Juneau, Alaskan pääkaupunki

Juneau feature

Anchorage on Alaskan suurin kaupunki, muttei osavaltion pääkaupunki.
Pieni Juneau, joka syntyi kultakuumeen jälkimainingeissa, on Alaskan pääkaupunki – siitä huolimatta, että sinne ei pääse kuin laivalla tai lentäen. 30 000 asukkaan kaupungissa on kyllä autoja, mutta niillä voi ajaa vaan kaupungin alueella. Kaupunki on kuitenkin Alaskan toiseksi suurin, sillä vaikka pinta-alaltaan Alaska onkin Yhdysvaltain suurin osavaltio, niin asukkaita siellä on vain runsaat 700 000.

Juneau Alaska

Juneau Alaska
Kontteja Juneaun satamassa – kun kaikki tavarat 30 000 asukkaan kaupunkiin tuodaan meritse, niin niitä riittää
Juneau Alaska
Valmiina päivän retkeen Norwegian Sunin kannella

Retkioppaamme, joka oli tullut kesätyöläiseksi kaupunkiin, taisi mainita, että matka autolautalla Kanadasta kesti 2,5 vuorokautta.

Mendenhallin jäätikkö

Yksi Juneaun merkittävimmistä nähtävyyksistä on Mendenhallin jäätikkö parikymmentä kilometriä pienen keskustan ulkopuolella. Laivayhtiön tarjoamista retkistä useimmat olivat tyyppiä Mendenhall + jotakin, esimerkiksi lohenkasvattamo, puutarha, lohiateria, Mount Robertsin kaapelivaunu, valasretki tai jokin yhdistelmä näistä. Me olimme valinneet melkein omatoimisen retken, eli vaan bussikuljetuksen jäätikön luo.

Mendenhall Juneau Alaska Mendenhall Juneau Alaska Mendenhall Juneau Alaska

Mendenhallista sanotaan, että se on maailman ainoa jäätikkö, jonka reunalle pääsee autolla. Nyttemmin jäätikkö on kyllä hiukan jo taas siirtynyt, eli alueen luontokeskus ei ole ihan sen vieressä, mutta lähellä kuitenkin. Kaikkein lähimmäs jäätikköä olisi kuulemma päässyt kulkemalla Nugget Trail -nimistä vaellusreittiä vajaa parin kilometrin matkan. Juuri tämä reitti oli pienen tulvan takia polku oli suljettu vierailupäivänämme, joten emme päässeet tuolle vesiputoukselle asti. Sinnikkäinä suomalaisina kävimme kyllä katsomassa polun alkua tulvalle asti varoituskylteistä huolimatta, mutta tulva osoittautui kyllä sen verran todelliseksi, että tuskin siitä saappaillakaan olisi yli päässyt.

Juneau Alaska Juneau Alaska

Mendenhallin jäätikön näki kyllä vähän kauempaa muiltakin poluilta, joten ei hätää!

Luontokeskuksessa näytettiin jäätiköitä ja Kanadan luontoa esittelevä lyhyt elokuva, joka oli niin mukava, että olisi se voinut olla pitempikin kuin 20 minuuttia!

Juneau Alaska

Lohia ja karhuja

Kahvilaa alueella ei ollut, eikä eväitäkään oikeastaan olisi saanut tuoda alueella lainkaan, sillä myös karhut tapaavat kuulemma nauttia jäätiköstä usein lähietäisyydeltä. Tapaamamme metsänvartija kertoi, ettei pariin päivään ollut niitä nähnyt, mutta että kyllä niitä viikottain on nähty. Steep Creekin polun silloilla onkin karhuportit.
Karhut liikkuvat alueella etenkin vähän aikaisemmin kesällä, kun lohet nousevat alueen jokiin. Nyt syyskuun alussa useimmat lohet ovat jo joesta nousseet ja luonnon kiertokulun mukaisesti kuolleet.
Täällä näimme myös ensimmäiset karhuvarmistetut roskalaatikot – ilmeisesti karhut eivät vielä ainakaan osaa lukea kuvallisiakaan ohjeita niin hyvin, että oivaltaisivat laittaa tassunsa lukkoaukkoon :-)

Juneau Alaska Juneau Alaska Juneau Alaska
Juneau Alaska Juneau Alaska

Juneaun keskusta

Mendenhallista palasimme takaisin Juneauhin, jossa ehdimme hetken katsomaan kaupunkiakin ennen paluuta laivalle. Useimmat rantakadun kaupoista olivat täälläkin timantti/tansaniitti/matkamuistokauppoja, jotka sulkevat ovensa talveksi risteilykauden päätyttyä. Red Dog Saloon taitaa sentään olla auki ympäri vuoden.

Juneau Alaska

Rannalta olisi myös voinut nousta ylös läheisen vuorten rinteille lähemmäs luontoon Mt. Robertsin kaapelivaunulla, mutta jouduimme jo kiirehtimään takaisin laivalle, sillä lähdimme Juneaun satamasta jo klo 13 – voidaksemme käyttää iltapäivän toisen jäätikön, Sawyerin, katselemiseen laivasta käsin, mutta palataan siihen toisella kertaa.

Juneau Alaska

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

13 Comments

 1. says: Jael

  Ystäväpariskunta kävi Alaskassa muutama vuosi sitten, vuokrasivat asuntovaunun yhdessä USAssa asuvan sukulaispariskunnan kanssa, ja pitivät paljonkin reissustaan.

 2. says: Sofia

  Mielenkiintoista luettavaa, olen kuullut että Alaskan luonto on todella kaunista! Harmi että teille sattui pilvinen päivä vierailuun, vaikka toki se lisäsi jäätikön vaikuttavuutta. Upeita kuvia!

  1. Kiitos Sofia! Osittain Alaskan rannikko tarjoaa samanlaisia maisemia kuin esimerkiksi Grönlanti ja Huippuvuoret, mutta toki maisemat kaikkialla ovat aina jossain määrin omanlaisensa.

 3. says: Suunnaton

  Näitä juttuja on kiinnostavaa lukea. Alaska kun on hyvinkin korkealla bucket listilläni. Matkustustapana tosin kiinnostaa enemmän autoilu, vaikka rannikollakin on vaikka kuinka paljon nähtävää.
  Nuo karhulukolliset roska-asiat ovat aika veikeitä. Itselläni meni hetki, kun keksin avata sen laittamalla käden kahvan sisälle. Kalliovuorilla nähtiin ainoa harmaakarhu iltahämärissä, kun se oli vasten yhtä tuollaista roska-astiaa. Sieltä varmasti tulee huumaava tuoksu, vaikka karhut eivät pääsekään roskiin käsiksi.
  Mikä on tuo mainitsemasi karhuportti?

  1. Kiitos Suunnaton! Alaskassahan maisemia riittää, rannikko on vain pieni osa siitä, mutta sikäli erillinen, että autolla ei taas tuolle rannikolle pääse, sillä kylät ovat saavutettavissa vain lentäen tai laivalla.

  2. Ai niin, tuo karhuportti – kosteikkoalueella oli polut rakennettu silloiksi ja ko. silloille oli portit, jotta karhut eivät olisi niille päässeet, eli niiltä saattoi maastossa mahdollisesti liikkuvia karhua katsella melko riskittömästi.

  1. Kiitos Rami! Minulle Juneau yhdistyi aikaisemmin Sarah Palinin presidentinvaalikampanjaan ja sen tiimoilta, varmaan, hänestä ja hänen perheestään tehtyihin televisio-ohjelmiin, joita aika monta tulin katsoneeksi Alaskan maisemien takia ?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kea! Samoihin aikoihin oltiin – me tosin itse kaupungissa tosi vähän aikaa, sillä lähdimme tuonne Mendenhallin suunnalle melkein heti ja laiva lähti sitten jo iltapäivällä, jotta ehtisimme Tracy Arm -vuonoon päivänvalossa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *