Anne with an E

Anne feature

Vuosi sitten kesällä katsoimme kirjaston vanhoilta DVD-levyiltä Lucy Maud Montgomeryn Anna-kirjoista tehtyjä vanhoja elokuvia osana syksyisen Kanadan matkamme valmisteluja – olimmehan menossa myös Prince Edward Islandille, kirjailijan ja Annan kotisaarelle.

Tänä keväänä Netflix julkaisi toteuttamansa uuden version sarjasta: Anne with an E. Kesäkuun matkasuunnitelmiemme hiukan muututtua minulla oli alkukuusta hiukan tavallista enemmän aikaa myös Netflixin kanssa. Innostuinkin katsomaan uuden Anna-sarjan ensimmäisen kauden kaikki 7 jaksoa. Sarjan jatkosta minulla ei ole tietoa, mutta Annan tarina jatkuu kyllä pitkälle näiden 7 jakson jälkeenkin, joten materiaalia siihen toki olisi.

Uusi sarja ON erilainen kuin viime kesänä katsomani. Se on vähemmän kuvankaunis ja tavoittelee aikaisempia toteutuksia realistisempaa kuvaa elämästä saarella sata vuotta sitten. Jo alkufilmi (videolinkki yllä olevasta kuvasta) on pysäyttävän erilainen.
Olen huono kelaamaan muutaman minuutin pätkiä Netflixiä tabletilla, joten päädyn sarjoja katsoessani katsomaan alkutekstit moneen kertaan ja parilla ensimmäisellä kerran tuo aloitus oli minusta jotenkin luotaantyötävä, ruma ja outo, mutta vähitellen sen kauneus aukeni minulle.

Uusi toteutus on myös riipaisevan realistinen käsitellessään orpotytön ulkopuolisuutta pienen kylän yhteisössä. Älykkään tytön koulunkäynti on lopahtaa alkuunsa koulukiusaamisen kautta ja ystävyyssuhteet ovat nekin sarjan alkujaksoissa enimmäkseen katkolla. Realismia on tuotu sarjaan myös jossain määrin hätkähdyttävillä tavoilla kuten vaikka käsittelemällä kuukautisia – aihetta, joka ei todellakaan ollut esillä vuosikymmeniä sitten toteutetuissa ehkä tätä toteutusta selkeämmin lapsille suunnatuissa versioissa.
Uusi toteutus onkin minusta aikaisempaa enemmän myös aikuisten sarja.

Sarja on kuvattu enimmäkseen Ontariossa, Kanadassa, mutta jossain määrin myös Prince Edward Islandilla. Kuvauksista ja kuvauspaikoista ja näyttelijöistä  hiukan lisää tässä lyhyessä The Making of Anne | Behind the Scenes videossa.
Annea näyttelee irlantilaissyntyinen 15-vuotias Amybeth McNulty – punatukkainen tietysti!

Prince Edward Island

Oikeasti Prince Edwardin saaren Anne-sarjan maisemat näyttivät vuosi sitten tältä:

Green Gables Prince Edward Island Anne with an E
Green Gables Prince Edward Island
Green Gables Prince Edward Island Anne with an E
Annen huone Green Gablesissa
L M Montgomery Prince Edward Island Anne with an E
L M Montgomeryn syntymäkoti Prince Edward Islandilla

Vihervaarasta kirjoittamani jutun löydät halutessasi täältä. Laajemmin muutenkin Prince Edward Islandilta kirjoittamamme jutut löydät tästä viime syksyisen Kanadaan ja St Pierre et Miquelonille suuntautuneen matkamme linkkiyhteenvedosta.

Netflix on meille melko uusi tuttavuus ja toistaiseksi olen siitä katsonut vasta sarjat Gilmore Girls, House of Cards, The Crown, Orange is the New Black,  Designated Survivor,  Grace and Frankie ja Hjördis. Viimeisimmän lähinnä siksi, että jos kerrankin on toiselle nimelleni ”omistettu” televisiosarja, niin pakkohan se on katsoa!

Gilmore Girls -sarjan uudet, vain Netflixissaä julkaistut,  jaksot toimi osaltani sisäänheittotuotteena Netflixiin, mutta niin vaan jäi sitten tilaus katkaisematta ensimmäisen ilmaisen kuukauden jälkeen. Erityisesti nyttemmin Netflixiin tullut mahdollisuus ladata ohjelmia tabletille lentomatkoja (ja yleensä matkoja) varten on mielestäni hyvin puoltanut tuota 7,99 euron kuukausihintaa.

Tags from the story
,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *