltä, että olette omatoimisina saaneet matkasta hyvin irti ja osanneet ottaa sen oikealla tavalla :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Viherjuuria! Tärkeää lienee juuri se, että tietää suunnilleen mitä hyvin edullisella hinnalla saa ja sen myötä osaa asettaa odotuksensakin vastaamaan matkasta maksettua hintaa. Loput voikin sitten kuitata enimmäkseen huumorilla ja tehdä omat valintansa, on se sitten all-inclusive -ruokapakettien ostaminen tai omatoimiseksi heittäytyminen.

 15. Itse matkustan pääasiassa valmismatkoilla ja on aina mielenkiintoista lukea eri matkanjärjestäjistä. Toki minäkään en tykkää siitä, että kaikki on liian valmiiksi suunniteltu, jopa se mitä syödään. Hotellivalikoimaakin pitäisi mielestäni aina olla muutama, josta valita mieleisensä. En silti sano ettenkö tämän perusteella voisi joskus TSS:llä matkustaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Halpa hinta on toki se, millä tämä saa monta asiaa anteeksi. Hinnoittelu tosin on vielä erityisen sekavaa sikäli, että netissä ilmoitettua hintaa ei kukaan taida maksaa vaan halpa hinta syntyy 70% tms. alennuksesta. Mutta kunhan tietää ja ymmärtää mitä on ostamassa niin ei tämä mahdoton vaihtoehto ole.

 16. says: Evy Grindstaff

  Olen ollut kahdesti TSS:n matkalla Marokossa. Jos matkaa vielä järjestetään syksyllä niin lähden taasen mukaan.
  Lähtisin mielelläni myös TSS:lle matkaoppaaksi Marokkoon, maan, kulttuurin ja historian tuntemus on ainakin parempi kuin turkkilaisella oppaallamme. Ymmärrän myös tuon ”halpis” konseptin ja sen vois esittää kyllä eri lailla matkustajille.
  Syy turkkilaisuuteen on, että TSS käyttää Marokossa Genesis matkatoimiston palveluja, ja Genesis on turkkilainen yhtiö.
  Ehkä siis pitäisi laittaa kommentit, viestit ja valitukset suoraan Genesikselle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Evy! Niinhän se on, että kunhan osaa suhtautua tähän tosi edulliseen matkakonseptiin vaikka pienellä huumorilla, niin ei tuo nyt niin paha ollut. Turkkilainen opas Marokossa kyllä vähän tökki, osaamattomuus oli monin kohdin niin ilmeistä. TSS kuitenkin myy matkan, joten viestit ja valitukset voinee myös kohdistaa heihin.

 17. says: Tarja

  Olimme mieheni kanssa maaliskuussa 2017 TSS Dubain matkalla. Opas – myös turkkilainen – ei painostanut meitä mihinkään. Hän sanoi, ettei kenenkään ole pakko ostaa mitää mitä ei halua. Eikä me ostettu mitään. Matkalle kannattaa lähteä jo sillä ajatuksella, että siellä yritetään myydä nahka-matto-kultatuotteita. Otin myynnit ihan huvittavina miltei naureskellen. En kokenut ihmeempää painostusta. Olin ekaa kertaa TSS:n matkalla ja aiomme lähteä marraskuussa TSS:n Kyproksen matkalle. Olin äärettömän tyytyväinen hinta-laatu -suhteeseen. Oli oikein luksus -matka. Tiesimme kaikki hotellit etukäteen. Kiakki ryhmälisemmekin n. 40 henkeä kuullostivat tyytyväisiltä.

 18. Kiitos Tarja! Yhdet ystävämme ovat myös käyneet tuolla Dubain matkalla. Ilmeisesti teille sattui hiukan miellyttävämpi opas ja tietysti kuten itsekin totesit, niin oikealla asenteella ja huumorilla, niin eivät nämäkään matkat varsinaisesti pahoja ole.
  Jos tällainen matka järjestettäisiin maahan, jonne haluaisimme mennä, jossa maasiirtymiä olisi paljon ja jossa emme vielä olisi olleet, niin voisimme mekin harkita toistakin kertaa, mutta juuri nyt näyttää siltä, etteivät nuo kaikki ehdot kohdallamme taida enää kohdata.

  1. says: Tapio Saarinen

   Mielenkiinnolla luin tämän Pirkon kommentteja ja ohjeita mahdollisille uusille Tss:n käyttäjille. Lähes kaikista vastauksista ja kommenteista melkein kuuli läpi asenteen ”Meillä olisi kyllä ollut varaa parempaankin, mutta nyt tuli ostettua tämä matka Tss:ltä puolivahingossa (olisiko määritelmä : olosuhteiden pakosta, ei rahaa muunlaiseen tms)” , joten puretaan nyt niitä paineita nipottamalla ja narisemalla jonninjoutavista. Jokainen ymmärtää, ettei Tss:n hinnoilla voi ihan suomalaista viittä tähteä vaatia -tai vaatiahan voi mitä vaan -mutta on turhaa itsensä kiusaamista itkeä, jos on tottunut parempaan ja on siitä valmis maksamaan. Olen itse ollut mukana kolmella Tss -matkalla, kahdesti Turkissa ja kahdesti Kyproksella, olen 72 -vuotias, ja jos Luoja suo ja Tss vielä kohtuuhintaisia markoja järjestää, olen varmasti mukana. Sen verran hienoja ja hyvin järjestettyjä nämä matkat ovat olleet.

  2. Kiitos kommentistasi Tapio! Matka oli kyllä ostettu ihan harkiten: halusimme itse kokea millaisia nämä matkat olivat, vaikka jotkut ystävämme olivatkin TSS:n matkoilla jo olleet ja niistä kertoneet. Olimme siis varautuneita siihen, että halvalla ei saa luksusta, eikä siinä mitään: hyvä, että on vaihtoehtoja.
   Mutta siihen emme olleet varautuneet, että opas oli niin räikeän osaamaton maasta ja näiden pakkomyyntien osalta niin aggressiivinen. Uskoisin, että ainakin suomalaisen ryhmän kanssa huumori ja ehkä jopa avoimuus näiden tiimoilta olisi tuottanut paremman lopputuloksen niin fiiliksessä kuin jopa oppaan myyntimäärissä, jos ne olivat hänelle henkilökohtaisesti tärkeitä.

  3. says: Eeva Gustavsson

   Hej Tapio

   Kiitos positiivisestä feedbackistä. Itse olen ollut kahdella Turkin matkalla ja
   kerran Cyproksella TSS: n kanssa Ruotsista käsin.

   Lähdössä Marokkoon 2 kk päästä. Toivottavasti tulossa useampia uusia
   matkakohteita TSS:ltä. Olen matkustanut 70 ssä eri maassa, kaikissa mantereissa
   eikä minulla ole koskaan ollut valittamista.

   Kiitos TSS:lle näistä matkoista.

  4. Kiitos Eeva kommentistasi! Ja mukavaa matkaa Marokkoon – toivottavasti oppaat siellä ovat jo oppineet opastamaan myös Marokkoa kelvollisesti. Opashan oli meillä oikeastaan suurin harmituksen syy.

 19. says: Pertti

  Mielenkiinnolla luin kommentteja TSSn matkoista, olemme vaimoni kanssa käyneet sekä Turkissa, Marokossa ja nyt viime keväänä Dubaissa. Edellisissä kommenteissa mainittua ”pakkomyyntiä” olemme kyllä myös kokeneet, mutta kuten jo todettua, kun sen antaa mennä toisesta korvasta ulos, siellä pärjää. Toki, ymmärrän myös sen, että mm. matkaoppaan toimeentulo saattaa olla jossain määrin kiinni asiakkaiden ostokäyttäytymisestä.
  Matkoilla sinänsä on ollut ihan mielenkiintoinen ohjelma ja edullisina niitä edelleen pidän. Olen arvioinut, että kaikkiaan kahdelta matkailijalta kuluu kahden viikon matkaan 1200-1500 €, joten kallliiksi näitä ei voi sanoa. Toki, tietynlaista ”tylyttämistä” olemme kokeneet, mikäli emme ole näitä paketteja ostaneet. Joskus tekee mieli kysyä, olemmeko omatoimatkailijoina TSS:lle ”2. luokan asiakkaita”?

  1. Kiitos Pertti! Ehkä tuo onkin juuri niin kuin kiteytit, että mieluiten TSS haluaisi matkoilleen valmiit ruoka- ja retkipaketit ostavia matkailijoita, kuin meitä enemmän tai vähemmän oman mielemme mukaan toimivia.
   Ja totta, matkat ovat edullisia, joten ne mahdollistavat pienelläkin budjetilla maailmalle lähdön.

 20. says: AM

  Olimme naisporukalla TSS:n Marokon matkalla viime helmikuussa ja olimme tyytyväisiä matkan antiin. Omatoimimatkalla ei varmasi olisi noin paljoa nähnyt, kokenut ja kuullut.Oppaamme Pablo oli oikea tietopankki. Halusimme nähdä paljon, ja siksi oli hienoa että ruokailut yms.olivat sutjakkaasti järjestetty ettei noihin mennyt isolla porukalla liikaa aikaa. Hotellien taso oli riittävän hyvä, kiertomatkalla ei ole tarkoituskaan oleskella hotellissa paljoakaan ja kaikki turha luksus menisi hukkaan.
  Toki tuollaiselle matkalle ei kannata lähteä jos ei ole aikomus ostaa paketteja, silloin kannattaa valita erilainen matka. Ostimme kaikki retkipaketit ja olimme niihin tyytyväisiä. Lisäviikolla sitten teimme omatoimisesti reissuja Marrakeshissa. Tiiviisti työssäkävijälle tällainen valmispaketti on hyvä, varsinkaan kun ei välitä auringonotosta. Hinta edullinen että normaalitallaaja voi lähteä mielenkiintoiseen reissuun.

  1. Kiitos AM! Meille sattunut opas ei ollut oikein onnistunut, ei osaamiseltaan eikä käytökseltään ja etenkin tuolla kiertomatkaosuudella oppaalla on iso merkitys matkan fiilikseen.
   Retkipaketit mekin ostimme, mutta ateriapaketteja emme – ja etenkin toisen viikon hotellin osalta, kun kävimme kerran samaisessa ravintolassa syömässä, niin totesimme kyllä, että meille viikko tuota ruokaa olisi ehdottomasti ollut liikaa. Mutta kuten totesin, pienellä vaivalla ilman ateriapakettejakin noillakin matkoilla voi hyvin matkustaa!

 21. says: RAY

  Marokon kierto ja viikko hotellissa. Oppaana oli suomea puhuva henkilö, nimeltään paplo tms. Piti olla korkeakoulututkinto jne. Ei valitettavasti tuntenut mitään koko maasta, lausahteli omiaan ja luuli vielä, että joku häntä uskoo. Siinä menivät uskonnot ja maantieto suloisesti sekaisin. Kaikki asiat piti varmistaa aina paikalliselta oppaalta. En eläissäni halua moista opasta, kertoi vielä opastavansa englantilaisia matkailijoita. Voin vain kuvitella mitä hän heille höpöttää. Toivoisin, että matkanjärjestäjä puuttuu näihin ammattitaidottomiin opastajiin. Turhasta hänelle kyllä palkkaa maksetaan.

  1. Kiitos kommentistasi! Samanlainen kokemus, että vaikka matkalla kaikki ei huonoa ollutkaan, etenkään hinta huomioiden, niin meillkein sattui jokseenkin luokaton opas.

 22. says: Aku

  Olen ollut ko. firman matkoilla. Asiat ovat hoituneet siten kuin ne esitteissä on mainittu. Olen seuraavaksi lähdössä Marokkoon.
  Aina löytyy marisijoita ja tietoviisaita, niin matkoihin kuin muuhun liittyen.
  Minusta matka on aina seikkailu. Rohkeasti matkaan ja turhat ennakkoluulot pois.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tuo on kyllä edullinen tapa matkustaa, mutta toki pitää ymmärtää, ettei halvalla saa luksusta. Meistä kurjinta oli aggressiivinen lisämyynti, muut asiat oli helpompi ohittaa ajatuksella, että tämän nyt tällä hinnalla saa.

 23. says: Liisa Nyqvist

  Ilmaisia lounaita ei ole. Eivät nuo matkat jonkin lisäpaketinkaan kanssa kovin kalliita ole. En ole TSS:n matkoilla koskaan ollut, mutta esim. Albatrosin matkalla Intiassa kuluu asiaan, että käydään mattofirmassa ja parissa muussakin perinteisten tuotteiden myymälässä. Itsekin ostin joitain tuotteita, mm. maton, joka maksoi lentorahteineen 1000 €. Sehän on tosi pieni hinta melko isosta matosta, kun ajattelee, kuinka paljon on mennyt aitoa villalankaa ja työtuntien määrää en osaa kuvitellakaan. Sen sijaan minua risoi, kun Suomessa jouduin maksamaan 24% tullimaksun. Mitähän Suomen valtio oli tehnyt asian eteen, kun sille kuului tuo 240 €?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Liisa! Toki noita myymälävierailujakin saa matkaan kuulua ja osa matkustajista haluaakin tehdä ostoksia. Mutta tietynlainen vapaaehtoisuus niissä on mielestämme hyvä säilyttää, eli jos et halua mennä myymälään, niin saat olla menemättä :-)
   Tullimaksuihin en uskalla ottaa kantaa … taitaa olla vähän isompi kysymys noin kokonaisuutena.

 24. says: Kristiina

  Hei Pirkko,
  Olimme Marokon matkalla keväällä 2017. Kiertomatka upea mutta Marrakeshin hotelli onneton kun jouduimme vanhalle puolelle. Muuten mukava reissu. Pysähdyimme Marrakeshissa kultasepänlikkeeseessä ja ostin heiltä sormuksen. Nyt tuo sormus on liian väljä enkä uskalla käyttää sitä. Soitin juuri TSS:ään ja tiedustelin tuon kultasepänliikkeen yhteystietoja. He eivät niitä tiedä vaan alkoivat selvittämään asiaa. Onkohan sinulla toi jollain muulla lukijalla antaa minulle noita tarvitsimiani tietoja? Kiitän etukäteen avustanne. Mukavia matkoija kaikille. Terveiset ! ps toivottavasti sopii että yhteystiedot julkaistaan tällä sivustolla

  1. says: Pirkko

   Hei Kristiina! En nyt ihan ymmärrä – aiotko lähettää sormuksen Marokkoon korjausta varten? Itse veisin kyllä sormuksen kotimaiseen kultasepänliikkeeseen pienennettäväksi.
   Me skippasimme tehokkaasti kaikki kaupat tuolla reissulla, joten meillä ei ole niiden yhteystietojakaan. Tietysti jos joku muu lukija huomaisi tämän vielä ja tietäisi, mutta epäilenpä, ettei pari vuotta vanhan jutun kommentteja kovin moni enää lue.
   Pahoittelen, ettemme voi enempää auttaa.

 25. says: Ei enää ikinä TSS

  Oltiin vaimon kanssa tulossa mut saatiin vasta tietää että se retkiohjelma joka ”kuuluu hintaan” on pakollinen! ei siis mahdollisuutta pitää esim vapaa päivää, nukkua myöhään hotellilla tai hetkeäkään ei itselle saa ellet sairastu mutta se on siis varattu joka sekunti matkasta ilman hetkeäkään omaa aikaa paitsi nukkuminen ja jos kuitenkin sanot että haluat jäädä hotellille tjn niin he lätkäisevät laskun jonka keksivät päästä joka on retkiperuutusmaksu koska se mikä ”kuuluu hintaan” tarkoittaa kirjaimellisesti PAKKO TULLA TAI MAKSAT! Mutta he eivät sitä kerro ennenkuin olet hotellilla joten varaudu ”kivoihin pikku ylläreihin” ………….ja varausmaksua on turhaan odottaa enää takaisin…

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Marokon matka, joka on siis ainoa, jonka testasimme, jakautui selkeästi kiertomatkaviikkoon ja rantalomaviikkoon. Kiertomatkasta ymmärsimme tietysti etukäteen, että kun majapaikka vaihtuu joka yö, niin hotellille ei voi jäädä. Rantalomaviikolla ohjelmaa ei ollut ja niinpä mekin lähdimme ko. hotellilta pois useammaksi päiväksi ja majoitumme omatoimisesti Marrakeshin keskustaan sen sijaan, että olisimme jäänee in the middle of nowhere -hotelliin viikoksi. Muista TSS:n matkoista meillä ei, vielä ainakaan, ole omia kokemuksia.

 26. says: savonnainen

  Olimme 2 tai 3 vuotta sitten juuri tällä TSS:n Marokon matkalla. Oppaamme oli tosi tietävä, parhaita mitä olemme tavanneet. Meillä oli ihana lomaviikko kiertomatkan jälkeen Aqua Mirage- hotellissa. Ostimme iltaruokailun. Olipa siinä evästä: pizzamestari paistoi pizzoja( Napolin pizzojen tasoisia), pastoja, lihaa, kalaa, perinteisiä ruukkuruokia liekkien päällä, huoneellinen salaatteja ja toinen jälkiruokia. Palvelu oli ok. Alueella oli iso 50 m uima-allas ja toinen ehkä 20*20 jossa vesi lämpimämpää,kuntosali, tenniskentät, koripallokenttä/ lentopallokenttä- siellä vapaa-ajan ohjaajat opastivat pelien saloihin, Aamusta iltaan jumppa, rentoutus, tanssitunteja- ainakin 10 he viihdytystiimi oli remmmissä, illalla klo 23 asti elävää musiikkia,showesityksiä, tanssimahdollisuus. Edulliseen hintaan olisi ollut hotellin päivä tai vrk-retkiä Saharan alueelle, joka päivä maksuton kuljetus Marakeshin keskustaan. Ei me sieltä minnekään maltettu lähteä. TUI näytti myyvän samaa hotellia. Jos tulisi toisen kerran tarjolle, heti oltaisiin menossa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Me luokittelemme itsemme enemmän tutkijoiksi ja seikkailijoiksi ja silloin uima-allas, pelit tai ruokakaan ”in the middle of nowhere” ei ole meidän juttumme, siksi lähdimme tuolta pois – mutta onneksi vaihtoehtoja useimmiten on sopivasti eri makuihin, toiset arvostavat uima-allasta, toiset pientä riadia soukin keskellä :-)
   Ja ilmeisesti teillä oli oppaan kanssa parempi tuuri kuin meillä – Turkista pikaisesti Marokkoon siirretty opas, joka kohdallemme osui, ei vielä ollut kovin tietävä, mitä Marokkoon tulee.

 27. says: Nimetön

  Minusta tällaisen hyvin tiiviin ja vähän rasittavankin matkan jälkeen rento lomailu oli virkistävää. Emme todellakaan ole rantalomailijoita. Olemme kolunneet ihan omatoimimatkoilla niin Vanhan Delhin, Varanasin, Kathmandun, Thaimaata Chiang Mai, Mianmar,Kambodsha ja Vietnam, vierailleet lastemmme luona maailmalla- omatoimisesti nimenomaan. Ihmettelimme joskus, kuinka jotkut aina vaan matkustavat Aurinkorannikolle.Juuri niin me nyt teemme, emekä yhtään häpeä sitä sanoa. Olen opetellut kohtuullisen espanjan taidon ja kyllä siellä pääsee tekemisiin paikallisten kanssa, jos haluaa.Tällainen viikko runsaine ohjelmineen oli kyllä tälle matkalle enemmän kuin kohdallaan. Näimme niitä soukeja nyt ja aiemmilla matkoilla tälle reissulle jo kiintiön täyteen. Minusta ei voi sanoa, toiset – ja toiset. Meitä on moneksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Juuri näin, meitä on moneksi. Meille ei nyt vaan tuo hotelli kaukana kaikkea sisältävästä Marrakeshin keskustasta tarjonnut mitään, mikä meitä olisi kiinnostanut. Aurinkorannikolla nähtävää riitti viikoksi (Fuengirola, retki Mijakseen, retki Granadaan ja Alhambraan, retki Marbellaan ja Puerto Banukseen) – ja jos aikaa olisi ollut enemmän, niin retki Rondaan, mutta paikallamme tuskin sielläkään tulisimme jäämään, jos sinne vielä joskus palaisimme.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *