Riad Le J Marrakeshin sydämessä

Riad Le J Marrakesh

Lupailin jo juttuja Marokosta, mutta jatkan kuitenkin vielä yhdellä hotellijutulla.
TSS:n Marokon matkahan sisälsi kiertomatkaviikon ja toisen viikon all-inclusive-resortissa Marrakeshin ulkopuolella. Resorttielämä ei meitä oikein innostanut ja niinpä kun toisen viikon hotelliksemme vahvistui 15 km keskustasta sijaitseva Ryads Parc & Spa etsimme Booking.comista osaksi viikkoa toisen vaihtoehdon.

Marokossa monia perinteisiä yläluokan taloja, riadeja, on kaupunkien keskustassa kunnostettu pieniksi hotelleiksi ja melkein tuntui siltä, että jos emme ainakin muutamaa yötä asuisi tällaisessa, niin emme olisi Marokossa olleetkaan.
Hakusanalla Riad Marrakeshista löytyikin yli 800 hotellia ja kun lopulta rajasin valintaamme sijainnin (ihan keskusta), asiakaspisteiden ja sen perusteella, että mistä huoneen sai vielä parin päivän varoajalla 3 yöksi, päädyimme Riad Le J:hin.
Asiakkaat olivat pitäneet kaikesta muusta, paitsi siitä, että sinne oli ollut hiukan vaikea löytää perille …

No, mehän emme tuosta huolestuneet vaan etsimme Riad Le J:n maps.me -sovelluksesta, lähdimme suunnistamaan ja pääsimmekin aika lähelle ennen kuin sovellus luovutti. Riittävän lähelle kuitenkin, että tarkastamalla kartasta ohittamiemme muiden riadien sijainteja tiesimme olevamme lähellä. Ihan lähellä ollessamme ajattelimme kysyä asiaa yhdestä riadista, jonka ovi oli auki – ja niinpä sitten sattuikin, että samalla kun olit aloittamassa kysymykseni, huomasin, että nuoren naisen esiliinassa luki J!
Olimme tulleet kotiin.

Riad Le J Marrakesh

Huone

Kotiin sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä riadissa oli vain neljä huonetta, jotka sijaitsivat keskellä sijaitsevan avoimen tilan ympärillä toisessa ja kolmannessa kerroksessa. Minttuteen ja keksien jälkeen olimme valmiita asettumaan taloksi pieneen, mutta kodikkaaseen mintunvihreään huoneeseemme, jonka ikkunat aukesivat yhteiseen tilaan. Huoneen ja kylpyhuoneen sisustus oli perinteinen, mutta kaikki toimi moitteettomasti, niin suihku kuin ilmastointikin. Näiden paksujen kivimuurien ympäröimissä taloissa tosin  on luonnollisestikin melko viileää yli 30 asteen lämpötiloissa, eli aika vähän ilmastointia tarvitsimme.

Pehmeistä pyyhkeistä toinen pino oli koristeltu tupsuilla, toisen pinon pyyhkeiden reunoissa oli koristeommel, joten samanvärisistä pyyhkeistä oli helppo tunnistaa omansa. Harkitsin hetken tupsullisia pyyhkeitä meille kotiinkin, mutten sitten pystynyt ymmärtämään miten tuo toimisi pesukoneessa ja kuivaajassa: ajatus siitä, että joka kerta pyyhkeet pestessäni irroittaisin tupsut ja ompelisin ne pesun jälkeen takaisin tuntui ehdottomasti liian työläältä!

Riad Le J Marrakesh Riad Le J Marrakesh bathroom Riad Le J Marrakesh towels Riad Le J Marrakesh towels

Aamiainen

Aamiainen tarjoiltiin silloin kun sen halusimme – toki annoimme aina edellisenä iltana arvion ajasta ja valitsemamme 8:30 ”kattauksessa” olimme useimmiten kahdestaan. Tarjolla oli marokkolaiseen tapaan tuoretta leipää, vaihdellen kakkuja, donitseja tai msamen-lettuja, samoin vaihdelleen marjoja tai hedelmiä ja ihanan paksua vaniljan makuista talon jogurttia lasipurkista tarjoiltuna. Appelsiinimehu oli vastapuristettua ja kahvi ja tee vastakeitettyä. Kananmuniakin sai, jos niitä halusi. Eli kaikin puolin vastakohta lähes yhdellekään matkamme muissa hotelleissa nauttimille aamiaisille, joista Ryads Parc & Span aamiaiset olivat kaikkein heikoimpia.

Riad Le J Marrakesh breakfast Riad Le J Marrakesh breakfast Riad Le J Marrakesh breakfast Riad Le J Marrakesh breakfast

Palvelu

Riad Le J Marrakesh safety phonePienessä riadissa henkilökohta koostui kahdesta nuoresta naisesta, jotka aloittivat aamiaistarjoiluilla ja siivosivat päivän mittaan huoneet. Illalla ja yöllä paikalla oli nuori mies yövahtina. Meistä pidettiin myös huolta hotellin ulkopuolella, sillä saimme matkaamme pienen paikallisella SIM-kortilla varustetun matkapuhelimen. Puhelimessa oli riadin omistajien ja henkilökunnan numeroita, joihin soittamalla saisimme kuulemma tarvittaessa apua tilanteessa kuin tilanteessa. Kuljetimme kevyttä puhelinta mukanamme kolme päivää, mutta onneksi emme sitä tarvinneet.

Ensimmäisenä aamuna yövahtina toiminut nuori mies kyseli meiltä päivän suunnitelmiamme ja kun kerroimme, että haluaisimme käydä katsomassa värjäämöaluetta, niin hän sanoi lähtevänsä mukaan etsimään meille taksin sinne. Riadille eikä ihan sen lähikujillekaan ei voi taksia noin vain tilata, joten kävelimme yhdessä lähimmälle isommalle aukiolle. Ensin olin ymmärtänyt, että kaveri selittää asian taksille, mutta hän tulikin mukaan aina värjäämöalueelle asti ja esitteli meidät vielä tuota aluetta esittelevälle miehelle ja jäi odottamaan paluutamme sopiakseen vielä seuraavastakin taksikyydistämme seuraavalle nähtävyydelle. Vasta tämän kaiken tehtyään hän totesi jatkavansa tästä kotiinsa!

Matkabloggaajat tapaavat

Keskustassa asuminen oli hyvä idea myös sikäli, että toisena iltana sain viestin, että matkabloggaajakolleegani, Historia de Viajes -blogia kirjoittava Katja, oli myös iltapäivällä tullut Marrakeshiin jatkaakseen omaa kiertomatkaansa sieltä eteenpäin seuraavana aamuna, mutta jos meillä nyt olisi aikaa, niin voisimme tavata. Vartin päästä olimme niin me kuin Katja, joka myös asui keskustassa, Jemaa el-Fna -aukiolla, jonka laidalla kerroimme toisillemme appelsiinimehun äärellä kokemuksiamme Marokosta ja havainnoimme elämää iltavilkkaalla aukiolla. Pienen neuvottelun jälkeen päädyimme myös tekemään Katjan kanssa retken koti-riadiimme näyttääksemme hänelle ainakin yhden esimerkin tällaisesta ja istuimme hetken yhdessä oleskelutilassa ja nautimme yövahdin meille loihtumaa minttuteetä!

Matkabloggaajat Marrakeshissa
Riad Le J Marrakesh

Marrakeshin kattojen yllä

Aamuisin, jos heräsimme ajoissa, tai iltaisin, jos satuimme olemaan paikalla, kiipesimme riadimme kattoterassille katsomaan auringonnousua tai -laskua ja muutenkin havainnoimaan lähiseudun elämää. Tuossa naapurissa on yksi Marrakeshin parhaista ravintoloista, Nomad, jossa mekin söimme yhden illallisen. Tuossa naapurikaton kanat. Tuossa aukko toisen riadin sisäpihalle.

Riad Le J Marrakesh
Elämää Marrakeshin kattojen yllä
Riad Le J Marrakesh
Tällaisia pieniä huvimajoja on vähän joka suunnalla
Riad Le J Marrakesh
Pienet kanalat kuuluvat myös kaupunkikuvaan – ylhäällä
Riad Le J Marrakesh
Lyhtyjen koristelema Nomad-ravintola, pari kortteliä näin, mutta alhaalta sinne kiertäen vähän useampikin!
Riad Le J Marrakesh
Riadin mentävä aukko

Riadien avonaisuuteen, ei siis ulkoseinien osalta, ne ovat suljetut, mutta sisäpihojen ja niiden reunalla olevien huoneiden osalta, liittyykin ainoa hiukan huonompi kokemuksemme Riad Le J:stä. Yhtenä yönä heräsimme jossain lähistöllä käytävään englanninkieliseen perheriitaan: äänet kantautuivat huoneeseemme äänekkäinä, vaikka perhe ei asunut edes samassa riadissa.

Löydä perille

Palataanpa vielä lopuksi hetkeksi tuon Riad Le J:n löytämisen vaikeuteen. Kerran perille löydettyämme otimme sieltä takaisin soukkien kujille lähtiessämme kuvat jokaisesta kulmasta siltä varalta, että vielä uhkaisimme eksyä. Emme tarvinneet kuvia, mutta jos haluat löytää juuri tämän riadin, niin tällä kuvasarjalla löytyy. Hotellin sivuilta löytyy opasvideokin, mutta valitettavasti siinä vaiheessa kun majoitusta varasimme, siinä hotellissa oli sen verran huono wifi, ettei sillä mitään videoita katseltu!

Riad Le J Marrakesh reitti Riad Le J Marrakesh reitti Riad Le J Marrakesh reitti Riad Le J Marrakesh reitti Riad Le J Marrakesh reitti Riad Le J Marrakesh reittiRiad Le J Marrakesh reitti

Kolme yötä Riad Le J:ssä maksoi pääsiäisviikolla aamiaisineen 240 euroa.
Jutun ehkä ylipositiivistakin sävyä saattaa osittain selittää Marokon matkamme hotellien meille keskimääräistä alhaisempi taso – mutta kyllä me oikeasti täällä viihdyimme!

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

19 Comments

 1. says: Katariina

  Kiitokset tästä ja edellisestä Marokon postauksestanne! Etenkin tämä kirjoitus sai matkakuumeen Marokkoa kohtaan nousemaan entisestään. Mitkä ovat teidän mielestänne Marokon must see -kohteet ja -tekemiset ensikertalaiselle?

 2. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi Katariina! Must see -kohteet ja -tekemiset ovat tietysti kovin henkilökohtaisista mieltymyksistä kiinni, mutta ehkä uskaltaisin kuitenkin ehdottaa, että Agadir kannattaa jättää väliin, jos haluaa nähdä jotain muuta kuin aurinkorantaa. Marrakeshissa on paljon vanhaa ja kivoja pieniä riadeja kuten tämä, mutta myös isompia hotelleja, joissa on isot puutarhat ja uima-altaat, jos kaipaa myös aurinkolomaa. Fèsin medina on varmasti yksi must-kohde ja toki kaikkien ainakin nimeltä tuntema suurkaupunki Casablanca tarjoaa kaikenlaista ja merenrannassa on aina puolensa.
  Essaouirakin on omanlaisensa helmi, rannalla sekin. Yritän lähiviikkoina kertoa lisää kaikista näistä kohteista ja vielä muistakin, sillä kahteen viikkoon maassa mahtui tietysti jo aika paljon.

 3. Ai vitsi, tämähän näyttää tosi houkuttelevalta paikalta! Sympaattisen näköinen mesta ja vaikuttaa kertomasi perusteella oikein passelilta majoitukselta kaikin puolin. Marokko on alkanut tässä muutenkin hiljalleen kiinnostaa, joten on tosi kiva lukea näitä kokemuksianne!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Marokko oli mielestäni kiva kohde sikäli, että se oli riittävän länsimaalainen, että siellä oli helppo matkailijana tulla toimeen, mutta kuitenkin myös eksoottinen ja erilainen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Oli tosiaan ihan huippua, että olimme kaupungissa samaan aikaan!

 4. says: veehoo

  Hieno riad! Muistuttaa paljon riadia, jossa itse vietin muutaman päivän viitisen vuotta sitten. Tässähän alkaa tehdä mieli takaisin Marrakeshiin. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos veehoo! Eiköhän se niin ole, että jossain riadissa Marokossa käydessään on melkein ”pakko” yöpyä, edes muutaman yön verran.

 5. Kiva lukea näitä juttuja. Kävin heti varmistamassa oman matkamme Riad majoitukset. Näyttäisi olevan muutama yö mutta vaihtoehtoja on kolme Marrakeschissä. Aika näyttää kuinka käy ja mihin niistä pääsemme. Nyt taas iski hirveä matkakuume Marokkoon. Näyttää niin upealta ja eksoottiselta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Kuten juuri tuossa yllä jollekin totesin, niin Marokko on tosiaan mielestäni kiva yhdistelmä helppoutta ja eksotiikkaa.

 6. Ehdottomasti haluaisin Marokon matkalla yöpyä riadissa, ja ehdottomasti valitsisin sen mieluummin kuin all inclusive -hotellin. Tosi tunnelmallisen näköinen paikka ja ihana kattoterassi. Aika kivaa, että annettiin kännykkäkin mukaan ongelmien varalle. Kauhea matkakuume Marokkoon!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Melko pienellä Booking.com kelaamisella löysimme tämän, joten voisin väittää, että todennäköisyys kivan riadin löytämiseen Marokossa on melko suuri. Useimmat niistä ovat tosi pieniä, joten palvelu on tosi henkilökohtaista.

 7. Onpas hauska sattuma, että juuri postailin seitsemän vuotta sitten tehdystä Marokko reissusta pääsiäispostauksen :D En oo käynyt muualla kuin Chefchaouenissa, mutta se paikka teki niin suuren vaikutuksen että toivon pääseväni uudestaan :) Me nukuttiin myöskin tommoisissa paikoissa vanhassakaupungissa ja loppureissu yhden ravintolan omistajan luona :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Kävinkin lukemassa juttusi ja jäin miettimään, että kun ainakin vitsinä olemme ajatelleet, että Tanger jäi vielä näkemättä, niin tuohan olisi lähellä sitä :-)

 8. Kylläpä teillä oli hyvä palvelu hotellissa! Se, että nuori mies tuli mukaanne värjäämöalueelle sekä paikallinen kännykkä on jo 10+ arvoinen juttu.
  Ja kyllähän nuo tupsulliset pyyhkeet kivoilta näyttää, mutta kuten sanoit, niin epäkäytännöllisiä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ariela – riadit olivat kyllä, ne joita ehdimme näkemään, kivoja.
   Varsinaisilla ruokatoreilla emme Marrakeshissa käyneet, mutta toki sillä keskusaukiolla myydään aika paljon myös ruokaa ja ruokatarvikkeita ja soukeissa mausteita ja hedelmiä. Ruokatoreilla pyörimme enemmän Casablancassa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *