Sunnuntai Madridissa

Sunnuntai Madridissa feature

Tätä kirjoittaessani Suomessa vietetään juhannusta. Kaupunkijuhannus Espoossa meren äärellä on hiljainen ja rauhallinen – sunnuntaifiilis, vaikkei sunnuntai olekaan.

Viimeinen päivämme Madridissakin toukokuussa oli sunnuntai, mutta suurkaupungissa mikään päivä ei koskaan ole kovin hiljainen ja rauhallinen.

Olimme viimeiselle päivälle jättäneet tälle matkalle valitsemistamme kaupungin Trip Advisor Top Things to To -kohteista Retiron puiston (1.) ja Plaza Mayorin (20.). Kumpaakin kohdetta vielä ”tuunasimme” hiukan Historia de Viajes -blogin Katjalta saamillamme vinkeillä: Retiron lähellä kävimme Atochan asemalla katsastamassa aseman sisällä olevan ison puutarhan (ja nauttimassa yhdet tinto veranot). Plaza Mayorin seudun pääkohteemme taas oli San Ginesin churro-kahvila, jonka Katja oli nimennyt Madridin parhaaksi.

Parque de el Retiro

Aloitetaan Retiron puistosta. Toukokuinen päivä oli jos ei nyt ihan helteinen niin kuuma ja kirkas kuitenkin. Ihmiset soutelivat Alfonso XII -monumentin edustalla olevassa altaassa. Lapset kinusivat ilmapalloja ja kaikkea muutakin mitä rannan kojujen kauppiailla oli myynnissä. Sunnuntaina Retirokin taitaa olla kaupunkilaisten olohuone, ei vaan turistinähtävyys. Lammen rannalla Bar Miradorissa jäätelö – ja olut – teki kauppansa. Me päädyimme edelliseen.

Parque de el Retiro Madrid
Parque de el Retiro Madrid

Kristallipalatsissa ei juuri tuona sunnuntaina ollut mitään näyttelyä, vaan rakennus oli näyttelyiden välissä tyhjillään, joten sinne ei päässyt sisälle, mutta toki pelkkä rakennuskin vuodelta 1887 oli näkemisen arvoinen. Kannattaa myös kiertää rakennuksen edustalla oleva pieni lampi, jos ei muuten, niin ainakin pienen luolan ja siitä lammelle avautuvien näkymien takia. Pienellä odottelulla saattaa sen näkymänkin nähdä juuri siinä kohdassa tapahtuvien kaikkien valokuvaussessioiden lomassa.

Parque de el Retiro Madrid Parque de el Retiro Madrid Parque de el Retiro Madrid

Kristallipalatsilta oli enää lyhyt matka Retiron ruusutarhaan, josta kirjoitinkin jo samalla kuin Parque del Oesten ruusutarhasta.

Atochan aseman puutarha

Atocha on yksi Retiroa lähimpiä metroasemia. Me aloitimme puiston pohjoisosasta Retiron asemalta ja jatkoimme sitten matkaa puiston eteläosan läheisyydessä sijaitsevalta Atochan asemalta, mutta ennen metroa kävimme myös Atochan juna-asemalla, jonka sisälle mahtuu iso puutarha – ja satoja kilpikonnia. Ei nyt hetimmiten tule mieleen muuta juna-asemaa, jossa moinen olisi!

Atochan asema Madrid Atochan asema MadridTinto Verano

Plaza Mayor

Plaza Mayorille tullessamme käväisi hetken jopa mielessä eri puolella Eurooppaa tapahtuneet terroriteot. Aukiolla oli iso esiintymislava osana San Isidro -juhlan tapahtumia ja sen yhteydessä opastekylttejä, jotka kehottivat noudattamaan viranomaisten ohjeita tilanteessa kuin tilanteessa. Mutta oli siellä katutaiteilijoitakin ja luultavasti juhlaan liittyen pukeiksi pukeutuneita esiintyjiäkin lapsien iloksi (tai lapsia pelotellakseen).

Plaza Mayor Madrid Plaza Mayor MadridPlaza Mayor Madrid

Chocolaterie San Gines

San Ginesin osalta maps.me -sovellus petti. Onneksi olin edelleen pitänyt puhelimessani myös Heren karttasovelluksen, johon myös tapaan ladata kohteen kartat ennen matkaamme, sillä Herelle ei ollut ongelma eikä mikään opastaa meidät Chocolaterie San Ginesiin.

Chocolateria San Gines Madrid

Chocolateria San Gines MadridSan Gines on ilmeisesti auki vuorokauden ympäri ja jos paikka on listattu Madridin Top 10 -jälkiruokapaikkoihin, niin kaipa niitä asiakkaitakin sitten riittää tosiaan vaikka aamuyön tunneille.

Sunnuntai-iltapäivällä pöydän, churrot ja suklaan sai ihan pienellä jonottamisella. Churroista ja suklaasta en kyllä ihan ehdottomasti osaa sanoa, että nämä nyt olisivat olleet parhaat koskaan Espanjassa nauttimani, mutta eipä niissä nyt mitään vikaakaan ollut.

Ja olihan paikassa historian havinaa – ja kaikkien siellä käyneiden kuuluisuuksien valokuvat seinillä: eiväthän he kaikki voi olla väärässä!

Chocolateria San Gines MadridChocolateria San Gines MadridChocolateria San Gines Madrid

Kaupunkijuhannus Espoossa

Aloitin mainitsemalla Suomen juhannuksen, joten ehkä tämä juttu sopii lopettaakin juhannukseen Espoossa.

Tällä kuvalla toivotin Facebookin puolella kaikille lukijoillemme ihanaa juhannusta ja taitaa se netti jo Suomessa (ja maailmalla) yltää joka niemeen ja notkoon, sillä tätä kirjoitettaessa jo yli 100 ihmistä on tykännyt tästä kuvasta Facebookissa :-)

Juhannus Iirislahdessa 2017
Juhannus Iirislahdessa 2017

Kaupunkijuhannukseen Espoossa kuului toki myös kokko – itseasiassa useampikin. Alle kolmen kilometrin iltakävelyllä näimme Matinkylän rannalla kolme kokkoa – ja useita tietysti vielä lähisaarissa.

Juhannus Iirislahdessa 2017
Kokko Koukkuniemen rannalla
Juhannus Iirislahdessa 2017
Café Merenneidon juhannuskokko
– ja muutama yksittäinen ihminen Matinkylän uimarannalla sitä katsomassa
Join the Conversation

14 Comments

 1. Kävin Atochan asemalla maaliskuussa, mutta en muista mitään puutarhaa. Joko olin väärässä paikassa, tai sitä ei ollut silloin siellä vielä.

  Btw, Heren kartat ovat usein olleet pelastus. Toimivat hyvin offline-moodissa.

  1. says: Pirkko

   Me arvoimme Retiron suunnasta tullessamme, että löytyisikö puutarha oikealla vai vasemmalla olevasta rakennuksesta ja valitsimme oikeanpuoleisen – ja sieltähän se löytyi!
   Kartoista, tosiaan useimmiten paikat löytyvät niin maps.me ja Herestä, mutta joskus vain toinen löytää kohteen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jaakko! Me saimme vinkin Madridissa pitempään asuneelta Katjalta – ei taida olla ihan ensimmäisenä Madridin turistikohdelistoissa :-) – mutta ihan poikkeamisen arvoinen paikka.

 2. says: Pirkko

  Kiitos Merja! Ainahan niitä jää, isossa kaupungissa, seuraavaankin kertaan! Toisella (ja kolmannella ja …) kerralla kaupungissa pääseekin sitten jo valitsemaan vähän vapaammin fiiliksen mukaan, että mitä tällä kertaa …

 3. Vau, mikä juna-asema! Ei ole kyllä vastaavaa tullut vastaan kolmella reilireissullani Euroopassa ainakaan. Muutenkin hienoja kuvia, toki joutsenenpoikaset on suosikkini. ( Mutta onpas niitä harvinaisen paljon!)

 4. Madrid on ehdottomasti meidän matkalistalla kunhan päästään jonain päivänä kiertelemään Eurooppaa. On niin monta paikkaa mihin pitäisi ehtiä :) Jostain syystä nuo churrot eivät ole minun juttuni. Niitä myydään paljon täällä Kaliforniassa jossa on vahva meksikolaisvaikutus. Mutta suklaan kanssa ne voisivatkin toimia, en ole koskaan kokeillut.

  1. Kiitos Paula! Eivätkös amerikkalaiset tapaa tehdä niitä näe koko Eurooppa viikossa (tai kuukaudessa), joten ehdithän Sinäkin sellaisella matkasuunnitelmalla näkemään myös Madridin :-)
   Mekin olemme churroihin tai sen tapaisiin törmänneet myös muualla, mm. Koreassa, mutta nämä selkeän yksinkertaiset espanjalaiset ovat kyllä mielestäni parempia. Ja kuuluvat ainakin meillä jokaiseen matkaan tuolle suunnalle.

 5. Sunnuntait on kyllä erinomaisia puistopäiviä. Yleensä itsekin jätän mahdolliset puistokohteet sunnuntaille.

  On harmi, että nykyään joutuu tahtomattaankin miettimään noita terrorijuttuja isoissa väkijoukossa tai aukioilla liikkuessaan. Onneksi ihmisten matkailuintoa ei ole noilla teoilla tukahdutettu. :)

 6. Buen provecho ja niin näen kyllä itseni churro & kahvitauolla tuolla keskusaukiolla! Jostain syystä multa on päässyt Madrid vielä jäämään ihan väliin, vaikka Espanjassa useinkin vieraillut. Ehkä veri vetänyt aina vaan meren äärelle… mutta kerran vielä Madridiin minäkin! Nämä vinkit & kuvat toimivat hyvinä ajureina, kiitos!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Me keräsimme ensin Euroopan maita, sitten Traveller’s Century Clubia alueita ja lopulta ajattelimme, että myös pääkaupungit on kiva keräyskohde – toki maiden muita alueita unohtamatta. Pääkaupungeista puuttuukin nyt enää vaan muutama Balkanilla ja Moskova.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *