MTP-pisteiden Saksa

mtpscore

Joskus mekin teemme matkapäätöksiä nopeasti. Jos väitin Madridin reissuamme kevään viimeiseksi, niin kesän ensimmäinen reissumme suuntautuu Hampuriin – ja jo ensi viikolla. Hampuriin siksi, että sekin on ”kertauslistamme” kärkikaupunkeja. Ja ihan vähän myös Mecklenburg-Vorpommernin takia.

Oikeastaan en tunnusta kerääväni MTP-pisteitä. Siis aluepisteitä Most Travelled People -listan mukaan. Osittain siksi, että löysimme ensimmäisenä TCC:n, Travelers’ Century Clubin -listan, mutta myös osittain siksi, että MTP-lista on meidän (kuten monen muunkin) mielestä melko mielivaltainen. Listalla jotkut maat on jaettu todella tarkasti alueisiin, toiset isotkin maat, ovat listalla yhtenä pisteenä.

Tällaisia hyvinkin tarkasti alueisiin jaettuja maita ovat mm. Yhdysvallat ja Venäjä, jotka lasketaan osavaltio/oblast -tasolla ja Euroopan maista erityisesti Espanja, Italia, Ranska ja Saksa, Sveitsi ja Yhdistyneet Kuningaskunnat. Viimeksimainituista Euroopan maista olemme Saksaa lukuunottamatta käyneet 7-10 alueella, mikä on noin puolet kyseiden maiden alueista. Yhtään matkaa näihin maihin emme ole MTP-pisteiden takia tehneet, mutta nyttemmin jos muusta syystä matkustamme näihin maihin ja lähellä on meille uusi MTP-alue, niin saatamme tehdä sinne retken.
Madridissa ollessamme kävimme Toledossa osittain tästä syystä.

Saksaa lukuunottamatta? Saksan 16 osavaltiosta olemme yllättäen käyneet kaikilla muilla paitsi Mecklenburg-Vorpommernin ja Saarlandin alueella. Tästä saamme kiittää kesällä 1987 tekemäämme automatkaa ja myöhempinä vuosina useita Saksaan suuntautuneita työ- tai kokousmatkoja. MTP-listalla Saksasta voi saada 18 aluepistettä, eli osavaltioiden lisäksi pisteet saa myös Helgolandista ja Busingenista.

Saksan osavaltiot MTP-pisteet SaksaMTP-pisteet Saksa

Helgolandiin kaukana Pohjanmerellä tai Busingeniin, joka on pala Saksaa Sveitsissä, tuskin päädymme, mutta Mecklenburg-Vorpommernin alueella ajattelimme piipahtaa Hampurin matkallamme. Schwerinin kaupunkiin, esimerkiksi, on alle tunnin junamatka, joten miksi ei!

Sen jälkeen saattaa Saarlandin alue alkaa houkuttaa niin, että jos matka vielä joskus vie Bryssel – Luxemburg – Strasburg -alueelle, niin pitänee poiketa myös rajan toisella puolella!

Hampurissa ja Saksassa 1987

Hampuriin päädyimme melko tasan 30 vuotta sitten ylitettyämme Itämeren Finnjetillä. Travemünden ohitimme hetimmiten Saksaan saavuttuamme ja yövyimme enimmäkseen Saksaan suuntautuneella automatkallamme pari ensimmäistä yötä kaupungissa ennen kuin jatkoimme matkaa Berliiniin. Vuonna 1987 Saksa oli vielä jakautunut ja Berliiniin ajettiin Itä-Saksan läpi.

Berliinin muuri 1987
Berliinin muurilla 1987, kaksi vuotta ennen sen murtumista

Kameran otimme näköjään esille ensimmäisen kerran Cellen pikkukaupungissa, eli Hampurista ei tuolta reissulta ole yhtään kuvaa.

Tuonaikaisesta päiväkirjasta selviää kuitenkin, että asuimme Hotel Wedinassa, joka näyttäisi edelleenkin olevan jäljellä, mutta valitettavasti viikon varoajalla loppuunmyyty. Hampurissa kävimme kaupunkikiertoajelulla, josta olen kirjoittanut, että paljon satama-aluetta ja siltoja. Ja toki jo silloin kävelimme St. Paulin asemalla ja Reeperbahnilla.

Hotel Wedina 1987
Päiväkirjaote Hampurista 1987
Garmisch Partenkirchen 1987
Kotimme Garmisch Partenkirchenissä kesällä 1987 – ja sen aikainen Audimme!

Koko vuoden 1987 Saksan kierroksemme reitin voi halutessasi katsoa tästä.

Hampuri 2017 – vinkkejä kaupunkiin

Tällä kertaa keräsimme vinkkejä Hampuriin erityisesti ystävältäni, jonka tytär asui kaupungissa monta vuotta, joka tietysti tarkoitti, että kaupunki tuli vanhemmillekin tutuksi. Lisäksi muutama vinkki löytyi matkabloggaajakolleegoilta.

Vajaassa 4 päivässä ei paljoa ehdi, mutta ehkä jotain näistä:

 • Elbphilharmonien konserttitalo
 • Planten und Blumen puutarha
 • Klein Flottbek Botanischer Garten
 • Feldstrassen ”pikku-Berliini”
 • Sternschanzen ravintola/mielenosoitus/hipsterialue

ja kaipa se St Paul ja Reeperbahnin pitää kerrata.

Pari kahvilavinkkiäkin saimme, eli Bohne Osdorfissa ja Kaffeegarten Schuldt Blankeneesessä – molemmat vähän keskustan ulkopuolella, joten katsotaan nyt miten käy. Blankeneesen kylää Elben rannalla meille kyllä suositeltiin muutenkin, kuten yleensäkin Elben rantaa. Lähempää keskustaa kahviloita löytynee runsaasti myös Schanzen kaupunginosasta, ainakin Hesarin mukaan.

Helsingin Sanomat on äskettäin kirjoittanut niin  konserttitalosta kuin muutenkin Hampurista. Sunnuntaiaamuun juttu suositteli Fischmarktia.

Elbphilharmonie
Elbphilharmonie (kuva Wikipediasta Hackercatxxy)

Unescon maailmanperintökohdekin kaupungista näyttäisi löytyvän, eli Speicherstadtin ja Kontorhausin alue ja Chilehaus.

Speicherstadt
Speicherstadt (kuva: Wikimedia Heidas )

Suomalainen matkabloggaajakin on kuulemma asettunut Hampuriin, mutta saattaa olla, että nyt olemme liikkeellä niin lyhyellä varoitusajalla, ettemme ehdi sopimaan treffejä Hampuriin asettuneen Päivin kanssa.

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

12 Comments

 1. Hampuri on mielestäni mukava paikka. Siellä on omanlaisensa, tunnistettava meininki. Johtuneeko satamasta ja pohjoisesta sijainnista, että siellä tuli jopa hieman Skandinavia mieleen..?

  Tuo MTP-pisteiden määrittely vaikuttaa tosiaan vähän epätasaiselta. En nyt alkanut laskea, mutta aika hyvin taitaisi tuo Saksa myös minulla olla tykitetty, kun on tullut autoreissuilla kierreltyä niin monessa paikassa siellä. Ihan joka kohtaan ei silti ruksia tulisi. Esimerksiksi Venäjältä pisteeni olisivatkin sitten surkeat, kun olen käynyt ainoastaan Pietarissa. Hemmo saisi työmatkojen ansiosta sieltä huomattavasti kovemmat pisteet. Kaikenlaisia listauksia sitä löytyy.

 2. says: Pirkko

  Kiitos Jenni! MTP-pisteiden tiimoilta ”kärkinimet” ovat ilmeisesti aikoinaan käyneet lähes kiivasta taistoa aiheesta. Listahan on käsittääkseni noin yhden henkilön perustama ja aika vähän siihen on päivityksiä hyväksytty ja selkeitä sääntöjä ei ole samalla tavalla kuin TCC-listalla. Venäjä on meilläkin jäänyt toistaiseksi Pietariin, eikä täydennyssuunnitelmiakaan juuri nyt ole.

 3. says: Susanna

  Olin aikoinaan vaihdossa Saarbrückenissä, sillä sitä ennen olin asunut Strasbourgin liepeillä, josta oli lyhyt matka Saksaan. Nähtyäni Baden-Württembergiä, oletin Saarlandinkin olevan yhtä ihanaa seutua, mutta toisin kävi. Näiden kahden alueen taloudelliset erot olivat yllättävän huomattavia, eikä Saarlandissa (minun mielestäni) roomalaisten kylpyläraunoiden tai Völklinger Hütten lisäksi ollut mitään tarjottavaa. Kaupungit olivat ränsistyneitä, eikä saksalaisesta idyllisyydestä ollut tietoakaan. Saarbrücken vaikutti slummilta, verrattuna vaikkapa Karlsruheen.
  Makuja on toki monia, mutta jälkeenpäin kyllä harmitti vaihto-oppilaskaupungin valinta! :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Susanna! Kiva tietää, ettemme ainakaan ole menettäneet, ilmeisesti, palaa kauneinta Saksaa, kun tämä alue on meiltä jäänyt väliin.

 4. Sulla on hurja määrä pisteitä, minä en ole varma onko mulla kaikki listattuna vai ei, vaikka olen kartan kanssa osittain käynyt läpi, mutta 69 on tämänhetkinen varma saldo.

  Kieltämättä nuo alueet jaetaan aika hassusti… ja siinä ”helpoimmin / vaikeimmin saavutettavat” joissa on käynyt / ei ole käynyt loistaa sillä amerikkalaisnäkökulmallaan ? Kai se nyt suomalaiselle Lappi on helpompi saavuttaa kuin New York.

  Konserttitalo näyttää hauskalta. Alakerta on kuin iso kontti ja yläkerta kuivumaan ripustettu kalaverkko. Miten sinä sen näet? ?

 5. Kiitos Jane! Veikkaisin, että minulla on ikääkin kertynyt vähän enemmän kuin Sinulle, joten siihen nähden lukusi on varmasti tosi hyvä! Tuossa MTP:ssähän ranking-listatkin on mahdollista katsoa paitsi mm. maittain myös ikäryhmittäin.
  Konserttitalossa eniten jotenkin kiinnitti huomiota nuo joidenkin ikkunoiden kohdalla olevat ”luukut” :-)

 6. says: Simo

  Näitä maabongausta sivuavia juttuja on aina mielenkiintoista lukea. Pitäisiköhän sitä itsekin aloittaa vähän bongailemaan. :-) Kuitenkin tuohon MTP-listaan tutustuin joskus jonkun toisen postauksen myötä vähän tarkemmin ja jo silloin päätin jättää sen huomioimatta. Omaan silmään vaikutti vain niin hutaisten tehdyltä. Jos jaksetaan eritellä noita ns. mahtimaita niin kyl mun mielestä pitäis sama vaiva jaksaa nähdä sitten pienempienkin maiden suhteen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Simo! Tuo yksi MTP-piste lisää Saksasta tuli vähän kuriositeettina, varsinaisesti niitä emme lähde laajemmin hakemaan – TCC ja itsenäiset maat saavat riittää meille.

 7. Minulla on Hampuri Saksan osalta pitäisi käydä -listalla. Bremenissä olen käynyt, mutta kun siellä asunut ystävä muutti toisaalle, ei ole tuolla seudulla tullut käydyksi. Hyviä vinkkejä nämä. Pitäisikin laskea omat maabongaukseni ainakin, MTP:t saanevat olla minultakin niin huomioimatta :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Hampuri on todella kiva kaupunki, josta kai 20 % on vettä ja viheralueita, eli etenkin keväästä syksyyn kaupunki on vehreä ja kaunis keidas. Suosittelen!

 8. Minustakin näitä maabongausjuttuja on mielenkiintoista lukea. Kuulostaa kyllä todella mielivaltaiselta tuo MTP-listaus, ja meinasin jo kirjoittaa, ettei ole tullut itselleni aiemmin vastaan, kunnes tajusin, että minähän olen jopa rekisteröitynyt tuolle sivustolle. Taitaa olla tällä hetkellä kasassa 92 pistettä siellä, mutta en ole aivan varma, onko saldo ajan tasalla. TCC-pisteet sen sijaan ovat tulleet tämän teidän blogin kautta tutuiksi ja niitäkin olen joskus laskeskellut, mutten yhtään muista, missä sen kanssa mennään.

  Hampuriin ei löydy täältä vinkkejä, sillä olen käynyt siellä jo jokusen vuoden ennen tuota teidän -87 reissua, ollessani niin pieni, etten muista koko matkasta yhtään mitään. Saksa muutenkin on jäänyt vähän vieraaksi, sillä aikuisiällä olen käynyt siellä vain yhden viikonlopun verran häiden vietossa. Mutta houkuttelisi kyllä jonkinlainen roadtrip linnoja ja laaksoja katselemaan. Seuraavaksi kuitenkin suuntaamme Italiaan ja siellä Venetsiaan ja Dolomiiteille :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Henna! Pistelistojen paras puoli on minusta se, että ne aina silloin tällöin innostavat matkalle uusiin paikkoihin. Tuskin mekään Schweriniin olisimme muuten koskaan päätyneet, mutta nyt päädyimme, eikä todellakaan kaduta yhtään :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.