Atlasvuorten yli: Ait-Ben-Haddou ja Ourazazate

Ait-Ben-Haddou Marokko Morocco

Volubiliksen ja Marokon kuninkaallisten kaupunkien (ja Essaouiran) medinoiden lisäksi kävimme vielä yhdessä Unescon maailmanperintökohteessa, Ait-Ben-Haddoun vanhassa linnoituskaupungissa. Ait-Ben-Haddou ei kuulunut TSS:n Marokon kiertomatkaan, mutta Marrakeshin viikolla oli toki aikaa tehdä lisäretkiä. Ait-Ben-Haddousta saamme kiittää tamperelaisia matkaystäviämme: he ovat meitä tarkempia Unesco-kohteiden bongaajia ja kysyessämme heiltä vinkkejä toiselle Marokon viikollemme tämä oli listan kärjessä.

Ait-Ben-Haddou sijaitsee Marrakeshista kaakkoon. Matka ei oikeastaan ole sen pitempi kuin vaikka Marrakeshista Essaouiraan, mutta nyt mennään Atlas-vuorten yli mennen tullen, joten 200 kilometriin saa kulumaan suuntaansa n. 4 tuntia – toki pysähdellen, sillä vuorten ylitys tarjoaa monta hienoa näköalapaikkaa.

Atlasvuoret Marocco Morocco

TSS Travel Services Scandinavia myi Ryads Parc -hotellista retkiä toiselle viikolle, mm. tätä Ait-Ben-Haddouta, mutta olimme ensimmäisen viikon jäljiltä jo hiukan kyllästyneet isoon bussiin ja isoon ryhmään, joten varasin GetYourGuide -palvelusta meille yksityisen retken. Reipas, hyvää englantia puhuva nuorimies, tulikin sitten noutamaan meitä hotellistamme retkiaamuna klo 7 hyväkuntoisella autolla ja lähdimme nousemaan korkeuksiin, yli vuorten. Korkeimmillaan Atlas-vuoret nousevat tällä tiellä yli 2000 metriin.

Atlasvuoret korkein kohta

Kevät oli hyvää aikaa ajella tätä reittiä: vuorten rinteillä kukkivat kevätkukat kaikissa väreissä. Tamperelaiset ystävämme tekivät retken marraskuussa ja kokivat paluumatkalla lumisateen Marokossa! Luonnon lisäksi näimme reitillä berberikyliä ja heidän pieniä viljelypalstojaan. Isoja palstat eivät olisi voineet ollakaan pengerrettyinä vuoriston rinteeseen. Myös matkan varren kahviloissa ja muutamissa matkamuistomyymälöissä berberikulttuuri oli esillä enemmän kuin muissa Marokon kaupungeissa.

Atlasvuoret berberit Atlasvuoret berberitBerberit Marokko

Ait-Ben-Haddou

Ait-Ben-Haddou Marokko Morocco

Viimeisen metrit Ait-Ben-Haddoun linnoitukselle saattoi ylittää joko hiekkapussisiltaa tai tavallisen tylsää betonisiltaa pitkin. Matalan veden aikana valitsimme tietysti hiekkapussisillan vaikka sen myötä, että kohteesta tuli Unescon maailmanperintökohde pieni joki sai oikean sillankin. Linnoituskaupungissa asuu edelleen muutama perhe ja kuulemma ennen uutta siltaa korkean veden aikana yhteydet vanhasta linnoituskaupungista uuteen kaupunkiin olivat vaan poikki.

Ait-Ben-Haddou Marokko Morocco Ait-Ben-Haddou Marokko Morocco

Ait-Ben-Haddoussa tosiaan asuu edelleen muutama perhe, mutta muuten vanha linnoituskaupunki on museoaluetta. Joitakin vanhoja asumuksia on kunnostettu pieniksi myymälöiksi tai kahviloiksi, mikä oikeastaan kivasti elävöittää alueella kiertelyä. Luultavasti kunnostustöitä kuitenkin valvotaan sen verran, etteivät ne tärvele kohteen historiallista arvoa.

Ait-Ben-Haddou Marokko Morocco Ait-Ben-Haddou Marokko Morocco

Nousimme, helteessä, ylös vanhan kaupungin korkeimmalle paikalle ja käsitimme, oppaan pienellä avustuksella, paikan arvon linnoituksena: täältä näkee kaikkiin suuntiin. Muutamat ylimmät rakennukset olivatkin vartiohuoneita, joissa joku kaupungin asukkaista aina vuorollaan päivysti joka yö. Täältä se alkaa, Sahara.

Ait-Ben-Haddou Marokko Morocco Ait-Ben-Haddou Marokko Morocco Ait-Ben-Haddou Marokko Morocco

Saharasta puheenollen pohdimme hiukan retkeä valitessamme myös mahdollisuutta tehdä yöretki Saharaan, mutta Marrakeshista retki Saharaan, Merzougaan, kestää vähintään 3 päivää emmekä olleet oikein varautuneet yöpymään luultavasti melko alkeellisissa olosuhteissa teltoissa. Oma lakanapussi olisi ollut hyvä olla mukana, samoin lämpimät vaatteet yöksi. Mutta jos Sahara kiinnostaa, niin kolmen päivän retkillä Marrakeshista Merzougaan poiketaan myös Ait-Ben-Haddoussa, eli tämä meidän tekemämme päiväretki kuuluu niihin retkiin. Kahden päivän retkiä Saharaan, jossa Saharassa yövytään lähellä Zagoraa, marokkolainen, paljon myös Saharan retkiä toteuttamassa ollut kuljettajaoppaamme ei suositellut: oikea Sahara alkaa vasta Merzougasta.

Ait-Ben-Haddou Marokko MoroccoAit-Ben-Haddouta on nyttemmin käytetty myös useammankin elokuvan näyttämönä. Kuuluisin näistä lienee Gladiator. Jopa yksi alueen porteista ei olekaan vanha ja historiallinen vaan elokuvan lavasteeksi rakennettu.
Lista elokuvissa vieressä – klikkaa kuva auki, jos haluat sen oikeasti lukea.

Gladiator movie Ait-Ben-Haddou Ait-Ben-Haddou Marokko Morocco

Ourazazate

Ait-Ben-Haddousta jatkoimme matkaa lähellä sijaitsevan Ourazazaten moderniin kaupunkiin. Ourazazate on vähintäänkin Afrikan tärkein elokuvatuotannon keskus, kenties oikeasti, kuten oppaamme väitti, maailman kolmanneksi tärkein Hollywoodin ja Bollywoodin jälkeen.

Teimme pienen kierroksen Atlas-studioiden alueella mm. Kleopatra ja Asterix-elokuvien kulisseissa. Mahtavia kipsirakennelmia, joiden etusivun takana on vaan rakenteita pystyssä pitävät tukipuut. Hollywoodissa vierailimme kauan sitten Universal Studioilla ja näimme näitä samanlaisia rakenteita – Bollywoodia emme ole nähneet, emmekä taida vierailua sinne erityisesti tavoitellakaan.

Ourazazate Morocco Ourazazate Morocco Ourazazate Morocco Ourazazate Morocco

Ourazazate Morocco
Studio-oppaan mukaan nämä kujat ovat esittäneet arabikylää myös Isänmaan puolesta -televisiosarjassa

Ourazazate Morocco

Ourazazatessa söimme kahdestaan marokkolaisen lounaan. Teimme retken heti toisen viikon sunnuntaina, joten siinä missä koko päivä oli kiertomatkaviikon jälkeen ensimmäinen kahdestaan viettämämme, niin myös lounaalla havainnoimme erityisesti sitä, että nyt olemme liikkeellä omaan tahtiimme, toki siitä kuljettajaoppaamme kanssa sopien, mutta kuitenkinkin.

Ourazazatessakin vierailimme pienessä vanhassa kasbahissa. Tämä kasbah on aikoinaan ollut varakkaiden ihmisten kasbah, mikä näkyi rakennusten koossa ja koristelussa. Lisäksi rakennukset oli valjastettu isolta osin paikallisen taiteen myyntiin, joten vierailu siellä ei tuntunut yhtään samalta kuin vierailu Ait-Ben-Haddoun museoalueella.

Ourazazate Morocco
Art in Ourazazate

Ourazazaten jälkeen olikin enää vuorossa ”vaan” paluumatka, eli neljä tuntia Atlas-vuorten yli toiseen kertaan. Täytyy tunnustaa, että tässä vaiheessa autossa istuminen jo vähän puudutti, vaikka otimmekin teemaksi pysähdellä hyvien kukkaniittyjen kohdalla niitä kuvaten. Ajaminen Atlas-vuorten yli ei meitä houkutellut, ei etukäteen, eikä etenkään sen jälkeen kun paluumatkalla kiemurtelevalla vuoristotiellä kuljettajallamme oli muutama tiukka kohta, kun vastaantuleva rekka käytti tietä kuten omaansa.

Atlasvuoret Marokko Morocco Atlasvuoret Marokko Morocco

Ja ne Atlas-vuoret, keväisen kukkaloiston ohella ne tarjosivat kyllä maisemia joka lähtöön. Atlantin puolella vuoren rinteet ovat vehreitä, Saharan puolella kuivia. Paikoitellen huiput olivat vielä huhtikuussakin lumihuippuisia ja siellä täällä näimme myös pieniä vesiputouksia.

Kevät Atlasvuorilla
Kevät Atlasvuorilla

Marrakesh Ourazazate

Join the Conversation

14 Comments

 1. Samoja reittejä olemme ajelleet ja hienot oli maisemat. Aika hurjaa, että jaksoitte ylittää vuoret samana päivänä mennen tullen! Meidän pikkubussi ei loppumatkaa edes kestänyt ja läsähti keskelle erämaata… :D Ourazazatessa emme ehtineet pysähtyä kun laahustimme muutenkin normaaliin tapaan aikataulusta jäljessä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Kuten tuossa jo totesin, niin paluumatka tuntui hetkittäin jo pitkältä, mutta ei tuo retki mahdoton (pitkässä) päivässäkään ole tehdä.

 2. says: Pirkko M

  Olipas kiva palata noihin paikkoihin viiden kuukauden jalkeen! Meidänhän paluumatka kesti lumimyräkän takia kuusi tuntia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kaima! Mukavaa, jos samoilla kulmilla käyneenäkin pidit jutustamme. Tuo vuorilla, pimeässä ja lumisateessa on kyllä ollut aikamoinen yhdistelmä!

 3. says: Suunnaton

  Minä olen tehnyt joitain vuosia sitten tällaisen samanlaisen matkan Marrakeshista, mutta yhdistettynä Saharaan. Se oli juuri tuollainen kahden päivän reissu, jossa yövyttiin Saharan laidalla berberiteltoissa. Mielettömän hieno ja unohtumaton kokemus! Allekirjoitan kyllä sen, että noin lyhyessä ajassa ehtii tosiaan vain autioman laidalle, joten varmasti se aidoin Sahara jäi vielä kokematta.
  Tuolla reissulla Atlas-vuoristo oli tuon em. yöpymisen lisäksi koko matkan kohokohta. Tällaisena vuori-intoilijana en saanut silmiäni irti upeasta värikkäiden ja aaltoilevien vuorenrinteiden muodostamasta maisemasta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Suunnaton! Meillä on teoriassa ollut mahdollisuus vierailla Saharassa (tai siis sen laidalla) niin Algeriassa kuin Marokossa, mutta eipä vaan toteutunut kummassakaan maassa. Hiekkaduunejä pienemmässä mittakaavassa on sentään tullut katsastettua Abu Dhabissa ja Qatarin Dohasta käsin.

 4. Piti tiirailla oikein tarkkaan tuota leffalistaa mutta ei, en ole siis missään näitä maisemia aiemmin nähnyt. Vaikka ymmärrän hyvin, että käyttävät, melkoisen upean näköistä! Ja hei, ihan täydestä menisi nuo lavasteetkin, joku turisti voisi vaan ihmetellä, että onpa hienosti säilynyttä seutua :D Marrakesh mulla ollut nyt tämän kevään to do -listalla, mutta taitaa siirtyä tuonnemmaksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Karoliina! Täytyy todeta, että Gladiatoria lukuunottamatta aika tuntemattomia elokuvia ne meillekin olivat. Oppaan maininta Isänmaan puolesta -sarjasta innosti kyllä, sillä sitä olemme seuranneet. Marrakesh taitaa säilyä tuolla, eli jos ei nyt, niin ehkä kuitenkin joskus :-)

 5. Varmasti raskas reissu tuo Ait-Ben-Haddau, mutta myös antoisa. Atlas-vuoret ovat kauniit ja kevät pitkällä. Olen kyllä käynyt Marrakeshissa ja Tunisiasta Saharan portillakin, mutta tuollakin voisi tietysti käväistä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Me olemme käyneet niin Algeriassa kuin nyt Marokosta, joissa kummassakin olisi kait saanut järjestymään myös retken Saharaan, mutta jäivät näissä maissa tekemättä. Tunisia on vasta suunnitelmissa, joten ehkä sitten siellä?

 6. says: Stacy

  Nyt liikutaan kiinnostavissa maisemissa. Monikin filmeistä on sellainen, minkä olen nähnyt. Minua harmittaa vähän se, että niitä kuvataan eri paikoissa, kun missä ne juonen mukaan tapahtuvat. Tuolla on luonnollisesti myös tosi eksoottiset tipit. Noin syvällä Saharassa kohta tulee Algerian raja vastaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Me muistelimme nähneemme korkeintaan muutaman. Vaikkakin Marokkoa pidetään pääosin ihan turvallisena maana, niin raja-alueet ovat tuollakin vähän haastavampia. Samoin Algeriassa, vaikka Algiers ja Oran olivat ihan ok kohteita, niin jos siellä olisi halunnut lähteä Saharaan, niin siihen olisi pitänyt anoa erilliset luvat (ja sen myötä olisi ilmeisesti myös saanut turvamiehet). Jätimme kokeilematta …

 7. says: Pirkko

  Kiitos Sini! Aika paljonkin elokuvia ja televisiosarjoja on taidettu kuvata noilla seuduilla. Näimme niin kulisseja, kuin jossain listan kaikista tuotannoista ja se lista oli pitkä!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *