Bucket List parille seuraavalle vuodelle

Southern Caribbean

Maailmanmatkaajaystäväni ovat sattumalta – tai toinen toistensa innoittamina – listanneet tulevia matkasuunnitelmiaan ja haaveitaan oikein urakalla. Nuorempien listat ovat loputtoman pitkiä, sillä paikkojahan maailmalla riittää. Vähän vanhemmat ovat jo realistisempia ja saattavat luetella myös paikkoja, joista on tehty päätös, että tänne emme enää yritäkään.

Waikiki Beach
Auringonlasku Waikiki Beachillä Havaijilla

Meidän ”ToTravel” -listamme elää hiukan koko ajan ja sisältää realistisia hahmotelmia lähivuosille. Vaikka maabongareiksi tunnustaudummekin, niin tiedämme myös, että koko maailma ei ole enää meidän juttumme: ihan kaikkialle emme haluakaan mennä. Suunnitelmamme elävät myös sen verran, että muutaman vuoden lista on ihan riittävä – sen aikana ehtii kyllä sitten tehdä uusiakin listoja ennen kuin niitä tarvitaan.
Parille vuodellekin tehdyt suunnitelmat voivat toki muuttua matkan varrella, niin maailman kuin oman elämäntilanteemme myötä – tulevaisuudesta kun ei koskaan tiedä!

Icelandairin ruokia
Välipalaa Icelandairin lennolla Keflavikista Seattleen

Alaskan myötä saimme kasaan jonkinlaisena tavoitteena viime vuosina olleen koko Pohjois-Amerikan TCC-alueina. Tänä syksynä suunnitelmissa on edelleen Saudi-Arabia ja marraskuun lopulle myös Libanon ja jos tuo matka Riyadhiin ja Jeddahiin lopultakin toteutuu, niin Libanonin myötä toteutuisi myös Lähi-Itä TCC-alueina kokonaan poislukien Irak, Jemen ja Syyria, jonne ei lähivuosina tai -vuosikymmeninä voine mennä.

2018

Tulevalle vuodelle olen ajatellut seuraavia kohteita:

 • Länsi-Afrikan helpompia maita, esimerkiksi Ghana + Togo + Benin -yhdistelmää tai Gambia + Senegal + Guinea-Bissau. Ensimmäiseen olisi tarjolla Aventuran matka tammikuussa ja Gambiaan pääsisi ihan seuramatkalla, johon voisi sitten yrittää liittää 1-2 naapurimaata.
 • Mongolia on iso maa, jossa haluaisin käydä, mutta tarjolla olleet valmiit matkat ovat olleet sen verran perusteellisia viikon jurttamajoituksineen, että ehkä tämä pitäisi tehdä omatoimisesti ja ostaa paikan päältä lyhyempi jurttaretki, sillä en usko viihtyväni jurttamajoituksessa kovin montaa päivää. Kesäkuukausina emme yleensä ole kaukomatkoja tehneet, mutta Mongolia (ja jurtat) taitaisi kyllä olla kesäkohde!
   Mongolia Bucket List 2018 ja 2019
  Mongolia (Kuva Flickr Bernd Thaller)
 • Myanmarista monet ovat sanoneet, että sinne kannattaisi mennä nyt, sillä maa muuttuu koko ajan. Ehkä sen aika olisi ensi syksynä? Ja ehkä samaan matkaan voisi liittää Bangkokin ja Balin, joiden kummankin osalta meillä on vielä aukko sivistyksessä.
 • Kaupunkilistaltamme vuorossa voisivat olla Amsterdam ja Berliini.
  Pari päivää sitten kävimme Vancouverissa Butchartin puutarhassa, jonka opas listasi kolmanneksi Shanghain ja Keukenhofin jälkeen, ja meillä on edelleen aukko sivistyksessä myös Keukenhofin osalta!

  Butchart garden Vancouver Island
  Butchartin puutarhassa Vancouver Islandilla
 • Muita kevät- tai syysmatkoiksi sopivia Euroopan kohteita voisivat olla Isle of Skye, jonne olimme menossa jo kuluneen vuoden juhannuksena, mutta kesäsuunnitelmiemme hiukan muututtua se jäi tältä vuodelta. Italian Cinque Terrekin voisi kiva kokea, vaikka siellä taitaakin olla jo riittävästi turisteja ilman meitäkin.

2019

 • Maabongareina olemme sikäli hiukan harvinaisia, että emme ole vielä käyneet poimimassa kaikkia niitä helppoja maapisteitä, jotka ovat Karibialta muutamalla risteilyllä poimittavissa. Yhden Karibian risteilyn olemme tehneet, mutta hyvin valitulla Etelä-Karibian risteilyllä voisimme kerätä ainakin 5 uutta maata ja lisäksi muutamia TCC-pisteitä. Vuoden 2018 kevättalvelta olin jo ennen Irma-hurrikaania hylännyt ajatuksen risteilystä, sillä Alaska + Havaiji -matkamme kaksi risteilyä täyttää risteilykiintiömme joksikin aikaa ja juuri nyt tilanne sillä suunnalla saattaa olla sen verran sekava, että odotamme senkin takia suosiolla seuraavaan vuoteen.

  Norwegian Sun
  Etelä-Karibialle löytyisi hyviä vaihtoehtoja ainakin NCL:ltä ja Costalta
 • TCC-alueina koko Eurooppa, Pohjois-Amerikka ja (mahdollinen) Lähi-itä jälkeen tuota sarjaa voisimme helpoiten jatkaa Väli-Amerikan osalta, sillä siltä suunnalta meiltä puuttuvat enää Costa Rica, Nicaragua, Guatemala ja El Salvador. Niissä kaikissa voisi käydä helposti samallakin matkalla, mutta saattaa olla, että suosiolla jaamme ne useammaksi matkaksi. Maailman seitsemästä ihmeestä olemme onnistuneet laiskuuttamme ohittamaan toistaiseksi Chichen Itzan, joten senkin voisi liittää tuon alueen matkaan/matkoihin. Guatemalan Tikal on yksi kohteita, joista olen sen verran monen ihmisen puhuneen, että sekin olisi kiva nähdä.
  Chichen Itza Bucket List 2018 ja 2019
  Chichen Itza (kuva Flick: David Stanley)
 • Kaupunkilistalta voisi tälle vuodelle poimia esimerkiksi vielä puuttuvia Euroopan pääkaupunkeja kuten vaikka Sarajevo ja/tai Podgorica tai kertauslistalta Ateenan tai Brysselin.
 • Kreetakin on listallani, vaikka olemme Rethymnonissa viikon joskus viettäneet, sillä haluaisin käydä Spinalongan saarella.

Vuoden matkakalenteri

Matkoillamme olemme sen verran mukavuudenhaluisia, että yritämme välttää ääriolosuhteita, niin kylmää kuin kuumaa tai sadekausia siinä määrin kuin se on mahdollista. Näin ollen matkailun vuosirytmimme onkin muodostunut suunnilleen seuraavaksi:

 • Kaukomatkoille marras-helmikuun välisenä aikana, joulua kuitenkin sen ruuhkaisuuden (ja kalleuden) takia välttäen
 • Keski- ja Etelä-Eurooppaan maalis-toukokuussa tai syys-lokakuussa
 • Pohjois-Euroopan kohteiseen (ja Suomeen) kesäkuukausina

Joskus olosuhteet tai kohteet vaativat pieniä poikkeuksia tähän, mutta enimmäkseen tämä aikataulu on mielestämme hyvä.

Tracy Arm -vuono Alaskassa
Iltapäivä Tracy Arm -vuonossa Alaskassa

Mahtavampia matkasuunnitelmia

Jutun alussa mainitsemiini Maailmanmatkaajaystävieni hiukan näitä laajempiin matkailuaiheisiin bucket-listoihin voit halutessasi tutustua täällä:

Kummallakin näistä listoista yhteisenä tavoitteena on ainakin käydä kaikissa Staneissa, eli Kasakstanissa, Tadzikistanissa, Uzbekistanissa, Kirgiisiassa (Kyrgyzstan), Turkmenistanissa, Afghanistanissa ja Pakistanissa. Omalta osaltamme näistä Turkmenistanin Door to Hell on kiinnostanut minua, mutta matkailu näissä maissa on sen verran rasittavaa, ettemme Kasakstanin ja Kirgiisian jälkeen ole vielä ainakaan ottaneet näitä maita listoillemme. Mutta ehkä jonakin vuonna vielä, jotakin. Tuskin kuitenkaan Afganistania tai Pakistania.

Oletko Sinäkin äskettäin koonnut matkailun bucket-listaasi? Kerro siitä kommenteissasi – tai linkkaa mukaan oma juttusi!

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

42 Comments

 1. Heh, minä aloitin vastaavan kirjoituksen tekemisen lähes kaksi vuotta sitten – ei ole vieläkään valmis :D Minua kiehtoisi ne Karibian eteläisimmät saaret jo siitäkin syystä, että olen totaalisen ihastunut Karibiaan. Mutta maailmassa on niin paljon vielä muutakin nähtävää, että saa nähdä koska sinne ehdin :)

  Teillä on kyllä aina hienoja suunnitelmia ja matkoja tiedossa!

 2. Etelä-Karibian risteily on vielä tekemättä, kuten kaikki muutkin risteilyt. Teppo menisi heti, minä haraan vastaan, kun en oikein tiedä tykkäänkö olla laivalla kovin pitkään. No kokeilemallahan se selviäisi.

  Varsinaista bucket-listaa ei ole, mutta kunhan nyt selviän tuosta Kiinan reissusta, niin seuraavia kohteita, joihin siis joudun lähtemään yksin, koska tuo kumppani ei suostu lähtemään, ovat Iran ja Kazan Tatarstanissa.

  Sitten on sellaisia kohteita jotka kelpaisivat kummallekin, jos vain aika ja hinta osuisi kohdalleen, eli Panama, Costa Rica ja Myanmar.

  Marokko nyt vähän joutui tuonne odotellaan osastoon…

  1. Risteily on hyvä vaihtoehto alueille, joissa on monta pientä kohdetta, joiden välillä lentäminen joka toinen päivä on vähän tylsää sekin. Toki laivaelämä vaatii vähän aina sopeutumista, mutta viikon pari sitä aina kestää ja sopivasti auringonlaskun aikaan laivan lipuessa ulos satamasta se voi olla ihan hienoakin!

 3. Mongolia kiehtoo täälläkin! Voisin kyllä ottaa melkeinpä tuon koko sun listauksen omaankin käyttöön.

  Myanmaria kyllä suosittelen, ihana maan vaikka historia sekä itseasiassa nykytilannekin on todella ikävä, jota peitellään meiltä turisteilta parhaan mukaan. Suuri suositus Ngapali Beachille, Baganille ja Inle-järvelle. Olivat omat suosikit maasta. :)

 4. says: Marja

  En ole koskaan tehnyt itselleni ämpärilistaa. Pitäisi varmaan harkita, näitä on kiva lukea. Ja hyvältä näyttää teidän suunnitelmat, itse haluaisin ainakin Mongoliaan ja Myanmariin, ja Isle of Skyelle tietysti! Keski- ja Etelä-Amerikka ovat aivan tuntemattomia, enkä osaa edes kaivata sinne, mitähän aarteita sieltäkin löytyisi..

  1. Jonkin verran olemme jo Väli- ja Etelä-Amerikkaa kiertäneet ja nähneet siellä paljon hienoja kohteita, joten kannattaa katsoa myös sitä suuntaa matkakohteita miettiessään.

 5. Minulla on bucket lista mutta ei ole tullut julkaistua. Jossain vaiheessa kyllä voisi. Samalle listalle kerään myös vinkkejä ja linkkejä näille kohteille. Kiva lukea juttuasi varsinkin kun kuvittelee, että olette ihan kaiken nähneet (itse ei puoliakaan siitä) ja silti haaveilette pääsevänne myös sellaisiin paikkoihin missä jo itse on käynyt tai myös haaveilen pääseväni.

  1. Joskus meiltäkin on jäänyt aika tavallisiakin juttuja vasta viime vuosiin. Balin ja Bangkokib ohella vaikka Marokko, jossa vasta kävimme keväällä ja Havaiji, jossa nyt olemme.

 6. says: Sandra

  Aivan mielettömät suunnitelmat! Mongolia olisi todella kiinnostava, mutta en varmaan itsekään viikkoa jurtassa jaksaisi?! Olen ehkä sen verran arka matkaaja, että osa noista kohteista voisi olla itselläni vielä pienen kynnyksen takana (Afrikka yksin).

  Jos olen teidän ikään mennessä edes nähnyt neljäsosan kaikesta mitä te, niin voin olla tyytyväinen. Jään kovasti seuraamaan, miten bucket lista toteutuu!

 7. Hei, kiva listausjuttu. Täytyypä oikein miettiä ja pitää korkeantason perheneuvottelu näistä omista matkoista. Marokko on ainoa vakavampi suunnitelma tällä hetkellä…

 8. says: Sofia

  Todella kivan kuuloisia matkaunelmia, ja tykkäsin erityisesti että niille on jo vähän toteutussuunnitelmiakin! Itsellä on roikkunut kanssa ’the bucket list’ blogiluonnoksissa jo pitkään, mutta se saa odottaa vielä parin reissusuunnitelman vahvistumista ennen julkaisua. Omalla top5 haavelistalla on tällä hetkellä 1.pidempi irtiotto työstä/maailmanympärimatkan toteuttaminen 2.roadtrip USAn länsirannikolla 3.Uusi-Seelanti 4.kokkauskurssi Balilla ja 5.Kuuban Havanna ennen kuin se muuttuu täysin. Kohdat 1-4 olisi kovasti haaveissa ensi vuodelle :)

  1. Kiitos! Hyviä suunnitelmia. USAn länsirannikon melko äskettäin toteutimmekin – ja Bali on meilläkin ajatuksessa. Havannan kaveriksi suosittelen Trinidadia Kuubassa.

 9. says: Hannele Vahtera

  Vaikka minulla ei ole tavoitteita matkailun suhteen, enkä tee varsinaisia ämpärilistoja, niin jotain kuitenkin: Eurooppa on osaltani suht hyvin koluttu, mutta ainakin Makedonia/Kosovo on suunnitelmissa. Ja Sarajevo on muuten tosi kiva, suosittelen ehdottomasti!
  E-Amerikassakin olen käynyt paljon, mutta Guatemala/Honduras olisi vielä ainakin käymättä. Ja sinun kannattaisi lisätä listallesi Kolumbia, se on ihana maa.
  Aasiassa haluaisin vielä käydä Indonesian Borobodurissa. Myanmarkin kiinnostaa, mutta nykytilanteessa en halua sinne.
  Nyt olen Montrealissa ja täältä vielä Quebeciin. Tällä suunnalla kiinnostaisi esim Prinssi Edwardin saari.
  Niin ja vielä Mongolia, sekä Keski-Aasia, esim Kazakstan/Kirgisia. Iran. Uganda. Löytyyhän näitä…

  1. Kiitos Hannele! Paljon suunnitelmia Sinullakin ?Kolumbia ei ollut listallamme, sillä ajattelimme ensin ”hoitaa” tuon Väli-Amerikan. Uganda oli ok, mutta gorillat näkee helpommin Ruandassa.

 10. Paljon tuntuu teilläkin olevan listalla. Tuo Tikal on hieno paikka. Suosittelen.
  Minä en uskalla paljon tehdä suunnitelmia, pelkään, että taas sattuu jotain kamalaa enkä pääsekään matkaan, on vielä elävästi mielessä tämän vuoden katkera alku. No, en ainakaan uskalla kertoa suunnitelmista. Etelä -Afrikan uskallan kertoa, sinne on lähtö marraskuussa, olen nyt kertakaikkiaan hurahtanut Afrikkaan.

  1. Toki meilläkin vuosien mittaan on ollut tilanteita, että suunnitelmia on pakko muuttaa, mutta sitten ne muuttuvat – ja sitten kerron uusista suunnitelmista :-) Tosin aina ei ainakaan kovin tarkkaan voi/halua kertoa kaikkia syitä muutoksiin.

 11. says: Suunnaton

  Libanon on minuakin kiinnostanut Lähi-idässä. Mielenkiinnolla odotan niitä matkajuttuja!
  Mongolia kuuluu pitkäaikaisimpiin matkahaaveisiini. Vähän sinun tavoin, viikon verran jurtassa majoittuminen kuitenkin epäilyttää. Tai ei itse jurtassa yöpyminen, mutta ilman suihkua eläminen ja vähän myös pitkät ja töyssyiset ajopäivät.

 12. Mongolia kiehtoo minuakin, kuten myös nuo stan loppuiset maat. Sielläpäin omassa kartassani on paljon vielä käymättömiä kohteita.
  Sinun listasi näyttää varsin hyvältä ja myös järkevältä. Itse en todellakaan lähde uhmaamaan kohtaloani epävarmoihin maihin. Toivottavasti moni matka listastasi toteutuu ja saamme lukea mukavia matkakertomuksia maailman turuilta!

 13. Mielenkiintoisia reissuja teillä tulossa. Mongolia kiinnostaa myös minua. Olen miettinyt myös Trans-Siperia junamatkaa, mutta kun en sinne ketään kaveriksi saa enkä yksin halua lähteä, se taitaa jäädä haaveeksi. Sitten on näitä tavanomaisempia haaveita: Australia, Uusi-Seelanti ja Argentiina.

  1. Kiitos Merja! Junamatka on meille jo liian askeettinen tapa, mutta toki Mongoliaan pääsee lentäenkin :-)
   Australia ja Uusi-Seelanti ovat kyllä hienoja paikkoja.

 14. Pitäisi varmaan itsekin laatia tällainen isompi bucket list, mutta siitä tulisi todennäköisesti niin laaja, että helpompi olisi vaan todeta, että ”kaikki maat missä ei olla käyty” :D. Aina kun näkee jonkun toisen tekemän listan, niin tulee sellainen olo, että tuonnekin on pakko päästä. Niin kuin vaikka just Mongolia ja nuo Stan-maat. Meidän tämän hetken tavoitteena on kuitenkin vaan keskittyä Uuteen-Seelantiin, ja miettiä seuraavaa siirtoa sitten, kun ollaan päästy takaisin Eurooppaan.

  1. Kiitos Johanna! Uusi-Seelanti taitaa olla hyvä kohde koluta nuorena – seniori-ikäisinä siellä muutama vuosi sitten käydessämme totesimme, että erilaisia urheilullisia aktiviteettejä on joka kulmalla, mutta ehkä vähän liiankin jo urheilullisia meidän nykyiseen makuumme.

 15. Huh, makean kuuloisia suunnitelmia!

  Itselläni matkasuunnitelmat on vähän jäissä nyt, kun piti työelämästä palata jälleen opiskelijabudjettiin. Vaikka jatkuvastihan tässä tulee silti reissattua, mutta sellaiset kaikista mahtipointisimmat matkat on toistaiseksi odotuslistalla. Paitsi ketäs tässä huijaan? Lähden joulukuussa pitkäaikaiseen unelmakohteeseen, Balille! Mutta sen jälkeen lista näyttääkin toistaiseksi aika tyhjältä. Täytyy ehkä alkaa kirjoitella omaakin listaa kasaan.

 16. Näitä listoja on kyllä mukava lukea – ja parhaimmassa tapauksessa toisen listalta saattaa löytää uusia paikkoja omalle listallekin. :) Odotan jo kovasti tuota teidän Saudi matkaa, samoin jutut Libanonista kiinnostaa. Mongolia olisi kyllä myös unelmakohde, itse vähän olen pyöritellyt mielessä ajatusta jos hyppäisin Moskovasta Trans-Siperian junaan ja huristelisin sillä Mongoliaan. Tosin en tiedä kuinka turvallisia junat on yksin matkaavalle naiselle, mutta pitää ottaa selvää.

  Mukavaa matkan jatkoa teille!

  1. Kiitos Anna-Katri! Toivotaan nyt, että pääsemme niin Saudi-Arabiaan kuin Libanoniin – aina voi tulla jotain viime hetkellä ja mitä erityisempi kohde, niin sen helpommin. Juna ei meitä oikein pitkillä välimatkoilla kiehdo, joten olen jo vähän katsellut mitä lentoreittejä Mongoliaan helpoiten pääsisi …

 17. Samalla linjalla olisin matkarytmityksen kanssa, jos työ ei sanelisi niin paljon nykyisellään talvea :) Mongolia on kiinnostanut minua jostain syystä jo tosi kauan, niin paljon kauniita kuvia olen sieltä nähnyt, mutta vähän sama homma minulla tuon majoituksen kanssa. Enkä tiedä, haluaisinko sinne välttämättä yksin lähteä :) Reissuiloa tuollekin listalle!

  1. Kiitos Heidi! Meidänkin matkarytmitys on jossain määrin vasta viime vuosien juttu, toki tuohon suuntaan olemme jo erilaisten rajoitusten puitteissa aikaisemminkin olleet menossa, esimerkiksi kesälomat olen usein pitänyt pääosin muulloin kuin kesällä.

 18. Kiinnostava lista! Olen itsekin miettinyt viime aikoina, että voisin tehdä päivitetyn listan, mutta se karsiminen on jotenkin niin vaikeaa… Siksi tämä sinun postauksesi olikin niin hyvä, kun siinä on keskitytty seuraaviin kahteen vuoteen. Kaikkea kun ei vain mitenkään pysty laittamaan listalle järjestykseen (tai itse en siis ainakaan pysty).

  Näistä teidän listallanne olevista ainakin Myanmar ja jonkinlainen Karibian-risteily ovat omissa haaveissani. En sinänsä välitä risteilyistä, joten on myönnettävä, että haluaisin lähteä sellaiselle ihan vain siksi, että sillä tavalla olisi niin kätevää käydä monessa paikassa. Useampi paikka samalla reissulla kun taas nimenomaan on sellaista tyyliä, josta tykkään reissuillani.

  Niin ja muuten, Podgoricalle en uhraisi kovin kauaa aikaa – se on aika ankea paikka pääkaupungiksi. Chichén Itzá puolestaan on upea, mutta tietysti myös täynnä turisteja. Joka tapauksessa ilman muuta kiehtova ja näkemisen arvoinen kohde – suosittelen.

 19. says: Pirkko

  Kiitos Jenni! Väittäisin, että kun keskittyy lähivuosiin, niin listaan tuleekin jo niin paljon realismia, ettei sitä enää tarvitse kutsua ”matkahaaveiksi” vaan lähestytään jo ”matkasuunnitelmia”. Toki muutoksia voi tulla – ja tuleekin, mutta näitä yritetään (ellei sitten syystä tai toisesta tule jotain, mikä tuntuukin järkevämmältä toteuttaa ensin).
  Olenkin ymmärtänyt ettei tuo Podgorica varsinainen nähtävyys ole, mutta pääkaupunki kuitenkin, joten ”pitänee” sielläkin pistäytyä.

  1. Näinhän se on, kyllä näitä lähivuosien juttuja voisi kutsua jo ihan suunnitelmiksi! Ja suunnitelmat totta kai elävät. Podgoricaan menimme itsekin ihan vain mielenkiinnosta, kun se kuitenkin on pääkaupunki.

  2. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Toki nämä olivat ihan suunnitelmaksi tarkoitettuja, mutta suunnitelmat elävät ja jo vuoden 2018 alkuvuodelle ajattelemani Afrikan ”kainalo” on nyt siirtymässä vuoteen 2019 kun haluan/joudun keuhkoveritulpan takia vähän aikaa välttelemään pitempiä lentoja :-(

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *