Monenlaisia matkavalmisteluja

Cusco
Cusco, Peru, 2013

Alkuviikon jokaiseen päiväämme – tähän päivään asti – on liittynyt jotain matkavalmisteluihin liittyvää.

Vuoristotautia? Matkapahoinvointia?

Maanantaiksi olin ystäväni innoittamana varannut lääkäriajan saadakseni Diamox-reseptin Bhutanin matkaamme varten. Ystäväni on viettänyt viime viikot mm. Perun Cuscossa ja käynyt tietysti myös Machu Picchulla ja kertoi Cuscoa varten pyytäneensä matkailulääkäriltä reseptin vuoristotaudin oireiden lieventämiseksi. Muistelin itsekin kärsineeni Cuscon ohuessa ilmanalassa (3400 metrin korkeudessa) päänsärystä ja väsymyksestä, joka sitten kuitenkin hävisi heti kun laskeuduimme Aguas Calientesin kylään (2040 metriä), josta sitten nousimme Machu Picchulle (2430 metriä). Ainoa vuoristotaudin oireita vähentävä lääke on Diamox (vaikuttava aine asetatsolamidi) ja tähän pyysin ja sain nyt sitten ihan työterveyslääkäriltä reseptin.

Machu Picchu
Laama Machu Picchulla syksyllä 2013. Jutun otsikkokuva puolestaan on Cuscosta.

Lopullisen päätöksen lääkkeen käytöstä teen vasta myöhemmin: Bhutanissa korkeudet ovat alhaisempia kuin Perussa ja toisin päin, eli yöpyminen on alempana kuin Tiikerinpesä. Bhutanissa aloitamme Thimpusta (2300 metriä), jatkamme Punakhaan (reitti kulkee välillä 3000 metrissä), joka on laaksossa (1300 metriä), ja nousemme vasta viimeisenä Bhutanin päivänämme Parosta (2200 metriä) Tiikerinpesään (3100 metriä). Eli toisin kuin Perussa, Bhutanissa yöpymiset ovat matalammalla kuin retkikohde. Mutta olenpahan tällä kertaa varautunut.

Samalla otin varoiksi myös Scopoderm-reseptin Bhutanin mahdollisesti hyvinkin mutkaisille teille. Tosin vain muutamana kertana purjehdusvuosinammekaan tuota tarvitsin, mutta samoin, olenpahan tältäkin osin varautunut.

 • Diamoxista minulla ei siis ole aikaisempia kokemuksia, paitsi ystäväni kommentit, joten jos jollain teistä on kokemuksia tästä, niin kertokaa toki!

Lentodiili: Madrid 104 euroa!

Tiistaina Facebookiin tipahti Lentodiilien tarjous Norwegianin 104 euron lennoista toukokuussa Madridiin. Madrid on yksi niitä Euroopan pääkaupungeista (tai isoista kaupungeista), joissa emme ole olleet yli kymmeneen vuoteen, joten se oli ”listallamme”, ja hyvin lyhyen harkinnan jälkeen toukokuun matkakohteeksemme tuli taas Espanja!
Muut tämän ”listallamme” kärjessä olevat kaupungit ovat Ateena, Hampuri ja Amsterdam – Lentodiileille vaan vinkiksi …

Madrid lokakuu 1999
Madridissa lokakuussa 1999 (jos kuva on Sinustakin surkea, niin tiedoksi vaan, että valinnanvaraa pitkästä viikonlopusta oli tasan 3 kuvan verran)

Lennot tuli siis varattua, ja alustavasti muutama hotellikin (paluulento on sen verran aikaisin aamulla, että viimeinen yö kannattanee viettää lentokenttähotellissa).

 • Hotellivinkit Madridiin ovat siis myös tervetulleita! Miksei myös Top5 -tyyppiset listat Madridista: vaikka osan kaupungin nähtävyyksistä olemmekin kerran kauan sitten nähneet, niin nekin kestänevät kertauksen.

Yhdysvaltain viisumi

Keskiviikkoaamupäivän vietimme Yhdysvaltojen lähetystössä Kaivopuistossa.

Käytyämme syksyllä 2015 Iranissa emme enää ole ESTA-kelpoisia.
ESTA-ohjeita lainaten: ”Viisumivapaidenmaiden kansalaiset, jotka ovat matkustaneet, tai oleskelleet, Irakissa, Iranissa, Syyriassa, Sudanissa, Libyassa, Somaliassa ja/tai Jemenissä  1.3.2011 alkaen eivät enää ole oikeutettuja matkustamaan tai pääsemään Yhdysvaltoihin viisumivapausohjelmalla.”

Tämän takia täytimme viime viikon alussa viisumianomuksen ja sen liitteeksi tarvittavan DS-160 lomakkeen ja saimme haastatteluajan keskiviikkoaamulle.

Viisumianomuksen, tai erityisesti DS-160 -lomakkeen täyttäminen oli melkein työlästä: sivuja on paljon ja siihen tarvitaan mm. tiedot edellisistä viidestä Yhdysvaltoihin suuntautuneesta matkasta ja digitaalisessa muodossa oleva kelvollinen passikuva, mutta lopulta saimme tarvittavat lomakkeet netissä täytettyä, viisumimaksun (n. 150 euroa nuppi) maksettua ja haastatteluajan varattua.

Itse haastattelu oli tällaisessa tapauksessa (turistimatka Iraniin) lyhyt, mutta haastattelun eri vaiheet: passien ja valokuvien luovuttaminen, sormenjälkien ottaminen ja lopulta pariin kysymyksiin vastaaminen, kestivät yhteensä n. 2 tuntia.
Passit, joissa on toivottavasti ainakin alustavasti luvatut 10 vuoden viisumit, palautuvat meille ensi viikolla postitse.

Norwegian Sun Sewardista Vancouveriin

Niin, kysyivät he, lähetystössä, myös matkasuunnitelmaamme Yhdysvaltoihin. Ensimmäisenä ideana olisi lähteä syyskuussa Alaskan risteilylle ja sen jälkeen sieltä lämmittelemään Hawaijille, mutta saamiemme ohjeiden mukaisesti mitään ei ole vielä varattuna.

 • Vinkit Alaskaan, Hawaijiin, Vancouveriin tai Seattleen liittyen ovat tervetulleita!
Tags from the story
, ,
Join the Conversation

24 Comments

 1. Oi, mitä suunnitelmia! Me yövyimme Madridissa Ibis Madrid Aeropuerto Barajas -hotellissa ja voin suositella! Aamiainen oli riittävä – tosin mitään lämpimiä vaihtoehtoja ei ollut – ja hotellin ympäristössä oli ruokakauppojen lisäksi mukavia, pieniä ravintoloita.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pirita! Lentokenttähotellissa ajattelimme olla ainakin viimeisen yön, mutta haikailemme vielä muiksi päiväksi keskustahotellia – saa nähdä miten käy.

 2. says: Reissu-Jani

  USA:n viisumista – olisiko ollut helpompaa ja nopeampaa hankkia uusi puhdas passi? Ainakin halvemmaksi olisi tullut. Muutamalla kaverilla on ”arabimaiden” ja ”länsimaiden” passit.. eli eri leimat eri passeissa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Tätä vaihtoehtoa on useampikin meille suositellut, mutta se tarkoittaisi valehtelua (tai ainakin vaihtoehtototuuden käyttämistä) ESTA-hakemuksessa ja siitä kiinni jääminen ei tietäisi hyvää jatkon kannalta.
   Netti väittää aiheesta mm. että jos olet mennyt vaikka lentämällä Iraniin (tai muuhun vastaavaan valtioon), niin lentoyhtiöiden tiedoista totuus saattaa yllättäen paljastua.
   Tuo ”ei Israelin leimaa passissa” -kuvio on sikäli erilainen, että esität vaan leimattoman passin, mutta et suoranaisesti valehtele missään vaiheessa.

 3. Hienoja suunnitelmia! Toivottavasti itselläkin eläkkeellä on mahdollisuus vallata maailmaa! Vai olitko jo eläkkeellä? Valehtelu ei kannata. Tiedän yhden tapauksen, missä on odottanut linnareissu, kun ei ole viitsinyt ilmoittaa menevänsä työkeikalle ja on jäänyt kiinni työkaluista, joita oli mukana!

  1. says: Pirkko

   Kiitos sari! Vasta omalla lomalla säästöjen turvin, mutta vapautta tässäkin on :-)
   Niinhän tuo on, että helpompaa on olla valehtematta kun arvailla, että mitä kautta, miksi, missä tilanteessa, se sitten kuitenkin tulisi esille ja mitä sitten tapahtuisi.

 4. says: Timo

  Meillä oli Lesothossa selvät havainnot 3,2km korkeuden vaikutuksista, enemmän kyllä vaimolla. Varauduttiin Limassa apteekkikäynnillä, mutta loppujen lopuksi vaimo otti vain yhden niitä pillereitä alussa kun vähän tuntui, mutta sen jälkeen oli loppupäivät ihan ok. Taitaa olla aika yksilöllistä. (Peru-kuvia just viimeistelen julkaistavaksi kun sain jo Fidzin hoidettua – eli matkat mielessä! ^_^ )

  Onko teilläkin kohteena pimennys? Täytin kans ESTAn ja lennetään elokuussa Oregoniin 17 päiväksi. :-) Majoitukset oli jo laajalti loppuunmyytyjä, joten piti ottaa tunnin ajon päästä ed yö, mutta onneksi ei tapahdu ihan aamusta, niin ehtinee siinä hyvin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Timo! Meilläkin Cuscossa minua korkeus häiritsi enemmän kuin Lassea.
   Tuon pimennyksen päivämäärää piti hetimmiten kommenttisi jälkeen käydä netistä tsekkaamassa, mutta onneksi se on jo 21.8. ja olemme suunnitelleet risteilyä syyskuun ensimmäiselle viikolle, eli emme ole tuon jaloissa. Mutta kaikkea sitä pitäisi osata huomioida matkan ajan kohtaa valitessamme. Meillä siis kimmokkeena on kyllä enemmän Alaska- ja Hawaiji-pisteet maabongausmielesssä, mutta toki siinä sivussa kummankin paikan ilmeisen ainutlaatuinen luonto. Mutta auringonpimennyksen takia emme ole matkaan lähdössä.

  2. says: Timo

   Päällekkäisyyksiä ei aina huomaa – maailmanympärireissulla lisäsin kokonaisuuden seuraamisexceliin sarakkeen, että onko kyseissä maassa kansallista juhlapäivää tms siellä olo päivänä. Kaikkia ei kyllä huomattu, esim Rion kiinnostava museo jäi näkemättä, kun oli vaalipäivä ja kaikki kiinni. :-/

   Tuota meidän reissua varatessa en muistanut, että nythän on erittäin harvinainen tapahtuma, eli WorldCon Hesas elokuus, mutta meni just päällekkäin lähdön kanssa. Harmi.

   Eri asioiden peräs matkaamista on näkynyt kaikenlaista – luokkakaveri on juossut maratonin 20+ maassa (juoksi niitä kyllä viime vuonnakin 50! :-o ) ja kun yritettiin Ausseis nähdä auringonpimennystä niin tämä Emma http://yle.fi/uutiset/3-7878394 oli kans siä ja menivät järkevämmin sisämaahan ylängölle.

  3. says: Pirkko

   Yleensä törmäämme tapahtumiin tsekatessamme hotelleja – ja useimmiten huomaamme sentään nykyisin jo tehdä sen vähän ennen ”hullunhalpojen” lentojen varaamista, ettei sitten päädytä tilanteeseen, jossa lennot olivat kyllä edulliset, mutta majoitus ei. Kun Booking.com kertoo, että 90% kapasiteetista on varattu puoli vuotta etukäteen, niin jotain on kyllä sitten kohteesssa silloin meneillään.
   Maailmanmatkaajaystävissämme on ainakin maailman golf-kenttiä bongaava (tuhannes taisi juuri tulla pelattua) ja toinen, joka on juossut maratonin kaikilla mantereilla, myös Antarktiksella! Aika hurjaa!

 5. says: Pirkko M

  La Pazissa neljän kilometrin korkeus tuntui varsinkin katua ylös noustessa. Yövyimme myös Cuzcossa mutta siellä meillä ei ollut erikoisia tuntemuksia. Kiivetessämme Cotopaxin rinnettä 4800 metriin hengästyimme voimakkaasti mutta se johtui ehkä enemmänkin jyrkästä kiipeämisestä pehmeässä hiekassa. Mitään lääkkeitä emme käyttäneet.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pirkko! Saa nähdä miten meillä käy tuon hengästymisen osalta Tiikerinpesällä – vähän kyllä etukäteen pelottaa, että jaksanko!

 6. says: Maria

  No jopas en tiennyt tuon oikeuden Estaan lähtevän noin helpolla pois mutta tavallaan ymmärrän, hmm. Toivotaan ettei noita diamoxeja tarvi popsia reissulla mutta hyvähän ne on olla varalla, koomisia nuo sivuvaikutukset vain usein, ”ota pahoinvointiin mutta voi aiheuttaa pahoinvointia”. Jenkeissä pienellä vuorella tunsin kyllä itseni niin vanhaksi ja rapakuntoiseksi kun perus kävelykin tuntui raskaalta ilman vuoksi :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maria! Juu, helpohkosti lähtee, mutta toisaalta tavallisen turistimatkan jälkeen se viisuminkin saanee helposti. Passimme ovat kuulemma jo postissa, tänään maanantaina, kun viime keskiviikkona kävimme lähetystössä.

 7. 10 vuoden viisumi kuulostaa aika hurjalta, tai siis, harvoin kun missään noin pitkiä myönnetään ihan turismitarkoituksiin. Toki se tulee vähentämään kaikenlaista paperisotaa, jos meinaa useamminkin vierailla. Paperiasiat kannattaa kyllä hoitaa ajoissa kuntoon varsinkin jos matka suuntautuu Yhdysvaltoihin!

 8. says: Pirkko

  Kiitos Anne! Emme pyytäneet erikseen 10 vuoden viisumia, joten ehkä se annetaan kaikille suomalaisille, joilta ESTA-kelpoisuus on ”palanut” Iranin tms. vierailun takia.

 9. Täytyipä tulla tämäkin juttu lukemaan :) Matkavalmistelut kuulostavat aina hyviltä! En tiennytkään, että vuoristotautiin on lääke, hyvä kuulla, sillä haaveilen joskus vielä Kilimanjarolle kapuamisesta…Ja rakas, rakas Ateenani mainittiin tässä myös, en voinut olla sitä huomaamatta <3 Yhtään juttua en ole vielä blogiini kirjoittanut tuosta "kotikaupungistani"…Syynä siihen on se, että pisimmät ajat Ateenassa vietin filmikameran omistajana. Toissa kesänä olin kyllä siellä taas, mutta ei tullut kuvattua enää niin paljoa. No, jospa saisin raapaistua jostain pari kuvaa kasaan, niin pääsisin lempiaiheeni Ateenan pariin.
  Kiinnostavia matkasuunnitelmia teillä muuten!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Meillä edellinen käynti Ateenassa on vuonna 1976! Tai 2004, jos lasketaan taksimatka Ateenan lentokentältä Piraeuksen satamaan, josta lähdimme purjehtimaan, mutta vaikka silläkin matkalla Akropolis näkyi ohimennen, niin ehkä sitä ei voi laskea :-)

 10. Onpa rumba tuo USA:n viisumin hakeminen (siis tuossa tapauksessa kun ESTA ei riitä)! Itseäni ei se suunta ole jostain syystä koskaan erityisemmin kiehtonut ja niinpä olenkin pärjännyt ilman viisuminhakuja sinne nyt jo 10 vuotta. Toisaalta kai sillekin pitäisi antaa vielä mahdollisuus..

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Yhdysvallat(kin) on niin iso, että siellä on paljon nähtävää, joten siksi mekin olemme sinne ainakin kuudetta kertaa taas lähdössä.

 11. Ihanaa, että pääsette Madridiin! Me yövyttiin siellä yhdessä keskustan pienistä ja yksinkertaisista hosteleista ja se oli tosi kiva, mutta arvaa, muistanko sen nimeä? Olisi pitänyt blogata matkan päältä niin ei olisi tätäkään ongelmaa. ;)

 12. says: Pirkko

  Kiitos Liza! Jotenkin minusta tuntuu, että emme tule Madridissakaan päätymään hostelliin, mutta kiitos ajatuksesta!

 13. says: Rva Kepponen

  Minä ostin Cuscossa paikallisia Sorojchipillsejä vuoristotaudin oireisiin. Hengästyin Cuscossa todella helposti, sen olisin vielä kestänyt ja liikkunut vain hitaasti, mutta minulle iski voimakas kuvotus liikkuessa ja en meinannut pystyä syömään mitään. Tiedä sitten, että auttoiko Sorojchi vai oliko kyseessä elimistön sopeutuminen, mutta kuvotus loppui aika nopeasti otettuani tabletit. Machu Picchun korkeudessa minulla ei ollut kuvotusta.

 14. says: Pirkko

  Kiitos Rva! Bhutanissa ei mennä ihan niin korkealle kuin Cuscossa, joten olen vielä lopultakin kuitenkin kahden vaiheilla, että syönkö niitä Diamoxeja vai en. Hain 25 tabletin satsin kuitenkin apteekista varoiksi, 20 euroa ei ollut niin paha hinta varautumisesta, kuitenkaan.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *