Meriharakoiden syysmuutto

Norwegian Getaway Helsingissä

Meriharakka on muuttolintu, joka saapuu Suomeen keväällä ja lähtee pois kesän lopulla.  Mekin vietimme pääosan kesästä jos ei Suomessa, niin kuitenkin Itämeren alueella, mutta nyt syyskuun alussa lennämme pois.

meriharakat

Emme tosin Pohjois-Afrikkaan tai Etelä-Aasiaan, kuten oikeat meriharakat, vaan Pohjois-Amerikkaan ja Tyynelle valtamerelle. Emmekä ole jäämässä tällekään matkalle ihan kevääseen asti, vaikka pääosan syyskuuta matkalla olemmekin.

Omatoimimatkailun ihanuus?

Kunhan nyt lauantaina pääsemme matkaan: siinä vaiheessa itse rakennettua matkaa, kun pitäisi saada kasaan ja järjestykseen printit runsaan kolmen viikon matkasta, joka käsittää 7 lentoa, yöpymisiä 4 hotellissa, 2 risteilyä, ja 2 viisumia/maahantulolupaa käy kyllä hetkittäin mielessä, että ostaessaan matkansa Olympialta, Aventuralta, Albatrosilta tai Arial Travelilta tai joltain muulta matkan järjestäjältä saa aika paljon kyllä valmiinakin.

matkalaukkutagit

Alaskan risteilylle olisimme päässeet Suomesta valmismatkallakin, mutta ne olisivatkin sitten käsittäneet vaan sen risteilyn. Alaskan lisäksi meillä on todella pitkään ollut ”listoilla” myös Havaiji ja vaikkakin lento Vancouverista Honoluluun kestääkin 6 tuntia, niin ovat nuo saaret kuitenkin suhteellisen lähellä Kanadan itärannikkoa Suomeen verrattuna. Joten päädyimmekin sitten kahden risteilyn yhdistelmään. Alaskan osalta alkuperäinen ideamme oli tutustua osavaltioon risteilyn verran. Havaijin osalta mietimme myös muita saarihyppelyvaihtoehtoja, mutta päädyimme sitten risteilyyn helpoimpana vaihtoehtona. Edullisin vaihtoehto se ei ollut.

Ensimmäiset valmistelut jo keväällä

viisumi

Matkavalmistelut aloitimme jo maaliskuussa hakemalla USA:n viisumit, sillä Iranin matkamme jäljiltä olimme menettäneet ESTA-kelpoisuutemme.

Seuraavaksi varasimme Alaskan risteilyn ja sen jälkeen pitkät lennot välille Helsinki – Seattle – Anchorage ja takaisin Seattlesta Helsinkiin, sen verran väljästi, että Alaskan jälkeen jäi mielestämme riittävästi aikaa niin Vancouverille kuin Havaijille.

Lentovarausten tekemisen ihanuus

iceland air

Kun lopulta olimme päättäneet, että tutustumme Havaijiinkin risteillen, totesin että olisi ehkä kannattanut varata molemmat risteilyt ennen pitkiä lentoja – nyt meille ei jäänyt juuri pelivaraa risteilyn ja Seattlesta jo varatun paluulennon suhteen.

Hetken aikaa olin jo melkein epätoivoinen kun sopivaa Honolulu – Seattle -lentoa ei yhtenä iltana löytynyt millään, mutta kas, seuraavana päivänä sellainen sitten kuitenkin taas löytyi! Päätin kuitenkin, että jatkossa en varaa lentoja muuten kuin lento kerrallaan eteenpäin, jolloin ei voi syntyä sellaista tilannetta, etten pääsisikään paikasta A paikkaan B, josta olen jo varannut lennot paikkaan C.

Paluulentomme Seattlesta Lontoon kautta on Norwegianilla ja reitti on uusi, sitä lennetään vasta syyskuun 17. päivästä alkaen, joten toivottavasti se käynnistyy suunnitelmien mukaisesti ja meillä on paluulento!

Alaska Havaiji risteilyt lennot

Välipäiviä ja hotellivarauksia

Ennen Alaskan risteilyä viivähdämme hetken Anchoragessa ja sen jälkeen tutustumme muutaman päivän ajan Vancouveriin, josta lennämme Honoluluun pari päivää ennen Havaijin risteilyä. Paluumatkalla pysähdymme yhdeksi yöksi Seattleen – enempään ei tuo tuolta osin joustamaton lentoaikataulu enää antanut myöten. Hetki siinä viivähti Booking.comia selatessa, että tarvittavat neljä hotellia löytyivät.

pacific beach
Pacific Beach -hotelli Honolulussa

Anchoragesta Sewardiin

Lennämme Anchorageen ja risteilymme Norwegian Sun -laivalla lähtee Sewardista, joten tarvittiin kuljetus tuolle välille. Varasimme siis sellaisenkin – arvoimme hetken maisemajunan ja bussin välillä, mutta päädyimme lopulta bussiin.

Suomalainen ajokortti ja Hummer

Risteilyjen varmistuttua halusimme tutustua niiden tarjoamiin retkivalikoimiin etukäteen ja etenkin Alaskan risteilyn osalta teimmekin jo etukäteen nipun retkivarauksiakin. Kunhan olimme selanneet valikoimaa muutaman päivän :-)

Yksi valitsemistamme retkistä oli retki Hummereilla tehtävä retki Skagwaystä Yukonin puolelle Kanadaan. Sovimme samalle risteilylle lähtevien matkaystäviemme kanssa, että meistä jompikumpi ajaa tuota Hummeria, joten piti vielä yrittää myös varmistaa, että se onnistuu suomalaisella ajokortilla. Selvitytimme asiaa Risteilykeskuksen kautta ja kuulemma suomalainen ajokortti riittää.
Olemme siis varanneet molemmat risteilyt Risteilykeskuksen kautta: Alaskassa risteilemme Norwegian Sun -laivalla ja Havaijilla Pride of Americalla, molemmat sattumalta Norwegian Cruise Line -varustamon risteilyjä.

Pride of America

Havaijin retkien osalta päädyimme tekemään ennakkoon varaukset vain Volcanoes -puistoon ja Haleakalan kraatterille auringonlaskun aikaan – molemmat sen verran must-kohteita Havaijilla, että halusimme varmistaa, että mahdumme näille retkille mukaan. Ehkä otamme toisen risteilyn jo rennommin – tai jos sittenkin kaipaamme enemmän aktiviteetteja, niin varaamme niitä sitten laivalla tai teemme omatoimiretkiä.

Pearl Harbour

Honolulussa halusimme ennen risteilyn alkua nähdä Pearl Harbourin, ja koska kyseinen retki on toteutettava tiettynä päivänä, varasimme senkin etukäteen. Toivottavasti noutavat meidät Pacific Beach -hotellista sovitusti!

Pearl Harbour

Tuttuja Kanadassa

eero sorilaMaailmanmatkaajaklubin myötä olemme kevyesti tutustuneet Vancouverissa asuvaan Eero Sorilaan, jonka matkustustyyli poikkeaa kyllä omastamme todella paljon, mutta hänen tarjoutuessa esittelemään meille nykyistä kotikaupunkiaan Vancouveria, olimme tietysti innolla ajatuksessa mukana.

Vähän hyvää tuuria ja saatamme onnistua tapaamaan Tarinoita Maailmalta -blogia kirjoittavan Annikan Squamishissä – ja jos hänen työkuvionsa eivät anna siihen myötä, niin onhan meillä kuitenkin käytettävissä hänen juttunsa Squamishista, jossa pyrimme myös poikkeamaan.

Miten matkalaukut?

Vielä muutama yksityiskohta: Seattlen jälkeen lentoihimme ei sisältynyt matkalaukkuja – lentoja varatessani varaussivustoilla ei ollut mahdollisuutta ostaa lisämaksustakaan matkalaukkuja. Selvittelin asiaa sitten Alaska Airin, Westjetin ja Hawaiian Airlinesilta sivuilta ja opin, että kaikilla näillä matkalaukut maksetaan checkinin yhteydessä, 25 dollaria laukku.

matkalaukut

Tarvitaanko Kanadaan ETA?

Ai niin, Kanadaan tarvitaan ESTAa vastaava ETA. Kaksi sellaista siis – tosin ei välttämättä, sillä matkaystävämme olivat huomanneet niitä hakiessaan lauseen, että ETA tarvittaisiin vaan saavuttaessa Kanadaan lentäen? Ehkä laivayhtiö olisi hakenut ne puolestamme? No, nekin tuli sitten kuitenkin jo haettua.

Kanadankin ETAa hakiessa kannattaa muuten olla tarkkana, kuten USA:n ESTAakin hakiessa, että tekee anomuksen virallisella sivulla – oikea hinta ETA:lle on 7 CAD, mutta netissä on myös paljon sivustoja, jotka tarjoavat tähän liittyvää ”palvelua”, joka maksaa sitten helposti yli 10 kertaa tuon virallisen hinnan.

Canada ETA

Olisikohan tässä jo kaikki?
Toivottavasti, sillä näillä lähdemme matkaan!

Seuraa matkaamme sosiaalisessa mediassa!

Matkan varrelta uskoisin saavani ainakin silloin tällöin kirjoitettua muutaman jutun blogiinkin, mutta parhaiten pääset matkallemme mukaan seuraamalla jotain (tai vaikka kaikkia) näistä:

Yhden tai muutaman kuvan jakaminen kun kuitenkin on niin paljon nopeampaa kuin blogijutun kokoaminen!

Jutun otsikkokuva on otettu keväiseltä laivavierailultamme Norwegian Getaway -aluksella, jonka meille tarjosi Risteilykeskus.

Norwegian Getaway taisi olla suurin Helsingissä tänä kesänä vieraillut risteilijä 4000 matkustajan kapasiteetillaan. Niin Norwegian Sun kuin Pride of America ovat pienempiä aluksia, kumpikin maksimissaan n. 2000 matkustajan kokoluokassa.

Tags from the story
Join the Conversation

18 Comments

 1. says: Stacy

  Alaskahan oli mun suuren innoittajan Alexander Supertrampin haaveiden täyttymys ja elämän päätepiste, tosin, jos menisin sinne, jättäisin hänen nimensä sanomatta. Mitä olen käsittänyt, Supertrampin faneja ja kopioijia on siellä kolmetoista tusinassa. Minulla Alaska ei ole ollut haave, olenhan saanut tarpeeksi kylmää ilmaa Suomessa, mutta Supertrampin jalanjäljissä olen ollut, tosin tietämättäni, Saltonilla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Stacy! Tämä Supertramp on minulta mennyt ohi, mutta hainpa nyt sitten tämän Christopher McCandlessin Wikipediasta ja opin siis taas uutta. Ei nyt ihan kovin villisti tätä osavaltiota tutkita, mutta eiköhän mekin jotain nähdä ja koeta.

 2. says: Viherjuuria

  Tottahan tuo on, että matkatoimiston kautta varatessa toimisto tekee ärsyttävät paperi yms. organisaatiohommat puolestasi. Uskoisin, että teille on tulossa aivan mahtava matka! Osa matkan odottamista ovat juuri nuo valmistelut, mutta olette tosiaan saaneet ajatella montaa asiaa, jotta tuo paketti on kasassa. Aloittelijalla olisi voinut mennä sormi suuhun, mutta onneksi olette jo aikamoisia ammattireissaajia. Jään innolla odottamaan tulevia postauksia!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Juu, onneksi näitä on joskus ennenkin tullut rakenneltua. Jos paketti tarjoaa juuri sitä mitä haluamme, niin usein otammekin sen, mutta aina ei näin ole, joten on pakko ryhtyä itse hommiin.

 3. Tuo teidän matkanne kuulostaa kerrassaan upealta ja molemmat risteilyt kiinnostavat kovasti. Alaskan risteily onkin meidän bucket listillä, mutta tuo Hawaijin risteily ei ole vielä sille noussut ihan vaan hinnan ja laivan sisustuksen/ulkonäön takia.

  Huomasin, että olette valinneet molemmille risteilylle port siden. Jonkinlainen merkitys puolen valinnalla on Alaskan risteilyllä, joten onko syynä juuri se, vai ihan vain mieltymys tiettyyn puoleen laivasta/sattumaa?

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Eipä ole tullut mieleen valita matkakohdetta laivan sisustuksen takia :-) – kun emme tapaa oikein valita laivayhtiötäkään – oikea reitti oikeaan aikaan riittää meille.
   Portside Alaskassa on valinta, Havaijilla sattuma.

 4. says: Seija Rannikko

  Hyvää matkaa! Me osallistuimme tammikuussa samalle Havaijin risteilylle. Yksi parhaimmista laivan retkistä oli Kauailla ”The Directors Cut” -kiertomatka pikkubussilla ympäri saarta tutustuen paikkoihin, joissa on filmattu lukuisia jenkkileffoja, mm. Elviksen leffoja, uusimpia muutaman vuoden takainen George Clooneyn tähdittämä ”The Descendants”. Meille sattui tosi mukava ja tietäväinen opas, joka samalla toimi kuskina ja ennen seuraavaa pysähdystä aina näytti siellä kuvatuista filmeistä pätkiä. Kauai oli muutenkin koko kierroksen upein saari. Mauilla osallistuimme ”Road to Hana” -retkelle, johon myös olimme tyytyväisiä. Itse kävimme Mauilla omatoimisesti bussilla Havaijin vanhassa pääkaupungissa Lahainassa, jonka historiallinen keskusta on luokiteltu Yhdysvaltain kansallisten historiallisten maamerkkien joukkoon.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Seija! Juuri tällaisia vinkkejä kaipailimme vielä tuolle Havaijin risteilylle, eli nämä vinkit tulevat vielä tarkkaan pohdintaan.

 5. Nyt kuulostaa huikealta retkeltä! Meillä on kans vähän risteilykuumetta tämän kesän ihkaensimmäisen risteilyn jälkeen ja nimenomaan tuo Alaska on poltellut mielessä :) Kiva kuulla sitten kokemuksia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maarit Johanna! Kohta osaamme kertoa lisää Alaskan risteilystä, jos vaikka siitä on sitten apua päätöksenteossanne.

 6. Kyllä täytyy ihailla teidän taitoa järjestää matkoja! Vaikka itsekin yritän kovasti, en koskaan onnistu saamaan noin loogiselta kuulostavaa pakettia, vaan aina meillä on kaikenlaisia aukkoja matkasuunnitelmassa. Ja aivan varmasti olen unohtanut sitä sun tätä! Nyt olen sentään viime aikoina muistanut aina tulostaa mukaan autovuokraamojen tiedot ja majoitusten vahvistukset, kun usein ollaan pyöritty lentokentällä ihmettelemässä, että mihin meidän pitikään mennä. Ja kyllähän siitä tulee heti lähdön tunnelmaa, kun on nippu printtejä laukun päällä odottamassa lähtöä!

  1. Kiitos Katja! Meillä on keskenämme sellainen työnjako, että minä teen ”isot” varaukset, kuten tässä risteilyt, lennot ja hitellit, toki yhdessä tehtyjen päätösten jälkeen. Sen jälkeen Lasse alkaa köydä reittiä läpi yksityiskohtaisesti tyyliin, että miten tästä hotellista pääsemme sille laivalle ja miettii samalla myös esim. kaupunkien osalta, että mitä kannattaisi nähdä/tehdä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.