#pinghelsinki 2017

#pinghelsinki 2017

Kotiuduin hetki sitten vuorokauden kotimaan matkalta – kävin Helsingissä ja näin yhden hotellin, Jätkäsaaren Clarionin. Mutta näennäisesti matka lähelle oli kuitenkin matka maailman ääriin kuin omaan sisimpäänsä. Sen verran huikeita olivat tänäkin vuonna Ping Helsinki -tapahtuman esiintyjät, juontajat Emilia Lahti ja Joonas Pesonen, tapaamiset muutamien matkailualan markkinointi-ihmisten ja sisällöntuottajakolleegoiden kanssa.

Santi Carcasona

Santi Carcasona rytmitti yleisön hereille isossa salissa ennen aamupäivän pääpuhujia Ann Handleytä ja Ilkka Halavaa.

Video on sen verran ovela, että vaikket yleensä videoita tapaisikaan katsella, niin tätä kannattaa klikata. Clarionin salissa vaikutelma oli vielä ovelampi, sillä Santi istui ison valkokankaan edessä kuudentena samanlaisena esiintyjänä!

Ann Handley – Future Perfect:
A Look Back at the Best Marketing of 2018

Ann Handley kertoi tarinan merkityksestä käyttäen esimerkkinä Freakerin juomapullon tai oluttölkin coolereita, vai onko juomaeristin suomen kielen sana? Hetken aikaa Suomen viileässä keväässä ei tuntunut siltä, että tässä hetimmiten tulisi tarvetta varmistaa, että juoma pysyisi kylmänä, mutta esityksen lopulla olin minäkin jo myyty: jos tällaiselle tuotteelle keksisin käyttöä, niin toki haluaisin juuri Freakerin!

#pinghelsinki 2017 Ann Handley

Mutta siis pointtina: tarina on nykyisin kaikki ja sen tarinan on oltava rohkea!

Freaker-esimerkin ohella Ann Handley kertoi myös miten Bluebottle Coffee lähestyy asiakkaitaan kouluttamalla heitä kahvin saloihin, miten lastenruokia myyvä Plum Organics haluaa auttaa pienten lasten vanhempia löytämään yhteistä aikaa, aikaa joka pitemmällä aikavälillä saattaa tuottaa lisää pieniä lapsia … tai miten löytökoiria markkinoidaan onnistuneesti Mutual Rescue -tarinoilla, et pelasta vaan koiraa vaan myös itsesi. Kaikissa näissä keskiössä ei tuote tarina.

Ilkka Halava – Rattaasta artistiksi:
Työn, tuottavuuden ja vuorovaikutuksen mahdollisuudet

Ilkka Halava avasi vaatimattomasti lupaamalla meille päivän parhaan suomenkielisen puolituntisen ja antoi tulla reippaita ajatuksia tulevaisuudesta, kuten esimerkiksi, että tänä vuonna syntyvät lapset eivät tule koskaan ajamaan autoa. Ehkä näin.
Yhteisöllisyys on murtunut sosiaalisen median myötä, ei ole enää suuria jakolinjoja me ja he, sillä lopulta kaikki ovat kuitenkin jonkin jakolinjan osalta erilaisia: ei ole meitä, on vaan yksilöitä ja uuden yhteisöllisyyden rakentaminen on vasta alkamassa.

#pinghelsinki 2017 Ilkka Halava

Eläkeongelmat ratkeavat, sillä kun työstä häviää rangaistuksen maku, kun kaikilla aloilla työntekijät muuttuvat hammasrattaista artisteiksi, ei ole enää tarvetta erottaa työ- ja vapaa-aikaa eikä jäädä eläkkeelle. Työn raskaus poistuu raskaiden töiden siirtyessä koneille. Suomessa elinajanodotteemme on noussut 100 vuodessa 40 vuotta ja meillä on puhdasta ilmaa ja puhdasta ruokaa – Suomea voisi siis markkinoida ikuisen nuoruuden maana, olisiko tässä jo matkailuvalttia kerrakseen!

#pinghelsinki 2017

Aamupäivän isojen luentojen jälkeen vuorossa oli markkinointipäättäjien ja sisällöntuottajien kohtaamisia – ja hiukan kaoottinen lounas, olihan meitä pingiläisiä tänä vuonna yli 600! Meriharakan kohtaamisista kerron myöhemmin sikäli kun niiden tiimoilta päädymme mm. kotimaan matkailun sisältöä tuottamaan …

Iltapäivällä vuorossa olivat pienemmät workshopit.

Ronja Salmi & Mikko Toiviainen:
12 vinkkiä kirjoittamiseen

Ronjan ja Mikon workshop oli itsestään selvä valinta kirjoittamista muutenkin opiskelevalle. Nämä 12 vinkkiä eivät ilman Ronjan ja Mikon selityksiä ehkä lukijalle tästä aukea, mutta ei hätää – Ronjan ja Mikon kirja 12 tarinaa kirjoittamisesta ilmestyy elokuussa, joten siitä sitten ammentamaan lisää tietoa.

#pinghelsinki 2017 Ilkka Halava

Tässä kuitenkin vinkkilista vähintäänkin kiusoittelumielessä:

 1. Pohdi ja tunnista omaa kirjoittamistasi tukevat elementit. Rutiinit tuovat voimaa.
 2. Ota kirjoittaminen osaksi arkea
 3. Hyväksy, että kirjoittaminen vie aikaa
 4. Usko, että oma maailmasi on kiinnostava
 5. Jokainen lukija lukee tekstiä itsestään
 6. Jätä tilaa rivien väliin
 7. Ei ole vääriä aiheita
 8. Erota kirjoittaminen ja editointi
 9. Pura mestariteos osiin ja rakenna oma
 10. Pyydä konkreettista palautetta
 11. Joukossa on voimaa
 12. Hyvät ja huonot kirjoittajat erottaa kirjoittaminen

Huomaa kuitenkin jo tässä vaiheessa, että kaikki ohjeet eivät sovi kaikille.

Sebastian Canaves:
Influencer, how to grow your own media and business?

#pinghelsinki 2017 Sebastian Canaves

Off The Path -blogin perustanut saksalainen Sebastian Canaves jakoi osaamistaan liittyen oman kanavan kasvattamiseen ja tulovirran luomiseen.
Onnistumisen elementteinä ovat brändisi, ainutlaatuinen sisältö ja omat tuotteet.

Erottautuminen alkaa brändistä:

 • Mitkä ovat arvosi ja miten eroat muista?
 • Minkälainen on yleisösi: ikä- ja sukupuolijakautuma? koulutustausta? taloudellinen asema? kiinnostuksen kohteet? synnyinmaa? asuinmaa?
 • Teksti, kuva ja video – kaiken pitää olla linjassa, tunnistettavaa

Erottautumiseen liittyen Sebastianin kommentti siitä, että jokaisen matkablogin pitäisi olla niin omanlaisensa, että ne eivät kilpaile keskenään, oli ertiyisen mieleenkiintoinen, kuten myös se, että kannattaa harkita kahdesti maailmanlaajuiseen, englanninkieliseen, kilpailuun.

Sisällön osalta Sebastian vähintäänkin paheksui tyhjänpäiväisiä kirjoituksia, jotka on tehty vain siksi, että tänään piti tuottaa jotain. Kirjoita vaan merkityksellistä sisältöä ja tee se intohimoisesti. Valitse näkökulmasi: jaatko tietoa, tarjoatko viihdettä vai haluatko inspiroida – taitava kirjoittaja voi tosin onnistua sisällyttämään samaan juttuun kaikki elementit. Ja mikä tärkeintä, julkaise säännöllisesti.

Tulovirtoja käsittelevä osa oli ehkä mielenkiintoisin sikäli, että bannerimainonnan Sebastian lyttäsi heti alkuunsa. Hyväksi havaitsemistaan tuotteista ja palveluista voi toki palkkiota vastaan kirjoittaa ja joillakin sopivilla affiliate-linkeillä voi ansaita mukavastikin, mutta vasta omilla tuotteilla kokonaisuus on omassa hallussa: e-kirjoja, online-kursseja, workshoppeja, lukijamatkoja, kirjoja. Myyntisuppilo, ilmaistuotteilla postituslistan kerääminen ja siitä edullisten tuotteiden kautta eteneminen kalliimpiin kuullosti jo hyvinkin ammattimaiselta. Meriharakka taitaa silti jättää vielä tämän työsaran toisille! Vai pitäisikö sittenkin ottaa selvää Booking.comin affiliate-yhteistyöstä? Ainakin pitäisi toteuttaa se jo Norwegianin kanssa sovittu juttu Norwegian Reward -ohjelmasta!

Nämä pari workshopia olivat vaan iltapäivän 21 eriaiheisesta workshopista, mutta minkäs teet, kun voit valita vain kaksi!

#pinghelsinki 2017

Iltapäivän makean tankkauksen jälkeen kaikki yli 600 osallistujaa palasivat Clarionin isoon saliin odottamaan päivän huipennusta, Casey Neistatia.

Tika Larasati: The Truth About Influencer Marketing

#pinghelsinki 2017 Tika LarasatiSkyscannerin Tika Larasatilla oli sanoisinko aavistuksen epäkiitollinen ajankohta kertoa Skyscannerin tekemästä sisältöyhteistyöstä ja sen merkittävyydestä. Lukujen ja graafien ohella näimme kuvia Skyscannerin Aasiassa toteuttamasta sisällöntuottajien tapahtumasta: monta iloista bloggaajaa monesta maasta. Keskeisenä pointtina, että juttuja ei enää tehdä brändi edellä, mutta niiden vaikuttavuutta mitataan tarkasti, eli data ratkaisee.

Niin, ja se totuus: aika pieni merkitys vaikuttajien tekemällä markkinoinnilla Skyscannerin datan mukaan on, mutta kuitenkin sen kokoinen, että sitä(kin) kannattaa tehdä.

Casey Neistat: Storytelling – the business of emotions

Tunnustan, etten ennen tätä tapahtumaa tiennyt Casey Neistatista, tästä maailmanluokan  YouTube -tähdestä mitään. Mutta nyt tiedän ja niin tiedätte tässä vaiheessa ehkä jo tekin, sillä päätyihän Casey Neistatin keväinen vierailu Helsingissä myös  Helsingin Sanomien yhdeksi pääuutiseksi.

#pinghelsinki 2017 Casey Neistat

Jätän Casey Neistatin elämänkerran Hesarin jutun varaan, mutta todettakoon kuitenkin, että ihan noin matkailunäkökulmastakin hänen tapansa ”markkinoida” 20th Century Foxin elokuvaa Secret Life of Walter Mitty käyttämällä siihen varatut rahat avustustyöhön Filippiineillä on vaikuttavampaa kuin mikä tahansa perinteinen mainos.

Matkailunäkökulmaa on myös Casey Neistatin eri lentoyhtiöiden ensimmäisen luokan arviointivideoissa (linkki videolistaan, ei suoraan videoon), joista HS toteaa ”Sinunkin teinilläsi saattaa olla vakaa käsitys esimerkiksi siitä, miten Emiratesin A380-koneen ykkösluokan palvelu eroaa Cathay Pacific -lentoyhtiöstä, ja mitä kunkin lentoyhtiön ykkösluokan lippu minnekin maksaa.”

Casey Neistatin jälkeen Ping Helsinki -jatkui kohtaamisilla, illallisella ja iltajuhlalla, mutta hiukan vanhemman ikäluokan edustajana luovutin melko aikaisin shampanjabaarista huolimatta.

#pinghelsinki 2017
Watia-blogin Lotta ja vasemmalla takana Rouva Sana -blogin Minna

#pinghelsinki 2017

Clarion Helsinki

Jäimme kuitenkin, Lassekin, yöksi Clarion-hotelliin, edullisen Ping-hinnan houkuttelemana. Pitihän sitä päästä kuvaamaan auringonlasku 16. kerroksen Sky Loungesta ja testaamaan katolla sijaitseva uima-allas, vaikka vapun aaton aattona siellä olikin vielä melko viileää!

#pinghelsinki 2017

#pinghelsinki 2017

Ping-ilmapallojen voimin tästä onkin sitten hyvä jatkaa vapunviettoon – näillä keleillä ja näiden bileiden jälkeen ehkä aika lähellä kotisohvaa …

#pinghelsinki 2017

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

30 Comments

 1. says: Anni

  Tika Larasati oli ehdottomasti päivän heikoin lenkki ja sen huomasi myös yleisöstä. Kun vilkaisi molempiin suuntiin ja eteen ja taakse, varmaan puolet yleisöstä piti Twitteriä tai Facebookia mielenkiintoisempana. Lisäksi oli noloa, että ammattilaispuhuja tinkas lisää aikaa itselleen, kun ei pysynyt aikataulussa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anni! Kaipa se sitten niin on, että jonkun on aina oltava se viimeinen ja tällä kertaa se oli Tika.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kuitenkin Jane kommentistasi! Meitä on niin monenlaisia ja tässäkin tapahtumassa meitä markkinoinninkin ihmeellisestä maailmasta kiinnostuneita sisällöntuottajia oli sentään mukana yli 200 – enemmänkin kiinnostuneita oli, mutta kaikki eivät mahtuneet mukaan. Myynnin ja markkinoinnin tehtävissä, tai niitä tukevissa tehtävissä jossain vaiheessa uraansa työskennelleet tuntenevat termitkin, myyntisuppiloa myöten, tosin funnel-nimitys taitaa Suomessakin olla käytetympi termi sille, että aloitetaan isosta määrästä leadejä ja työstetään niistä sitten lupaavimpia eteenpäin aina siihen asti, että osasta lopulta syntyy kauppa.

  2. Heh! Jep, olen toistakymmentä vuotta kasvattanut koiria, joista suurimman osan toki myyn uusiin perheisiin, mutta markkinoinniksi riittää ilmoitus rotuyhdistyksen palstalla ja / tai Kennelliiton pentuvälityksessä ? Toki kennelilläkin oma blogi on ja tukeehan se tavallaan pentujen myyntiä.

 2. Kiitos! Kiva saada asiapitoistakin raporttia eikä vain biletyskuvia;)
  Erityisesti itselleni kolahti ja entisestään vahvistui tuo jo tovin tiedostettu fakta: tarinan merkitys.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lady! Molemmathan ovat toki kivoja ja hyvä että blogeista löytyy sekä asiaa että niitä bilekuvia :-)

 3. Kiitos Pirkko noiden kahden workshopin referaatista. Harmittelin itsekin kuinka vaikea oli valita kaksi itselle sopivinta niin monen mielenkiintoisen esityksen joukosta. Ronjan ja Mikon paja olisi varmasti ollut parempi vaihtoehto kuin se toinen, jossa itse olin. Ainakin mainitsemasi kaksitoista kohtaa sopisi hyvinkin myös valokuvaajan näkökulmasta sovellettaviksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pauliina! Ronjan ja Mikon kirjan kimppuun sitten vaan syksymmällä – ja luultavasti kirja kertoo enemmänkin aiheesta kuin lyhyt workshop.

 4. says: Marjo

  Kiitos Pirkko hyvästä referoinnista päivän annista. Erittäin kattava kirjoitus kuten sinulla aina ja tästä sai paljon hyviä juttuja mieleen hautumaan ja ajattelemisen aihetta. Teillä/sinulla on ollut upea päivä. Tarinan merkitys on korostuu vielä entisestään.
  Kiitos Pirkko :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Välillä 50+ -sukupolven edustaja sai kyllä päivän mittaan kelata, että onko nyt oikeasti niin, että me olemme tehneet kaiken väärin, mutta toisaalta maailma muuttuu ja asiat, jotka toimivat vielä jokin aika sitten, eivät välttämättä toimi enää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jaakko! Olin Pingissä niin tänä kuin viime vuonna mukana sisällöntuottajana. Sisällöntuottajat ovat ainakin toistaiseksi päässeet mukaan kuluitta (maksoimme vaan yöpymisestä Clarionissa, mutta espoolaisena olisin hyvin voinut lähteä illalla kotiinkin).Laitapa siis Pingin sivut seurantaan, niin saat tiedon mahdollisuuksista hakea mukaan seuraavaan Ping-tapahtumaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Onnea ensi kevään hakuun – eiköhän Ping ole jo lunastanut paikkansa kevään tapahtumana ja toteutuu ensi vuonnakin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rosanna! Samat sanat, oli mukava tavata – ja tutustua taas yhteen uuteen blogiin.

 5. Hyvä kooste päivän kulusta! Olin mukana Business hippienä ja sain valtavasti ideoita omaan työhön sekä yleisesti ajattelemisen aihetta. Workshopeja harmittelin, kun ilmoittauduin niihin myöhässä ja kaikkein mielenkiintoisimmat olivat jo täynnä. Kyselin järjestäjiltä onko workshopeja mahdollista katsoa myöhemmin jostain, mutta kaikkia ei kuvattu. Niin ja oli mukava tavata :)

 6. says: Rouva Sana

  Voi maar, miten loistavan Ping-kiteytyksen olet tehnyt. Kuten Saana tuolla edellä totesi, turhaan raapustin pimeässä itselleni muistiinpanoja: tässähän ne nyt ovat :D.

  Työpajatarjonta oli jälleen kerran niin runsas: osallistuin itse kahteen muuhun. Siksi oli mielenkiintoista lukea tiivistelmät omista pajoistasi. Allekirjoitan kirjottamisesta niin erityisesti kohdat 3, 8 ja 12. Ja lohdullista kuulla, että joku muukin paheksuu sisällöllisesti tyhjiä juttuja :).

  Loistava kooste Pingistä Pirkko! Ja hei oli niin huippu taas tavata <3!!

 7. says: Pirkko

  Kiitos Rouva, niin kommentista kuin kiitoksista. Ja samat sanat, kiva nähdä edes vilaukselta taas kerran. Joskus minä kyllä vielä jollain syystä päädyn sinne teidänkin kulmillenne!

 8. Tämä oli mielenkiintoinen juttu, koska en ollut oikein koskaan aiemmin ottanut selvää, mistä tässä Ping-hypetyksessä on kyse. Oon aika allerginen koko sisällöntuotanto-sanalle. Musta se pitäis olla itsestäänselvyys, että jos kirjoittaa, niin siinä on kunnon sisältöä eikä mitään liiba laabaa.
  Ehkä pitäis joku kerta hakea mukaan, niin tietäisin sitten omakohtaisesti, antaisko päivä mullekin jotain. Kiinnostavan kuuloisia puheenvuoroja nämä mistä kirjoitit. Tuon kirjoittamisoppaan haen heti elokuussa kirjastosta!

 9. says: Pirkko

  Kiitos Anna! Mukavaa, jos sait tästä vähän käsitystä tilaisuudesta. Monestihan tällaiset tilaisuudet ja niiden anti ovat myös omasta asenteesta kiinni, mutta pari kertaa mukana olleena ainakin uskallan väittää, että key note -puheenvuorot ovat olleet näissä ihan huippuja!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.